Regulamentul 506/19-mar-2025 de modificare a anexei I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1375 în ceea ce priveşte metoda de referinţă şi autorizarea lumiVAST Trichinella ca metodă echivalentă de depistare a prezenţei Trichinella în carnea de porc domestic

Acte UE

Jurnalul Oficial seria L

În vigoare
Versiune de la: 20 Martie 2025
Regulamentul 506/19-mar-2025 de modificare a anexei I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1375 în ceea ce priveşte metoda de referinţă şi autorizarea lumiVAST Trichinella ca metodă echivalentă de depistare a prezenţei Trichinella în carnea de porc domestic
Dată act: 19-mar-2025
Emitent: Comisia Europeana
(Text cu relevanţă pentru SEE)
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale şi alte activităţi oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislaţiei privind alimentele şi furajele, a normelor privind sănătatea şi bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor şi produsele de protecţie a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1069/2009, (CE) nr. 1107/2009, (UE) nr. 1151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 şi (UE) 2016/2031 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 şi (CE) nr. 1099/2009 ale Consiliului şi a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE şi 2008/120/CE ale Consiliului şi de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 şi (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, precum şi a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE şi 97/78/CE ale Consiliului şi a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale) (1), în special articolul 18 alineatul (8) litera (a),
(1)JO L 95, 7.4.2017, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2017/625/oj.
Întrucât:
(1)Regulamentul (UE) 2017/625 stabileşte, printre altele, norme specifice privind efectuarea controalelor oficiale şi acţiunile care trebuie întreprinse de către autorităţile competente în legătură cu producţia de produse de origine animală destinate consumului uman.
(2)Trichinella este un parazit care poate fi prezent în carnea speciilor susceptibile, cum ar fi porcii domestici, şi cauzează toxiinfecţii alimentare la oameni atunci când ei consumă carne contaminată. Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1375 al Comisiei (2) stabileşte norme specifice aplicabile controalelor oficiale privind prezenţa Trichinella în carne, inclusiv norme privind analizele de laborator realizate asupra eşantioanelor prelevate din carcase provenite de la porci domestici.
(2)Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1375 al Comisiei din 10 august 2015 de stabilire a normelor specifice aplicabile controalelor oficiale privind prezenţa de Trichinella în carne (JO L 212, 11.8.2015, p. 7, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2015/1375/oj).
(3)Anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1375 stabileşte metodele de depistare a Trichinella, iar capitolul I din anexa respectivă prevede că metoda de depistare de referinţă pentru examinarea eşantioanelor susceptibile a fi contaminate cu Trichinella este ISO 18743:2015.
(4)Metoda de referinţă ISO 18743:2015 nu specifică greutatea probei care trebuie prelevată în cazul carcaselor întregi şi al bucăţilor de carne de porc domestic. Pentru a asigura sensibilitatea metodei şi o abordare armonizată, ar trebui stabilite aceste greutăţi. În plus, ISO 18743:2015 a fost actualizat în 2023 la ISO 18743:2015/Amd1:2023. Ar trebui să se asigure că se face trimitere la cea mai recentă versiune a metodei ISO. Capitolul I din anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1375 ar trebui modificată în consecinţă.
(5)În plus, capitolul II din anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1375 enumeră metodele echivalente autorizate pentru depistarea prezenţei Trichinella în eşantioanele examinate.
(6)Din motive de coerenţă, în capitolul II din anexa I, trimiterile la metoda ISO ar trebui să se refere inclusiv la cea mai recentă versiune a ei şi ar trebui să se facă trimitere la capitolul I din anexa respectivă pentru a se asigura că greutatea introdusă a eşantioanelor se aplică şi în cazul testării printr-o metodă echivalentă.
(7)La 3 septembrie 2024, laboratorul european de referinţă pentru paraziţi a transmis Comisiei un raport privind validarea metodei lumiVAST Trichinella în vederea examinării eşantioanelor de carne de porc domestic pentru depistarea prezenţei Trichinella. Potrivit concluziilor raportului: "în conformitate cu rezultatele seriilor de teste de validare, metoda lumiVAST Trichinella este adecvată pentru depistarea larvelor de Trichinella spp. în eşantioanele de muşchi prelevate de la porci. Utilizarea acestei metode este limitată doar la verificarea cărnii de porc, deoarece kitul nu a fost validat pentru alte specii de animale".
(8)Prin urmare, metoda lumiVAST Trichinella ar trebui autorizată ca metodă echivalentă pentru examinarea eşantioanelor prelevate de la carcasele de porcine domestice pentru depistarea prezenţei Trichinella. Calibrarea aparaturii este esenţială pentru a asigura o performanţă optimă a testărilor. De asemenea, ar trebui să se stabilească modul de efectuare a investigaţiilor suplimentare în cazul examinării unui eşantion colectiv care se soldează cu un rezultat pozitiv sau incert. Prin urmare, capitolul II din anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1375 ar trebui modificat în consecinţă.
(9)Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare şi hrană pentru animale,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
-****-
Art. 1
- Anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1375 se modifică după cum urmează:
1.Capitolul I se înlocuieşte cu următorul text:
"- CAPITOLUL I: METODĂ DE DEPISTARE DE REFERINŢĂ

1.

Metoda de depistare de referinţă pentru examinarea eşantioanelor în scopul depistării prezenţei Trichinella este ISO 18743:2015/Amd1:2023.

2.

Următoarele norme se aplică numai examinării cărnii de porc domestic:

(a) Atunci când carcasele de porci domestici, alţii decât scroafe şi vieri de reproducţie, sunt întregi, se prelevă un eşantion de cel puţin 1 g de la nivelul unuia dintre pilierii diafragmatici, din zona de tranziţie între partea musculară şi partea tendinoasă. Se poate utiliza o pensetă specială cu condiţia să se garanteze o precizie cuprinsă între 1,00 şi 1,15 g.

În cazul carcaselor întregi de scroafe şi vieri de reproducţie, se prelevă un eşantion mai mare, de cel puţin 2 g, de la nivelul unuia dintre pilierii diafragmatici, din zona de tranziţie între partea musculară şi partea tendinoasă.

În absenţa pilierilor diafragmatici, se prelevează un eşantion de 2 g din partea costală sau din partea diafragmei învecinată sternului sau din muşchiul maxilar, din limbă sau din muşchii abdominali ai porcinelor domestice, altele decât scroafele şi vierii de reproducţie, şi se prelevează un eşantion de 4 g din aceleaşi ţesuturi de la scroafe şi vieri de reproducţie.

(b) În cazul bucăţilor de carne, se prelevă un eşantion de cel puţin 5 g din muşchii striaţi, cu un conţinut mic de grăsime şi, pe cât posibil, din apropierea oaselor sau a tendoanelor. Se prelevă un eşantion de aceeaşi mărime din carnea care nu este destinată unei preparări termice minuţioase în vederea consumului sau unui alt tip de prelucrare după sacrificare.

"
2.Capitolul II se modifică după cum urmează:
(a)textul "ISO 18743:2015" se înlocuieşte cu "ISO 18743:2015/Amd1:2023" în următoarele dispoziţii:
(i)- partea A punctul 1 literele (o) şi (q) al doilea paragraf;
(ii)- partea A punctul 3IV prima şi ultima teză;
(iii)- partea C punctul 1 litera (f) al doilea paragraf;
(iv)- partea D punctul 1 litera (m) al doilea paragraf;
(v)- partea D punctul 3II titlul; precum şi
(vi)- partea D punctul 3III primul şi al treilea paragraf;
(b)textul din partea A punctul 2, partea B punctul 2, partea C punctul 2 şi partea D punctul 2 se înlocuieşte cu următorul text:
"2. Prelevare de eşantioane şi cantitatea care trebuie să fie digerată
Astfel cum se prevede în capitolul I şi la punctul 4.2 din standardul ISO 18743:2015/Amd1:2023 (pentru detalii suplimentare, a se vedea şi anexele sale A şi B)."
(c)se adaugă partea F, cu următorul text:
"F. Depistarea automată a Trichinella spp. utilizând metoda lumiVAST Trichinella
Această metodă este considerată echivalentă doar în cazul testelor realizate pe carne provenind de la porcine domestice
Pregătirea şi analizarea eşantioanelor se efectuează în conformitate cu instrucţiunile furnizate de producător. Toate aparatele utilizate pentru această metodă se calibrează şi se menţin în conformitate cu instrucţiunile furnizate de producător(i).
Atunci când examinarea unui eşantion colectiv se soldează cu un rezultat pozitiv sau incert, se prelevă un nou eşantion de 20 g de la nivelul unui pilier diafragmatic sau din alt ţesut de la fiecare porc, în conformitate cu capitolul I.
Eşantioanele de 20 g de la cinci porcine se grupează şi se examinează utilizând aceeaşi metodă.
În cazul în care se obţine un rezultat pozitiv de la un grup de cinci porcine, se prelevă un nou eşantion de 20 g de la fiecare porcină din grup şi fiecare eşantion se examinează separat utilizând aceeaşi metodă.
Atunci când se obţine un rezultat pozitiv, cel puţin 20 g de muşchi de porc trebuie trimise la laboratorul naţional de referinţă pentru confirmare, utilizând metoda de referinţă descrisă în capitolul I.
Eşantioanele care conţin paraziţi trebuie să fie păstrate în alcool etilic 70-90 % în vederea conservării lor şi a identificării speciilor în laboratorul de referinţă al Uniunii Europene sau în laboratorul de referinţă naţional."
Art. 2
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.
-****-
Adoptat la Bruxelles, 19 martie 2025.

Pentru Comisie

Preşedinta

Ursula VON DER LEYEN

Publicat în Jurnalul Oficial seria L din data de 20 martie 2025