Capitolul ix - DISPOZIŢII FINALE - Regulamentul 305/09-mar-2011 de stabilire a unor condiţii armonizate pentru comercializarea produselor pentru construcţii şi de abrogare a Directivei 89/106/CEE a Consiliului

Acte UE

Jurnalul Oficial 88L

În vigoare
Versiune de la: 3 Iulie 2024
CAPITOLUL IX:DISPOZIŢII FINALE
Art. 60: Acte delegate
În scopul realizării obiectivelor prezentului regulament, în special înlăturarea şi evitarea restricţiilor privind punerea la dispoziţie pe piaţă a produselor pentru construcţii, următoarele aspecte sunt delegate Comisiei în conformitate cu articolul 61 şi în condiţiile prevăzute la articolele 62 şi 63:
(a)stabilirea, după caz, a caracteristicilor esenţiale sau a nive-lurilor-prag în cadrul anumitor familii de produse pentru construcţii, în legătură cu care, în conformitate cu articolele 3-6, fabricantul trebuie să declare, în funcţie de utilizarea preconizată a acestora, pe niveluri sau clase, sau într-o descriere, performanţa produsului fabricantului în momentul în care acesta este introdus pe piaţă;
(b)condiţiile în care o declaraţie de performanţă poate fi prelucrată electronic, pentru a fi pusă la dispoziţie pe un site internet în conformitate cu articolul 7;
(c)modificarea perioadei pentru care fabricantul păstrează documentaţia tehnică şi declaraţia de performanţă după ce produsul pentru construcţii a fost introdus pe piaţă, în conformitate cu articolul 11, în funcţie de durata de viaţă anticipată sau de rolul produsului pentru construcţii în construcţii;
(d)modificarea anexei II şi, după caz, adoptarea unor norme de procedură suplimentare în conformitate cu articolul 19 alineatul (3) pentru a asigura respectarea principiilor de la articolul 20 sau aplicarea normelor de procedură prevăzute la articolul 21;
(e)adaptarea la progresul tehnic a anexei III, a tabelului 1 din anexa IV şi a anexei V;
(f)stabilirea şi adaptarea la progresul tehnic a claselor de performanţă în conformitate cu articolul 27 alineatul (1);
(g)condiţiile în care un produs pentru construcţii este considerat a atinge un anumit nivel sau o anumită clasă de performanţă fără încercare sau fără încercare suplimentară în conformitate cu articolul 27 alineatul (5), cu condiţia ca îndeplinirea cerinţelor fundamentale aplicabile construcţiilor să nu fie pusă în pericol;
(h)adaptarea, stabilirea şi revizuirea sistemelor de evaluare şi verificare a constanţei performanţei în conformitate cu articolul 28, referitor la un anumit produs sau familie de produse, ori o anumită caracteristică esenţială, şi în conformitate cu:
(i)importanţa pe care o are produsul sau respectiva caracteristică esenţială în cadrul cerinţelor fundamentale aplicabile construcţiilor;
(ii)natura produsului;
(iii)efectul varlabilităţii caracteristicilor esenţiale ale produsului pentru construcţii în cursul duratei de viaţă preconizate a produsului; precum şi
(iv)susceptibilitatea la defecte în cursul fabricării produsului.
Art. 61: Exercitarea delegării
(1)Competenţa de a adopta actele delegate menţionate la articolul 60 este conferită Comisiei pentru o perioadă de cinci ani de la 24 aprilie 2011. Comisia prezintă un raport privind delegarea de competenţe cu cel puţin şase luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani. Delegarea de competenţe se prelungeşte automat pentru perioade de timp identice, cu excepţia cazului în care Parlamentul European sau Consiliul o revocă, în conformitate cu articolul 62.
(2)De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European şi Consiliului.
(3)Competenţa de a adopta acte delegate este conferită Comisiei în condiţiile prevăzute la articolele 62 şi 63.
Art. 62: Revocarea delegării
(1)Parlamentul European sau Consiliul poate revoca în orice moment delegarea de competenţe menţionată la articolul 60.
(2)Instituţia care a iniţiat o procedură internă pentru a decide dacă intenţionează să revoce delegarea de competenţe întreprinde măsuri pentru a informa cealaltă instituţie şi Comisia în termen rezonabil înaintea adoptării deciziei finale, indicând competenţele delegate care ar putea face obiectul unei revocări, precum şi posibilele motive de revocare.
(3)Decizia de revocare pune capăt delegării competenţelor specificate în decizia respectivă. Decizia produce efecte imediat sau de la o dată ulterioară, specificată în aceasta. Decizia nu aduce atingere actelor delegate care sunt deja în vigoare. Decizia se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Art. 63: Obiecţiuni la actele delegate
(1)Parlamentul European sau Consiliul poate formula obiecţiuni la un act delegat în termen de trei luni de la data notificării.
La iniţiativa Parlamentului European sau a Consiliului, termenul respectiv se prelungeşte cu trei luni.
(2)În cazul în care, la expirarea acestui termen, nici Parlamentul European, nici Consiliul nu a formulat obiecţiuni la actul delegat, acesta se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi intră în vigoare la data prevăzută în dispoziţiile sale.
Actul delegat poate fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi poate intra în vigoare înainte de expirarea termenului respectiv în cazul în care atât Parlamentul European, cât şi Consiliul au informat Comisia cu privire la intenţia lor de a nu ridica obiecţiuni.
(3)În cazul în care, înainte de expirarea termenului menţionat la alineatul (1), Parlamentul European sau Consiliul a formulat obiecţiuni la actul delegat acesta nu intră în vigoare. Instituţia care formulează obiecţiuni prezintă motivele care au stat la baza acestora.
Art. 64: Comitetul
(1)Comisia este asistată de un Comitet permanent pentru construcţii.
(2)Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolele 3 şi 7 din Decizia 1999/468/CE.
(3)Statele membre se asigură că membrii Comitetului permanent pentru construcţii sunt în măsură să îşi îndeplinească funcţiile într-un mod prin care să se evite conflictele de interese, în special în ceea ce priveşte procedurile pentru obţinerea marcajului CE.
Art. 65: Abrogare
(1)Directiva 89/106/CEE se abrogă.
(2)Trimiterile la directiva abrogată se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament.
Art. 66: Dispoziţii tranzitorii
(1)Produsele pentru construcţii care au fost introduse pe piaţă în conformitate cu Directiva 89/106/CEE înainte de 1 iulie 2013 se consideră conforme cu prezentul regulament.
(2)Fabricanţii pot întocmi o declaraţie de performanţă pe baza unui certificat de conformitate sau a unei declaraţii de conformitate, care a fost emisă înainte de 1 iulie 2013, în conformitate cu Directiva 89/106/CEE.
(3)Ghidurile de agrement tehnic european care au fost publicate înainte de 1 iulie 2013 în conformitate cu articolul 11 din Directiva 89/106/CEE pot fi utilizate ca documente de evaluare europene.

(4)Fabricanţii şi importatorii pot utiliza agrementul tehnic european acordat în conformitate cu articolul 9 din Directiva 89/106/CEE înainte de 1 iulie 2013 ca evaluare tehnică europeană, pe toată durata perioadei de valabilitate a agrementului respectiv.
Art. 67: Raportarea de către Comisie
(1)Până la 25 aprilie 2014, Comisia evaluează nevoile specifice de informaţii referitoare la conţinutul de substanţe periculoase din produsele pentru construcţii şi analizează eventual posibilitatea extinderii obligaţiei de informare prevăzută la articolul 6 alineatul (5) la alte substanţe şi prezintă un raport în această privinţă Parlamentului European şi Consiliului. În evaluarea sa, Comisia ţine seama, printre altele, de necesitatea de a asigura un nivel ridicat de protecţie a sănătăţii şi siguranţei lucrătorilor care utilizează produse pentru construcţii şi a utilizatorilor de construcţii, inclusiv în ceea ce priveşte cerinţele de reciclare şi/sau reutilizare a unor părţi sau materiale.
Dacă este necesar, în termen de doi ani de la înaintarea raportului către Parlamentul European şi către Consiliu se dă curs raportului prin prezentarea unor propuneri legislative corespunzătoare.
(2)Până la 25 aprilie 2016, Comisia înaintează Parlamentului European şi Consiliului un raport privind punerea în aplicare a regulamentului, inclusiv în ceea ce priveşte articolele 19, 20, 21, 23, 24 şi 37, pe baza rapoartelor furnizate de statele membre, precum şi de alte părţi interesate relevante, însoţit, după caz, de propuneri corespunzătoare.
Art. 68: Intrarea în vigoare
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Totuşi, articolele 3-28, articolele 36-38, articolele 56-63, articolele 65 şi 66, precum şi anexele I, II, III şi V se aplică de la 1 iulie 2013.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.