Regulamentul 717/25-iul-2013 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 142/2011 în ceea ce priveşte rubricile referitoare la bunăstarea animalelor în anumite modele de certificate de sănătate
Jurnalul Oficial 201L
În vigoarePentru Comisie Preşedintele Jose Manuel BARROSO |
Partea I: Detalii privind transportul expediat | I.1. Expeditor Nume Adresa Tel. | I.2. Numărul de referinţă al certificatului | I.2.a. | ||
I.3. Autoritatea competentă centrală | |||||
I.4. Autoritatea competentă locală | |||||
I.5. Destinatar Nume Adresa Codul poştal Tel. | I.6. Persoana responsabilă de încărcătură în UE Nume Adresa Codul poştal Tel. | ||||
I.7. Ţara de origine Cod ISO | I.8. Regiunea de origine Cod | I.9. Ţara de destinaţie Cod ISO | I.10. Regiunea de destinaţie Cod | ||
I.11. Locul de origine Nume Numărul de autorizare Adresa Nume Numărul de autorizare Adresa Nume Numărul de autorizare Adresa | I.12. Locul de destinaţie Nume Antrepozit vamal |_| Adresa Numărul de autorizare Codul poştal | ||||
I.13. Locul de încărcare | I.14. Data plecării | ||||
I.15. Mijloace de transport Avion |_| Navă |_| Vagon cale ferată |_| Vehicul rutier |_| Altele |_| Identificare Referinţe documentare | I.16. PCF de intrare în UE | ||||
I.17. | |||||
I.18. Descrierea mărfurilor | I.19. Codul mărfurilor (cod SA) | ||||
I.20. Cantitate | |||||
I.21. Temperatura produselor Ambiantă |_| Refrigerate |_| Congelate |_| | I.22. Numărul de pachete | ||||
I.23. Numărul sigiliului/recipientului | I.24. Tipul ambalajului | ||||
I.25. Mărfuri certificate pentru: | |||||
Hrană pentru animale |_| Uz tehnic |_| | |||||
I.26. Pentru tranzit prin UE către o ţară terţă |_| Ţara terţă Cod ISO | I.27. Pentru import sau admitere în UE |_| | ||||
I.28. Identificarea mărfurilor | |||||
Specie (denumire ştiinţifică) | Natura mărfurilor | Numărul de autorizare al unităţilor Unitate producătoare | Greutate netă | Numărul lotului | |
Partea II: Certificare | II. Informaţii privind sănătatea | II.a. Numărul de referinţă al certificatului | II.b. |
Subsemnatul, medic veterinar oficial, declar că am citit şi am înţeles conţinutul Regulamentului (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului (1a), în special articolul 10 şi al Regulamentului (UE) nr. 142/2011 al Comisiei (1b), în special anexa XIII capitolul II şi anexa XIV capitolul II şi certific că hrana pentru animalele de companie neprelucrată sau subprodusele de origine animală 8 descrise mai sus: | |||
II.1. constau în subproduse de origine animală care sunt în conformitate cu cerinţele în materie de sănătate de mai jos; | |||
II.2. constau în subproduse de origine animală: re | |||
(a) derivate din carne care îndeplineşte cerinţele relevante de sănătate publică şi animală expuse în: | |||
- Regulamentul (UE) nr. 206/2010 (3) al Comisiei şi în măsura în care animalele de la care carnea este derivată provin din ţările terţe, teritoriile sau părţile acestora (codul ISO în cazul ţărilor sau coduri pentru teritorii sau părţi ale acestora) care au fost indemne de febră aftoasă, pestă bovină, pestă porcină clasică, pestă porcină africană şi boala veziculoasă a porcului în ultimele 12 luni şi în care nu s-a efectuat vaccinarea împotriva bolilor menţionate în acest interval de timp (relevant doar în cazul speciilor receptive); | |||
- şi/sau Regulamentul (CE) nr. 798/2008 al Comisiei (4), în măsura în care animalele de la care carnea este derivată provin din ţările terţe, teritoriile sau din părţile acestora (codul ISO în cazul ţărilor sau coduri pentru teritorii sau părţi ale acestora) astfel cum sunt enumerate în regulamentul respectiv care au fost indemne de boala Newcastle şi gripă aviară în ultimele 12 luni; | |||
- şi/sau Regulamentul (CE) nr. 119/2009 al Comisiei (5), în măsura în care animalele de la care carnea este derivată provin din ţările terţe, teritoriile sau din părţi ale unui teritoriu (codul ISO în cazul ţărilor sau coduri pentru teritorii sau părţi ale acestora) astfel cum sunt enumerate în regulamentul respectiv şi au fost indemne de febră aftoasă, pestă bovină, pestă porcină clasică, pestă porcină africană şi boala veziculoasă a porcului, boala Newcastle şi gripă aviară în ultimele 12 luni şi în cazul cărora nu s-a efectuat vaccinarea împotriva bolilor menţionate în acest interval de timp (relevant doar în cazul speciilor receptive); | |||
(b) provenind de la animale care au fost supuse inspecţiei de sănătate ante-mortem la abator pe parcursul celor 24 de ore anterioare sacrificării şi nu au prezentat semne ale bolilor menţionate în regulamentele enumerate la litera (a) la care aceste animale sunt receptive; precum şi | |||
(c) provenind de la animale care au fost tratate în abator înainte şi în timpul sacrificării sau uciderii lor în conformitate cu dispoziţiile relevante din legislaţia Uniunii şi au îndeplinit cerinţe cel puţin echivalente cu cele prevăzute la capitolele II şi III din Regulamentul (CE) nr. 1099/2009; sau | |||
(d) în cazul hranei pentru animalele de blană derivate din animale acvatice care îndeplinesc cerinţele relevante de sănătate publică şi animală prevăzute în Decizia 2006/766/CE a Comisiei (6), provin din ţările sau teritoriile acestora (codul ISO), astfel cum sunt enumerate în anexa II la respectiva decizie; | |||
II.3.1. constau doar în următoarele subproduse de origine animală: | |||
(a) carcase şi părţi de animale sacrificate sau, în cazul vânatului, cadavre sau părţi de animale ucise şi care sunt adecvate alimentaţiei umane în conformitate cu legislaţia Uniunii, dar nu sunt destinate alimentaţiei umane din motive comerciale şi | |||
(b) părţi de animale sacrificate care sunt respinse ca fiind neadecvate pentru consumul uman, dar care nu sunt afectate de niciun semn al bolilor transmisibile omului sau animalelor şi care provin din carcase adecvate pentru consumul uman în conformitate cu legislaţia Uniunii; | |||
II.3.2. în cazul hranei pentru animalele de blană, pe lângă II.3.1., acestea includ, de asemenea, următoarele subproduse de origine animală: (2) fie [- subproduse de origine animală provenite de la păsări şi lagomorfe sacrificate la fermă, astfel cum se menţionează la articolul 1 alineatul (3) litera (d) din Regulamentul (CE) nr. 853/2004, care nu prezintă semne de boală transmisibilă omului sau animalelor;] | |||
(2) şi/sau [- sânge de la animale care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile prin intermediul sângelui la om sau la animale, obţinut de la alte animale decât rumegătoarele, care au fost sacrificate într-un abator după ce au fost considerate adecvate pentru a fi sacrificate în vederea consumului uman în urma unei inspecţii antemortem în conformitate cu legislaţia Uniunii;] | |||
(2) şi/sau [- subproduse de origine animală provenite din fabricarea produselor destinate consumului uman, inclusiv oase degresate, jumări şi nămoluri rezultate în urma centrifugării sau separării, din prelucrarea laptelui;] | |||
(2) şi/sau [- produse de origine animală sau alimente care conţin produse de origine animală, care nu mai sunt destinate consumului uman din motive comerciale sau din cauza unor probleme de fabricaţie sau defecte de ambalare sau a altor defecte din care nu poate apărea niciun risc pentru sănătatea publică sau animală;] | |||
(2) şi/sau [- hrană pentru animale de companie sau furaje de origine animală sau furaje care conţin subproduse de origine animală sau produse derivate, care nu mai sunt destinate hranei animalelor din motive comerciale sau din cauza unor probleme de fabricaţie sau defecte de ambalare sau a altor defecte din care nu poate apărea niciun risc pentru sănătatea publică sau animală;] | |||
(2) şi/sau [- sânge, placentă, lână, pene, păr, coarne, tăieturi de copite şi lapte crud provenite de la animale vii care nu au prezentat semne ale niciunei boli transmisibile la om sau la animale prin intermediul produsului în cauză;] | |||
(2) şi/sau [- animale acvatice şi părţi ale acestor animale, cu excepţia mamiferelor marine, care nu au prezentat niciun semn de boli transmisibile omului sau animalelor;] | |||
(2) şi/sau [- subproduse de origine animală din animale acvatice care provin din instalaţii sau unităţi de fabricare a produselor pentru consumul uman;] | |||
(2) şi/sau [- următoarele materiale provenite de la animale care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile la om sau la animale prin intermediul materialului în cauză: | |||
(i) cochilii ale crustaceelor cu ţesuturi moi sau carne; | |||
(ii) următoarele care provin de la animale terestre: | |||
- subproduse de incubator, | |||
- ouă, | |||
- subproduse din ouă, inclusiv coji de ouă, | |||
(iii) pui de o zi ucişi din motive comerciale;] | |||
(2) şi/sau [- subproduse de origine animală din nevertebrate acvatice sau terestre, altele decât speciile patogene pentru oameni sau animale;] | |||
(2) şi/sau [- animale şi părţi ale acestora din ordinele zoologice Rodentia şi Lagomorpha, cu excepţia materialului de categoria 1 menţionat la articolul 8 litera (a) punctele (iii), (iv) şi (v) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 şi a materialului de categoria 2 menţionat la articolul 9 literele (a)-(g) din regulamentul respectiv;] | |||
au fost obţinute şi preparate fără a veni în contact cu alt material care nu corespunde condiţiilor cerute în Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 şi au fost manipulate astfel încât să se evite contaminarea cu agenţi patogeni; | |||
au fost ambalate într-un ambalaj final pe care se aplică etichete indicând "HRANĂ PENTRU ANIMALE DE COMPANIE NEPRELUCRATĂ - PRODUS CARE NU ESTE DESTINAT CONSUMULUI UMAN" sau "SUBPRODUSE DE ORIGINE ANIMALĂ UTILIZATE ÎN HRANA PENTRU ANIMALE DE BLANĂ - PRODUSE CARE NU SUNT DESTINATE CONSUMULUI UMAN", apoi în cutii/recipiente etanşe şi sigilate în mod oficial sau în ambalaje noi care previn scurgerile şi cutii/recipiente sigilate în mod oficial pe care se aplică etichete indicând "HRANĂ PENTRU ANIMALE DE COMPANIE NEPRELUCRATA - PRODUS CARE NU ESTE DESTINAT CONSUMULUI UMAN" sau "SUBPRODUSE DE ORIGINE ANIMALĂ UTILIZATE ÎN HRANA PENTRU ANIMALE PENTRU BLANĂ - PRODUSE CARE NU SUNT DESTINATE CONSUMULUI UMAN", precum şi numele şi adresa unităţii de destinaţie; | |||
în cazul hranei neprelucrate pentru animale: | |||
(a) a fost preparată şi depozitată într-o instalaţie de prelucrare autorizată şi supravegheată de către autoritatea competentă în conformitate cu articolul 24 din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 şi | |||
(b) s-a analizat un eşantion aleatoriu de cel puţin cinci mostre din fiecare lot prelevate pe parcursul depozitării (înainte de expediere) şi s-a constatat că respectă următoarele standarde (7): | |||
Salmonella: absenţă în 25 g: n = 5, c = 0, m = 0, M = 0 | |||
Enterobacteriaceae: n = 5, c = 2, m = 10, M = 5000 în 1g; | |||
(2) fie [produsul nu conţine şi nu este derivat din materiale cu risc specificat, astfel cum sunt definite în anexa V la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European şi al Consiliului (8) sau din carne separată mecanic de pe oasele de bovine, ovine sau caprine; şi animalele din care a derivat acest produs nu au fost sacrificate după asomare prin injectarea de gaz în cavitatea craniană sau ucise prin aceeaşi metodă sau sacrificate prin lacerarea ţesutului nervos central cu ajutorul unui instrument alungit în formă de tijă introdus în cavitatea craniană;] | |||
(2) fie [produsul nu conţine şi nu este derivat din materiale provenind de la bovine, ovine şi caprine altele decât cele provenite de la animale născute, crescute în permanenţă şi sacrificate într-o ţară sau o regiune clasificată ca prezentând un risc neglijabil de ESB printr-o decizie în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001;] | |||
în plus, în ceea ce priveşte EST: | |||
(2) fie [în cazul subproduselor de origine animală destinate alimentaţiei rumegătoarelor şi care conţin lapte sau produse din lapte provenind de la ovine sau caprine, ovinele şi caprinele de la care provin produsele în cauză au fost ţinute permanent de la naştere sau în ultimii trei ani într-o exploataţie în care nu este impusă nicio restricţie oficială privind circulaţia din cauza prezenţei vreunei suspiciuni de EST şi care, în ultimii trei ani, a îndeplinit următoarele cerinţe: | |||
(i) a făcut obiectul unor controale veterinare oficiale regulate; | |||
(ii) nu s-a diagnosticat niciun caz de scrapie clasică, astfel cum este definit în anexa I punctul 2 litera (g) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001 sau, în urma confirmării unui caz de scrapie clasică: | |||
- toate animalele la care s-a confirmat scrapia clasică au fost ucise şi distruse; şi | |||
- toate caprinele şi ovinele din exploataţie au fost ucise şi distruse, cu excepţia berbecilor de reproducţie de genotipul ARR/ARR şi a oilor de reproducţie care au cel puţin o alelă ARR şi nu prezintă alela VRQ; | |||
(iii) ovinele şi caprinele, cu excepţia ovinelor de genotipul proteinei prionice ARR/ARR, se introduc în exploataţie numai dacă provin dintr-o exploataţie care îndeplineşte condiţiile prezentate la subpunctele (i) şi (ii).] | |||
(2) fie [în cazul subproduselor de origine animală destinate alimentaţiei rumegătoarelor, care conţin lapte sau produse din lapte provenind de la ovine sau caprine şi sunt destinate unui stat membru inclus în anexa la Regulamentul (CE) nr. 546/2006 al Comisiei (9), ovinele şi caprinele de la care provin produsele în cauză au fost ţinute permanent de la naştere sau în ultimii şapte ani, într-o exploataţie în care nu este impusă nicio restricţie oficială privind circulaţia din cauza prezenţei vreunei suspiciuni de EST şi care, în ultimii şapte ani, a îndeplinit următoarele cerinţe: | |||
(i) a făcut obiectul unor controale veterinare oficiale regulate; | |||
(ii) nu s-a diagnosticat niciun caz de scrapie clasică, astfel cum este definit în anexa I punctul 2 litera (g) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001 sau, în urma confirmării unui caz de scrapie clasică: | |||
- toate animalele la care s-a confirmat scrapia clasică au fost ucise şi distruse; şi | |||
- toate caprinele şi ovinele din exploataţie au fost ucise şi distruse, cu excepţia berbecilor de reproducţie de genotipul ARR/ARR şi a oilor de reproducţie care au cel puţin o alelă ARR şi nu prezintă alela VRQ; | |||
(iii) ovinele şi caprinele, cu excepţia ovinelor de genotipul proteinei prionice ARR/ARR, se introduc în exploataţie numai dacă provin dintr-o exploataţie care îndeplineşte condiţiile prezentate la subpunctele (i) şi (ii).] | |||
Partea I: | |||
- Rubrica de referinţă I.6: Persoana responsabilă de transport în Uniunea Europeană: această rubrică se completează doar în cazul unui certificat pentru marfă în tranzit; se poate completa în cazul în care certificatul este pentru marfă de importat. | |||
- Rubrica de referinţă I.12: Locul de destinaţie: această rubrică se completează doar în cazul unui certificat pentru marfă în tranzit. Produsele aflate în tranzit pot fi depozitate doar în zone libere, în antrepozite libere sau în antrepozite vamale. | |||
- Rubrica de referinţă I.15: trebuie menţionat numărul de înregistrare (vagoane de cale ferată sau container şi camioane), numărul zborului (aeronavă) sau numele (navă). în cazul descărcării şi reîncărcării. expeditorul trebuie să informeze punctele de control la frontieră la intrarea în UE. | |||
- Rubrica I.19. Se utilizează codul corespunzător din Sistemul Armonizat (SA) de la următoarea rubrică: 05.11. | |||
- Rubrica de referinţă I.23: pentru recipiente de transport în vrac se menţionează numărul recipientului şi al sigiliului (dacă este cazul). | |||
- Rubrica de referinţă I.25: uz tehnic: orice altă utilizare decât pentru consum animal. | |||
- Rubricile de referinţă I.26 şi I.27: se completează în funcţie de tipul de certificat, şi anume de tranzit sau de import. | |||
- Rubrica de referinţă I.28: | |||
Natura mărfurilor: se selectează hrana pentru animale de companie neprelucrată sau subprodusul de origine animală. | |||
În cazul materialelor neprelucrate pentru hrana neprelucrată pentru animale de companie a se indica denumirea ştiinţifică a speciilor. | |||
în cazul materialelor neprelucrate pentru producţia de hrană pentru animalele de blană selectaţi din următoarele: Aves, Ruminantia, Mammalia - Ruminantia, Pesca, Mollusca, Crustaoea, nevertebrate. | |||
Partea II: | |||
(1a)JO L 300, 14.11.2009, p. 1. (1b)JO L 54, 26.2.2011. p. 1. (2)A se şterge, după caz. (3)JO L 73, 20.3.2010, p. 1. (4)JO L 226. 23.8.2008, p. 1. (5)JO L 39, 10.2.2009, p. 12. (6)JO L 320, 18.11.2006, p. 53. (7)unde: n = numărul de probe de analizat, m = valoarea prag pentru numărul de bacterii; rezultatul este considerat satisfăcător dacă numărul de bacterii în totalitatea probelor este mai mic sau egal cu m; M = valoarea maximă pentru numărul de bacterii; rezultatul este considerat nesatisfăcător dacă numărul de bacterii din una sau mai multe probe este egal cu M sau mai mare, precum şi c = numărul de probe la care numărul total de bacterii poate să aibă valori cuprinse între m şi M, proba putând fi considerată încă acceptabilă, în cazul în care numărul total de bacterii la celelalte probe este egal cu m sau mai mic. (8)JO L 147, 31.5.2001, p. 1. (9)JO L 94, 1.4.2006, p. 28. | |||
- Semnătura şi ştampila trebuie să fie de culoare diferită de cea a textului tipărit. | |||
- Notă pentru persoana responsabilă de transport în Uniunea Europeană: prezentul certificat serveşte exclusiv în scopuri sanitar-veterinare şi trebuie să însoţească transportul până când acesta ajunge la punctul de control la frontieră. | |||
Medic veterinar oficial/inspector oficial | |||
Numele (cu majuscule): Data: Ştampila: | Calificarea şi funcţia: Semnătura" | ||
Partea I: Detalii privind transportul expediat | I.1. Expeditor Nume Adresa Tel. | I.2. Numărul de referinţă al certificatului | I.2.a. | |||
I.3. Autoritatea competentă centrală | ||||||
I.4. Autoritatea competentă locală | ||||||
I.5. Destinatar Nume Adresa Codul poştal Tel. | I.6. Persoana responsabilă de încărcătură în UE Nume Adresa Codul poştal Tel. | |||||
I.7. Ţara de origine Cod ISO | I.8. Regiunea de origine Cod | I.9. Ţara de destinaţie Cod ISO | I.10. Regiunea de destinaţie Cod | |||
I.11. Locul de origine Nume Numărul de autorizare Adresa Nume Numărul de autorizare Adresa Nume Numărul de autorizare Adresa | I.12. Locul de destinaţie Nume Antrepozit vamal |_| Adresa Numărul de autorizare Codul poştal | |||||
I.13. Locul de încărcare | I.14. Data plecării | |||||
I.15. Mijloace de transport Avion |_| Navă |_| Vagon cale ferată |_| Vehicul rutier |_| Altele |_| Identificare Referinţe documentare | I.16. PCF de intrare în UE | |||||
I.17. | ||||||
I.18. Descrierea mărfurilor | I.19. Codul mărfurilor (cod SA) | |||||
I.20. Cantitate | ||||||
I.21. Temperatura produselor Ambiantă |_| Refrigerate |_| Congelate |_| | I.22. Numărul de pachete | |||||
I.23. Numărul sigiliului/recipientului | I.24. Tipul ambalajului | |||||
I.25. Produse certificate pentru: Uz tehnic |_| | ||||||
I.26. Pentru tranzit prin UE către o ţară terţă |_| Ţara terţă Cod ISO | I.27. Pentru import sau admitere în UE |_| | |||||
I.28. Identificarea mărfurilor | ||||||
Specie (denumire ştiinţifică) | Natura mărfurilor | Numărul de autorizare al unităţilor Unitate producătoare | Numărul de pachete | Greutate netă | Numărul lotului | |
Partea II: Certificare | II. Informaţii privind sănătatea | II.a. Numărul de referinţă al certificatului | II.b. |
Subsemnatul, medic veterinar oficial, declar că am citit şi am înţeles conţinutul Regulamentului (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului (1a) şi al Regulamentului (UE) nr. 142/2011 al Comisiei (1b), în special anexa XIV capitolul II şi certific că subprodusele de origine animală descrise mai sus: | |||
II.1.1. constau în subproduse de origine animală care sunt în conformitate cu cerinţele în materie de sănătate de mai jos; | |||
II.1.2. au fost obţinute pe teritoriul: (1c) de la animale: | |||
(2) fie [(a) care au rămas pe acest teritoriu de la naştere sau cel puţin pe parcursul ultimelor trei luni înaintea sacrificării;] | |||
(2) fie [(b) care au fost ucise în sălbăticie în acest teritoriu (1d);] | |||
II.1.3. au fost obţinute de la animale: (2) fie [(a) provenind din exploataţii: | |||
(i) unde, în cazul următoarelor boli la care animalele sunt receptive, nu s-a înregistrat niciun caz/focar de pestă bovină, boală veziculoasă a porcului, boală Newcastle sau gripă aviară înalt patogenă în cursul celor 30 de zile precedente, nici de pestă porcină clasică sau pestă porcină africană în cursul celor 40 de zile precedente; nici în exploataţii situate pe o rază de 10 km, în cursul celor 30 de zile precedente; precum şi | |||
(ii) unde nu a fost niciun caz/focar de febră aftoasă, în cursul celor 60 de zile precedente, şi nici în exploataţiile situate pe o rază de 25 km, în cursul celor 30 de zile precedente; precum şi | |||
(b) care: | |||
(i) nu au fost ucise în vederea eradicării unei boli epizootice; | |||
(ii) au rămas în exploataţiile de origine pentru cel puţin 40 de zile înaintea plecării şi au fost transportate direct la abator fără a veni în contact cu alte animale care nu corespund aceloraşi cerinţe în materie de sănătate; | |||
(iii) au fost supuse inspecţiei de sănătate ante-mortem la abator pe parcursul celor 24 de ore anterioare sacrificării şi nu au prezentat semne ale bolilor menţionate mai sus, la care aceste animale sunt receptive; precum şi | |||
(iv) au fost tratate în abator înainte şi în timpul sacrificării sau uciderii lor în conformitate cu dispoziţiile relevante din legislaţia Uniunii şi au îndeplinit cerinţe cel puţin echivalente cu cele prevăzute la capitolele II şi III din Regulamentul (CE) nr. 1099/2009 al Consiliului] | |||
(2) fie [(a) capturate şi ucise în sălbăticie într-o zonă: | |||
(i) în care, pe o rază de 25 km, nu s-a constatat niciun caz/focar al niciuneia dintre bolile următoare la care animalele sunt receptive: febră aftoasă, pestă bovină, boala Newcastle sau gripă aviară înalt patogenă în cursul celor 30 de zile precedente, nici de pestă porcină clasică sau pestă porcină africană în cursul celor 40 de zile precedente; precum şi | |||
(ii) care este situată la o distanţă mai mare de 20 km de la frontierele unui teritoriu dintr-o ţară sau o parte a acesteia care nu este autorizată la data respectivă să exporte acest produs în interiorul Uniunii; precum şi | |||
(b) care, după ce au fost ucise, au fost transportate în decurs de 12 ore pentru refrigerare fie la un centru de recoltare, după care imediat la o unitate de prelucrare a vânatului, fie direct la o unitate de prelucrare a vânatului;] | |||
II.1.4. au fost obţinute într-o exploataţie în vecinătatea căreia, pe o rază de 10 km, nu s-a constatat niciun caz/focar al bolilor vizate la punctul II.1.3 la care animalele sunt receptive, în cursul celor 30 de zile precedente sau, în eventualitatea survenirii unui astfel de caz, prepararea materiei prime pentru export în Uniunea Europeană a fost autorizată doar după înlăturarea tuturor produselor din carne şi după curăţarea şi dezinfectarea completă a unităţii sub supravegherea unui medic veterinar oficial; | |||
II.1.5. au fost obţinute şi preparate fără a veni în contact cu alt material care nu corespunde condiţiilor cerute mai sus, şi au fost manipulate într-o astfel de manieră încât să se evite contaminarea cu agenţi patogeni; | |||
II.1.6. au fost ambalate în ambalaje noi care previn scurgerile şi în recipiente sigilate în mod oficial pe care se aplică etichete indicând «MATERIE PRIMĂ DESTINATĂ EXCLUSIV PRODUCERII HRANEI PENTRU ANIMALE DE COMPANIE», precum şi numele şi adresa unităţii de destinaţie pe teritoriul UE; | |||
II.1.7. constau doar în următoarele subproduse de origine animală: | |||
(2) fie [- carcase şi părţi de animale sacrificate sau, în cazul vânatului, cadavre sau părţi de animale ucise şi care sunt adecvate consumului uman în conformitate cu legislaţia Uniunii, dar nu sunt destinate consumului uman din motive comerciale;] | |||
(2) şi/sau [- carcase şi părţile următoare care provin de la animale care au fost sacrificate într-un abator şi au fost considerate adecvate pentru a fi sacrificate în vederea consumului uman în urma unei inspecţii antemortem sau cadavre şi părţile următoare care provin de la vânat ucis pentru consum uman în conformitate cu legislaţia Uniunii: (i) carcase sau cadavre şi părţi de animale care sunt respinse ca fiind neadecvate pentru consumul uman în conformitate cu legislaţia Uniunii, dar care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile la om sau la animale; | |||
(ii) capete de păsări de curte; | |||
(iii) piei, inclusiv bucăţi şi fragmente ale acestora, coarne şi picioare, inclusiv falangele şi oasele carpiene şi metacarpiene, oasele tarsiene şi metatarsiene ale animalelor, altele decât rumegătoare; | |||
(iv) păr de porc; | |||
(v) pene;] | |||
(2) şi/sau [- subproduse de origine animală provenite din fabricarea produselor destinate consumului uman, inclusiv oase degresate, jumări şi nămoluri rezultate în urma centrifugării sau separării, din prelucrarea laptelui;] | |||
(2) şi/sau [- produse de origine animală sau alimente care conţin produse de origine animală, care nu mai sunt destinate consumului uman din motive comerciale sau din cauza unor probleme de fabricaţie sau defecte de ambalare sau a altor defecte din care nu poate apărea niciun risc pentru sănătatea publică sau animală;] | |||
(2) şi/sau [- animale acvatice şi părţi ale acestor animale, cu excepţia mamiferelor marine, care nu au prezentat niciun semn de boli transmisibile omului sau animalelor;] | |||
(2) şi/sau [- subproduse de origine animală din animale acvatice care provin din instalaţii sau unităţi de fabricare a produselor pentru consumul uman;] | |||
(2) şi/sau [- următoarele materiale provenite de la animale care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile la om sau la animale prin intermediul materialului în cauză: | |||
(i) cochilii ale crustaceelor cu ţesuturi moi sau carne; | |||
(ii) următoarele care provin de la animale terestre: | |||
- subproduse de incubator, | |||
- ouă, | |||
- subproduse din ouă, inclusiv coji de ouă; | |||
(iii) pui de o zi ucişi din motive comerciale;] | |||
(2) şi/sau [- subproduse de origine animală din nevertebrate acvatice sau terestre, altele decât speciile patogene pentru oameni sau animale;] | |||
(2) şi/sau [- materiale provenite de la animale cărora li s-au administrat substanţe interzise prin Directiva 96/22/CE, importul materialului fiind permis conform articolului 35 litera (a) subpunctul (ii) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009;] | |||
II.1.8. au fost congelate în instalaţia de origine sau au fost conservate în conformitate cu legislaţia UE, astfel încât să se evite alterarea lor între data expedierii şi data livrării la instalaţia de destinaţie; | |||
II.1.9. în cazul materiei prime provenite de la animale tratate cu anumite substanţe interzise în temeiul Directivei 96/22/CE pentru producerea hranei pentru animale de companie, importul fiind permis în conformitate cu articolul 35 litera (a) punctul (ii) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009: | |||
(a) se marchează într-o ţară terţă, înainte de intrarea pe teritoriul Uniunii, cu o cruce de mangal lichefiat sau de cărbune activ, pe fiecare faţă exterioară a fiecărui bloc congelat sau, atunci când materia primă este transportată în paleţi care nu sunt împărţiţi în transporturi separate în timpul transportului la instalaţia de producere a hranei pentru animale de companie de destinaţie, pe fiecare parte externă a fiecărui paiet, astfel încât marcajul să acopere cel puţin 70 % din lungimea diagonalei laturii blocului congelat şi să aibă o lăţime de cel puţin 10 cm; | |||
(b) în cazul materialelor necongelate, materia primă se marchează în ţara terţă înainte de intrarea pe teritoriul Uniunii, prin vaporizare cu mangal lichefiat sau prin aplicarea unui praf de mangal astfel încât mangalul să fie foarte vizibil pe suprafaţa materialului; precum şi | |||
(c) în cazul în care subprodusele de origine animală sunt fabricate din materie primă care a fost tratată astfel cum se menţionează mai sus şi din alte materii prime netratate, toate materiile prime se marchează în conformitate cu literele (a) şi (b) anterioare. | |||
(2) (4) [II.2. Cerinţe specifice | |||
(2) (5) II.2.1. Subprodusele acestui transport provin de la animale care au fost ţinute pe teritoriul menţionat la punctul II.1.2, unde programele de vaccinare împotriva febrei aftoase se aplică în mod regulat şi sunt controlate în mod oficial în cazul animalelor domestice din specia bovină. | |||
(2) (6) II.2.2. Subprodusele acestui transport constau doar în subproduse de origine animală provenite din organe comestibile prelucrate de la rumegătoare domestice, care s-au maturat la o temperatură ambiantă de peste + 2 °C pentru cel puţin trei ore sau, în cazul muşchilor maseteri la bovine şi al cărnii dezosate la animale domestice, pentru cel puţin 24 de ore.] | |||
(2) fie [produsul nu conţine şi nu este derivat din materiale cu risc specificat, astfel cum sunt definite în anexa V la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European şi al Consiliului (7) sau din carne separată mecanic de pe oasele de bovine, ovine sau caprine; şi animalele din care a derivat acest produs nu au fost sacrificate după asomare prin injectarea de gaz în cavitatea craniană sau ucise prin aceeaşi metodă sau sacrificate prin lacerarea ţesutului nervos central cu ajutorul unui instrument alungit în formă de tijă introdus în cavitatea craniană;] | |||
(2) fie [produsul nu conţine şi nu este derivat din materiale provenind de la bovine, ovine şi caprine, altele decât cele provenite de la animale născute, crescute în permanenţă şi sacrificate într-o ţară sau o regiune clasificată ca prezentând un risc neglijabil de ESB printr-o decizie în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001;] | |||
II.4. în plus, în ceea ce priveşte EST: | |||
(2) fie [în cazul subproduselor de origine animală destinate alimentaţiei rumegătoarelor şi care conţin lapte sau produse din lapte provenind de la ovine sau caprine, ovinele şi caprinele de la care provin produsele în cauză au fost ţinute permanent de la naştere sau în ultimii trei ani într-o exploataţie în care nu este impusă nicio restricţie oficială privind circulaţia din cauza prezenţei vreunei suspiciuni de EST şi care, în ultimii trei ani, a îndeplinit următoarele cerinţe: | |||
(i) a făcut obiectul unor controale veterinare oficiale regulate; | |||
(ii) nu s-a diagnosticat niciun caz de scrapie clasică, astfel cum este definit în anexa I punctul 2 litera (g) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001 sau, în urma confirmării unui caz de scrapie clasică: | |||
- toate animalele la care s-a confirmat scrapia clasică au fost ucise şi distruse; şi | |||
- toate caprinele şi ovinele din exploataţie au fost ucise şi distruse, cu excepţia berbecilor de reproducţie de genotipul ARR/ARR şi a oilor de reproducţie care au cel puţin o alelă ARR şi nu prezintă alela VRQ; | |||
(iii) ovinele şi caprinele, cu excepţia ovinelor de genotipul proteinei prionice ARR/ARR, se introduc în exploataţie numai dacă provin dintr-o exploataţie care îndeplineşte condiţiile prezentate la subpunctele (i) şi (ii).] | |||
(2) fie [în cazul subproduselor de origine animală destinate alimentaţiei rumegătoarelor, care conţin lapte sau produse din lapte provenind de la ovine sau caprine şi sunt destinate unui stat membru inclus în anexa la Regulamentul (CE) nr. 546/2006 al Comisiei (8), ovinele şi caprinele de la care provin produsele în cauză au fost ţinute permanent de la naştere sau în ultimii şapte ani, într-o exploataţie în care nu este impusă nicio restricţie oficială privind circulaţia din cauza prezenţei vreunei suspiciuni de EST şi care, în ultimii şapte ani, a îndeplinit următoarele cerinţe: | |||
(i) a făcut obiectul unor controale veterinare oficiale regulate; | |||
(ii) nu s-a diagnosticat niciun caz de scrapie clasică, astfel cum este definit în anexa I punctul 2 litera (g) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001 sau, în urma confirmării unui caz de scrapie clasică: | |||
- toate animalele la care s-a confirmat scrapia clasică au fost ucise şi distruse; şi | |||
- toate caprinele şi ovinele din exploataţie au fost ucise şi distruse, cu excepţia berbecilor de reproducţie de genotipul ARR/ARR şi a oilor de reproducţie care au cel puţin o alelă ARR şi nu prezintă alela VRQ; | |||
(iii) ovinele şi caprinele, cu excepţia ovinelor de genotipul proteinei prionice ARR/ARR, se introduc în exploataţie numai dacă provin dintr-o exploataţie care îndeplineşte condiţiile prezentate la subpunctele (i) şi (ii).] | |||
Partea I: | |||
- Rubrica de referinţă I.6: Persoana responsabilă de transport în Uniunea Europeană: această rubrică se completează doar în cazul unui certificat pentru marfă în tranzit; se poate completa în cazul în care certificatul este pentru marfă de importat. | |||
- Rubrica de referinţă I.12: Locul de destinaţie: această rubrică se completează doar în cazul unui certificat pentru marfă în tranzit. Produsele aflate în tranzit pot fi depozitate doar în zone libere, în antrepozite libere sau în antrepozite vamale. | |||
- Rubrica de referinţă I.15: Numărul de înregistrare (vagoane feroviare sau recipient şi camioane), numărul zborului (aeronavă) sau nume (navă); informaţiile se vor furniza în caz de descărcare şi reîncărcare. | |||
- Rubrica de referinţă I.19: a se utiliza codul SA corespunzător: 05.11.91 sau 05.11.99. | |||
- Rubrica de referinţă I.23: pentru recipientele destinate mărfii în vrac, se menţionează numărul recipientului şi numărul sigiliului (după caz). | |||
- Rubrica de referinţă I.25: uz tehnic: orice altă utilizare decât pentru consum animal. | |||
- Rubricile de referinţă I.26 şi I.27: se completează în funcţie de tipul de certificat, şi anume de tranzit sau de import. | |||
- Rubrica de referinţă I.28: Unitate producătoare: a se furniza numărul de control sanitar-veterinar al unităţii autorizate, | |||
Partea II: | |||
(1a)JO L 300, 14.11.2009, p. 1. (1b)JO L 54, 26.2.2011, p. 1. (1c)Denumirea şi numărul codului ISO al ţării exportatoare după cum este prezentat în: - partea I a anexei II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010; - anexa la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 şi - anexa la Regulamentul (CE) nr. 119/2009. în completare, codul ISO privitor la regionalizare trebuie inclus în prezenta anexă (după caz, pentru speciile receptive în cauză). (1d)Doar pentru ţările din care carnea de vânat de la aceeaşi specie de animale destinată consumului uman este autorizată pentru import în Uniunea Europeană. (2)A se şterge, după caz. (3)Cu excepţia sângelui materie primă, a laptelui crud, a pieilor, a părului de porc şi penelor (a se vedea certificate relevante pentru importul acestor produse). (4)Garanţii suplimentare de furnizat în cazul în care materialele provenite de la rumegătoare domestice îşi au originea într-un teritoriu al unei ţări din America de Sud sau din sudul Africii sau într-o parte a acestora, de unde doar carnea proaspătă maturată şi dezosată provenită de la rumegătoare domestice destinată consumului uman este autorizată pentru export în Uniunea Europeană. Muşchii maseteri întregi de la bovine, incizaţi în conformitate cu anexa I secţiunea IV capitolul I partea B punctul (1) din Regulamentul (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului (JO L 139, 30.4.2004, p. 206), sunt, de asemenea, autorizaţi. (5)Doar pentru anumite ţări ale Americii de Sud. (6)Doar pentru anumite ţări din America de Sud şi din sudul Africii. (7)JO L 147, 31.5.2001, p. 1. (8)JO L 94, 1.4.2006, p. 28. | |||
- Semnătura şi ştampila trebuie să fie de culoare diferită de cea a textului tipărit. | |||
- Notă pentru persoana responsabilă de transport în Uniunea Europeană: prezentul certificat serveşte exclusiv în scopuri sanitar-veterinare şi trebuie să însoţească transportul până când acesta ajunge la punctul de control la frontieră. | |||
Medic veterinar oficial/inspector oficial | |||
Numele (cu majuscule): Data: Ştampila: | Calificarea şi funcţia: Semnătura:" | ||
Partea I: Detalii privind transportul expediat | I.1. Expeditor Nume Adresa Tel. | I.2. Numărul de referinţă al certificatului | I.2.a. | |||
I.3. Autoritatea competentă centrală | ||||||
I.4. Autoritatea competentă locală | ||||||
I.5. Destinatar Nume Adresa Codul poştal Tel. | I.6. Persoana responsabilă de încărcătură în UE Nume Adresa Codul poştal Tel. | |||||
I.7. Ţara de origine Cod ISO | I.8. Regiunea de origine Cod | I.9. Ţara de destinaţie Cod ISO | I.10. Regiunea de destinaţie Cod | |||
I.11. Locul de origine Nume Numărul de autorizare Adresa Nume Numărul de autorizare Adresa Nume Numărul de autorizare Adresa | I.12. Locul de destinaţie Nume Antrepozit vamal |_| Adresa Numărul de autorizare Codul poştal | |||||
I.13. Locul de încărcare | I.14. Data plecării | |||||
I.15. Mijloace de transport Avion |_| Navă |_| Vagon cale ferată |_| Vehicul rutier |_| Altele |_| Identificare Referinţe documentare | I.16. PCF de intrare în UE | |||||
I.17. | ||||||
I.18. Descrierea mărfurilor | I.19. Codul mărfurilor (cod SA) | |||||
I.20. Cantitate | ||||||
I.21. Temperatura produselor Ambiantă |_| Refrigerate |_| Congelate |_| | I.22. Numărul de pachete | |||||
I.23. Numărul sigiliului/containerului | I.24. Tipul ambalajului | |||||
I.25. Produse certificate pentru: Uz tehnic |_| | ||||||
I.26. Pentru tranzit prin UE către o ţară terţă |_| Ţara terţă Cod ISO | I.27. Pentru import sau admitere în UE |_| | |||||
I.28. Identificarea mărfurilor | ||||||
Specie (denumire ştiinţifică) | Natura mărfurilor | Numărul de autorizare al unităţilor Unitate producătoare | Numărul de pachete | Greutate netă | Numărul lotului | |
Partea II: Certificare | II. Informaţii privind sănătatea | II.a. Numărul de referinţă al certificatului | II.b. |
Subsemnatul, medic veterinar oficial, declar că am citit şi am înţeles conţinutul Regulamentului (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului (1a) şi Regulamentul (UE) nr. 142/2011 al Comisiei (1b), în special anexa XIV capitolul II, şi certific că subprodusele de origine animală descrise mai sus: | |||
(2) II.1. sunt probe comerciale care constau din subproduse de origine animală destinate anumitor studii sau analize descrise în definiţia nr. 39 din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 142/2011 al Comisiei, care poartă eticheta "PROBĂ COMERCIALĂ CARE NU ESTE DESTINATĂ CONSUMULUI UMAN"; sau | |||
(2) II.2. sunt în conformitate cu cerinţele în materie de sănătate animală de mai jos; | |||
II.2.1. au fost | |||
(2) fie [(a) obţinute din materiale importate din tara terţă, teritoriul sau partea acestora: (3) autorizată să exporte în UE carne proaspătă din speciile în cauză;] | |||
(2) şi/sau [(b) obţinute în tara exportatoare, teritoriul sau partea acestora: (3) de la animale | |||
fie | |||
(i) care au rămas pe acest teritoriu sau într-o regiune eligibilă să exporte către UE carne proaspătă provenită de la speciile în cauză de la naştere sau cel puţin pe parcursul ultimelor trei luni înaintea sacrificării; şi/sau | |||
(ii) care au fost ucise în sălbăticie în acest teritoriu (4);] | |||
(2) şi/sau [(c) sunt derivate din ouă, lapte, rozătoare, lagomorfe sau animale acvatice sau nevertebrate terestre sau acvatice;] | |||
II.2.2. (2) în cazul materialelor altele decât derivate din ouă, lapte, rozătoare, lagomorfe sau animale acvatice sau nevertebrate acvatice sau terestre, au fost obţinute de la animale: | |||
(2)fie [(a) provenind din exploataţii: | |||
(i) unde, în cazul următoarelor boli la care animalele sunt receptive, nu s-a înregistrat niciun caz/focar de pestă bovină, boală veziculoasă a porcului, boală Newcastle sau gripă aviară înalt patogenă în cursul celor 30 de zile precedente, nici de pestă porcină clasică sau pestă porcină africană în cursul celor 40 de zile precedente; nici în exploataţii situate pe o rază de 10 km, în cursul celor 30 de zile precedente; precum şi | |||
(ii) unde nu a fost niciun caz/focar de febră aftoasă, în cursul celor 60 de zile precedente, şi nici în exploataţiile situate pe o rază de 25 km, în cursul celor 30 de zile precedente; precum şi | |||
(b) care: | |||
(i) nu au fost ucise în vederea eradicării unei boli epizootice, | |||
(ii) au rămas în exploataţiile de origine pentru cel puţin 40 de zile înaintea plecării şi au fost transportate direct la abator fără a veni în contact cu alte animale care nu corespund aceloraşi cerinţe în materie de sănătate; | |||
(iii) au fost supuse inspecţiei de sănătate ante-mortem la abator pe parcursul celor 24 de ore anterioare sacrificării şi nu au prezentat semne ale bolilor menţionate mai sus, la care aceste animale sunt receptive; precum şi | |||
(iv) au fost tratate în abator înainte şi în timpul sacrificării sau uciderii lor în conformitate cu dispoziţiile relevante din legislaţia Uniunii şi au îndeplinit cerinţe cel puţin echivalente cu cele prevăzute la capitolele II şi III din Regulamentul (CE) nr. 1099/2009 al Consiliului] | |||
(2) fie [(a) capturate şi ucise în sălbăticie într-o zonă: | |||
(i) în care, pe o rază de 25 km, nu s-a constatat niciun caz/focar al niciuneia dintre bolile următoare la care animalele sunt receptive: febră aftoasă, pestă bovină, boală Newcastle sau gripă aviară înalt patogenă în cursul celor 30 de zile precedente şi nici pestă porcină clasică sau pestă porcină africană în cursul celor 40 de zile precedente; precum şi | |||
(ii) care este situată la o distanţă mai mare de 20 km de la frontierele unui teritoriu dintr-o ţară sau o parte a acesteia care nu este autorizat(ă) la data respectivă să exporte acest produs în interiorul Uniunii Europene; precum şi | |||
(b) care, după ce au fost ucise, au fost transportate în decurs de 12 ore pentru refrigerare fie la un centru de recoltare, după care imediat la o unitate de prelucrare a vânatului, fie direct la o unitate de prelucrare a vânatului;] | |||
II.2.3. (2) în cazul altor materiale decât materialele derivate din peşte sălbatic capturat sau nevertebrate, au fost obţinute într-o exploataţie în vecinătatea căreia, pe o rază de 10 km, nu s-a constatat niciun caz/focar al bolilor vizate la punctul II.2.2 la care animalele sunt receptive, în cursul celor 30 de zile precedente; în eventualitatea survenirii unui astfel de caz, prepararea materiilor prime pentru export către Uniunea Europeană a fost autorizată doar după înlăturarea în întregime a cărnii şi după curăţarea şi dezinfectarea completă a unităţii sub supravegherea unui medic veterinar oficial; | |||
II.2.4. au fost obţinute şi preparate fără a veni în contact cu alt material care nu corespunde condiţiilor cerute mai sus şi au fost manipulate într-o astfel de manieră încât să se evite contaminarea cu agenţi patogeni; | |||
II.2.5. au fost ambalate în ambalaje noi care previn scurgerile sau în ambalaje curăţate şi dezinfectate înainte de utilizare şi, în cazul loturilor transportate altfel decât prin colet poştal, în recipiente sigilate sub responsabilitatea autorităţii competente, pe care se aplică etichete indicând "SUBPRODUSE DE ORIGINE ANIMALĂ DESTINATE NUMAI FABRICĂRII DE PRODUSE DERIVATE DESTINATE UTILIZĂRILOR ÎN AFARA LANŢULUI ALIMENTAR ANIMAL" precum şi numele şi adresa unităţii de destinaţie pe teritoriul UE; | |||
II.2.6. constau doar în următoarele subproduse de origine animală: | |||
(2) fie [- carcase şi părţi de animale sacrificate sau, în cazul vânatului, cadavre sau părţi de animale ucise şi care sunt adecvate consumului uman în conformitate cu legislaţia Uniunii, dar nu sunt destinate consumului uman din motive comerciale;] | |||
(2) şi/sau [- carcase şi părţile următoare care provin de la animale care au fost sacrificate într-un abator şi au fost considerate adecvate pentru a fi sacrificate în vederea consumului uman în urma unei inspecţii ante-mortem sau cadavre şi părţile următoare care provin de la vânat ucis pentru consum uman în conformitate cu legislaţia Uniunii: (i) carcase sau cadavre şi părţi de animale care sunt respinse ca fiind neadecvate pentru consumul uman în conformitate cu legislaţia Uniunii, dar care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile la om sau la animale; | |||
(ii) capete de păsări de curte; | |||
(iii) piei, inclusiv bucăţi şi fragmente ale acestora, coarne şi picioare, inclusiv falangele şi oasele carpiene şi metacarpiene, oasele tarsiene şi metatarsiene; | |||
(iv) păr de porc; | |||
(v) pene;] | |||
(2) şi/sau [- subproduse de origine animală provenite de la păsări şi lagomorfe sacrificate la fermă, astfel cum se menţionează la articolul 1 alineatul (3) litera (d) din Regulamentul (CE) nr. 853/2004, care nu prezintă semne de boală transmisibilă omului sau animalelor;] | |||
(2) şi/sau [- sânge de la animale care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile prin intermediul sângelui la om sau la animale, obţinut de la alte animale decât rumegătoarele, care au fost sacrificate într-un abator după ce au fost considerate adecvate pentru a fi sacrificate în vederea consumului uman în urma unei inspecţii ante-mortem în conformitate cu legislaţia Uniunii;] | |||
(2) şi/sau [- subproduse de origine animală provenite din fabricarea produselor destinate consumului uman, inclusiv oase degresate, jumări şi nămoluri rezultate în urma centrifugării sau separării, din prelucrarea laptelui;] | |||
(2) şi/sau [- produse de origine animală sau alimente care conţin produse de origine animală, care nu mai sunt destinate consumului uman din motive comerciale sau din cauza unor probleme de fabricaţie sau defecte de ambalare sau a altor defecte din care nu poate apărea niciun risc pentru sănătatea publică sau animală;] | |||
(2) şi/sau [- hrană pentru animale de companie sau furaje de origine animală sau furaje care conţin subproduse de origine animală sau produse derivate, care nu mai sunt destinate hranei animalelor din motive comerciale sau din cauza unor probleme de fabricaţie sau defecte de ambalare sau a altor defecte din care nu poate apărea niciun risc pentru sănătatea publică sau animală;] | |||
(2) şi/sau [- sânge, placentă, lână, pene, păr, coarne, tăieturi de copite şi lapte crud provenite de la animale vii care nu au prezentat semne ale niciunei boli transmisibile la om sau la animale prin intermediul produsului în cauză;] | |||
(2) şi/sau [- animale acvatice şi părţi ale acestor animale, cu excepţia mamiferelor marine, care nu au prezentat niciun semn de boli transmisibile omului sau animalelor;] | |||
(2) şi/sau [- subproduse de origine animală din animale acvatice care provin din unităţi sau instalaţii de fabricare a produselor pentru consumul uman;] | |||
(2) şi/sau [- următoarele materiale provenite de la animale care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile la om sau la animale prin intermediul materialului în cauză: | |||
(i) cochilii ale crustaceelor cu ţesuturi moi sau carne; | |||
(ii) următoarele care provin de la animale terestre: | |||
- subproduse de incubator; | |||
- ouă; | |||
- subproduse din ouă, inclusiv coji de ouă; | |||
(iii) pui de o zi ucişi din motive comerciale;] | |||
(2) şi/sau [- subproduse de origine animală din nevertebrate acvatice sau terestre, altele decât speciile patogene pentru oameni sau animale;] | |||
(2) şi/sau [- animale şi părţi ale acestora din ordinele zoologice Rodentia şi Lagomorpha, cu excepţia materialului de categoria 1 menţionat la articolul 8 litera (a) punctele (iii), (iv) şi (v) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 şi a materialului de categoria 2 menţionat la articolul 9 literele (a)-(g) din regulamentul respectiv;] | |||
(2) şi/sau [- blană provenită de la animale moarte care nu prezentau semne clinice ale unei boli transmisibile la om sau la animale prin intermediul produsului în cauză;] | |||
II.2.7. au fost congelate în unitatea de origine sau au fost conservate în conformitate cu legislaţia UE, astfel încât să se evite alterarea lor între data expedierii şi data livrării la unitatea de destinaţie; | |||
(2) (5) [II.2.8. Cerinţe specifice | |||
(2) (6) II.2.8.1. Subprodusele acestui transport provin de la animale obţinute pe teritoriul menţionat la punctul II.2.1, unde programele de vaccinare împotriva febrei aftoase se aplică în mod regulat şi sunt controlate în mod oficial în cazul animalelor domestice din specia bovină. | |||
(2) (7) II.2.8.2. Subprodusele acestui transport constau în subproduse de origine animală provenite din organe comestibile sau din carne dezosată.] | |||
(2) fie [produsul nu conţine şi nu este derivat din materiale cu risc specificat, astfel cum sunt definite în anexa V la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European şi al Consiliului (8) sau din carne separată mecanic de pe oasele de bovine, ovine sau caprine; şi animalele din care a derivat acest produs nu au fost sacrificate după asomare prin injectarea de gaz în cavitatea craniană sau ucise prin aceeaşi metodă sau sacrificate prin lacerarea ţesutului nervos central cu ajutorul unui instrument alungit în formă de tijă introdus în cavitatea craniană;] | |||
(2) fie [produsul nu conţine şi nu este derivat din materiale provenind de la bovine, ovine şi caprine, altele decât cele provenite de la animale născute, crescute în permanenţă şi sacrificate într-o ţară sau o regiune clasificată ca prezentând un risc neglijabil de ESB printr-o decizie în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001;] | |||
II.2.10. în plus, în ceea ce priveşte EST: | |||
(2) fie [în cazul subproduselor de origine animală destinate alimentaţiei rumegătoarelor şi care conţin lapte sau produse din lapte provenind de la ovine sau caprine, ovinele şi caprinele de la care provin produsele în cauză au fost ţinute permanent de la naştere sau în ultimii trei ani într-o exploataţie în care nu este impusă nicio restricţie oficială privind circulaţia din cauza prezenţei vreunei suspiciuni de EST şi care, în ultimii trei ani, a îndeplinit următoarele cerinţe: | |||
(i) a făcut obiectul unor controale veterinare oficiale regulate; | |||
(ii) nu s-a diagnosticat niciun caz de scrapie clasică, astfel cum este definit în anexa I punctul 2 litera (g) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001 sau, în urma confirmării unui caz de scrapie clasică: | |||
- toate animalele la care s-a confirmat scrapia clasică au fost ucise şi distruse; şi | |||
- toate caprinele şi ovinele din exploataţie au fost ucise şi distruse, cu excepţia berbecilor de reproducţie de genotipul ARR/ARR şi a oilor de reproducţie care au cel puţin o alelă ARR şi nu prezintă alela VRQ; | |||
(iii) ovinele şi caprinele, cu excepţia ovinelor de genotipul proteinei prionice ARR/ARR, se introduc în exploataţie numai dacă provin dintr-o exploataţie care îndeplineşte condiţiile prezentate la subpunctele (i) şi (ii).] | |||
(2) fie [în cazul subproduselor de origine animală destinate alimentaţiei rumegătoarelor, care conţin lapte sau produse din lapte provenind de la ovine sau caprine şi sunt destinate unui stat membru inclus în anexa la Regulamentul (CE) nr. 546/2006 al Comisiei (9), ovinele şi caprinele de la care provin produsele în cauză au fost ţinute permanent de la naştere sau în ultimii şapte ani, într-o exploataţie în care nu este impusă nicio restricţie oficială privind circulaţia din cauza prezenţei vreunei suspiciuni de EST şi care, în ultimii şapte ani, a îndeplinit următoarele cerinţe: | |||
(i) a făcut obiectul unor controale veterinare oficiale regulate; | |||
(ii) nu s-a diagnosticat niciun caz de scrapie clasică, astfel cum este definit în anexa I punctul 2 litera (g) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001 sau, în urma confirmării unui caz de scrapie clasică: | |||
- toate animalele la care s-a confirmat scrapia clasică au fost ucise şi distruse; şi | |||
- toate caprinele şi ovinele din exploataţie au fost ucise şi distruse, cu excepţia berbecilor de reproducţie de genotipul ARR/ARR şi a oilor de reproducţie care au cel puţin o alelă ARR şi nu prezintă alela VRQ; | |||
(iii) ovinele şi caprinele, cu excepţia ovinelor de genotipul proteinei prionice ARR/ARR, se introduc în exploataţie numai dacă provin dintr-o exploataţie care îndeplineşte condiţiile prezentate la subpunctele (i) şi (ii).] | |||
Partea I: | |||
- Rubrica de referinţă I.6: Persoana responsabilă de transport în Uniunea Europeană: această rubrică se completează doar în cazul unui certificat pentru marfă în tranzit; se poate completa în cazul în care certificatul este pentru marfă de importat. | |||
- Rubrica de referinţă I.11: în cazul expedierii pentru anumite studii sau analize tehnologice: se indică numai numele şi adresa unităţii. | |||
- Rubricile de referinţă I.11 şi I.12: Numărul de autorizare: numărul de înregistrare al unităţii sau instalaţiei, emis de autoritatea competentă. | |||
- Rubrica de referinţă I.12: Locul de destinaţie: această rubrică urmează să fie completată: | |||
- produse destinate fabricării de produse derivate destinate utilizărilor în afara lanţului alimentar animal: doar în cazul unui certificat pentru marfă în tranzit. Produsele aflate în tranzit pot fi depozitate doar în zone libere, în antrepozite libere sau în antrepozite vamale; | |||
- produse destinate anumitor studii sau analize tehnologice: instalaţia din UE indicată în autorizaţia autorităţii competente, după caz. | |||
- Rubrica de referinţă I.15: trebuie menţionat numărul de înregistrare (vagoane de cale ferată sau container şi camioane), numărul zborului (aeronavă) sau numele (navă). în cazul descărcării şi reîncărcării, expeditorul trebuie să informeze punctele de control la frontieră la intrarea în UE. | |||
- Rubrica de referinţă I.19: se utilizează codul corespunzător din Sistemul Armonizat (SA) de la următoarele rubrici: 05.11.91; 05.11.99 sau 30.01. | |||
- Rubrica de referinţă I.23: pentru recipientele destinate mărfii în vrac, se menţionează numărul recipientului şi numărul sigiliului (după caz). | |||
- Rubrica de referinţă I.25: uz tehnic: orice altă utilizare decât pentru consum animal. | |||
- Rubrica de referinţă I.25: în sensul certificatului, "uz tehnic" include utilizarea ca probă comercială. | |||
- Rubricile de referinţă I.26 şi I.27: cu excepţia probelor comerciale, care nu sunt trimise în tranzit, se completează în funcţie de tipul de certificat, şi anume de tranzit sau de import. | |||
- Rubrica de referinţă I.28: | |||
- produse destinate fabricării de produse derivate destinate utilizărilor în afara lanţului alimentar animal: Unitate producătoare: furnizează numărul de control sanitar-veterinar al unităţii autorizate; | |||
- produse destinate anumitor studii sau analize tehnologice: instalaţia din UE indicată în autorizaţia autorităţii competente, după caz. | |||
- Specie: selectaţi din următoarele: Aves, Ruminantia, Mammalia - Ruminantia, Pesca, Mollusca, Crustacea, nevertebrate. | |||
Partea II: | |||
(1a)JO L 300, 14.11.2009, p. 1. (1b)JO L 54, 26.2.2011, p. 1. (2)A se şterge, după caz. (3)Denumirea şi numărul codului ISO al ţării exportatoare după cum este prezentat în: - partea I a anexei II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010; - anexa la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 şi - anexa la Regulamentul (CE) nr. 119/2009. În completare, ar trebui inclus codul ISO al teritoriilor şi al părţilor acestora indicate în regulamentele menţionate în prezenta notă de subsol (după caz, pentru speciile receptive în cauză). (4)Doar pentru ţările din care carnea de vânat de la aceeaşi specie de animale destinată consumului uman este autorizată pentru import în Uniunea Europeană. (5)Garanţii suplimentare de furnizat în cazul în care materialele provenite de la rumegătoare domestice îşi au originea într-un teritoriu al unei ţări din America de Sud sau din sudul Africii sau într-o parte a acestora, de unde doar carnea proaspătă maturată şi dezosată provenită de la rumegătoare domestice destinată consumului uman este autorizată pentru export în Uniunea Europeană. Muşchii maseteri întregi de la bovine, incizaţi în conformitate cu anexa I secţiunea IV capitolul I partea B punctul (1) din Regulamentul (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului, sunt, de asemenea, autorizaţi. (6)Doar pentru anumite ţări ale Americii de Sud. (7)Doar pentru anumite ţări din America de Sud şi din sudul Africii. (8)JO L 147, 31.5.2001, p. 1. (9)JO L 94, 1.4.2006, p. 28. | |||
- Semnătura şi ştampila trebuie să fie de culoare diferită de cea a textului tipărit. | |||
- Notă pentru persoana responsabilă de transport în Uniunea Europeană: prezentul certificat serveşte exclusiv în scopuri sanitar-veterinare şi trebuie să însoţească transportul până când acesta ajunge la punctul de control la frontieră. | |||
Medic veterinar oficial/inspector oficial | |||
Numele (cu majuscule): Data: Ştampila: | Calificarea şi funcţia: Semnătura:" | ||