Regulamentul 764/14-mai-2019 privind autorizarea unui preparat de Lactobacillus hilgardii CNCM I-4785 şi Lactobacillus buchneri CNCM I-4323/NCIMB 40788 ca aditiv în hrana tuturor speciilor de animale

Acte UE

Jurnalul Oficial 126L

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 15 Mai 2019
Regulamentul 764/14-mai-2019 privind autorizarea unui preparat de Lactobacillus hilgardii CNCM I-4785 şi Lactobacillus buchneri CNCM I-4323/NCIMB 40788 ca aditiv în hrana tuturor speciilor de animale
Dată act: 14-mai-2019
Emitent: Comisia Europeana
(Text cu relevanţă pentru SEE)
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului din 22 septembrie 2003 privind aditivii din hrana animalelor (1), în special articolul 9 alineatul (2),
(1)JO L 268, 18.10.2003, p. 29.
întrucât:
(1)Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 prevede autorizarea aditivilor destinaţi utilizării în hrana animalelor, precum şi motivele şi procedurile de acordare a unor astfel de autorizaţii.
(2)În conformitate cu articolul 7 din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003, a fost depusă o cerere de autorizare a unui preparat de Lactobacillus hilgardii CNCM I-4785 şi Lactobacillus buchneri CNCM I-4323/NCIMB 40788. Cererea respectivă a fost însoţită de informaţiile şi de documentele necesare în temeiul articolului 7 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003.
(3)Cererea priveşte autorizarea unui preparat de Lactobacillus hilgardii CNCM I-4785 şi Lactobacillus buchneri CNCM I-4323/NCIMB 40788 ca aditiv alimentar pentru hrana tuturor speciilor de animale, solicitându-se ca aditivul să fie clasificat în categoria "aditivi tehnologici".
(4)În avizul ei din 2 octombrie 2018 (2), Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (denumită în continuare "autoritatea") a concluzionat că, în condiţiile de utilizare propuse, preparatul de Lactobacillus hilgardii CNCM I-4785 şi Lactobacillus buchneri CNCM I-4323/NCIMB 40788 nu are efecte adverse asupra sănătăţii animalelor, asupra siguranţei consumatorilor sau asupra mediului. De asemenea, autoritatea a concluzionat că aditivul este considerat un potenţial sensibilizant pentru căile respiratorii şi că nu se poate trage nicio concluzie cu privire la sensibilizarea sau iritarea pielii sau a ochilor de către aditiv. Prin urmare, Comisia consideră că ar trebui luate măsuri adecvate de protecţie pentru a preveni efectele negative asupra sănătăţii umane, în special în ceea ce priveşte utilizatorii aditivului. Autoritatea a concluzionat, de asemenea, că preparatul în cauză are potenţialul de a îmbunătăţi producţia de furaje însilozate din materiale de furaje care sunt uşor şi moderat dificil de însilozat. Autoritatea nu consideră că sunt necesare cerinţe specifice de monitorizare ulterioară introducerii pe piaţă. În plus, autoritatea a verificat raportul privind metoda de analiză a aditivului destinat hranei animalelor, transmis de laboratorul de referinţă înfiinţat prin Regulamentul (CE) nr. 1831/2003.
(2)EFSA Journal 2018; 16(10):5455.
(5)Evaluarea preparatelor de Lactobacillus hilgardii CNCM I-4785 şi Lactobacillus buchneri CNCM I-4323/NCIMB 40788 arată că sunt îndeplinite condiţiile de autorizare prevăzute la articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003. În consecinţă, utilizarea preparatului respectiv ar trebui autorizată, astfel cum se specifică în anexa la prezentul regulament.
(6)Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare şi hrană pentru animale,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
-****-
Art. 1
Preparatul specificat în anexă, aparţinând categoriei "aditivi tehnologici" şi grupei funcţionale "aditivi pentru însilozare", este autorizat ca aditiv în hrana animalelor în condiţiile menţionate în anexa respectivă.
Art. 2
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.
-****-
Adoptat la Bruxelles, 14 mai 2019.

Pentru Comisie

Preşedintele

Jean-Claude JUNCKER

ANEXĂ:

Numărul de identificare al aditivului

Aditivul

Compoziţia, formula chimică, descrierea, metoda analitică

Specia sau categoria de animale

Vârsta maximă

Conţinut minim

Conţinut maxim

Alte dispoziţii

Sfârşitul perioadei de autorizare

CFU de aditiv/kg de material proaspăt

Aditivi tehnologici: aditivi pentru însilozare

1k20757

Lactobacillus hilgardii CNCM I-4785 şi Lactobacillus buchneri CNCM I-4323/NCIMB 40788

Compoziţia aditivului

Preparat de Lactobacillus hilgardii CNCM I-4785 şi Lactobacillus buchneri CNCM I-4323/NCIMB 40788 cu un conţinut minim de 1,5 x 1011 CFU de aditiv/kg (raport 1:1).

Caracterizarea substanţei active

Celule viabile de Lactobacillus hilgardii CNCM I-4785 şi Lactobacillus buchneri CNCM I-4323/NCIMB 40788.

Metoda analitică (1)

Numărare în aditivul furajer şi în preamestecuri: metoda prin etalare pe placă utilizând agar MSR: EN 15787.

Identificarea aditivului destinat hranei animalelor: electroforeză în gel în câmp pulsatil (PFGE).

Toate speciile de animale

-

-

-

1. În instrucţiunile de utilizare a aditivului şi a preamestecurilor se precizează condiţiile de depozitare.

2. Conţinutul minim de aditiv atunci când este utilizat fără a fi combinat cu alte microorganisme ca aditivi pentru însilozare: 3 x 108 CFU/kg (L. hilgardii CNCM I-4785 şi L. buchneri CNCM I-4323/NCIMB 40788 în raport de 1:1) de material proaspăt uşor şi moderat dificil de însilozat (2).

3. Pentru utilizatorii aditivului şi ai preamestecurilor, operatorii din sectorul hranei pentru animale stabilesc proceduri operaţionale şi măsuri organizatorice pentru a contracara riscurile potenţiale care rezultă din utilizarea lor. În cazul în care respectivele riscuri nu pot fi eliminate sau reduse la minimum prin astfel de proceduri şi de măsuri, aditivul şi preamestecurile se utilizează cu echipamente de protecţie individuală, incluzând echipamente de protecţie respiratorie.

4 iunie 2029

(1) Detaliile metodelor analitice sunt disponibile la următoarea adresă a laboratorului de referinţă: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additiyes/eyaluation-reports

(2) Furaj uşor de însilozat: > 3 % carbohidraţi solubili în materie proaspătă. Furaj moderat dificil de însilozat: 1,5-3,0 % carbohidraţi solubili în materie proaspătă. Regulamentul (CE) nr. 429/2008 al Comisiei din 25 aprilie 2008 privind normele de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1831/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului cu privire la pregătirea şi prezentarea cererilor, precum şi la evaluarea şi autorizarea aditivilor din hrana animalelor (JO L 133, 22.5.2008, p. 1).

Publicat în Jurnalul Oficial cu numărul 126L din data de 15 mai 2019