Regulamentul 574/21-feb-2014 de modificare a anexei III la Regulamentul (UE) nr. 305/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului privind modelul care trebuie să fie utilizat pentru întocmirea unei declaraţii de performanţă pentru produsele pentru construcţii

Acte UE

Jurnalul Oficial 159L

În vigoare
Versiune de la: 28 Mai 2014
Regulamentul 574/21-feb-2014 de modificare a anexei III la Regulamentul (UE) nr. 305/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului privind modelul care trebuie să fie utilizat pentru întocmirea unei declaraţii de performanţă pentru produsele pentru construcţii
Dată act: 21-feb-2014
Emitent: Comisia Europeana
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (UE) nr. 305/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2011 de stabilire a unor condiţii armonizate pentru comercializarea produselor pentru construcţii şi de abrogare a Directivei 89/106/CEE a Consiliului (1), în special articolul 60 litera (e),
(1)JO L 88, 4.4.2011, p. 5.
întrucât:
(1)Articolul 4 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 305/2011 obligă fabricanţii de produse pentru construcţii să întocmească o declaraţie de performanţă atunci când un produs pentru construcţii care face obiectul unui standard armonizat sau este conform cu o evaluare tehnică europeană care a fost eliberată pentru acesta este introdus pe piaţă. În conformitate cu articolul 6 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 305/2011, această declaraţie ar trebui să fie întocmită utilizând modelul stabilit în anexa III la regulamentul respectiv.
(2)În conformitate cu articolul 60 litera (e) din Regulamentul (UE) nr. 305/2011, Comisiei îi este delegată sarcina de a adapta anexa III la Regulamentul (UE) nr. 305/2011 ca răspuns la progresul tehnic.
(3)Modelul prezentat în anexa III la Regulamentul (UE) nr. 305/2011 ar trebui să fie adaptat, pentru a răspunde progresului tehnologic, pentru a garanta flexibilitatea cerută de diferitele tipuri de produse pentru construcţii şi de fabricanţi şi pentru a simplifica declaraţia de performanţă.
(4)În plus, experienţa practică în punerea în aplicare a anexei III arată că producătorii ar avea nevoie de instrucţiuni suplimentare pentru întocmirea declaraţiilor de performanţă referitor la produsele pentru construcţii, în conformitate cu legislaţia aplicabilă. Furnizarea acestor instrucţiuni ar asigura, de asemenea, o aplicare armonizată şi corectă a anexei III.
(5)Producătorilor ar trebui să li se acorde o anumită flexibilitate în întocmirea declaraţiilor de performanţă, în măsura în care aceştia furnizează, într-o manieră clară şi coerentă, informaţiile esenţiale necesare în temeiul articolului 6 din Regulamentul (UE) nr. 305/2011.
(6)Pentru a identifica fără echivoc produsul vizat de o declaraţie de performanţă cu privire la nivelurile sau clasele de performanţă, producătorii ar trebui să coreleze fiecare produs la respectivul produs-tip şi la un anumit set de niveluri sau clase de performanţă prin intermediul codului unic de identificare menţionat la articolul 6 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 305/2011.
(7)Scopul articolului 11 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 305/2011 este de a permite identificarea şi trasabili- tatea oricărui produs pentru construcţii unic, prin intermediul indicării de către fabricanţi a unui număr de tip, lot sau de serie. Acest scop nu este deservit de o declaraţie de performanţă, care ar trebui să fie, ulterior folosită pentru toate produsele care corespund tipului de produs definit în aceasta. Prin urmare, nu ar trebui să se impună ca informaţiile cerute în temeiul articolului 11 alineatul (4) să fie cuprinse în mod obligatoriu în declaraţia de performanţă.
(8)Atunci când organismele notificate sunt identificate în mod corespunzător, enumerarea tuturor certificatelor, rapoartelor de încercare, calcul sau evaluare eliberate ar putea deveni foarte lungă şi împovărătoare, însă nu aduce o valoare adăugată pentru utilizatorii produselor care fac obiectul unei declaraţii de performanţă. Prin urmare, producătorii nu ar trebui să fie obligaţi să includă aceste enumerări în declaraţiile lor de performanţă.
(9)Pentru a consolida eficienţa şi competitivitatea sectorului european al construcţiilor în ansamblu, ar trebui să li se permită fabricanţilor care furnizează declaraţii de performanţă şi care doresc să beneficieze de simplificare şi de instrucţiuni, cu scopul de a facilita furnizarea acestor declaraţii, să poată face acest lucru cât mai curând posibil,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
-****-
Art. 1
- Anexa III la Regulamentul (UE) nr. 305/2011 se înlocuieşte cu anexa la prezentul regulament.
Art. 2
Declaraţiile de performanţă eliberate înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament, care sunt conforme cu articolul 6 din Regulamentul (UE) nr. 305/2011 şi anexa III iniţială la acesta, se consideră conforme cu prezentul regulament.
Art. 3
Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.
-****-
Adoptat la Bruxelles, 21 februarie 2014.

Pentru Comisie

Preşedintele

Jose Manuel BARROSO

ANEXĂ:
"- ANEXA III: DECLARAŢIA DE PERFORMANŢĂ
I._
Nr……………………..
1.Cod unic de identificare al produsului-tip:………………………………………….
2.Utilizare (utilizări) preconizată (preconizate): ………………………………………….
3.Fabricant: ………………………………………….
4.Reprezentant autorizat: ………………………………………….
5.Sistemul (sistemele) de evaluare şi de verificare a constanţei performanţei: ………………………………………….
6a. Standard armonizat: ………………………………………….
Organism (organisme) notificat(e): ………………………………………….
6b. Documentul de evaluare european: ………………………………………….
Evaluarea tehnică europeană: ………………………………………….
Organismul de evaluare tehnică: ………………………………………….
Organism (organisme) notificat(e………………………………………….
7.Performanţa (performanţe) declarată (declarate………………………………………….
8.Documentaţie tehnică adecvată şi/sau documentaţie tehnică specifică: ………………………………………….
Performanţa produsului identificat mai sus este în conformitate cu setul de performanţe declarate. Această declaraţie de performanţă este eliberată în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 305/2011, pe răspunderea exclusivă a fabricantului identificat mai sus.
Semnată pentru şi în numele fabricantului de către:
[nume] ………………………………………….
În [locul] ………………………………………….la [data eliberării] ………………………………………….
[semnătura] ………………………………………….
II.Instrucţiuni pentru întocmirea declaraţiei de performanţă
1.GENERALITĂŢI
Aceste instrucţiuni au ca obiectiv orientarea fabricanţilor la întocmirea unei declaraţii de performanţă în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 305/2011, respectând modelul din prezenta anexă (denumit în continuare «modelul»).
Aceste instrucţiuni nu fac parte din declaraţiile de performanţă care trebuie emise de către fabricanţi şi nu ar trebui să fie incluse în aceste declaraţii de performanţă.
La întocmirea unei declaraţii de performanţă, fabricantul:
1.reproduce textele şi titlurile modelului care nu sunt indicate între paranteze drepte;
2.completează spaţiile libere şi paranteze drepte, prin introducerea informaţiilor necesare.
Producătorii pot, de asemenea, să includă în declaraţia de performanţă trimiterea la site-ul internet unde copia declaraţiei de performanţă este pusă la dispoziţie în conformitate cu articolul 7 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 305/2011. Această trimitere poate fi inclusă după punctul 8 sau în alt loc în care nu afectează lizibilitatea şi claritatea informaţiilor obligatorii.
2.FLEXIBILITATE
Cu condiţia ca informaţiile obligatorii cerute de articolul 6 din Regulamentul (UE) nr. 305/2011 să fie furnizate în mod clar, complet şi într-o manieră coerentă, la întocmirea unei declaraţii de performanţă este posibil:
1.să se utilizeze o structură diferită de model;
2.să se combine punctele modelului prin prezentarea grupată a unora dintre acestea;
3.să se prezinte punctele modelului într-o ordine diferită sau utilizând unul sau mai multe tabele;
4.să se omită anumite puncte din model care nu sunt relevante pentru produsul pentru care este întocmită o declaraţie de performanţă. De exemplu, acesta este cazul în care declaraţia de performanţă este bazată fie pe un standard armonizat, fie pe o evaluare tehnică europeană eliberată pentru produs, ceea ce face ca cealaltă alternativă să nu fie aplicabilă. Aceste omisiuni ar putea viza, de asemenea, punctele privind reprezentantul autorizat sau privind utilizarea documentaţiei tehnice adecvate şi a documentaţiei tehnice specifice;
5.să se prezinte punctele fără a le numerota.
În cazul în care un fabricant doreşte să emită o declaraţie de performanţă unică care să acopere diferite variante ale unui produs-tip, cel puţin următoarele elemente trebuie să fie enumerate separat şi clar pentru fiecare variantă de produs: numărul declaraţiei de performanţă, codul de identificare conform punctului 1 şi performanţa (performanţele) declarată (declarate) conform punctului 7.
3.INSTRUCŢIUNI PENTRU COMPLETAREA FORMULARULUI

Punctul modelului

Instrucţiuni

Numărul declaraţiei de performanţă

Acesta este numărul de referinţă al declaraţiei de performanţă prevăzut la articolul 9 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 305/2011.

Alegerea numărului revine fabricantului.

Acest număr poate fi identic cu codul unic de identificare al produsului-tip indicat la punctul 1 al modelului.

Punctul 1

Se indică codul unic de identificare al produsului-tip menţionat la articolul 6 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 305/2011.

La articolul 9 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 305/2011, codul unic de identificare determinat de fabricant pentru a urma marcajul CE este corelat cu produsul-tip şi astfel cu setul de niveluri sau clase de performanţă reprezentative ale unui produs pentru construcţii, astfel cum sunt prezentate în declaraţia de performanţă întocmită pentru acesta. În plus, pentru destinatarii produselor pentru construcţii, în special pentru utilizatorii finali ai acestora, este necesar să existe posibilitatea de a identifica fără echivoc acest set de niveluri sau clase de performanţă pentru un anumit produs. În consecinţă, orice produs pentru construcţii, pentru care a fost întocmită o declaraţie de performanţă ar trebui să fie corelat de fabricant cu produsul-tip respectiv şi un anumit set de niveluri sau clase de performanţă prin codul unic de identificare, care funcţionează, de asemenea, ca o referinţă menţionată la articolul 6 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 305/2011.

Punctul 2

Se indică utilizarea preconizată sau lista utilizărilor preconizate, după caz, a produsului pentru construcţii, astfel cum sunt prevăzute de fabricant, în conformitate cu specificaţia tehnică armonizată aplicabilă.

Punctul 3

Se indică numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată şi adresa fabricantului, conform cerinţelor prevăzute la articolul 11 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 305/2011.

Punctul 4

Acest punct trebuie inclus şi completat doar în cazul în care a fost desemnat un reprezentant autorizat. În acest caz, se indică numele şi adresa de contact a reprezentantului autorizat al cărui mandat acoperă atribuţiile specificate la articolul 12 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 305/2011.

Punctul 5

Se indică numărul sistemului sau a sistemelor aplicabile de evaluare şi de verificare a constanţei performanţei produsului pentru construcţii, astfel cum este prevăzut în anexa V la Regulamentul (UE) nr. 305/2011. Dacă există mai multe sisteme, se declară fiecare dintre acestea.

Punctele 6a şi 6b

Deoarece un producător poate întocmi o declaraţie de performanţă fie pe baza unui standard armonizat, fie pe baza unei evaluări tehnice europene eliberată pentru produs, aceste două situaţii diferite prezentate la punctele 6a şi 6b ar trebui să fie tratate ca alternative, doar una dintre ele urmând să fie aplicată şi completată într-o declaraţie de performanţă.

În cazul de la punctul 6a, şi anume în cazul în care o declaraţie de performanţă se bazează pe un standard armonizat, se indică toate informaţiile următoare:

(a) numărul de referinţă al standardului armonizat şi data eliberării (referinţa datată); precum şi

(b) numărul de identificare al organismului (organismelor) notificat(e).

Atunci când se furnizează denumirea organismului (organismelor) notificat(e), este esenţial ca denumirea să fie furnizată în limba originală, fără traducere în alte limbi.

În cazul de la punctul 6b, şi anume în cazul în care o declaraţie de performanţă se bazează pe o evaluare tehnică europeană eliberată pentru produs, se indică toate informaţiile următoare:

(a) numărul documentului de evaluare european şi data eliberării;

(b) numărul evaluării tehnice europene şi data eliberării;

(c) numele organismului de evaluare tehnică; precum şi

(d) numărul de identificare al organismului (organismelor) notificat(e).

Punctul 7

La acest punct, declaraţia de performanţă cuprinde:

(a) lista caracteristicilor esenţiale, astfel cum sunt stabilite în specificaţiile tehnice armonizate pentru utilizarea sau utilizările preconizate indicate la punctul 2; precum şi

(b) pentru fiecare caracteristică esenţială, performanţa declarată, prin nivel, clasă sau printr-o descriere, în ceea ce priveşte această caracteristică sau, pentru caracteristicile pentru care nu este declarată niciun fel de performanţă, acronimul «NPD» (nicio performanţă determinată). Acest punct poate fi completat prin utilizarea unui tabel care să prezinte legăturile dintre specificaţiile tehnice armonizate şi sistemele de evaluare şi verificare a constanţei performanţei aplicate respectiv fiecărei caracteristici esenţiale a produsului, precum şi performanţa aferentă fiecărei caracteristici esenţiale.

Performanţa trebuie să fie declarată în mod clar şi explicit. Prin urmare, performanţa nu poate fi descrisă în declaraţia de performanţă numai prin introducerea unei formule de calcul care urmează a fi aplicată de către beneficiari. În plus, nivelurile sau clasele de performanţă prezentate în documentele de referinţă sunt reproduse în declaraţia de performanţă în sine şi, prin urmare, nu pot fi exprimate numai prin introducerea trimiterilor la aceste documente în declaraţia de performanţă.

Cu toate acestea, performanţa, în special în ceea ce priveşte comportamentul structural al unui produs pentru construcţii, poate fi exprimată prin trimitere la documentaţia de producţie respectivă sau la calculele dimensiunilor structurale. În acest caz, documentele relevante se anexează la declaraţia de performanţă.

Punctul 8

Acest punct trebuie inclus şi completat într-o declaraţie de performanţă dacă s-a utilizat documentaţia tehnică adecvată şi/sau documentaţia tehnică specifică, în conformitate cu articolele 36-38 din Regulamentul (UE) nr. 305/2011, în scopul de a indica cerinţele pe care le respectă produsul.

În acest caz, la acest punct, declaraţia de performanţă indică următoarele:

(a) numărul de referinţă al documentaţiei specifice şi/sau documentaţiei tehnice adecvate utilizate; precum şi

(b) cerinţele pe care le respectă produsul.

Semnătură

Se înlocuiesc spaţiile indicate între paranteze drepte cu informaţiile indicate şi semnătura."

Publicat în Jurnalul Oficial cu numărul 159L din data de 28 iunie 2014