Art. 13. - Art. 13: Norme suplimentare privind descrierea, prezentarea şi etichetarea - Regulamentul 787/17-apr-2019 privind definirea, descrierea, prezentarea şi etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea şi etichetarea altor produse alimentare, protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic şi a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice, şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008

Acte UE

Jurnalul Oficial 130L

În vigoare
Versiune de la: 13 Mai 2024
Art. 13: Norme suplimentare privind descrierea, prezentarea şi etichetarea
(1)Descrierea, prezentarea sau etichetarea unei băuturi spirtoase poate face trimitere la materiile prime utilizate la producerea alcoolului etilic de origine agricolă sau la distilatele de origine agricolă utilizate la producerea băuturii spirtoase în cauză doar dacă alcoolul etilic sau distilatele respective au fost obţinute exclusiv din acele materii prime. În acest caz, fiecare tip de alcool etilic de origine agricolă sau fiecare tip de distilat de origine agricolă se menţionează în ordinea descrescătoare a cantităţilor în volum de alcool pur.
(2)Denumirile legale menţionate la articolul 10 pot fi incluse într-o listă de ingrediente pentru produse alimentare, cu condiţia ca lista respectivă să fie în conformitate cu articolele 18-22 din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011.
(3)În cazul unui amestec, denumirile legale prevăzute la categoriile de băuturi spirtoase prevăzute în anexa I sau indicaţiile geografice pentru băuturile spirtoase pot fi indicate exclusiv într-o listă de ingrediente alcoolice afişate în acelaşi câmp vizual ca denumirea legală a băuturii spirtoase.
În cazul menţionat la primul paragraf, lista ingredientelor alcoolice este însoţită de cel puţin unul dintre termenii menţionaţi la articolul 10 alineatul (6) litera (e). Atât lista ingredientelor alcoolice, cât şi termenul care o însoţeşte se afişează în acelaşi câmp vizual ca denumirea legală a amestecului, cu caractere uniforme de acelaşi font şi de aceeaşi culoare şi având o dimensiune care nu depăşeşte jumătate din dimensiunea caracterelor utilizate pentru denumirea legală.
În plus, proporţia fiecărui ingredient alcoolic din lista ingredientelor alcoolice se exprimă cel puţin o dată ca procent, în ordinea descrescătoare a cantităţilor utilizate. Această proporţie este egală cu procentul în volum de alcool pur pe care îl reprezintă în volumul total de alcool pur al amestecului.
(31)În cazul unui cupaj, băutura spirtoasă poartă denumirea legală prevăzută la categoria aplicabilă de băuturi spirtoase stabilită în anexa I.
În cazul cupajelor rezultate din combinarea băuturilor spirtoase care aparţin unor indicaţii geografice diferite sau din combinarea unor băuturi spirtoase care aparţin unor indicaţii geografice cu băuturi spirtoase care nu aparţin unei indicaţii geografice, se aplică următoarele condiţii:
a)în descrierea, prezentarea sau etichetarea cupajului pot figura denumirile legale prevăzute în anexa I sau indicaţiile geografice corespunzătoare băuturilor spirtoase care au fost cupajate, cu condiţia ca aceste denumiri să figureze:
(i)exclusiv într-o listă de ingrediente alcoolice conţinute de cupaj care se scriu cu caractere uniforme de acelaşi font şi de aceeaşi culoare şi având o dimensiune care nu depăşeşte jumătate din dimensiunea caracterelor utilizate pentru denumirea legală; şi
(ii)cel puţin o dată în acelaşi câmp vizual ca denumirea legală a cupajului;
b)lista ingredientelor alcoolice este însoţită de cel puţin unul dintre termenii menţionaţi la articolul 10 alineatul (6) litera (d);
c)proporţia fiecărui ingredient alcoolic din lista ingredientelor alcoolice se exprimă cel puţin o dată ca procent, în ordinea descrescătoare a cantităţilor utilizate. Această proporţie este egală cu procentul în volum de alcool pur pe care îl reprezintă în volumul total de alcool pur al cupajului.

(4)Prin derogare de la alineatul (3) de la prezentul articol, dacă un amestec îndeplineşte cerinţele pentru una dintre categoriile de băuturi spirtoase prevăzute în anexa I, amestecul poartă denumirea legală prevăzută la categoria aplicabilă.
În cazul menţionat la primul paragraf, în descrierea, prezentarea sau etichetarea amestecului obţinut pot figura denumirile legale prevăzute în anexa I sau indicaţiile geografice corespunzătoare băuturilor spirtoase care au fost amestecate, cu condiţia ca aceste denumiri să figureze:
a)exclusiv într-o listă de ingrediente alcoolice conţinute de amestec care se scriu cu caractere uniforme având acelaşi tip şi culoare şi având o dimensiune care nu depăşeşte jumătate din dimensiunea caracterelor utilizate pentru denumirea legală; şi
b)cel puţin o dată în acelaşi câmp vizual ca denumirea legală a amestecului.
În plus, proporţia fiecărui ingredient alcoolic din lista ingredientelor alcoolice se exprimă cel puţin o dată ca procent, în ordinea descrescătoare a cantităţilor utilizate. Această proporţie este egală cu procentul în volum de alcool pur pe care îl reprezintă în volumul total de alcool pur al amestecului.
(5)Utilizarea denumirilor materiilor prime vegetale care sunt utilizate ca denumiri legale ale unor băuturi spirtoase nu aduce atingere utilizării denumirilor acestor materii prime vegetale în prezentarea şi etichetarea altor produse alimentare. Denumirile materiilor prime vegetale respective pot fi utilizate la descrierea, prezentarea sau etichetarea altor băuturi spirtoase, cu condiţia ca această utilizare să nu inducă în eroare consumatorul.
(6)Perioada de maturare sau vechimea pot fi specificate în descrierea, prezentarea sau etichetarea unei băuturi spirtoase în cazul în care se referă la cele mai noi componente alcoolice ale băuturii spirtoase şi în orice caz cu condiţia ca toate operaţiunile de învechire la care a fost supusă băutura spirtoasă să fi avut loc sub controlul fiscal al unui stat membru sau sub o supraveghere care asigură garanţii echivalente. Comisia instituie un registru public care conţine lista organismelor desemnate de fiecare stat membru să supravegheze procesele de învechire.
(7)Denumirea legală a băuturii spirtoase se specifică în documentul administrativ electronic menţionat în Regulamentul(CE) nr. 684/2009 al Comisiei (22). Atunci când în descriere, prezentare sau etichetare este indicată o perioadă de maturare sau vechimea băuturii spirtoase, acestea se menţionează, de asemenea, şi în documentul administrativ electronic respectiv.
(22)Regulamentul (CE) nr. 684/2009 al Comisiei din 24 iulie 2009 de implementare a Directivei 2008/118/CE a Consiliului în ceea ce priveşte procedurile informatizate pentru deplasarea produselor accizabile în regim suspensiv de accize (JO L 197, 29.7.2009, p. 24).