Regulamentul 485/22-mar-2021 privind autorizarea ca aditivi furajeri a uleiului esenţial de ghimbir din Zingiber officinale Roscoe pentru toate speciile de animale, a oleorăşinii de ghimbir din Zingiber officinale Roscoe destinate puilor pentru îngrăşare, găinilor ouătoare, curcanilor pentru îngrăşare, purceilor, porcilor pentru îngrăşare, scroafelor, vacilor de lapte, viţeilor de lapte (înlocuitori de lapte), bovinelor pentru îngrăşare, ovinelor, caprinelor, cailor, iepurilor, peştilor şi animalelor de companie şi a tincturii de ghimbir din Zingiber officinale Roscoe pentru cai şi câini
Jurnalul Oficial 100L
În vigoarePentru Comisie Preşedintele Ursula VON DER LEYEN |
Numărul de identificare al aditivului | Numele titularului autorizaţiei | Aditivul | Compoziţia, formula chimică, descrierea, metoda analitică | Specia sau categoria de animale | Vârsta maximă | Conţinutul minim | Conţinutul maxim | Alte dispoziţii | Sfârşitul perioadei de autorizare |
mg de substanţă activă/kg de furaj complet cu un conţinut de umiditate de 12 % | |||||||||
Categorie: aditivi senzoriali. Grupa funcţională: compuşi aromatizanţi. | |||||||||
2b489-eo | - | Ulei esenţial de ghimbir | Compoziţia aditivului Ulei esenţial obţinut prin distilare cu vapori din rizomi uscaţi de Zingiber officinale Roscoe. Caracterizarea substanţei active Ulei esenţial obţinut prin distilare cu vapori din rizomi uscaţi de Zingiber officinale Roscoe, astfel cum este definit de Consiliul Europei (1). - - ß-sesquifelandrenă: 8-14 % - ar-curcumenă: 5-12 % - - camfen: 2-10 % - Numărul CAS: 8007-08-7 Numărul Einecs: 283-634-2 Numărul FEMA: 2522 Numărul CoE: 489 Formă lichidă Metoda analitică (2) Pentru cuantificarea substanţelor alfa-zingiberenă, beta-sesquifelandrenă şi ar-curcumenă în aditivul furajer: - cromatografie în fază gazoasă cuplată cu spectrometrie de masă (GC-MS) (cu scanare completă) utilizând metodologia blocării timpului de retenţie (RTL) (sau substanţe standard ale markerilor fitochimici) cu (sau fără) cromatografie în fază gazoasă cuplată cu detecţie cu ionizare în flacără (GC-FID) pe baza metodei standard ISO 11024. | Toate speciile de animale | - | - | - | 1. Aditivul se adaugă în hrana pentru animale sub formă de preamestec. 2. În instrucţiunile de utilizare a aditivului şi a preamestecurilor trebuie indicate condiţiile de depozitare şi stabilitatea la tratament termic. 3. Pe eticheta aditivului se indică următoarele: Conţinut maxim recomandat de substanţă activă per kg în hrana completă pentru animale cu un conţinut de umiditate de 12 %: - viţei de lapte (înlocuitori de lapte): 80 mg; - alte specii sau categorii de animale: 20 mg". 4. Grupa funcţională, numărul de identificare, denumirea şi cantitatea adăugată ale substanţei active se indică pe eticheta preamestecului în cazul în care nivelul de utilizare de pe eticheta preamestecului ar conduce la depăşirea nivelului menţionat la punctul 3. 5. Amestecul de ulei esenţial de ghimbir cu alţi aditivi autorizaţi obţinuţi din Zingiber officinale Roscoe nu este permis în hrana pentru animale. 6. Pentru utilizatorii aditivului şi ai preamestecurilor, operatorii din sectorul hranei pentru animale stabilesc proceduri operaţionale şi măsuri organizatorice pentru a combate riscurile potenţiale în caz de inhalare, de contact cu pielea sau cu ochii. Atunci când riscurile respective nu pot fi eliminate sau reduse la minimum prin astfel de proceduri şi de măsuri, aditivul şi preamestecurile se utilizează purtând echipament individual de protecţie, inclusiv echipament de protecţie respiratorie, ochelari şi mănuşi de protecţie. | 12.4.2031 |
(1) "Natural sources of flavourings" – Raportul nr. 2 (2007). (2) Detaliile metodelor analitice sunt disponibile la următoarea adresă a laboratorului de referinţă: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports | |||||||||
Numărul de identificare al aditivului | Numele titularului autorizaţiei | Aditivul | Compoziţia, formula chimică, descrierea, metoda analitică | Specia sau categoria de animale | Vârsta maximă | Conţinutul minim | Conţinutul maxim | Alte dispoziţii | Sfârşitul perioadei de autorizare |
mg de substanţă activă/kg de furaj complet cu un conţinut de umiditate de 12 % | |||||||||
Categorie: aditivi senzoriali. Grupa funcţională: compuşi aromatizanţi. | |||||||||
2b489-or | - | Oleorăşină de ghimbir | Compoziţia aditivului Oleorăşină de ghimbir obţinută prin distilare cu vapori şi extracţie cu solvent din rizomi uscaţi de Zingiber officinale Roscoe. Caracterizarea substanţei active Oleorăşină de ghimbir obţinută prin distilare cu vapori şi extracţie cu solvent din rizomi uscaţi de Zingiber officinale Roscoe, astfel cum este definit de Consiliul Europei (3). Ulei esenţial: 25-30 (g/g) Total gingeroli: 0,5-8 % (g/g) - 6-Gingerol - 8-Gingerol - 10-Gingerol Total shogaoli: 3-6 % (g/g) - 6-Shogaol - 8-Shogaol Umiditate şi substanţe volatile: 25-30 (g/g) Numărul CoE: 489 Formă lichidă Metoda analitică (4) Pentru cuantificarea markerilor fitochimici: gingeroli totali şi shogaoli totali în aditivul furajer (oleorăşină de ghimbir): - cromatografie în fază lichidă de înaltă performanţă (HPLC) cu detecţie spectrofotometrică (UV) – ISO 13685 | Pui pentru îngrăşare Găini ouătoare Curcani pentru îngrăşare Purcei Porci pentru îngrăşare Scroafe Vaci de lapte Viţei de lapte (înlocuitori de lapte) Bovine pentru îngrăşare Ovine şi caprine Cai Iepuri Peşti Animale de companie | - | - | - | 1. Aditivul se adaugă în hrana pentru animale sub formă de preamestec. 2. În instrucţiunile de utilizare a aditivului şi a preamestecurilor trebuie indicate condiţiile de depozitare şi stabilitatea la tratament termic. 3. Pe eticheta aditivului se indică următoarele: Conţinut maxim recomandat de substanţă activă per kg în hrana completă pentru animale cu un conţinut de umiditate de 12 % şi înlocuitori de lapte cu un conţinut de umiditate de 5,5 %: - pui pentru îngrăşare: 5 mg; - găini ouătoare şi iepuri: 7 mg; - curcani pentru îngrăşare: 6 mg; - purcei: 8 mg; - porci pentru îngrăşare: 10 mg; - scroafe: 13 mg; - vaci de lapte: 12 mg; - viţei de lapte (înlocuitori de lapte): 21 mg; - bovine pentru îngrăşare: 19 mg; - ovine, caprine, cai şi peşti: 20 mg; - animale de companie: 1 mg". 4. Grupa funcţională, numărul de identificare, denumirea şi cantitatea adăugată ale substanţei active se indică pe eticheta preamestecului în cazul în care nivelul de utilizare de pe eticheta preamestecului ar conduce la depăşirea nivelului menţionat la punctul 3. 5. Amestecul de oleorăşină de ghimbir cu alţi aditivi autorizaţi obţinuţi din Zingiber officinale Roscoe nu este permis în hrana pentru animale. 6. Pentru utilizatorii aditivului şi ai preamestecurilor, operatorii din sectorul hranei pentru animale stabilesc proceduri operaţionale şi măsuri organizatorice pentru a combate riscurile potenţiale în caz de inhalare, de contact cu pielea sau cu ochii. Atunci când riscurile respective nu pot fi eliminate sau reduse la minimum prin astfel de proceduri şi de măsuri, aditivul şi preamestecurile se utilizează purtând echipament individual de protecţie, inclusiv echipament de protecţie respiratorie, ochelari şi mănuşi de protecţie. | 12.4.2031 |
(3) "Natural sources of flavourings" – Raportul nr. 2 (2007). (4) Detaliile metodelor analitice sunt disponibile la următoarea adresă a laboratorului de referinţă: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports | |||||||||
Numărul de identificare al aditivului | Numele titularului autorizaţiei | Aditivul | Compoziţia, formula chimică, descrierea, metoda analitică | Specia sau categoria de animale | Vârsta maximă | Conţinutul minim | Conţinutul maxim | Alte dispoziţii | Sfârşitul perioadei de autorizare | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
mg de substanţă activă/kg de furaj complet cu un conţinut de umiditate de 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Categorie: aditivi senzoriali. Grupa funcţională: compuşi aromatizanţi. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2b489-t | - | Tinctură de ghimbir | Compoziţia aditivului Tinctură de ghimbir obţinută prin extracţia rizomilor uscaţi măcinaţi de Zingiber officinale Roscoe utilizând un amestec etanol/apă. Caracterizarea substanţei active Tinctură de ghimbir obţinută prin extracţia rizomilor uscaţi măcinaţi de Zingiber officinale Roscoe utilizând un amestec etanol/apă, astfel cum este definit de Consiliul Europei (5). Solvent (etanol/apă, 90/10): 97-98 % (g/g) Substanţă uscată: 2-3 % (g/g) Total gingeroli: 0,14-0,11 % (g/g) - 6-Gingerol - 8-Gingerol - 10-Gingerol Total shogaoli: 0,043-0,031 % (g/g) - 6-Shogaol - 8-Shogaol Metoda analitică (6) Pentru cuantificarea markerilor fitochimici: gingeroli totali şi shogaoli totali în aditivul furajer (tinctură de ghimbir): - cromatografie în fază lichidă de înaltă performanţă (HPLC) cu detecţie spectrofotometrică (UV) – ISO 13685 | Cai Câini | - | - | - | 1. Aditivul se adaugă în hrana pentru animale sub formă de preamestec. 2. În instrucţiunile de utilizare a aditivului şi a preamestecurilor trebuie indicate condiţiile de depozitare şi stabilitatea la tratament termic. 3. Pe eticheta aditivului se indică următoarele: Conţinut maxim recomandat de substanţă activă per kg în hrana completă pentru animale cu un conţinut de umiditate de 12 %: - cai: 1,58 mL - câini: 1,81 mL". 4. Grupa funcţională, numărul de identificare, denumirea şi cantitatea adăugată ale substanţei active se indică pe eticheta preamestecului în cazul în care nivelul de utilizare de pe eticheta preamestecului ar conduce la depăşirea nivelului menţionat la punctul 3. 5. Amestecul de tinctură de ghimbir cu alţi aditivi autorizaţi obţinuţi din Zingiber officinale Roscoe nu este permis în hrana pentru animale. 6. Pentru utilizatorii aditivului şi ai preamestecurilor, operatorii din sectorul hranei pentru animale stabilesc proceduri operaţionale şi măsuri organizatorice pentru a combate riscurile potenţiale în caz de inhalare, de contact cu pielea sau cu ochii. Atunci când riscurile respective nu pot fi eliminate sau reduse la minimum prin astfel de proceduri şi de măsuri, aditivul şi preamestecurile se utilizează purtând echipament individual de protecţie, inclusiv echipament de protecţie respiratorie, ochelari şi mănuşi de protecţie. | 12.4.2031 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
(5) "Natural sources of flavourings" – Raportul nr. 2 (2007). (6) Detaliile metodelor analitice sunt disponibile la următoarea adresă a laboratorului de referinţă: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||