Regulamentul 666/04-apr-2025 de modificare a anexei II şi a anexei III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte utilizarea carboximetilcelulozei de sodiu, gumă de celuloză (E 466) şi a anexei la Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei în ceea ce priveşte specificaţiile pentru celuloză (E 460), metilceluloză (E 461), etilceluloză (E 462), hidroxipropilceluloză (E 463), hidroxipropilmetilceluloză (E 464), etilmetilceluloză (E 465), carboximetilceluloză de sodiu, gumă de celuloză (E 466), carboximetilceluloză de sodiu reticulată, gumă de celuloză cu structură reticulată (E 468) şi carboximetilceluloză hidrolizată enzimatic (E 469)

Acte UE

Jurnalul Oficial seria L

În vigoare
Versiune de la: 7 Aprilie 2025
Regulamentul 666/04-apr-2025 de modificare a anexei II şi a anexei III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte utilizarea carboximetilcelulozei de sodiu, gumă de celuloză (E 466) şi a anexei la Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei în ceea ce priveşte specificaţiile pentru celuloză (E 460), metilceluloză (E 461), etilceluloză (E 462), hidroxipropilceluloză (E 463), hidroxipropilmetilceluloză (E 464), etilmetilceluloză (E 465), carboximetilceluloză de sodiu, gumă de celuloză (E 466), carboximetilceluloză de sodiu reticulată, gumă de celuloză cu structură reticulată (E 468) şi carboximetilceluloză hidrolizată enzimatic (E 469)
Dată act: 4-apr-2025
Emitent: Comisia Europeana
(Text cu relevanţă pentru SEE)
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari (1), în special articolul 10 alineatul (3) şi articolul 14,
(1)JO L 354, 31.12.2008, p. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1333/2024-04-23.
având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1331/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 de instituire a unei proceduri comune de autorizare pentru aditivii alimentari, enzimele alimentare şi aromele alimentare (2), în special articolul 7 alineatul (5),
(2)JO L 354, 31.12.2008, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1331/2021-03-27.
Întrucât:
(1)Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 prevede o listă a Uniunii conţinând aditivii alimentari aprobaţi pentru utilizare în produsele alimentare şi condiţiile de utilizare a acestor aditivi. Anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 stabileşte o listă a Uniunii conţinând aditivii alimentari, inclusiv substanţele suport, autorizaţi în aditivii alimentari, în enzimele alimentare, în aromele alimentare şi în nutrienţi şi condiţiile de utilizare a acestora.
(2)Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei (3) conţine specificaţiile pentru aditivii alimentari cuprinşi în anexele II şi III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008.
(3)Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei din 9 martie 2012 de stabilire a specificaţiilor pentru aditivii alimentari enumeraţi în anexele II şi III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului (JO L 83, 22.3.2012, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2012/231/2024-04-23).
(3)Listele Uniunii conţinând aditivi alimentari pot fi actualizate în conformitate cu procedura comună menţionată la articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1331/2008, fie la iniţiativa Comisiei, fie în urma unei cereri.
(4)Celuloză (E 460), metilceluloză (E 461), etilceluloză (E 462), hidroxipropilceluloză (E 463), hidroxipropilmetilceluloză (E 464), etilmetilceluloză (E 465), carboximetilceluloză de sodiu, gumă de celuloză (E 466), carboximetilceluloză de sodiu reticulată, gumă de celuloză cu structură reticulată (E 468) şi carboximetilceluloză hidrolizată enzimatic (E 469) sunt aditivi alimentari autorizaţi în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1333/2008.
(5)La 16 ianuarie 2018, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (denumită în continuare "autoritatea") a emis un aviz ştiinţific privind reevaluarea celulozelor (i), E 460 (ii), E 461, E 462, E 463, E 464, E 465, E 466, E 468 şi E 469 ca aditivi alimentari (4). În ceea ce priveşte utilizarea carboximetilcelulozei de sodiu, gumă de celuloză (E 466) în "Alimente dietetice pentru sugari, destinate unor scopuri medicale speciale, şi formule speciale pentru sugari" (categoria de produse alimentare 13.1.5.1) şi "Alimente dietetice pentru sugari şi copii de vârstă mică destinate unor scopuri medicale speciale, astfel cum sunt definite în Directiva 1999/21/CE" (categoria de produse alimentare 13.1.5.2), autoritatea a concluzionat că datele disponibile nu permit o evaluare adecvată a siguranţei utilizării în alimentele care aparţin acestor categorii de produse alimentare. În ceea ce priveşte celelalte utilizări ale carboximetilcelulozei de sodiu, gumă de celuloză (E 466) şi ale altor aditivi alimentari reevaluaţi, autoritatea a concluzionat că nu este necesară o doză zilnică acceptabilă numerică şi că nu ar exista probleme de siguranţă pentru utilizările şi nivelurile de utilizare raportate ale acestora. Cu toate acestea, autoritatea a recomandat revizuirea limitelor maxime pentru elementele toxice (arsen, plumb, mercur şi cadmiu) din specificaţiile stabilite în Regulamentul (UE) nr. 231/2012 pentru aditivii alimentari respectivi, pentru a se asigura că aceştia nu vor fi o sursă semnificativă de expunere prin intermediul produselor alimentare la elementele toxice menţionate.
(4)EFSA Journal 2018; 16(1):5047.
(6)La 18 iulie 2018, autoritatea a lansat o cerere publică de date tehnice şi toxicologice privind carboximetilceluloza de sodiu, gumă de celuloză (E 466) pentru utilizări ca aditiv alimentar în produsele alimentare pentru toate grupele de populaţie, inclusiv sugarii cu vârsta sub 16 săptămâni, în vederea colectării datelor necesare pentru a aborda recomandările sale pentru aditivul alimentar respectiv. Operatorii economici au furnizat date ca răspuns la cererea de propuneri.
(7)La 9 decembrie 2022, autoritatea a emis un "aviz ştiinţific privind reevaluarea carboximetilcelulozei de sodiu (E 466) ca aditiv alimentar în produsele alimentare destinate sugarilor cu vârsta sub 16 săptămâni şi monitorizarea reevaluării sale ca aditiv alimentar pentru utilizare în produsele alimentare pentru toate grupele de populaţie" (5). Din cauza lipsei persistente de date, autoritatea nu a efectuat o evaluare a siguranţei utilizării carboximetilcelulozei de sodiu, gumă de celuloză (E 466) în categoriile de produse alimentare 13.1.5.1 şi 13.1.5.2. Cu toate acestea, autoritatea a recomandat reducerea limitelor maxime pentru elementele toxice din aditivul alimentar respectiv şi schimbarea termenului "soluţie" în "dispersie", pe baza consideraţiei că hidrocoloizii formează dispersii coloidale în apă şi nu soluţii, în specificaţiile sale, astfel cum se prevede în Regulamentul (UE) nr. 231/2012.
(5)EFSA Journal 2022; 20(12):7665.
(8)La 16 aprilie 2024, autoritatea a clarificat faptul că ultima recomandare se aplică şi altor aditivi alimentari hidrocoloizi, cum ar fi celuloza microcristalină [E 460 (i)], celuloza pulbere [E 460 (ii)], metilceluloza (E 461), etilceluloza (E 462), hidroxipropilceluloza (E 463), hidroxipropilceluloza de joasă substituţie (L-HPC) (E 463a), hidroxipropilmetilceluloza (E 464), etilmetilceluloza (E 465), carboximetilceluloza de sodiu reticulată, gumă de celuloză cu structură reticulată (E 468) şi carboximetilceluloza hidrolizată enzimatic (E 469) (6).
(6)Minutes of the 63rdWorking Group meeting on Specifications of Food Additives (Proces-verbal al celei de a 63-a reuniuni a Grupului de lucru privind specificaţiile pentru aditivi alimentari). Disponibil la adresa https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/wgs/food-ingredients-and-packaging/wg-fafwgSpecificationsFAs.pdf.
(9)La 29 august 2023, Comisia a lansat o cerere publică de date tehnice privind aditivii alimentari autorizaţi: celuloză microcristalină [E 460 (i)], celuloză pulbere [E 460 (ii)], metilceluloză (E 461), etilceluloză (E 462), hidroxipropilceluloză (E 463), hidroxipropilmetilceluloză (E 464), etilmetilceluloză (E 465), carboximetilceluloză reticulată (E 468) şi carboximetilceluloză hidrolizată enzimatic (E 469), solicitând date privind elementele toxice. Operatorii economici au furnizat date privind aceste elemente toxice ca răspuns la cererea de propuneri.
(10)Având în vedere reevaluarea de către autoritate, este oportun să se retragă autorizaţia pentru carboximetilceluloza de sodiu, gumă de celuloză (E 466) în categoriile de produse alimentare 13.1.5.1 şi 13.1.5.2 şi să se elimine această autorizaţie din partea 5 secţiunea B din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 care conţine aditivi alimentari adăugaţi în nutrienţii destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru sugari şi copii de vârstă mică enumeraţi în partea E punctul 13.1 din anexa II la regulamentul respectiv. De asemenea, este oportun să se modifice specificaţiile pentru celuloză (E 460), metilceluloză (E 461), etilceluloză (E 462), hidroxipropilceluloză (E 463), hidroxipropilmetilceluloză (E 464), etilmetilceluloză (E 465), carboximetilceluloză de sodiu, gumă de celuloză (E 466), carboximetilceluloză de sodiu reticulată, gumă de celuloză cu structură reticulată (E 468) şi carboximetilceluloză hidrolizată enzimatic (E 469) din anexa la Regulamentul (UE) nr. 231/2012. În special, limitele maxime actuale pentru elementele toxice trebuie reduse pentru a se asigura că aditivele alimentare nu vor fi o sursă semnificativă de expunere la respectivele elemente toxice din alimente, ţinând seama de nivelul care poate fi atins în prezent prin aplicarea bunelor practici de fabricaţie. În plus, cuvântul "soluţie" trebuie înlocuit cu "dispersie".
(11)Prin urmare, este necesar ca Regulamentele (CE) nr. 1333/2008 şi (UE) nr. 231/2012 să fie modificate în consecinţă.
(12)Având în vedere că autoritatea nu a identificat o problemă de sănătate imediată legată de prezenţa unor elemente toxice care să nu depăşească limitele aplicabile în prezent în aditivii alimentari celuloză (E 460), metilceluloză (E 461), etilceluloză (E 462), hidroxipropilceluloză (E 463), hidroxipropilmetilceluloză (E 464), etilmetilceluloză (E 465), carboximetilceluloză de sodiu, gumă de celuloză (E 466), carboximetilceluloză de sodiu reticulată, gumă de celuloză cu structură reticulată (E 468) şi carboximetilceluloză hidrolizată enzimatic (E 469) şi pentru a permite operatorilor din sectorul alimentar, inclusiv întreprinderilor mici şi mijlocii, să se adapteze la noile specificaţii mai stricte prevăzute în prezentul regulament, aplicarea noilor specificaţii trebuie amânată şi trebuie prevăzută o perioadă de tranziţie pentru utilizarea aditivilor respectivi introduşi legal pe piaţă înainte de data aplicării prezentului regulament.
(13)Din aceleaşi motive, este oportun să se precizeze o perioadă de tranziţie pentru alimentele care conţin celuloză (E 460), metilceluloză (E 461), etilceluloză (E 462), hidroxipropilceluloză (E 463), hidroxipropilmetilceluloză (E 464), etilmetilceluloză (E 465), carboximetilceluloză de sodiu, gumă de celuloză (E 466), carboximetilceluloză de sodiu reticulată, gumă de celuloză cu structură reticulată (E 468) sau carboximetilceluloză hidrolizată enzimatic (E 469) care au fost introduse legal pe piaţă înainte de data aplicării prezentului regulament.
(14)Având în vedere că autoritatea nu a identificat o problemă de sănătate imediată legată de utilizarea carboximetilcelulozei de sodiu, gumă de celuloză (E 466) pentru alte utilizări în alte alimente decât cele din categoriile de produse alimentare 13.1.5.1 şi 13.1.5.2 şi în preparatele nutritive destinate utilizării în "Alimente dietetice pentru sugari şi copii de vârstă mică, destinate unor scopuri medicale speciale, astfel cum sunt definite în Directiva 1999/21/CE" şi pentru a permite operatorilor din sectorul alimentar, inclusiv întreprinderilor mici şi mijlocii, să găsească alternative pentru carboximetilceluloza de sodiu, gumă de celuloză (E 466) în respectivele categorii de produse alimentare şi preparatele nutritive, aplicarea noilor condiţii de utilizare trebuie amânată şi trebuie prevăzută o perioadă de tranziţie pentru produsele introduse pe piaţă înainte de data aplicării prezentului regulament. Având în vedere diferitele etape necesare pentru reformularea produselor alimentare din categoriile de alimente 13.1.5.1 şi 13.1.5.2 şi pentru a asigura disponibilitatea alimentelor care aparţin acestor categorii de alimente şi care sunt formulate în mod specific pentru pacienţii diagnosticaţi cu erori de metabolism înnăscute care utilizează aceste alimente ca sursă semnificativă de nutriţie pentru a răspunde nevoilor lor alimentare, perioada de aplicare amânată trebuie să fie suficient de lungă.
(15)Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare şi hrană pentru animale,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
-****-
Art. 1
- Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 se modifică în conformitate cu anexa I la prezentul regulament.
Art. 2
- Anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 se modifică în conformitate cu anexa II la prezentul regulament.
Art. 3
- Anexa la Regulamentul (UE) nr. 231/2012 se modifică în conformitate cu anexa III la prezentul regulament.
Art. 4
(1)Aditivii alimentari celuloză (E 460), metilceluloză (E 461), etilceluloză (E 462), hidroxipropilceluloză (E 463), hidroxipropilmetilceluloză (E 464), etilmetilceluloză (E 465), carboximetilceluloză de sodiu, gumă de celuloză (E 466), carboximetilceluloză de sodiu reticulată, gumă de celuloză cu structură reticulată (E 468) şi carboximetilceluloză hidrolizată enzimatic (E 469) care au fost introduse pe piaţă în mod legal înainte de 27 octombrie 2025 pot fi adăugate în produsele alimentare în conformitate cu anexele II şi III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 până la epuizarea stocurilor.
(2)Alimentele care conţin celuloză (E 460), metilceluloză (E 461), etilceluloză (E 462), hidroxipropilceluloză (E 463), hidroxipropilmetilceluloză (E 464), etilmetilceluloză (E 465), carboximetilceluloză de sodiu, gumă de celuloză (E 466), carboximetilceluloză de sodiu reticulată, gumă de celuloză cu structură reticulată (E 468) sau carboximetilceluloză hidrolizată enzimatic (E 469) care au fost introduse legal pe piaţă înainte de 27 octombrie 2025 pot fi introduse pe piaţă până la data durabilităţii minimale sau "data-limită de consum".
(3)Alimentele care aparţin categoriilor de produse alimentare 13.1.5.1 "Alimente dietetice pentru sugari, destinate unor scopuri medicale speciale, şi formule speciale pentru sugari" şi 13.1.5.2 "Alimente dietetice pentru sugari şi copii de vârstă mică, destinate unor scopuri medicale speciale, astfel cum sunt definite în Directiva 1999/21/CE" şi care conţin carboximetilceluloză de sodiu, gumă de celuloză (E 466) în conformitate cu anexele II şi III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008, care au fost introduse pe piaţă în mod legal înainte de 27 aprilie 2027 pot fi comercializate în continuare până la data durabilităţii minimale sau "data-limită de consum".
Art. 5
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Articolele 1 şi 2 se aplică de la 27 aprilie 2027. Articolul 3 se aplică de la 27 octombrie 2025.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.
-****-
Adoptat la Bruxelles, 4 aprilie 2025.

Pentru Comisie

Preşedinta

Ursula VON DER LEYEN

ANEXA I:
- Partea E din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 se modifică după cum urmează:
1.în categoria 13.1.5.1 (Alimente dietetice pentru sugari, destinate unor scopuri medicale speciale, şi formule speciale pentru sugari), rubrica referitoare la aditivul alimentar E 466 (carboximetilceluloză de sodiu, gumă de celuloză) se elimină;
2.în categoria 13.1.5.2 (Alimente dietetice pentru sugari şi copii de vârstă mică, destinate unor scopuri medicale speciale, astfel cum sunt definite în Directiva 1999/21/CE), rubrica referitoare la aditivul alimentar E 466 (carboximetilceluloză de sodiu, gumă de celuloză) se elimină.
ANEXA II:
În partea 5 secţiunea B din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008, rubrica referitoare la aditivul alimentar E 466 (carboximetilceluloză de sodiu, gumă de celuloză) se elimină.
ANEXA III:
- Anexa la Regulamentul (UE) nr. 231/2012 se modifică după cum urmează:
1.rubrica pentru "E 460 (i) Celuloză microcristalină, gel de celuloză" se modifică după cum urmează:
(a)următoarea specificaţie se introduce după "Definiţie":

"Numărul CAS

9004-34-6"

(b)specificaţia "Puritate" se înlocuieşte cu următorul text:

"Puritate

Pierdere la uscare

Maximum 7 % (105 °C, 3 ore)

Substanţe solubile în apă

Maximum 0,24 %

Cenuşă sulfatată

Maximum 0,5 % (800 ± 25 °C)

Amidon

Nedetectabilă

La 20 ml dispersie obţinută la identificare, testul suspensiei, se adaugă câteva picături de soluţie de iod şi se agită. Nu trebuie să apară coloraţie albastru-violet sau albastru

Grupări carboxil

Maximum 1 %

Arsen

Maximum 0,1 mg/kg

Plumb

Maximum 0,1 mg/kg

Mercur

Maximum 0,1 mg/kg

Cadmiu

Maximum 0,1 mg/kg"

2.rubrica pentru "E 460 (ii) celuloză pulbere" se modifică după cum urmează:
(a)următoarea specificaţie se introduce după "Definiţie":

"Numărul CAS

9004-34-6"

(b)specificaţia "Puritate" se înlocuieşte cu următorul text:

"Puritate

Pierdere la uscare

Maximum 7 % (105 °C, 3 ore)

Substanţe solubile în apă

Maximum 1,0 %

Cenuşă sulfatată

Maximum 0,3 % (800 ± 25 °C)

Amidon

Nedetectabilă

La 20 ml dispersie obţinută la identificare, testul suspensiei, se adaugă câteva picături de soluţie de iod şi se agită. Nu trebuie să apară coloraţie albastru-violet sau albastru

Arsen

Maximum 0,1 mg/kg

Plumb

Maximum 0,3 mg/kg

Mercur

Maximum 0,2 mg/kg

Cadmiu

Maximum 0,1 mg/kg"

3.rubrica pentru "E 461 metilceluloză" se modifică după cum urmează:
(a)următoarea specificaţie se introduce după "Definiţie":

"Numărul CAS

9004-67-5"

(b)specificaţia "Einecs" se înlocuieşte cu următorul text:

"Einecs

618-391-7"

(c)specificaţia "Identificare" se înlocuieşte cu următorul text:

"Identificare

Solubilitate

Se gonflează în apă, producând o dispersie coloidală, vâscoasă, limpede până la opalescentă.

Insolubilă în etanol, eter şi cloroform.

Solubilă în acid acetic glacial

pH

Minimum 5,0 şi maximum 8,0 (dispersie coloidală 1 %)"

(d)specificaţia "Puritate" se înlocuieşte cu următorul text:

"Puritate

Pierdere la uscare

Maximum 10 % (105 °C, 3 ore)

Cenuşă sulfatată

Maximum 1,5 % (800 ± 25 °C)

Arsen

Maximum 0,1 mg/kg

Plumb

Maximum 0,1 mg/kg

Mercur

Maximum 0,1 mg/kg

Cadmiu

Maximum 0,1 mg/kg"

4.rubrica pentru "E 462 etilceluloză" se modifică după cum urmează:
(a)următoarea specificaţie se introduce după "Definiţie":

"Numărul CAS

9004-57-3"

(b)specificaţia "Einecs" se înlocuieşte cu următorul text:

"Einecs

618-384-9"

(c)specificaţia "pH" se înlocuieşte cu următorul text:

"pH

Neutru la turnesol (dispersie coloidală 1 %)"

(d)specificaţia "Puritate" se înlocuieşte cu următorul text:

"Puritate

Pierdere la uscare

Maximum 3 % (105 °C, 2 ore)

Cenuşă sulfatată

Maximum 0,4 %

Arsen

Maximum 0,5 mg/kg

Plumb

Maximum 0,5 mg/kg

Mercur

Maximum 0,5 mg/kg

Cadmiu

Maximum 0,5 mg/kg"

5.rubrica pentru "E 463 hidroxipropilceluloză" se modifică după cum urmează:
(a)următoarea specificaţie se introduce după "Definiţie":

"Numărul CAS

9004-64-2"

(b)specificaţia "Einecs" se înlocuieşte cu următorul text:

"Einecs

618-388-0"

(c)specificaţia "Identificare" se înlocuieşte cu următorul text:

"Identificare

Solubilitate

Se gonflează în apă, producând o dispersie coloidală, vâscoasă, limpede până la opalescentă. Solubilă în etanol. Insolubilă în eter

Cromatografie în fază gazoasă

Se determină substituenţii prin gaz cromatografie

pH

Minimum 5,0 şi maximum 8,0 (dispersie coloidală 1 %)"

(d)specificaţia "Puritate" se înlocuieşte cu următorul text:

"Puritate

Pierdere la uscare

Maximum 10 % (105 °C, 3 ore)

Cenuşă sulfatată

Maximum 0,5 %, determinată la 800 ± 25 °C

Propilen clorhidrine

Maximum 0,1 mg/kg

Arsen

Maximum 0,5 mg/kg

Plumb

Maximum 0,5 mg/kg

Mercur

Maximum 0,5 mg/kg

Cadmiu

Maximum 0,5 mg/kg"

6.rubrica pentru "E 463a hidroxipropilceluloză de joasă substituţie (L-HPC)" se modifică după cum urmează:
(a)specificaţia "Număr Einecs" se înlocuieşte cu următorul text:

"Einecs

618-388-0"

(b)specificaţia "pH" se înlocuieşte cu următorul text:

"pH

Minimum 5,0 şi maximum 7,5 (dispersie coloidală 1 %)"

(c)specificaţia "Puritate" se înlocuieşte cu următorul text:

"Puritate

Pierdere la uscare

Maximum 5,0 % (105 °C, 1 oră)

Reziduuri la aprindere

Maximum 0,8 %, determinat la 800 °C ± 25 °C

Propilen clorhidrine

Maximum 0,1 mg/kg (pe bază anhidră) [cromatografie în fază gazoasă - spectrometrie de masă (GC-MS)]

Arsen

Maximum 0,5 mg/kg

Plumb

Maximum 0,5 mg/kg

Mercur

Maximum 0,5 mg/kg

Cadmiu

Maximum 0,15 mg/kg"

7.rubrica pentru "E 464 hidroxipropilmetilceluloză" se modifică după cum urmează:
(a)următoarea specificaţie se introduce după "Definiţie":

"Numărul CAS

9004-65-3"

(b)specificaţia "Einecs" se înlocuieşte cu următorul text:

"Einecs

618-389-6"

(c)specificaţia "Identificare" se înlocuieşte cu următorul text:

"Identificare

Solubilitate

Se gonflează în apă, producând o dispersie coloidală, vâscoasă, limpede până la opalescentă. Insolubilă în etanol

Cromatografie în fază gazoasă

Se determină substituenţii prin gaz cromatografie

pH

Minimum 5,0 şi maximum 8,0 (dispersie coloidală 1 %)"

(d)specificaţia "Puritate" se înlocuieşte cu următorul text:

"Puritate

Pierdere la uscare

Maximum 10 % (105 °C, 3 ore)

Cenuşă sulfatată

Maximum 1,5 % pentru produsele cu viscozitate egală sau mai mare de 50 mPa.s

Maximum 3 % pentru produsele cu vâscozităţi sub 50 mPa.s

Propilen clorhidrine

Maximum 0,1 mg/kg

Arsen

Maximum 0,1 mg/kg

Plumb

Maximum 0,1 mg/kg

Mercur

Maximum 0,1 mg/kg

Cadmiu

Maximum 0,1 mg/kg"

8.rubrica pentru "E 465 etilmetilceluloză" se modifică după cum urmează:
(a)următoarea specificaţie se introduce după "Definiţie":

"Numărul CAS

9004-59-5. Numărul CAS 9004-69-7 a fost atribuit, de asemenea, etilmetilcelulozei"

(b)specificaţia "Identificare" se înlocuieşte cu următorul text:

"Identificare

Solubilitate

Se gonflează în apă, producând o dispersie coloidală, vâscoasă, limpede până la opalescentă. Solubilă în etanol. Insolubilă în eter

pH

Minimum 5,0 şi maximum 8,0 (dispersie coloidală 1 %)"

(c)specificaţia "Puritate" se înlocuieşte cu următorul text:

"Puritate

Pierdere la uscare

Maximum 15 % pentru forma fibroasă şi maximum de 10 % pentru forma pulbere (105 °C la greutate constantă)

Cenuşă sulfatată

Maximum 0,6 %

Arsen

Maximum 0,1 mg/kg

Plumb

Maximum 0,1 mg/kg

Mercur

Maximum 0,1 mg/kg

Cadmiu

Maximum 0,1 mg/kg"

9.rubrica pentru "E 466 carboximetilceluloză de sodiu, gumă de celuloză" se modifică după cum urmează:
(a)următoarea specificaţie se introduce după "Definiţie":

"Numărul CAS

9004-32-4"

(b)specificaţia "Einecs" se înlocuieşte cu următorul text:

"Einecs

618-378-6"

(c)specificaţia "Identificare" se înlocuieşte cu următorul text:

"Identificare

Solubilitate

Rezultă o dispersie coloidală vâscoasă în apă. Insolubilă în etanol

Testul de spumare

O dispersie de probă 0,1 % se agită puternic. Nu apare spumă. (Acest test permite să se facă distincţie între carboximetilceluloza de sodiu şi alţi eteri ai celulozei)

Formarea precipitatului

La 5 ml dispersie de probă 0,5 % se adaugă 5 ml soluţie 5 % de sulfat de cupru sau de sulfat de aluminiu. Apare un precipitat. (Acest test permite să se diferenţieze carboximetilceluloza de sodiu de alţi eteri ai celulozei, precum şi de gelatină, de guma din seminţe de carruba şi de adragant)

Reacţia de culoare

Se adaugă 0,5 g pulbere de carboximetilceluloză de sodiu în 50 ml de apă şi se agită pentru a se obţine o dispersie omogenă. Se agită în continuare până se obţine o dispersie limpede şi se utilizează dispersia la următorul test:

La 1 mg de probă, diluată cu un volum egal de apă într-o eprubetă mică, se adaugă 5 picături de soluţie de 1-naftol. Se înclină eprubeta şi se toarnă cu grijă prin prelingere pe peretele eprubetei 2 ml acid sulfuric, astfel încât acesta să formeze un strat inferior. La interfaţă apare o culoare roşie-purpurie

pH

Minimum 5,0 şi maximum 8,5 (dispersie coloidală 1 %)"

(d)specificaţia "Puritate" se înlocuieşte cu următorul text:

"Puritate

Grad de substituţie

Minimum 0,2 şi maximum 1,5 grupări carboximetil (-CH2COOH) per unitate de anhidroglucoză

Pierdere la uscare

Maximum 12 % (105 °C, pentru greutate constantă)

Arsen

Maximum 0,1 mg/kg

Plumb

Maximum 0,1 mg/kg

Mercur

Maximum 0,1 mg/kg

Cadmiu

Maximum 0,1 mg/kg

Glicolat total

Maximum 0,4 %, calculat în glicolat de sodiu raportat la substanţa anhidră

Sodiu

Maximum 12,4 % raportat la substanţa anhidră"

10.rubrica pentru "E 468 carboximetilceluloză de sodiu reticulată, gumă de celuloză cu structură reticulată" se modifică după cum urmează:
(a)următoarea specificaţie se introduce după "Definiţie":

"Numărul CAS

74811-65-7"

(b)specificaţia "Einecs" se înlocuieşte cu următorul text:

"Einecs

629-739-2"

(c)specificaţia "pH" se înlocuieşte cu următorul text:

"pH

Minimum 5,0 şi maximum 7,0 (dispersie 1 %)"

(d)specificaţia "Puritate" se înlocuieşte cu următorul text:

"Puritate

Pierdere la uscare

Maximum 6 % (105 °C, 3 ore)

Substanţe solubile în apă

Maximum 10 %

Grad de substituţie

Minimum 0,2 şi maximum 1,5 grupări carboximetil pe unitate de anhidroglucoză

Conţinut de sodiu

Maximum 12,4 % pe bază anhidră

Arsen

Maximum 0,2 mg/kg

Plumb

Maximum 0,1 mg/kg

Mercur

Maximum 0,1 mg/kg

Cadmiu

Maximum 0,1 mg/kg"

11.rubrica pentru "E 469 carboximetilceluloză hidrolizată enzimatic, gumă de celuloză hidrolizată enzimatic" se modifică după cum urmează:
(a)specificaţia "Identificare" se înlocuieşte cu următorul text:

"Identificare

Solubilitate

Solubil în apă, insolubil în etanol

Testul de spumare

Se agită viguros o dispersie de probă 0,1 %. Nu apare spumă. Acest test distinge carboximetilceluloza de sodiu, indiferent dacă este sau nu hidrolizată, de alţi eteri celulozici, precum şi de alginaţi şi de gumele naturale

Formarea precipitatului

La 5 ml dispersie de probă 0,5 % se adaugă 5 ml soluţie 5 % de sulfat de cupru sau aluminiu. Apare un precipitat. Acest test distinge carboximetilceluloza de sodiu, indiferent dacă este sau nu hidrolizată, de alţi eteri ai celulozei, precum şi de gelatină, de guma din seminţe de carruba şi de adragant

Reacţia de culoare

Se adaugă 0,5 g din probă sub formă de pulbere la 50 ml de apă, în timp ce se amestecă pentru a se produce o dispersie uniformă. Se agită în continuare până când se produce o dispersie limpede. Se diluează 1 ml dispersie cu 1 ml apă într-o eprubetă mică. Se adaugă 5 picături de 1-naphtol TS. Se înclină eprubeta şi se adaugă cu atenţie 2 ml acid sulfuric pe peretele eprubetei, în aşa fel încât să formeze un strat inferior. La interfaţă apare o culoare roşie-purpurie

Viscozitate (60 % solide)

Minimum de 2 500 kgm- 1s- 1 la 25 °C corespunzând unei greutăţi moleculare medii de 5 000 Da

pH

Minimum 6,0 şi maximum 8,5 (dispersie coloidală 1 %)"

(b)specificaţia "Puritate" se înlocuieşte cu următorul text:

"Puritate

Pierdere la uscare

Maximum 12 % (105 °C, pentru greutate constantă)

Grad de substituţie

Minimum 0,2 şi maximum 1,5 grupări carboximetil pe unitate de anhidroglucoză pe bază uscată

Clorură de sodiu şi glicolat de sodiu

Maximum 0,5 %, singură sau în combinaţie

Activitate reziduală a enzimei

Trece testul. Nu se produce nicio modificare a viscozităţii dispersiei testate, ceea ce indică hidroliza carboximetilcelulozei de sodiu

Arsen

Maximum 0,1 mg/kg

Plumb

Maximum 0,1 mg/kg

Mercur

Maximum 0,1 mg/kg

Cadmiu

Maximum 0,1 mg/kg".

Publicat în Jurnalul Oficial seria L din data de 7 aprilie 2025