Regulamentul 2745/08-dec-2023 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2022/2379 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte statisticile referitoare la producţia animalieră

Acte UE

Jurnalul Oficial seria L

În vigoare
Versiune de la: 11 Decembrie 2023
Regulamentul 2745/08-dec-2023 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2022/2379 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte statisticile referitoare la producţia animalieră
Dată act: 8-dec-2023
Emitent: Comisia Europeana
(Text cu relevanţă pentru SEE)
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (UE) 2022/2379 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 noiembrie 2022 privind statisticile referitoare la factorii de producţie şi la producţia agricolă, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 617/2008 al Comisiei şi de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 1165/2008, (CE) nr. 543/2009 şi (CE) nr. 1185/2009 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi a Directivei 96/16/CE a Consiliului (1), în special articolul 4 alineatul (6), articolul 5 alineatul (10), articolul 7 alineatul (2), articolul 7 alineatul (3) şi articolul 9 alineatul (4),
(1)JO L 315, 7.12.2022, p. 1.
Întrucât:
(1)Regulamentul (UE) 2022/2379 stabileşte un cadru integrat pentru dezvoltarea, elaborarea şi difuzarea statisticilor europene referitoare la factorii de producţie şi producţia agricolă. Pentru a garanta că statele membre produc date comparabile şi pentru a obţine armonizarea în cadrul sistemului statistic agricol, este necesar să se specifice elementele tehnice ale statisticilor privind factorii de producţie şi producţia agricolă în ceea ce priveşte producţia animalieră, care trebuie transmise Comisiei (Eurostat).
(2)Elementele respective constau în lista variabilelor, descrierea variabilelor, unităţile de observare, cerinţele în materie de precizie care trebuie aplicate, normele metodologice care trebuie aplicate şi termenele de transmitere a datelor, după caz.
(3)Atunci când instituie sistemele de colectare a datelor, statele membre ar trebui să favorizeze opţiunile care reduc la minimum numărul de valori confidenţiale din datele lor.
(4)Este necesar să se specifice variabilele pentru care sunt necesare dimensiunile regionale şi organice, deoarece acestea sunt necesare numai pentru unele variabile.
(5)Gradul de acoperire al seturilor de date trebuie să fie specificat în plus faţă de cerinţele prevăzute la articolul 4 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2022/2379, după caz, pentru a se evita neconcordanţele între statele membre.
(6)Perioadele de referinţă menţionate la articolul 9 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2022/2379 ar trebui precizate mai detaliat pentru a se asigura comparabilitatea statisticilor între statele membre.
(7)În temeiul articolului 7 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2022/2379, statele membre pot fi scutite de obligaţia de a furniza în anumite termene date specifice pentru variabile predefinite, dacă impactul avut de aceste state membre asupra totalului variabilelor respective la nivelul Uniunii este limitat. Acest lucru este valabil în cazul în care producţia lor se situează sub anumite praguri. Este necesar să se specifice pragurile respective, metodologia utilizată pentru stabilirea lor, sursele de date utilizate pentru aplicarea acestei metodologii şi datele cărora li se aplică această scutire.
(8)În temeiul articolului 7 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2022/2379, statele membre pot fi, de asemenea, scutite de la transmiterea de date specifice pentru variabile predefinite în cazul în care impactul acestora în raport cu producţia agricolă la nivel naţional sau regional este limitat. Este necesar să se specifice valorile-prag de referinţă pentru variabilele care fac obiectul scutirilor.
(9)Cerinţele de calitate ar trebui să fie proporţionale şi să asigure faptul că sarcina şi costul elaborării statisticilor rămân rezonabile. Prin urmare, deşi Regulamentul (UE) 2022/2379 prevede ca toate statisticile să fie reprezentative pentru populaţia statistică din zona geografică relevantă, numai unele dintre variabilele necesare ar trebui să facă obiectul unor cerinţe suplimentare de precizie în prezentul regulament.
(10)Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului Sistemului Statistic European, astfel cum a fost instituit prin articolul 7 din Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului (2),
(2)Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene şi de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1101/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului privind transmiterea de date statistice confidenţiale Biroului Statistic al Comunităţilor Europene, a Regulamentului (CE) nr. 322/97 al Consiliului privind statisticile comunitare şi a Deciziei 89/382/CEE, Euratom a Consiliului de constituire a Comitetului pentru programele statistice ale Comunităţilor Europene (JO L 87, 31.3.2009, p. 164).
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
-****-
Art. 1: Cerinţe în materie de date
Statele membre furnizează date referitoare la domeniul statisticilor privind producţia animalieră menţionate la articolul 5 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) 2022/2379 sub formă de seturi de date agregate. Datele privind producţia totală şi ecologică se transmit Comisiei (Eurostat) la nivelul geografic solicitat, menţionat la articolul 5 alineatul (10) litera (b) punctul (iii) din Regulamentul (UE) 2022/2379 şi astfel cum se prevede în anexele I, II şi III.
Art. 2: Seturi de date
(1)Conţinutul datelor din seturile de date este specificat în:
a)anexa I pentru subiectul (i), efective de animale şi carne, pentru subiectele detaliate:
(i)efectivele de animale;
(ii)producţia de carne;
(iii)livrări de animale;
b)anexa II pentru subiectul (ii), ouă şi pui, pentru subiectele detaliate:
(i)ouă pentru consum;
(ii)ouă pentru incubaţie şi pui de păsări de fermă;
(iii)structura staţiilor de incubaţie;
c)anexa III pentru subiectul (iii), lapte şi produse lactate, pentru subiectele detaliate:
(i)lapte produs şi utilizat în exploataţiile agricole;
(ii)disponibilitatea laptelui pentru sectorul produselor lactate;
(iii)utilizările de lapte şi de materii prime lactate în sectorul produselor lactate şi produsele rezultate;
(iv)utilizările lunare de lapte de vacă în sectorul produselor lactate;
(v)structura întreprinderilor producătoare de lactate.
(2)Pentru fiecare set de date, secţiunea I specifică:
a)o descriere a conţinutului datelor;
b)variabilele care trebuie furnizate la nivel naţional şi, dacă este necesar, la nivel regional;
c)variabilele care trebuie furnizate cu privire la producţia ecologică;
d)termenele de transmitere a datelor către Comisie (Eurostat);
e)perioadele de referinţă.
(3)Pentru fiecare set de date, secţiunea II specifică, după caz:
a)o descriere a unităţilor de măsură;
b)cerinţe tehnice referitoare la variabile;
c)praguri pentru scutirile de la termenele de transmitere a datelor;
d)praguri pentru transmiterile de date regionale;
e)specificaţii privind acoperirea.
(4)Pentru fiecare set de date, secţiunea III specifică normele metodologice, după caz.
Art. 3: Cerinţe în materie de precizie
(1)Atunci când se efectuează colectări de date pe baza unor eşantioane statistice, statele membre se asigură că rezultatele ponderate sunt reprezentative pentru populaţia statistică din cadrul unităţii geografice relevante şi sunt concepute astfel încât să îndeplinească cerinţele de precizie prevăzute în anexa IV.
(2)În cazul în care cerinţele în materie de precizie nu sunt aplicabile, de exemplu din cauza altor surse decât anchetele statistice, statele membre se asigură că statisticile sunt reprezentative pentru domeniul de aplicare pe care îl descriu şi că îndeplinesc criteriile de calitate prevăzute la articolul 12 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 223/2009.
Art. 4: Descrieri
În sensul prezentului regulament, se aplică descrierile termenilor prevăzute în anexa V.
Art. 5: Metodologia de aplicare a scutirilor
(1)Comisia acordă scutiri privind transmiterea datelor pentru variabilele sau grupurile de variabile din seturile de date ale temelor: (i) efective de animale şi carne; (ii) ouă şi pui; şi (iii) lapte şi produse lactate. Scutirile respective se bazează pe valori-prag de referinţă şi se acordă în cazul în care aplicarea lor nu reduce cu mai mult de 5 % informaţiile privind totalul preconizat la nivelul UE al variabilei corespunzătoare. Valorile-prag de referinţă pentru variabilele care fac obiectul scutirilor sunt cele stabilite în fiecare secţiune II din anexele I, II şi III. Comisia (Eurostat) calculează valorile-prag de referinţă pentru variabilele respective pe baza unei medii pe trei ani a datelor statistice. În cazul în care nu sunt disponibile date anuale pentru perioada de trei ani menţionată, pragul se referă la alte date pentru aceeaşi perioadă, reprezentative la nivelul geografic necesar, astfel cum se prevede în anexele I, II şi III, care trebuie furnizate de statul membru sau de statele membre în cauză.
(2)Un stat membru în care valoarea unei variabile a fost mai mică sau egală cu valoarea pragului de referinţă timp de trei ani consecutivi este scutit de la transmiterea datelor privind această variabilă pentru termenele stabilite în fiecare secţiune II a seturilor de date din anexele I, II şi III. Scutirea se revocă automat în cazul în care valoarea variabilei pentru statul membru depăşeşte valoarea pragului de referinţă timp de trei ani consecutivi. Transmiterea datelor de către statul membru începe pentru anul de referinţă următor celui de al treilea an consecutiv în care este depăşită valoarea pragului de referinţă. Scutirea se reinstituie automat în cazul în care valoarea variabilei pentru statul membru în cauză este mai mică sau egală cu valoarea pragului de referinţă timp de trei ani consecutivi. În cazul în care Comisia nu dispune de date anuale pentru perioada de trei ani respectivă, statul membru sau statele membre în cauză furnizează alte date reprezentative la nivelul geografic necesar, astfel cum se prevede în anexele I, II şi III.
(3)Comisia poate modifica oricare dintre aceste valori-prag de referinţă dacă media totală a UE rămâne mai mică de 90 % sau mai mare de 110 % din totalul la nivelul UE utilizat pentru calcularea valorilor-prag de referinţă timp de trei ani consecutivi. În cazul în care Comisia nu dispune de date anuale pentru perioada de trei ani respectivă, statul membru sau statele membre în cauză furnizează date naţionale reprezentative pentru calcularea totalului menţionat.
(4)Comisia acordă scutiri statelor membre pentru variabile predefinite în cazul în care impactul variabilei este limitat în raport cu producţia agricolă la nivel naţional sau regional. Scutirile respective se bazează pe valorile-prag de referinţă prevăzute în secţiunea II din anexa III.
Art. 6: Intrarea în vigoare
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Se aplică de la 1 ianuarie 2025.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.
-****-
Adoptat la Bruxelles, 8 decembrie 2023.

Pentru Comisie

Preşedinta

Ursula VON DER LEYEN

ANEXA I:Efective de animale şi carne
CAPITOLUL 1:Setul de date i.1
Efectivele de animale

Domeniul:

a.

Statistici privind producţia animalieră

Subiect:

i.

Efective de animale şi carne

Subiect detaliat:

i.1

Efectivele de animale

SECŢIUNEA I:Conţinutul datelor
Datele se referă la numărul de animale deţinute de exploataţiile agricole pe teritoriul unui stat membru, ca număr la data de referinţă sau în medie pe parcursul perioadei de referinţă, inclusiv cele certificate ecologic.
1.Setul de date i.1, partea 1
Efectivele de animale la o dată de referinţă

Categorii de efective de animale

Frecvenţă

Date anuale

Data de referinţă

mai/iunie

noiembrie/decembrie

Termene

Provizoriu: 15 septembrie N

Final: 15 octombrie N

Provizoriu 15 februarie N + 1

Final: 15 mai N + 1

30 iunie N + 1

Bovine

HD

HD

HD

HD, RHD

OHD

Bovine, sub un an

HD

HD

HD

HD, RHD

Destinate sacrificării

HD

HD

HD

HD, RHD

Nedestinate sacrificării

HD

HD

HD

HD, RHD

Bovine sub un an, nedestinate sacrificării, masculi

HD

HD

HD

HD, RHD

Bovine sub un an, nedestinate sacrificării, femele

HD

HD

HD

HD, RHD

Bovine între un an şi mai puţin de doi ani

HD

HD

HD

HD, RHD

Bovine între un an şi mai puţin de doi ani, masculi

HD

HD

HD

HD, RHD

Juninci între un an şi mai puţin de doi ani

HD

HD

HD

HD, RHD

Juninci între un an şi mai puţin de doi ani destinate sacrificării

HD

HD

HD

HD, RHD

Juninci între un an şi mai puţin de doi ani nedestinate sacrificării

HD

HD

HD

HD, RHD

Bovine de cel puţin doi ani

HD

HD

HD

HD, RHD

Bovine de cel puţin doi ani, masculi

HD

HD

HD

HD, RHD

Juninci de cel puţin doi ani

HD

HD

HD

HD, RHD

Juninci de cel puţin doi ani, destinate sacrificării

HD

HD

HD

HD, RHD

Juninci de cel puţin doi ani, nedestinate sacrificării

HD

HD

HD

HD, RHD

Vaci

HD

HD

HD

HD, RHD

Vaci de lapte

HD

HD

HD

HD, RHD

OHD

Vaci, altele decât cele de lapte

HD

HD

HD

HD, RHD

dintre care bivoli

HD

HD

HD

HD, RHD

Bivoliţe

HD

HD

HD

HD, RHD

Alţi bivoli

HD

HD

HD

HD, RHD

Porcine

HD

HD

HD

HD, RHD

OHD

Porcine, cu greutatea în viu sub 50 kg

HD

HD

HD

HD, RHD

Purcei, cu greutatea în viu sub 20 kg

HD

HD

HD

HD, RHD

Alte porcine, cu greutatea în viu între 20 kg şi mai puţin de 50 kg

HD

HD

HD

HD, RHD

Porcine destinate sacrificării, inclusiv scroafe şi vieri reformaţi, cu greutatea în viu de 50 kg sau mai mult

HD

HD

HD

HD, RHD

Porcine, cu greutatea în viu între 50 kg şi mai puţin de 80 kg

HD

HD

HD

HD, RHD

Porcine, cu greutatea în viu între 80 kg şi mai puţin de 110 kg

HD

HD

HD

HD, RHD

Porcine, cu greutatea în viu de cel puţin 110 kg

HD

HD

HD

HD, RHD

Porcine de reproducţie, cu greutatea în viu de cel puţin 50 kg

HD

HD

HD

HD, RHD

Vieri de reproducţie

HD

HD

HD

HD, RHD

Scroafe împerecheate

HD

HD

HD

HD, RHD

dintre care scrofiţe împerecheate

HD

HD

HD

HD, RHD

Scroafe neîmperecheate

HD

HD

HD

HD, RHD

dintre care scrofiţe neîmperecheate încă

HD

HD

HD

HD, RHD

Ovine

HD

HD, RHD

OHD

Oi şi mioare

HD

HD, RHD

Oi şi mioare de lapte

HD

HD, RHD

Oi şi mioare, altele decât cele de lapte

HD

HD, RHD

Alte ovine

HD

HD, RHD

Caprine

HD

HD, RHD

OHD

Femele caprine de reproducţie

HD

HD, RHD

Alte caprine

HD

HD, RHD

N

:

anul la care se referă datele

HD

:

număr de animale (1 000 de capete) la nivel naţional

RHD

:

număr de animale (1 000 de capete) la nivel regional

OHD

:

număr de animale ecologice (1 000 de capete) la nivel naţional

Data de referinţă: datele se referă la o anumită zi din perioadele indicate în tabel. Statele membre indică această zi în metadatele furnizate împreună cu datele.
2.Setul de date i.1, partea 2
Efectivele medii de animale

Categorii de efective de animale

Frecvenţă

Anuală

Date transmise de trei ori în decursul unui deceniu (1)

(1) Anii care se încheie cu 3, 6 şi 0.

Termene

30 aprilie N + 1

30 iunie N + 1

30 aprilie N + 1

Păsări de curte (cu excepţia puilor)

Pui

Pui de carne

AHD, RAHD

OAHD

Găini ouătoare

AHD, RAHD

OAHD

Găini ouătoare care produc ouă pentru consum

AHD, RAHD

OAHD

Păsări de curte, altele decât puii

AHD

Raţe

AHD

Gâşte

AHD

Curcani şi curci

AHD

Struţi

AHD

Alte păsări de curte n.c.a.

AHD

Iepuri

AHD

Specii nedestinate consumului uman

Animale de blană

Vulpi

AHD

Enoţi

AHD

Vizoni

AHD

Şinşile

AHD

Alte animale de blană, n.c.a.

AHD

N

:

anul la care se referă datele

AHD

:

număr mediu de animale (1 000 de capete) la nivel naţional

RAHD

:

număr mediu de animale (1 000 de capete) la nivel regional

OAHD

:

număr mediu de animale ecologice (1 000 de capete) la nivel naţional

Perioada de referinţă

:

anul calendaristic

Datele se referă la numărul mediu de animale în cursul anului calendaristic.
SECŢIUNEA II:Descrierea unităţilor de măsură
Numărul de animale se referă la numărul total de animale care sunt deţinute în exploataţiile agricole, cu excepţia animalelor aflate în transport sau în abatoare.
Numărul de animale ecologice se referă la animale care respectă pe deplin principiile şi normele privind producţia ecologică şi care sunt crescute în cadrul gestionării ecologice certificate la nivel de fermă, astfel cum se prevede: (i) în Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European şi al Consiliului (2) sau, după caz, în cea mai recentă legislaţie a Uniunii; şi (ii) în normele naţionale de punere în aplicare corespunzătoare. Aceste animale sunt incluse în numărul total de animale.
(2)Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European şi al Consiliului din 30 mai 2018 privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului (JO L 150, 14.6.2018, p. 1).
Numărul mediu de animale se referă la numărul mediu zilnic de animale care sunt deţinute în exploataţiile agricole, cu excepţia animalelor aflate în transport sau în abatoare. Acest număr ţine seama de fluctuaţiile sezoniere, precum şi de întreruperile temporare ale producţiei.
Scutiri privind transmiterea datelor
Valorile pragurilor de referinţă, astfel cum sunt definite la articolul 5 alineatul (1), sunt:

Variabilă de referinţă

Prag de referinţă

Scutire privind transmiterea datelor

Numărul total de bovine

600 000 de capete

Date privind efectivele din lunile mai/iunie

Numărul total de porcine

1 300 000 de capete

Date privind efectivele din lunile mai/iunie

Numărul total de ovine

600 000 de capete

Date privind efectivele din noiembrie/decembrie (3)

(3) Statele membre scutite transmit datele pentru anii de referinţă care se încheie cu 3, 6 şi 0.

Numărul total de caprine

130 000 de capete

Date privind efectivele din noiembrie/decembrie (3)

Numărul total de pui de carne

8 000 000 de capete

Date anuale (3)

Numărul total de găini ouătoare

5 000 000 de capete

Date anuale (3)

Sursa datelor: Cele mai recente date disponibile la sfârşitul lunii noiembrie/decembrie.

Transmiterea datelor regionale
Statele membre furnizează date regionale:
- pentru bovine, dacă regiunea are peste 75 000 de bovine sau dacă peste 5 % din numărul naţional de bovine vii sunt crescute în regiune;
- pentru porcine, dacă regiunea are peste 150 000 de porcine sau dacă peste 5 % din numărul naţional de porcine sunt crescute în regiune;
- pentru ovine, dacă peste 100 000 de ovine sau dacă peste 5 % din numărul naţional de ovine sunt crescute în regiune;
- pentru caprine, dacă peste 25 000 de caprine sau dacă peste 5 % din numărul naţional de caprine sunt crescute în regiune;
- pentru puii de carne, dacă peste 1 500 000 de pui de carne sau dacă peste 5 % din numărul naţional de pui de carne sunt crescuţi în regiune;
- pentru găinile ouătoare, dacă peste 1 000 000 de găini ouătoare sau dacă peste 5 % din numărul naţional de găini ouătoare sunt crescute în regiune.
Datele regionale sunt necesare pentru aceiaşi ani sau aceleaşi date de referinţă ca şi datele naţionale.
CAPITOLUL 2:Setul de date i.2
Producţia de carne

Domeniul:

a.

Statistici privind producţia animalieră

Subiect:

i.

Efective de animale şi carne

Subiect detaliat:

i.2

Producţia de carne

SECŢIUNEA I:Conţinutul date
Datele se referă la greutatea carcaselor şi numărul de animale sacrificate pe teritoriul unui stat membru în perioada de referinţă, indiferent dacă în abatoare sau în afara acestora, şi care sunt adecvate pentru consumul uman, inclusiv cele ecologice.

Categorii de efective de animale

2.1 Sacrificări în abatoare

2.2 Sacrificări efectuate în afara abatoarelor

Frecvenţa şi termenele

Date lunare

Date anuale

Date lunare

Date anuale

M + 60 de zile

31 mai N + 1

30 iunie N + 1

M + 120 de zile

30 iunie N + 1

Bovine

HD, T

HD, T

OHD, OT

HD, T

HD, T

Viţei

HD, T

HD, T

HD, T

HD, T

Bovine tinere

HD, T

HD, T

HD, T

HD, T

Juninci

HD, T

HD, T

HD, T

HD, T

Vaci

HD, T

HD, T

HD, T

HD, T

Tauri

HD, T

HD, T

HD, T

HD, T

Boi

HD, T

HD, T

HD, T

HD, T

Porcine (suide din specii domestice)

HD, T

HD, T

OHD, OT

HD, T

HD, T

Ovine

HD, T

HD, T

OHD, OT

HD, T

HD, T

Miei

HD, T

HD, T

HD, T

HD, T

Alte ovine

HD, T

HD, T

HD, T

HD, T

Caprine

HD, T

HD, T

OHD, OT

HD, T

HD, T

Păsări de curte

HD, T

Pui

HD, T

HD, T

OHD, OT

Raţe

HD, T

HD, T

Gâşte

HD, T

Curcani şi curci

HD, T

HD, T

Struţi

HD, T

Alte păsări de curte n.c.a.

HD, T

Ecvidee

HD, T

HD, T

Iepuri (din specii domestice)

HD, T

OHD, OT

N

:

anul la care se referă datele

M

:

luna la care se referă datele

HD

:

numărul de animale sacrificate (1 000 de carcase) la nivel naţional

T

:

greutatea carcasei (1 000 de tone) la nivel naţional

OHD

:

numărul de animale ecologice sacrificate (carcase) la nivel naţional

OT

:

greutatea carcasei (tone) animalelor ecologice la nivel naţional

Perioadele de referinţă

:

luna, anul calendaristic

SECŢIUNEA II:Descrierea unităţilor de măsură
Numărul de animale sacrificate: Numărul de carcase de animale a căror carne este considerată adecvată pentru consumul uman.
Greutatea carcasei: Greutatea carcasei la rece a animalelor sacrificate a căror carne este considerată adecvată pentru consumul uman.
Animalele ecologice se referă la animalele care respectă pe deplin principiile şi normele privind producţia ecologică şi care sunt crescute în cadrul unei gestionări ecologice certificate în exploataţiile agricole din statul membru şi certificate ca ecologice în conformitate cu (i) Regulamentul (UE) 2018/848 sau, după caz, cu cea mai recentă legislaţie a Uniunii şi (ii) cu normele naţionale de punere în aplicare corespunzătoare. Animalele ecologice sacrificate sunt cele sacrificate pe teritoriul aceluiaşi stat membru. Acestea sunt contabilizate în numărul total de animale sacrificate.
Scutiri privind transmiterea datelor
Pragurile de referinţă pentru categoria de animale menţionate la articolul 5 alineatul (1) sunt următoarele:

Variabile de referinţă

Condiţii de scutire

Scutire privind transmiterea datelor

Greutatea carcasei pe categorie de animale

Greutatea anuală a carcasei animalelor sacrificate în alte locuri decât în abatoare este mai mică de

Viţei şi bovine tinere

500 de tone

Date lunare privind sacrificările efectuate în afara abatoarelor pentru categoria de animale

Alte bovine

650 de tone

Porcine

3 700 de tone

Ovine

1 100 de tone

Caprine

300 de tone

Date lunare

Nicio valoare confidenţială

Datele anuale corespunzătoare

Sursa datelor: statistici privind sacrificările transmise periodic către Eurostat

CAPITOLUL 3:Setul de date i.3
Livrări de animale

Domeniul:

a.

Statistici privind producţia animalieră

Subiect:

i.

Efective de animale şi carne

Subiect detaliat:

i.3

Livrări de animale

SECŢIUNEA I:Conţinutul datelor
Datele se referă la producţia autohtonă brută preconizată, adică numărul de animale care se preconizează că vor fi livrate în cadrul exploataţiilor agricole ale unui stat membru, fie în străinătate, fie către abatoarele din statul membru, sau să fie sacrificate în alt mod. Animalele sacrificate care nu sunt adecvate pentru consumul uman sunt excluse.
1.Setul de date i.3, partea 1
Previziuni privind livrarea bovinelor

Categorii de efective de animale

Date semestriale

Perioadele de referinţă

1.1-30.6 N

1.7-31.12 N

1.1-30.6 N + 1

1.7-31.12 N

1.1-30.6. N + 1

1.7-31.12 N + 1

Termene

15 februarie N

15 septembrie N

Bovine

HD

HD

Viţei şi bovine tinere

HD

HD

Juninci

HD

HD

Vaci

HD

HD

Bovine de cel puţin un an, masculi

HD

HD

N

:

anul la care se referă datele

HD

:

producţia autohtonă brută în număr de animale (1 000 de capete)

Frecvenţă

:

de două ori pe an (3 semestre)

2.Setul de date i.3, partea 2
Previziuni privind livrarea porcinelor

Categorii de efective animale

Date trimestriale

Perioadele de referinţă

1.1-31.3 N

1.4-30.6 N

1.7-30.9 N

1.10-31.12 N

1.7-30.9 N

1.10-31.12 N

1.1-31.3 N + 1

1.4-30.6 N + 1

Termene

15 februarie N

15 septembrie N

Porcine

HD

HD

N

:

anul la care se referă datele

HD

:

producţia autohtonă brută în număr de animale (1 000 de capete)

Frecvenţă

:

de două ori pe an (4 trimestre)

3.Setul de date i.3, partea 3
Previziuni privind livrarea ovinelor şi caprinelor

Categorii de efective de animale

Date semestriale

Perioadele de referinţă

1.1-30.6 N

1.7-31.12 N

Termen

15 februarie N

Ovine

HD

Caprine

HD

N

:

anul la care se referă datele

HD

:

producţia autohtonă brută în număr de animale (1 000 de capete)

Frecvenţă

:

anuală (2 semestre)

SECŢIUNEA II:Descrierea unităţilor de măsură
Previziunile privind producţia autohtonă brută sunt exprimate în număr de animale.
Scutiri privind transmiterea datelor
Valorile pragurilor de referinţă, astfel cum sunt definite la articolul 5 alineatul (1), sunt:

Variabilă de referinţă

Condiţii de scutire

Scutire privind transmiterea datelor

Numărul total de bovine

Praguri de referinţă pentru setul de date i.1

Termen la 15 septembrie N

Numărul total de porcine

Termen la 15 septembrie N

Numărul total de ovine

Previziuni privind livrarea ovinelor

Numărul total de caprine

Previziuni privind livrarea caprinelor

SECŢIUNEA III:
Previziunile privind producţia autohtonă brută se stabilesc cel puţin pe baza celor mai recente statistici din seturile de date i.1 şi i.2 şi din seriile de producţie autohtonă brută realizate. Producţia autohtonă brută realizată poate fi stabilită, pentru fiecare categorie de efective de animale, ca fiind animalele sacrificate într-un stat membru plus balanţa comercială (exporturi minus importuri) a schimburilor comerciale în interiorul şi în afara Uniunii pentru această categorie de efective de animale.
ANEXA II:Ouă şi pui
CAPITOLUL 1:Setul de date ii.1
Ouă pentru consum

Domeniul:

a.

Statistici privind producţia animalieră

Subiect:

ii.

Ouă şi pui

Subiect detaliat:

ii.1

Ouă pentru consum

SECŢIUNEA I:Conţinutul datelor
Datele se referă la numărul de ouă de găină pentru consum colectate în exploataţiile agricole dintr-un stat membru în cursul perioadei de referinţă, inclusiv producţia ecologică. Ouăle respective pot fi livrate centrelor de ambalare, vândute direct consumatorilor sau industriei agroalimentare, consumate în exploataţia agricolă sau pierdute după ce au părăsit exploataţia agricolă.

Categorii

Termen

30 iunie N + 1

Ouă pentru consum produse

EN, OEN

N

:

anul la care se referă datele

EN

:

numărul de ouă pentru consum produse (milioane de ouă) la nivel naţional

OEN

:

numărul de ouă pentru consum din producţia ecologică certificată (milioane de ouă) la nivel naţional

Frecvenţă

:

anuală

Perioada de referinţă

:

anul calendaristic

SECŢIUNEA II:Descrierea unităţilor de măsură
Numărul de ouă pentru consum produse se referă la numărul de ouă de găină destinate consumului produse de exploataţiile agricole dintr-un stat membru, incluzând ouăle primite de centrele de ambalare de la producătorii de ouă din statul membru respectiv şi cele livrate sau utilizate direct de exploataţiile agricole.
Numărul de ouă destinate consumului din producţia ecologică certificată se referă la ouăle destinate consumului care provin de la animale care respectă pe deplin principiile şi normele de producţie ecologică la nivel de fermă, astfel cum se prevede (i) în Regulamentul (UE) 2018/848 sau, după caz, în cea mai recentă legislaţie a Uniunii şi (ii) în normele naţionale de punere în aplicare corespunzătoare. Aceste ouă sunt incluse în numărul total.
Scutiri privind transmiterea datelor
Statele membre care utilizează informaţii de la centrele de ambalare sau din alte surse administrative sunt scutite de la punerea în aplicare a pragului. În acest caz, numărul de ouă furnizat include totalul ouălor destinate consumului produse de toate exploataţiile agricole din statul membru respectiv. În cazul în care se utilizează numărul de ouă primite de centrele de ambalare, cantitatea produsă include ouăle livrate direct de exploataţiile agricole industriei agroalimentare sau consumatorilor, precum şi orice altă utilizare a ouălor nemarcate pentru consum în cursul perioadei de referinţă.
Valorile pragurilor de referinţă, astfel cum sunt definite la articolul 5 alineatul (1), sunt:

Variabilă de referinţă

Condiţii de scutire Prag de referinţă

Scutire privind transmiterea datelor

Numărul de găini ouătoare care produc ouă pentru consum în exploataţii agricole în care cel puţin 50 de găini ouătoare produc ouă pentru consum

5 000 000 de găini ouătoare

Date anuale (1)

(1) Statele membre scutite transmit datele pentru anii de referinţă care se încheie cu 3, 6 şi 0.

Sursele datelor: statistici structurale naţionale.

Acoperire
95 % din producţia exploataţiilor agricole cu cel puţin 50 de găini ouătoare care produc ouă pentru consum.
În cazul în care se utilizează informaţii privind centrul de ambalare sau o altă sursă de date administrative, sunt reprezentate 95 % din ouăle achiziţionate de la exploataţiile agricole.
CAPITOLUL 2:Setul de date ii.2
Ouă pentru incubaţie şi pui de păsări de fermă

Domeniul:

a.

Statistici privind producţia animalieră

Subiect:

ii.

Ouă şi pui

Subiect detaliat:

ii.2

Ouă pentru incubaţie şi pui de păsări de fermă

SECŢIUNEA I:Conţinutul datelor
Datele se referă la numărul de ouă puse la incubat şi numărul de pui produşi în staţiile de incubaţie ale unui stat membru cu o capacitate de peste 1 000 de ouă în cursul perioadei de referinţă, precum şi numărul de pui importaţi sau exportaţi de statul membru respectiv.

Categorii de păsări de curte

Activitatea staţiilor de incubaţie

Comerţul exterior cu pui

Termene

Sfârşitul lunii M + 4 săptămâni

Sfârşitul lunii (M + 1) + 4 săptămâni

Pui

Destinaţi producţiei de ouă (selecţie)

EP, FCU

II, IX, EI, EX

Destinaţi producţiei de ouă (utilitate)

EP, FCU

II, IX, EI, EX

Destinaţi producţiei de carne (selecţie)

EP, FCU

II, IX, EI, EX

Destinaţi producţiei de carne (utilitate)

EP, CU

II, IX, EI, EX

Destinaţi producţiei mixte de carne şi ouă

EP, CU

II, IX, EI, EX

Cocoşei pentru înmulţire

CU

Raţe (utilitate)

EP, CU

II, IX, EI, EX

Gâşte (utilitate)

EP, CU

II, IX, EI, EX

Curcani (utilitate)

EP, CU

II, IX, EI, EX

Bibilici (utilitate)

EP, CU

II, IX, EI, EX

M

:

luna la care se referă datele

EP

:

numărul de ouă puse la incubat (1 000 de ouă) la nivel naţional

CU

:

numărul de pui destinaţi utilizării (1 000 de pui) la nivel naţional

FCU

:

numărul de pui femele destinaţi utilizării (1 000 de pui) la nivel naţional

II

:

numărul de pui destinaţi importurilor în interiorul Uniunii (1 000 de pui) la nivel naţional

IX

:

numărul de pui destinaţi importurilor în afara Uniunii (1 000 de pui) la nivel naţional

EI

:

numărul de pui destinaţi exporturilor în interiorul Uniunii (1 000 de pui) la nivel naţional

EX

:

numărul de pui destinaţi exporturilor în afara Uniunii (1 000 de pui) la nivel naţional

Frecvenţă

:

lunară

Perioada de referinţă

:

luna calendaristică

SECŢIUNEA II:Descrierea unităţilor de măsură
Numărul de ouă puse la incubat se referă la ouăle care sunt destinate a fi puse la incubat pentru a obţine pui.
Numărul de pui destinaţi utilizării se referă la puii de o zi produşi într-un stat membru prin utilizarea preconizată (în funcţie de tipul genetic), inclusiv cei exportaţi pentru utilizare într-o altă ţară. Sunt incluse ouăle vândute de staţiile de incubaţie chiar înainte de eclozare.
Numărul de importuri de pui se referă la numărul de pui importaţi de un stat membru dintr-un alt stat membru al UE (în interiorul Uniunii) sau dintr-o ţară terţă (în afara Uniunii).
Numărul de exporturi de pui se referă la numărul de pui exportaţi dintr-un stat membru către un alt stat membru al UE (în interiorul Uniunii) sau către o ţară terţă (în afara Uniunii).
Acoperire
95 % din ouăle introduse în incubatoare şi din puii produşi în staţiile de incubaţie cu o capacitate de peste 1 000 de ouă de găină, raţă, gâscă, curcă sau bibilică.
95 % din puii de găină, raţă, gâscă, curcă sau bibilică importaţi.
95 % din puii de găină, raţă, gâscă, curcă sau bibilică exportaţi.
CAPITOLUL 3:Setul de date ii.3
Structura staţiilor de incubaţie

Domeniul:

a.

Statistici privind producţia animalieră

Subiect:

ii.

Ouă şi pui

Subiect detaliat:

ii.3

Structura staţiilor de incubaţie

SECŢIUNEA I:Conţinutul datelor
Datele se referă la structura staţiilor de incubaţie, descrisă prin numărul de staţii de incubaţie dintr-un stat membru şi capacitatea acestora defalcată pe clase de capacitate în cursul perioadei de referinţă.

Categorii de păsări de curte

Clase de mărime (capacitate)

Termen

29 ianuarie N + 1

Pui

Total

NH, CAP, EPL, EPM, EPX

Între 1 001 şi 10 000 de ouă

NH, CAP, EPL, EPM, EPX

Între 10 001 şi 20 000 de ouă

NH, CAP, EPL, EPM, EPX

Între 20 001 şi 50 000 de ouă

NH, CAP, EPL, EPM, EPX

Între 50 001 şi 100 000 de ouă

NH, CAP, EPL, EPM, EPX

Între 100 001 şi 200 000 de ouă

NH, CAP, EPL, EPM, EPX

Între 200 001 şi 500 000 de ouă

NH, CAP, EPL, EPM, EPX

Peste 500 000 de ouă

NH, CAP, EPL, EPM, EPX

Raţe

Total

NH, CAP, EP

Între 1 001 şi 10 000 de ouă

NH, CAP, EP

Între 10 001 şi 20 000 de ouă

NH, CAP, EP

Între 20 001 şi 50 000 de ouă

NH, CAP, EP

Între 50 001 şi 100 000 de ouă

NH, CAP, EP

Între 100 001 şi 200 000 de ouă

NH, CAP, EP

Între 200 001 şi 500 000 de ouă

NH, CAP, EP

Peste 500 000 de ouă

NH, CAP, EP

Gâşte

Total

NH, CAP, EP

Între 1 001 şi 10 000 de ouă

NH, CAP, EP

Între 10 001 şi 20 000 de ouă

NH, CAP, EP

Între 20 001 şi 50 000 de ouă

NH, CAP, EP

Între 50 001 şi 100 000 de ouă

NH, CAP, EP

Între 100 001 şi 200 000 de ouă

NH, CAP, EP

Între 200 001 şi 500 000 de ouă

NH, CAP, EP

Peste 500 000 de ouă

NH, CAP, EP

Curci

Total

NH, CAP, EP

Între 1 001 şi 10 000 de ouă

NH, CAP, EP

Între 10 001 şi 20 000 de ouă

NH, CAP, EP

Între 20 001 şi 50 000 de ouă

NH, CAP, EP

Între 50 001 şi 100 000 de ouă

NH, CAP, EP

Între 100 001 şi 200 000 de ouă

NH, CAP, EP

Între 200 001 şi 500 000 de ouă

NH, CAP, EP

Peste 500 000 de ouă

NH, CAP, EP

Bibilici

Total

NH, CAP, EP

Între 1 001 şi 10 000 de ouă

NH, CAP, EP

Între 10 001 şi 20 000 de ouă

NH, CAP, EP

Între 20 001 şi 50 000 de ouă

NH, CAP, EP

Între 50 001 şi 100 000 de ouă

NH, CAP, EP

Între 100 001 şi 200 000 de ouă

NH, CAP, EP

Între 200 001 şi 500 000 de ouă

NH, CAP, EP

Peste 500 000 de ouă

NH, CAP, EP

N

:

anul la care se referă datele

NH

:

numărul de staţii de incubaţie la nivel naţional

CAP

:

capacitatea de incubaţie (1 000 de ouă) la nivel naţional

EP

:

numărul de ouă puse la incubat (1 000 de ouă) la nivel naţional, dintre care

EPL

:

rase destinate producţiei de ouă

EPM

:

rase destinate producţiei de carne

EPX

:

rase destinate utilizării mixte

Frecvenţă

:

anuală

Perioada de referinţă

:

anul calendaristic

SECŢIUNEA II:Descrierea unităţilor de măsură
Numărul de staţii de incubaţie se referă la numărul de staţii de incubaţie din statul membru la data de 31 decembrie a anului N.
Capacitate de incubaţie se referă la numărul maxim de ouă pentru incubaţie care pot fi puse simultan în incubatoare, cu excepţia eclozoarelor.
Numărul de ouă puse la incubat - a se vedea setul de date ii.2.
Acoperire
95 % din ouăle introduse în incubatoare şi 95 % din puii produşi în staţiile de incubaţie cu o capacitate de incubare de peste 1 000 de ouă de găină, raţă, gâscă, curcă sau bibilică.
ANEXA III:Lapte şi produse lactate
CAPITOLUL 1:Setul de date iii.1
Lapte produs şi utilizat în exploataţiile agricole

Domeniul:

a.

Statistici privind producţia animalieră

Subiect:

iii.

Lapte şi produse lactate

Subiect detaliat:

iii.1

Lapte produs şi utilizat în exploataţiile agricole

SECŢIUNEA I:Conţinutul datelor
Datele se referă la cantitatea de lapte de la vaci, oi, capre şi bivoliţe produsă în exploataţiile agricole ale unui stat membru în cursul perioadei de referinţă şi cantităţile de produse lactate utilizate direct (care nu sunt livrate unei fabrici de lactate din statul membru) de către acestea, inclusiv producţia ecologică.
1.Setul de date iii.1, partea 1
Producţia de lapte

Categoria de produse lactate

Termen

30 septembrie N + 1

Lapte crud (lapte integral) produs

Q

Lapte de vacă

Q, QR, QO

Lapte de oaie

Q, QO

Lapte de capră

Q, QO

Lapte de bivoliţă

Q

N

:

anul la care se referă datele

Q

:

cantitatea disponibilă (1 000 de tone) la nivel naţional

QR

:

cantitatea disponibilă (1 000 de tone) la nivel regional

QO

:

cantitatea de lapte ecologic disponibilă (tone) la nivel naţional

Frecvenţă

:

anuală

Perioada de referinţă

:

anul calendaristic

2.Setul de date iii.1, partea 2
Disponibilitatea şi utilizările laptelui în exploataţiile agricole

Categorii de produse lactate

Termene

30 septembrie N + 1

Lapte crud produs

Q

Lapte degresat şi zară disponibile

Q

Returnate de întreprinderile producătoare de lactate

Q

Restul livrărilor de smântână

Q

Din producţia de unt şi smântână realizată de exploataţiile agricole

Q

Utilizări ale laptelui integral

UWM

Utilizarea directă a laptelui integral în exploataţiile agricole

UWM

Utilizarea directă a laptelui integral ecologic în exploataţiile agricole

UOWM

Consumul casnic de lapte de consum

UWM

Vânzări directe de lapte de consum

UWM

Producţia de unt şi smântână

UWM

Producţia de brânzeturi

UWM

Producţia altor produse lactate

UWM

Hrană pentru animale

UWM

Livrarea către întreprinderile producătoare de lactate

UWM

Lapte

UWM

Smântână

UWM

Alte produse lactate livrate (a se preciza)

UWM

Diferenţe şi pierderi statistice

UWM

Utilizarea laptelui degresat şi a zarei

USM

Lapte de consum

USM

Brânzeturi de fermă

USM

Hrană pentru animale

USM

Livrare către sectorul produselor lactate

USM

Produse obţinute

Lapte de consum

QP

Consumul casnic

QP

Vânzări directe

QP

Smântână

QP

din care produse livrate întreprinderilor producătoare de lactate

QP

Unt

QP

din care produse livrate întreprinderilor producătoare de lactate

QP

Brânză

QP

din care produse livrate întreprinderilor producătoare de lactate

QP

Alte produse lactate obţinute

QP

din care produse livrate întreprinderilor producătoare de lactate

QP

N

:

anul la care se referă datele

Q

:

cantitatea disponibilă (1 000 de tone) la nivel naţional

QP

:

cantitatea de produse obţinute (1 000 de tone)

UWM

:

cantitatea de lapte integral utilizat (1 000 de tone) la nivel naţional

UOWM

:

cantitatea de lapte integral ecologic utilizat (tone) la nivel naţional

USM

:

cantitatea de lapte degresat utilizat (1 000 de tone) la nivel naţional

Frecvenţă

:

anuală

Perioada de referinţă

:

anul calendaristic

SECŢIUNEA II:Descrierea unităţilor de măsură
Cantităţile disponibile se referă la cantităţile de materii prime produse sau puse la dispoziţie în alt mod.
Cantităţile de lapte integral şi degresat utilizate se referă la cantităţile utilizate pentru fabricarea produselor lactate.
Cantităţile de produse obţinute se referă la cantităţile de produse obţinute din cantităţile de lapte disponibile.
Laptele ecologic se referă la laptele provenit de la animale care respectă pe deplin principiile şi normele privind producţia ecologică şi care sunt crescute în cadrul gestionării ecologice certificate la nivel de fermă, astfel cum se prevede: (i) în Regulamentul (UE) 2018/848 sau, după caz, în cea mai recentă legislaţie a Uniunii; şi (ii) în normele naţionale de punere în aplicare corespunzătoare. Acest lapte este inclus în cantităţile totale.
Scutiri privind transmiterea datelor
Valoarea pragului de referinţă menţionată la articolul 5 alineatul (4) este:

Variabilă de referinţă

Praguri de referinţă

Scutire privind transmiterea datelor

Lapte integral utilizat direct de exploataţiile agricole

Cea mai mică valoare cuprinsă între 100 000 de tone şi 10 % din laptele crud produs

Transmiterea datelor anuale (1)

(1) Statele membre scutite transmit datele pentru anii de referinţă care se încheie cu 3, 6 şi 0.

Sursa datelor: cele mai recente date disponibile din prezentul set de date

Acoperire
95 % din laptele produs în statul membru, pentru datele privind producţia de lapte.
95 % din laptele utilizat direct în exploataţiile agricole din statul membru, pentru datele privind disponibilitatea şi utilizările laptelui.
SECŢIUNEA III:
În cazul în care valoarea absolută a variabilei "Diferenţe şi pierderi statistice" reprezintă mai mult de 1 % din laptele disponibil, diferenţele dintre disponibilităţi şi utilizări se explică astfel încât diferenţele să rămână neexplicate pentru cel mult 1 % din laptele disponibil. Explicaţia respectivă este furnizată sub formă de metadate cu acelaşi termen ca şi datele.
Livrarea către întreprinderile producătoare de lactate şi returnarea de către acestea includ livrarea către şi returnarea de către întreprinderile producătoare de lactate străine. În cazul în care valorile corespunzătoare sunt colectate din sectorul naţional al produselor lactate, se iau în considerare şi activităţile legate de întreprinderile producătoare de lactate străine.
CAPITOLUL 2:Setul de date iii.2
Disponibilitatea pentru sectorul produselor lactate

Domeniul:

a.

Statistici privind producţia animalieră

Subiect:

iii.

Lapte şi produse lactate

Subiect detaliat:

iii.2

Alte disponibilităţi ale laptelui pentru sectorul produselor lactate

SECŢIUNEA I:Conţinutul datelor
Datele se referă la cantitatea de lapte crud colectat în vederea utilizării de către întreprinderile producătoare de lactate ale unui stat membru în cursul perioadei de referinţă de la exploataţiile agricole, indiferent dacă acestea se află sau nu în statul membru respectiv, inclusiv producţia ecologică. De asemenea, acestea se referă la cantitatea de lapte şi de materii prime lactate disponibile în alt mod sectorului produselor lactate, cum ar fi cantităţile de lapte importat şi de materii prime lactate, precum şi de alte produse lactate colectate de la exploataţiile agricole de către întreprinderile producătoare de lactate dintr-un stat membru în cursul perioadei de referinţă.
1.Setul de date iii.2, partea 1
Colectarea laptelui de la exploataţiile agricole de către sectorul produselor lactate

Categorii de produse lactate

Termene

30 iunie N + 1

Lapte de vacă

Q, QO, FAT, PAT

Din care provenind de la exploataţii agricole din alte state membre

Q, FAT, PAT

Lapte de oaie

Q, QO, FAT, PAT

Lapte de capră

Q, QO, FAT, PAT

Lapte de bivoliţă

Q, FAT, PAT

Smântână

Q, FAT, PAT

Lapte degresat şi zară

Q, FAT, PAT

Alte produse lactate colectate (a se preciza)

Q, FAT, PAT

N

:

anul la care se referă datele

Q

:

cantitatea (1 000 de tone) la nivel naţional

QO

:

cantitatea de lapte ecologic (tone) la nivel naţional

FAT

:

cantitatea de grăsimi din lapte (tone) la nivel naţional

PAT

:

cantitatea de proteine din lapte (tone) la nivel naţional

Frecvenţă

:

anuală

Perioada de referinţă

:

anul calendaristic

2.Setul de date iii.2, partea 2
Alte disponibilităţi ale laptelui şi materiilor prime lactate pentru sectorul produselor lactate

Categorii de produse lactate

Termene

30 iunie N + 1

Importurile de produse lactate pentru sectorul naţional al produselor lactate

Lapte integral (inclusiv lapte crud)

Q, FAT

Lapte degresat şi zară

Q, FAT

Smântână

Q, FAT

Alte produse lactate importate (a se preciza)

Q

Din care importuri intra-UE de produse lactate pentru sectorul naţional al produselor lactate

Lapte integral (inclusiv lapte crud)

Q, FAT

Lapte degresat şi zară

Q, FAT

Smântână

Q, FAT

Alte produse lactate importate (a se preciza)

Q

N

:

anul la care se referă datele

Q

:

cantitate (1 000 de tone) la nivel naţional

FAT

:

cantitatea de grăsimi din lapte (tone) la nivel naţional

Frecvenţă

:

anuală

Perioada de referinţă

:

anul calendaristic

Estimările preliminare ale cantităţilor de lapte şi smântână importate în vrac pot fi transmise până la termenul limită, cu condiţia ca rezultatele finale să fie transmise până la data de 30 noiembrie a anului N+1. Statele membre care furnizează astfel de rezultate preliminare indică în mod corespunzător acest statut atunci când îşi transmit statisticile.
SECŢIUNEA II:Descrierea unităţilor de măsură
Cantităţile se referă la cantităţile de materii prime colectate de la exploataţiile agricole din statul membru sau importate din Uniune sau din ţări terţe.
Conţinutul de grăsime şi de proteine din lapte se referă la cantităţile aferente conţinutului de grăsime şi de proteine în factorii de producţie pentru categoriile de lapte respective.
Lapte ecologic - a se vedea setul de date iii.1
Acoperire
95 % din laptele crud provenit din exploataţiile agricole sau din materiile prime lactate exprimate în echivalent lapte integral aflate la dispoziţia întreprinderilor producătoare de lactate din statul membru.
SECŢIUNEA III:Norme metodologice
- Partea 1 şi partea 2 se exclud reciproc, iar o cantitate de lapte inclusă în oricare dintre cele două părţi este exclusă din cealaltă.
Produsele lactate incluse în categoria "alte produse lactate" sunt enumerate ca informaţii suplimentare (metadate).
CAPITOLUL 3:Setul de date iii.3
Utilizările de lapte şi de materii prime lactate în sectorul produselor lactate şi produsele rezultate

Domeniul:

a.

Statistici privind producţia animalieră

Subiect:

iii.

Lapte şi produse lactate

Subiect detaliat:

iii.3

Utilizările de lapte şi de materii prime lactate în sectorul produselor lactate şi produsele rezultate

SECŢIUNEA I:Conţinutul datelor
Datele se referă la cantităţile de lapte integral şi degresat utilizate de întreprinderile producătoare de lactate dintr-un stat membru în cursul perioadei de referinţă pentru prelucrarea diferitelor produse lactate sau, în cazul materiilor prime lactate, cantităţile echivalente de lapte integral şi degresat. Cantităţile respective pot fi măsurate direct sau estimate pe baza conţinutului de grăsime şi de proteine din lapte al produselor lactate (producţie) sau pe baza conţinutului de grăsime şi de proteine din lapte al materiilor prime lactate (factor de producţie). Produsele ecologice sunt, de asemenea, incluse.
1.Setul de date iii.3, partea 1
Utilizările de lapte şi de materii prime lactate în sectorul produselor lactate

Categorii de utilizare a laptelui

Termen

30 iunie N + 1

Lapte destinat prelucrării

FAT, PAT, UWM, USM

Lapte şi smântână lichide pentru consum

Lapte de consum

FAT, PAT, UWM, USM

Smântână

FAT, PAT, UWM, USM

Lapte acrit

FAT, PAT, UWM, USM

Lapte concentrat

FAT, PAT, UWM, USM

Lapte şi smântână praf

Lapte praf degresat

FAT, PAT, UWM, USM

Lapte şi smântână praf cu conţinut de grăsimi

Lapte şi smântână integrale praf

FAT, PAT, UWM, USM

Lapte praf parţial degresat

FAT, PAT, UWM, USM

Unt şi alte produse lactate cu grăsime galbenă

FAT, PAT, UWM, USM

Unt

FAT, PAT, UWM, USM

Unt topit şi ulei de unt

FAT, PAT, UWM, USM

Alte produse lactate cu grăsime galbenă

FAT, PAT, UWM, USM

Zară

FAT, PAT, UWM, USM

Brânză, brânză topită şi zer

FAT, PAT, UWM, USM

Brânză

FAT, PAT, UWM, USM

din care, din lapte de vacă (pur)

FAT, PAT, UWM, USM

Brânză topită (*1)

(*1) Utilizările laptelui, conţinutul de grăsimi şi de proteine pentru brânza topită şi zer se referă la factori de producţie suplimentari, dacă există, reprezentaţi de materii prime lactate, care nu sunt încă contabilizaţi cu brânzeturile.

FAT, PAT, UWM, USM

Zer (*1)

FAT, PAT, UWM, USM

Alte produse lactate

Constituenţi neminerali ai laptelui

FAT, PAT, UWM, USM

Băuturi pe bază de lapte şi alte produse lactate lichide

FAT, PAT, UWM, USM

Alte produse lactate n.c.a.

FAT, PAT, UWM, USM

Lapte degresat şi zară returnate exploataţiei agricole

Q, PAT, USM

Exporturi de lapte şi smântână în vrac

Q, FAT, PAT, UWM, USM

Din care exporturi intra-UE de lapte şi smântână în vrac

Q, FAT, PAT, UWM, USM

Alte utilizări

Q, FAT, PAT, UWM, USM

Diferenţe şi pierderi statistice

FAT, PAT, UWM, USM

Total utilizări = disponibilităţi

FAT, PAT, UWM, USM

N

:

anul la care se referă datele

Q

:

cantitatea (1 000 de tone) la nivel naţional

UWM

:

cantitatea de lapte integral utilizat (1 000 de tone) la nivel naţional

USM

:

cantitatea de lapte degresat utilizat (1 000 de tone) la nivel naţional

FAT

:

cantitatea de grăsimi din lapte (tone) la nivel naţional

PAT

:

cantitatea de proteine din lapte de vacă (tone) la nivel naţional

Frecvenţă

:

anuală

Perioada de referinţă

:

anul calendaristic

2.Setul de date iii.3, partea 2
Produse lactate rezultate detaliate

Categorii de produse lactate

Termen

30 iunie N + 1

Lapte şi smântână lichide pentru consum

Lapte de consum

Q

Lapte crud de consum

Q

Lapte tratat termic cu un conţinut de grăsimi mai mare de 3 % din greutate,

Q

Lapte tratat termic cu un conţinut de grăsimi mai mare de 1 % şi mai mic sau egal cu 3 % din greutate,

Q

Lapte tratat termic cu un conţinut de grăsimi mai mic sau egal cu 1 % din greutate

Q

Smântână pentru consum

Q

cu un conţinut de grăsimi de peste 21 % din greutate

Q

cu un conţinut de grăsimi de maximum 21 % din greutate

Q

Lapte acrit

Q

cu aditivi

Q

fără aditivi

Q

Lapte concentrat

Q

îndulcit

Q

neîndulcit

Q

Lapte şi smântână praf

Q

Lapte praf degresat

Q

Lapte şi smântână praf cu conţinut de grăsimi

Q

Lapte şi smântână integrale praf

Q

Lapte praf parţial degresat

Q

Unt şi alte produse lactate cu grăsime galbenă

QBE

Unt

Q

Unt tradiţional

Q

Unt recombinat

Q

Unt din zer

Q

Unt topit şi ulei de unt

Q

Alte produse lactate cu grăsime galbenă

Q

Unt cu conţinut redus de grăsime

Q

Altele

Q

Zară şi pudră de zară

Zară praf

Q

Zară

Q

Brânză, brânză topită şi zer

Brânză

Q

Pe categorii de lapte

din lapte de vacă (pur)

Q

din lapte de oaie (pur)

Q

din lapte de capră (pur)

Q

Altele (amestecat sau din lapte de bivoliţă pur)

Q

Pe grade de uscare

Brânză cu pastă moale

Q

Brânză cu pastă semi-moale

Q

Brânză cu pastă semi-tare

Q

Brânză cu pastă tare

Q

Brânză cu pastă foarte tare

Q

Brânză proaspătă

Q

Brânză topită

Q

Zer

QPE

livrat în stare lichidă

Q

livrat în formă concentrată

Q

livrat sub formă de pudră sau bloc

Q

Alte produse lactate

Constituenţi neminerali ai laptelui

Q

Lactoză

Q

Cazeină şi cazeinaţi

Q

Alte proteine din lapte (lactalbumină, lactoglobulină, amestec de proteine din lapte, zer demineralizat)

Q

Băuturi pe bază de lapte şi alte produse lactate lichide

Q

Alte produse lactate n.c.a.

Q

N

:

anul la care se referă datele

Q

:

cantitate (1 000 de tone) la nivel naţional

QBE

:

cantitate în echivalent unt (1 000 de tone) la nivel naţional

QPE

:

cantitate în echivalent zer praf (1 000 de tone) la nivel naţional

Frecvenţă

:

anuală

Perioada de referinţă

:

anul calendaristic

Estimările preliminare ale cantităţilor de lapte şi smântână exportate în vrac pot fi transmise până la termenul limită, cu condiţia ca rezultatele finale să fie transmise până la data de 30 noiembrie a anului N+1. Statele membre care furnizează astfel de rezultate preliminare indică în mod clar atunci când îşi transmit statisticile faptul că acestea sunt estimări preliminare.
3.Setul de date iii.3, partea 3
Produse lactate ecologice rezultate

Termen

Categorii de produse lactate

30 iunie N + 1

Lapte ecologic pentru consum

QO

Smântână ecologică pentru consum

QO

Lapte acrit ecologic

QO

Unt ecologic

QOBE

Brânză ecologică

QO

Alte produse lactate ecologice

FATO, PATO, UOWM, UOSM

N

:

anul la care se referă datele

QO

:

cantitatea (tone) de produse ecologice la nivel naţional

QOBE

:

cantitatea în echivalent unt ecologic (tone) la nivel naţional

UOWM

:

cantitatea de lapte integral ecologic utilizat (tone) la nivel naţional

UOSM

:

cantitatea de lapte degresat ecologic utilizat (tone) la nivel naţional

FATO

:

cantitatea de grăsimi din lapte ecologic (kg) la nivel naţional

PATO

:

cantitatea de proteine din lapte de vacă ecologic (kg) la nivel naţional

Frecvenţă

:

anuală

Perioada de referinţă

:

anul calendaristic

SECŢIUNEA II:Descrierea unităţilor de măsură
Cantităţi se referă, în
- partea 1, la cantităţile de lapte utilizate pentru producerea diferitelor produse lactate, inclusiv a produselor ecologice;
- partea 2, la cantităţile de diverse produse lactate obţinute, inclusiv produse ecologice;
- partea 3, la cantităţile de diverse produse lactate ecologice obţinute.
Cantităţi de grăsimi şi proteine din lapte - a se vedea setul de date iii.2
Cantităţile de lapte integral şi degresat utilizate se referă la cantităţile utilizate pentru fabricarea de diverse produse lactate.
Cantitatea de produse lactate (grase) în echivalent unt se referă la cantitatea de unt cu 82 % conţinut de grăsime care ar fi obţinută cu materia grasă din produsele lactate respective.
Cantitatea de zer în echivalent praf se referă la cantitatea de zer cu 5 % conţinut de umiditate care ar fi obţinută cu zerul respectiv.
După caz, cantităţile de alte produse lactate pot fi stabilite la zero dacă sunt produse din produse lactate deja raportate la o altă rubrică din setul de date iii.3 partea 2.
Total utilizări = disponibilităţi se referă la disponibilităţile totale raportate în setul de date iii.2. Cantităţile disponibile de grăsimi din lapte, proteine din lapte şi lapte (care urmează să fie) utilizate din alte produse lactate colectate sau importate sunt incluse aici, în cazul în care sunt semnificative.
Diferenţele şi pierderile statistice sunt diferenţele dintre disponibilităţile şi utilizările raportate, astfel încât disponibilităţile şi utilizările să fie echilibrate după integrarea acestor valori.
Scutiri privind transmiterea datelor
Valorile pragurilor de referinţă, astfel cum sunt definite la articolul 5 alineatul (4), sunt:

Variabilă de referinţă

Condiţii de scutire

Scutire privind transmiterea datelor

Cantitatea de unt, altul decât untul tradiţional

10 % din cantitatea de unt

Defalcarea categoriei "unt" în "unt tradiţional", "unt recombinat" şi "unt din zer"

Cantitatea de alte produse cu grăsime galbenă, altele decât untul cu conţinut redus de grăsime

10 % din alte produse cu grăsime galbenă

Cantitatea de "unt cu conţinut redus de grăsime"

Sursa datelor: Evaluare ad-hoc.

Acoperire
Datele acoperă 95 % din laptele crud tratat în statul membru.
SECŢIUNEA III:Norme metodologice
Utilizările laptelui şi ale materiilor prime lactate de către sectorul produselor lactate trebuie să fie coerente cu disponibilităţile pentru sectorul produselor lactate şi cu cantităţile de produse lactate obţinute.
În cazul în care valoarea absolută a variabilei "Diferenţe şi pierderi statistice" din partea 1 reprezintă mai mult de 1 % din laptele disponibil, diferenţele dintre disponibilităţi şi utilizări se explică astfel încât diferenţele să rămână neexplicate pentru cel mult 1 % din laptele disponibil. Explicaţia respectivă este furnizată sub formă de metadate cu acelaşi termen ca şi datele.
Pentru categoriile în care conţinutul de grăsimi şi de proteine este transmis pentru toate tipurile de lapte utilizat, precizarea cantităţilor de laptele integral şi de laptele degresat nu este obligatorie.
În cazul în care un proces generează lapte degresat (de exemplu, fabricarea untului), cantitatea de lapte degresat utilizat este raportată ca fiind negativă.
CAPITOLUL 4:Setul de date iii.4
Utilizările lunare de lapte de vacă în sectorul produselor lactate

Domeniul:

a.

Statistici privind producţia animalieră

Subiect:

iii.

Lapte şi produse lactate

Subiect detaliat:

iii.4

Utilizările lunare de lapte de vacă în sectorul produselor lactate

SECŢIUNEA I:Conţinutul datelor
Datele se referă la cantităţile de produse lactate (sau de echivalent unt, în cazul untului total şi al altor produse lactate cu grăsime galbenă) prelucrate din lapte de vacă care au fost produse de întreprinderile producătoare de lactate dintr-un stat membru în cursul perioadei de referinţă, cu excepţia materiilor prime lactate.

Categorii de produse lactate

Date lunare

Perioada de referinţă (2)

(2) Perioada de referinţă acoperă şase perioade de o lună în care nu este necesară transmiterea lunară a datelor.

Luna

Termene

Ziua 15 a lunii M + 2

Producţia de produse lactate de vacă în sectorul lactatelor

Lapte de consum

Q

Smântână pentru consum

Q

Lapte acrit

Q

Lapte concentrat

Q

Lapte praf integral şi lapte praf parţial degresat

Q

Lapte praf degresat

Q

Brânză din lapte de vacă pur

Q

Unt total şi alte produse lactate cu grăsime galbenă

QBE

M

:

luna la care se referă datele

Q

:

cantitatea de produse (1 000 de tone) la nivel naţional

QBE

:

cantitate în echivalent unt (1 000 de tone) la nivel naţional

SECŢIUNEA II:Descrierea unităţilor de măsură
Cantităţile se referă la cantităţile diferitelor produse obţinute.
Cantitatea în echivalent unt - a se vedea seturile de date iii.3 părţile 2 şi 3
Scutiri privind transmiterea datelor
Valoarea pragului de referinţă menţionată la articolul 5 alineatul (1) este:

Variabilă de referinţă

Condiţii de scutire

Scutire privind transmiterea datelor

Colectarea anuală a laptelui

1 milion de tone

Transmiterea datelor lunare (3)

(3) Statele membre scutite furnizează datele până la 15 august pentru perioadele de o lună cuprinse între ianuarie şi iunie ale aceluiaşi an şi până la 15 februarie pentru perioadele de o lună cuprinse între iulie şi decembrie ale anului precedent.

Sursa datelor: setul de date iii.2

CAPITOLUL 5:Setul de date iii.5
Structura întreprinderilor producătoare de lactate

Domeniul:

a.

Statistici privind producţia animalieră

Subiect:

iii.

Lapte şi produse lactate

Subiect detaliat:

iii.5

Structura întreprinderilor producătoare de lactate

SECŢIUNEA I:Conţinutul datelor
Datele se referă la numărul de întreprinderi producătoare de lactate dintr-un stat membru active la data de 31 decembrie a anului de referinţă, clasificate în funcţie de volumele de produse relevante colectate, procesate sau produse.
1.Setul de date iii.5, partea 1
Structura întreprinderilor producătoare de lactate care colectează lapte

Categorii de întreprinderi

Întreprinderi producătoare de lactate care colectează lapte, cu excepţia centrelor de colectare, în funcţie de volumul de lapte colectat

Termen

30 septembrie N + 1

Total

ND, QP

5 000 t şi mai puţin

ND, QP

Peste 5 000 -100 000 t

ND, QP

Peste 100 000 -1 000 000 t

ND, QP

Peste 1 000 000 t

ND, QP

Peste 1 000 000 -5 000 000 t

ND, QP

Peste 5 000 000 t

ND, QP

Centre de colectare a laptelui, în funcţie de volumul de lapte colectat

Total

NC, QP

1 000 t şi mai puţin

NC, QP

Peste 1 000 -20 000 t

NC, QP

Peste 20 000 -100 000 t

NC, QP

Peste 100 000 t

NC, QP

2.Setul de date iii.5, partea 2
Structura întreprinderilor producătoare de lactate care prelucrează laptele

Categorii de întreprinderi

Întreprinderi producătoare de lactate care prelucrează laptele în funcţie de volumul de lapte crud (lapte integral) tratat

Termen

30 septembrie N + 1

Total

ND, QT

1 000 t şi mai puţin

ND, QT

Peste 1 000 -5 000 t

ND, QT

Peste 5 000 -100 000 t

ND, QT

Peste 100 000 -300 000 t

ND, QT

Peste 300 000 -1 000 000 t

ND, QT

Peste 1 000 000 t

ND, QT

Peste 1 000 000 -5 000 000 t

ND, QT

Peste 5 000 000 t

ND, QT

3.Setul de date iii.5, partea 3
Structura întreprinderilor producătoare de lactate pe grupe de produse

Categorii de întreprinderi

Întreprinderi producătoare de produse lactate proaspete, în funcţie de volumul produselor proaspete fabricate

Termen

30 septembrie N+1

Total

ND, QP

1 000 t sau mai puţin

ND, QP

Peste 1 000 -50 000 t

ND, QP

Peste 50 000 -250 000 t

ND, QP

Peste 250 000 t

ND, QP

Peste 250 000 -500 000 t

ND, QP

Peste 500 000 t

ND, QP

Întreprinderi producătoare de lactate care produc lapte de consum,

în funcţie de volumul de lapte de consum produs

Total

ND, QP

1 000 t sau mai puţin

ND, QP

Peste 1 000 -50 000 t

ND, QP

Peste 50 000 -250 000 t

ND, QP

Peste 250 000 t

ND, QP

Peste 250 000 -500 000 t

ND, QP

Peste 500 000 t

ND, QP

Întreprinderi producătoare de lapte care produc lapte praf degresat, în funcţie de volumul de lapte praf degresat produs

Total

ND, QP

1 000 t sau mai puţin

ND, QP

Între 1 000 şi 25 000 t

ND, QP

Peste 25 000 t

ND, QP

Peste 25 000 -50 000 t

ND, QP

Peste 50 000 -100 000 t

ND, QP

Peste 100 000 -250 000 t

ND, QP

Peste 250 000 t

ND, QP

Întreprinderi producătoare de lactate care produc unt, în funcţie de volumul de unt produs

Total

ND, QP

250 t sau mai puţin

ND, QP

Peste 250-5 000 t

ND, QP

Peste 5 000 -25 000 t

ND, QP

Peste 25 000 t

ND, QP

Peste 25 000 -50 000 t

ND, QP

Peste 50 000 t

ND, QP

Întreprinderi producătoare de lactate care produc brânzeturi, în funcţie de volumul de brânzeturi produse

Total

ND, QP

250 t sau mai puţin

ND, QP

Peste 250-10 000 t

ND, QP

Peste 10 000 -25 000 t

ND, QP

Peste 25 000 t

ND, QP

Peste 25 000 -50 000 t

ND, QP

Peste 50 000 -100 000 t

ND, QP

Peste 100 000 -300 000 t

ND, QP

Peste 300 000 t

ND, QP

N

:

anul la care se referă datele

ND

:

numărul de întreprinderi producătoare de lactate, cu excepţia centrelor de colectare la nivel naţional

NC

:

numărul de centre de colectare la nivel naţional

QP

:

cantitatea de produse (1 000 de tone) la nivel naţional

QT

:

cantitatea tratată (1 000 de tone) la nivel naţional

Frecvenţă

:

de trei ori în decursul unui deceniu (ani care se încheie în 3, 6 şi 0)

Perioada de referinţă

:

anul calendaristic

SECŢIUNEA II:Descrierea claselor de mărime
Mărimea întreprinderilor producătoare de lactate se referă la:
Volumul de lapte colectat: Greutatea laptelui colectat în vrac direct de la exploataţiile agricole în cursul anului calendaristic, inclusiv colectarea directă de la exploataţiile agricole din alte state membre.
Volumul de lapte tratat: Greutatea laptelui crud şi a materiilor prime lactate (în echivalent lapte) utilizate de o întreprindere producătoare de lactate în cursul anului calendaristic.
Volumul de produse lactate produse: Greutatea produselor lactate produse de o întreprindere producătoare de lactate în cursul anului calendaristic.
Descrierea unităţilor de măsură
Numărul de întreprinderi producătoare de lactate, cu excepţia centrelor de colectare, se referă la întreprinderile producătoare de lactate situate în statul membru în cursul perioadei de referinţă.
Numărul de centre de colectare se referă la numărul de centre de colectare din statul membru în cursul perioadei de referinţă.
Cantitatea de produse se referă la cantitatea diferitelor produse obţinute în cursul perioadei de referinţă.
Cantitatea tratată se referă la cantitatea de lapte prelucrat în cursul perioadei de referinţă.
Acoperire
Datele acoperă 95 % din laptele colectat, din laptele tratat sau din produsele lactate corespunzătoare produse în statul membru.
ANEXA IV:Cerinţe în materie de precizie
Datele colectate pentru un eşantion şi extrapolate la întreaga populaţie statistică a unui set de date trebuie să îndeplinească cerinţele de precizie prezentate în tabelul 1.
Cerinţele de precizie se aplică transmiterii finale a estimărilor naţionale pentru variabilele specifice aparţinând seturilor de date enumerate în tabelul 1.
Variabilele se referă la numărul de capete de animale, la numărul de ouă şi la cantitatea de lapte în funcţie de setul de date.
Populaţiile relevante sunt definite în prima coloană din tabelul 1.
Tabelul 1 - Cerinţe în materie de precizie

Populaţia relevantă

Variabile pentru care se aplică cerinţe în materie de precizie

Eroare standard relativă

Setul de date i.1, partea 1: Efective de animale

Exploataţii agricole cu categoriile de efective de animale relevante

- Bovine

- Vaci

3 %

- Porcine

- Ovine

- Caprine

5 %

Setul de date

ii.2: Ouă pentru incubaţie şi pui de păsări de fermă

ii.3: Structura staţiilor de incubaţie

Exploataţii agricole şi alte întreprinderi care desfăşoară activităţi de incubaţie

- Capacitatea (numărul de ouă de găină, raţă, gâscă, curcă sau bibilică) în staţiile de incubaţie

5 %

Setul de date iii.1 Lapte produs şi utilizat în exploataţiile agricole

Exploataţii agricole producătoare de lapte

- Cantitatea de lapte utilizată direct în exploataţiile agricole

5 %

Setul de date iii.4 Utilizările lunare de lapte de vacă în sectorul produselor lactate

Întreprinderi producătoare de lactate

- Cantitatea de lapte de vacă prelucrat

5 %

Seturile de date:

iii.2, partea 2 Alte disponibilităţi ale laptelui pentru sectorul produselor lactate

iii.3 Utilizările de lapte şi de materii prime lactate în sectorul produselor lactate şi produsele rezultate

iii.5 partea 1 Structura întreprinderilor producătoare de lactate

partea 2 Structura întreprinderilor producătoare de lactate care prelucrează laptele

partea 3 Structura întreprinderilor producătoare de lactate pe grupe de produse

Întreprinderi producătoare de lactate

- Cantitatea de lapte de vacă prelucrat

- Cantitatea de alte tipuri de lapte prelucrat

- Cantitatea de grăsime din lapte de vacă prelucrat

- Cantitatea de proteine din lapte de vacă prelucrat

1 %

ANEXA V:Descrieri
Categorii de efective de animale

"Destinate sacrificării"

Animale destinate sacrificării fără schimbarea prealabilă a categoriei de animale, cu excepţia animalelor de reproducţie.

"Nedestinate sacrificării"

Animale crescute pentru reproducţie şi destinate înlocuirii sau creşterii sau îngrăşării înainte de sacrificare sau care, în mod normal, ar fi sacrificate după schimbarea prealabilă a categoriei de animale.

"Animale de reproducţie"

Animale crescute în scopul reproducerii

"Efective de animale ecologice"

Efectivele de animale dintr-o exploataţie agricolă care respectă pe deplin principiile şi normele privind producţia ecologică şi care sunt crescute în cadrul gestionării ecologice certificate, astfel cum se prevede în Regulamentul (UE) 2018/848.

"Bovine"

Vite (Bos taurus L.) şi bivoli (Bubalus bubalis L.), inclusiv rase hibride precum Beefalo.

"Juninci"

Bovine femele, în vârstă de 12 luni sau mai mult, care nu au fătat încă

"Vaci"

Bovine femele care au fătat deja (inclusiv cele care au vârsta sub doi ani).

"Vaci de lapte"

Vaci care, având în vedere rasa sau calităţile lor, sunt crescute în mod exclusiv sau în principal pentru producţia de lapte destinat consumului uman sau transformării în produse lactate.

"Vaci, altele decât cele de lapte"

Vaci care nu sunt vaci de lapte.

"Bivoli"

Animale din specia Bubalus bubalis L.

"Porcine"

Animale domestice din specia Sus scrofa domesticus Erxleben

"Vieri"

Porcine masculi cu o greutate minimă de 50 kg, destinaţi reproducerii

"Scroafe"

Porcine femele cu o greutate minimă de 50 kg pentru reproducţie, indiferent dacă au fătat sau nu.

"Scroafe împerecheate"

Scroafe care au fost fecundate de un vier sau inseminate la data de referinţă

"Scroafe neîmperecheate"

Scroafe neîmperecheate la data de referinţă.

"Scrofiţe"

Scroafe pentru reproducţie care nu au fătat niciodată.

"Ovine"

Animale domestice din specia Ovis aries L.

"Oi şi mioare"

Ovine femele care au fătat deja cel puţin o dată (oi), precum şi cele care au fost împerecheate pentru prima dată (mioare).

"Oi şi mioare de lapte"

Oi ţinute exclusiv sau în principal pentru producţia de lapte destinat consumului uman şi/sau prelucrării sub formă de produse lactate, inclusiv oi de lapte reformate (îngrăşate sau nu în perioada dintre ultima lactaţie şi sacrificare) şi mioare crescute pentru a deveni oi de lapte.

"Oi şi mioare altele decât cele de lapte"

Oi şi mioare, cu excepţia oilor şi a mioarelor de lapte.

"Caprine"

Animale domestice din subspecia Capra aegagrus hircus L.

"Femele caprine de reproducţie"

Capre care au fătat deja o dată şi capre care au fost împerecheate.

"Păsări de curte"

Se referă la păsările domestice, de exemplu găini şi pui (Gallus gallus L.), curci şi curcani (Meleagris spp.), raţe (Anas spp. şi Cairina moschata L.), gâşte (Anser anser domesticus L.), struţi (Struthio camelus L.) şi alte păsări de curte neclasificate în altă parte, de exemplu prepeliţe (Coturnix spp.), fazani (Phasianus spp.), bibilici (Numida meleagris domestica L.) şi porumbei (Columbinae spp.). Se exclud din această rubrică păsările crescute în captivitate în scopul vânătorii, şi nu pentru producţia de carne/ouă.

"Pui"

Animale domestice din specia Gallus gallus L.

"Pui de carne"

Pui destinaţi sacrificării

"Găini ouătoare"

Pui care au ajuns la maturitatea necesară pentru a oua şi sunt ţinuţi pentru producţia de ouă, cu excepţia puilor şi a puicuţelor care nu au fost încă introduşi în boxe.

"Găini ouătoare care produc ouă pentru consum"

Găini ouătoare plasate în producţie pentru a produce ouă pentru consum

"Alte păsări de curte decât pui"

Păsări de curte, cu excepţia puilor. Se exclud puii.

"Raţe"

Animale domestice din genul Anas şi specia Cairina moschata L.

"Gâşte"

Animale domestice din specia Anser anser domesticus L.

"Curcani"

Animale domestice din genul Meleagris.

"Struţi"

Animale domestice din specia Struthio camelus L.

"Alte păsări de curte n.c.a."

Alte păsări de curte neclasificate în altă parte, cum ar fi prepeliţe (Coturnix spp.), fazani (Phasianus spp.), bibilici (Numida meleagris domestica L.) şi porumbei (Columbinae spp.). Se exclud din această rubrică păsările crescute în captivitate în scopul vânătorii, şi nu pentru producţia de carne/ouă.

"Iepuri"

Animale domestice din genul Oryctolagus

"Animale nedestinate consumului uman"

Animale deţinute în scopul producerii de produse care nu sunt comestibile sau care nu sunt adecvate pentru consumul uman.

"Animale de blană"

Animale deţinute pentru producţia de blănuri.

"Vulpi"

Animale din speciile Vulpes vulpes şi Vulpes lagopus, crescute pentru producţia de blănuri.

"Enoţi"

Animale din specia Nyctereutes procyonoides, crescute pentru producţia de blănuri.

"Vizoni"

Animale din specia Neovison vison, deţinute pentru producţia de blănuri.

"Şinşile"

Animale din speciile Chinchilla chinchilla şi Chinchilla lanigera, crescute pentru producţia de blănuri.

"Alte animale de blană, n.c.a."

Animale din alte specii decât vulpile, enoţii, vizonii sau şinşilele, deţinute pentru producţia de blănuri.

Sacrificare
Variabilele care au fost deja descrise mai sus nu se repetă.

"Abator"

Definit în Regulamentul (UE) 2022/2379

"Carcasă"

Corpul unui animal după sacrificare şi toaletare

Mai precis, aceasta înseamnă:

(a) în cazul bovinelor, corpul întreg al unui animal sacrificat, după sângerare, eviscerare şi jupuire, prezentat fără cap (separat de carcasă la nivelul articulaţiei atlantooccipitale); fără picioare (separate la nivelul articulaţiilor carpo-metacarpiene sau tarso-metatarsiene); fără organele din cavităţile toracică şi abdominală, cu sau fără rinichi, grăsime renală şi grăsime pelviană; şi fără organele genitale cu muşchii învecinaţi, fără uger şi grăsime mamară;

(b) în cazul porcinelor, corpul unui porc sacrificat, după sângerare şi eviscerare, întreg sau tăiat în două pe linia mediană a coloanei vertebrale, prezentat fără limbă, păr, copite, organe sexuale, osânză, rinichi şi diafragmă;

(c) în cazul ovinelor şi caprinelor, corpul întreg al unui animal sacrificat, după sângerare, eviscerare şi jupuire, prezentat fără cap (separat la nivelul articulaţiei atlantooccipitale); fără picioare (separate la nivelul articulaţiilor carpo-metacarpiene sau tarso-metatarsiene); fără coadă (tăiată între cea de-a şasea şi cea de-a şaptea vertebră caudală); fără uger şi organele sexuale; cu rinichi şi grăsime renală; şi fără alte organe din cavităţile toracică şi abdominală;

(d) în cazul păsărilor de curte, păsări deplumate şi eviscerate, fără cap şi gheare şi fără gât, inimă, ficat şi pipotă.

"Greutatea carcasei"

Greutatea carcasei reci

"Viţei"

Bovine cu vârsta de 8 luni sau mai mică

"Bovine tinere"

Bovine cu vârsta mai mare de 8 luni, dar mai mică de 12 luni

"Tauri"

Bovine masculi necastraţi, în vârstă de 12 luni sau mai mult

"Boi"

Bovine masculi castraţi, în vârstă de 12 luni sau mai mult

"Miei"

Ovine tinere

"Alte ovine"

Alte ovine decât mieii

"Ecvidee"

Animale domestice din familia Equidae, şi anume cai, măgari şi hibrizi ai acestora

Ouă pentru consum şi incubaţie
Variabilele care au fost deja descrise mai sus nu se repetă.

"Ouă pentru consum"

Ouă proaspete de găini ouătoare destinate consumului uman (nedestinate incubării) sau preparării de produse din ouă, în coajă.

"Ouă pentru incubaţie"

Ouă de păsări de curte fertilizate destinate producţiei de pui.

"Staţie de incubaţie"

Definite în Regulamentul (UE) 2022/2379.

"Capacitate"

Numărul maxim de ouă pentru incubaţie care pot fi plasate simultan în incubatoare, cu excepţia eclozoarelor, şi, în cazul în care această capacitate s-a modificat (inclusiv atunci când staţia de incubaţie şi-a început sau şi-a încetat activitatea), capacitatea maximă raportată în cursul anului.

"Centre de ambalare"

Unităţi în care ouăle sunt clasificate în funcţie de calitate şi greutate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 853/2004.

"Cumpărători" ai ouălor provenite din exploataţii agricole

Centrele de ambalare şi întreprinderile agroalimentare cărora li se permite să cumpere direct ouă nemarcate de la exploataţiile agricole.

"Pui"

Păsări de curte cu o greutate în viu care nu depăşeşte 185 de grame

"Pui de utilizare"

Pui destinaţi producţiei de ouă, carne sau pentru utilizare mixtă şi cocoşei pentru înmulţire

"Pui de utilizare: destinaţi producţiei de carne"

Pui destinaţi îngrăşării şi sacrificării înainte de atingerea maturităţii sexuale

"Pui de utilizare: destinaţi producţiei de ouă"

Puicuţe destinate creşterii în vederea producţiei de ouă pentru consum

"Pui de utilizare: destinaţi producţiei mixte de carne şi ouă"

Pui care nu sunt destinaţi în mod clar producţiei de ouă sau pentru consum

"Cocoşei pentru înmulţire"

Pui masculi din aceeaşi rasă ca şi puicuţele pentru ouat (ouă pentru consum sau pentru incubaţie), destinaţi totuşi îngrăşării şi sacrificării

"Pui de înmulţire"

Pui destinaţi producerii de pui de utilizare

"Pui de reproducţie"

Pui destinaţi producţiei de pui de înmulţire.

"Pui de selecţie"

Pui de înmulţire sau pui de reproducţie

"Pui destinaţi utilizării"

Pui de utilizare sau de selecţie produşi în staţii de incubaţie

Categorii de lapte

"Lapte crud produs"

Lapte produs de secreţia glandelor mamare ale uneia sau mai multor vaci, oi, capre sau bivoliţe, muls în scop comercial, care nu a fost încălzit la o temperatură mai mare de 40 °C şi nu a fost supus niciunui tratament cu efect echivalent.

"Disponibilitate în exploataţiile agricole"

Lapte, lapte degresat şi zară disponibile pentru utilizare în exploataţiile agricole.

"Utilizări în exploataţii agricole"

Utilizări ale laptelui crud (integral), laptelui degresat şi zarei de către exploataţiile agricole.

"Produs obţinut în exploataţiile agricole"

Produs lactat rezultat în urma utilizărilor de către exploataţiile agricole.

"Exploataţie agricolă"

Definită în Regulamentul (UE) 2018/1091.

"Întreprinderi producătoare de lactate"

Definite în Regulamentul (UE) 2022/2379.

"Sectorul produselor lactate"

Sectorul naţional al produselor lactate drept cadru al întreprinderilor producătoare de lactate dintr-un stat membru. Activitatea producătorilor naţionali de produse lactate nu acoperă schimburile de materii prime lactate.

"Centre de colectare"

Întreprinderi producătoare de lactate care colectează lapte crud şi/sau smântână de la exploataţiile agricole fără a-l (a o) prelucra, ci pentru a fi livrat(ă) altor întreprinderi producătoare de lactate.

"Produse lactate"

Produse care conţin în principal lapte sau componente lactate şi din care nicio parte nu înlocuieşte sau nu este destinată să înlocuiască niciun constituent al laptelui.

Acestea includ:

- produse lactate derivate exclusiv din lapte, fiind acceptată posibilitatea adăugării substanţelor necesare fabricării lor, cu condiţia ca aceste substanţe să nu fie utilizate pentru înlocuirea parţială sau integrală a vreunui constituent al laptelui; şi

- produse lactate compuse, din care nicio parte nu înlocuieşte sau nu este destinată să înlocuiască vreun constituent al laptelui şi din care laptele sau produsul lactat este o parte esenţială, fie din punct de vedere cantitativ, fie pentru caracterizarea produsului.

"Materii prime lactate"

Lapte crud, smântână şi lapte degresat, precum şi produse lactate care sunt destinate prelucrării ulterioare de către întreprinderile producătoare de lactate în diferite produse lactate. Acestea constituie factorii de producţie pentru procesele de prelucrare a produselor lactate pentru conţinutul de lapte.

"Lapte şi produse lactate livrate"

Laptele şi produsele lactate livrate de o exploataţie agricolă unei întreprinderi producătoare de lactate, în acelaşi stat membru sau în alt stat membru.

"Lapte şi produse lactate colectate"

Laptele şi produsele lactate colectate de o întreprindere producătoare de lactate de la o exploataţie agricolă, în acelaşi stat membru sau în alt stat membru.

"Lapte şi produse lactate importate"

Laptele şi produsele lactate primite de o întreprindere producătoare de lactate dintr-un alt stat membru sau dintr-o ţară terţă şi care nu sunt contabilizate ca fiind colectate.

"Lapte ecologic"

Lapte care provine de la animale ecologice care respectă pe deplin principiile şi normele privind producţia ecologică şi care sunt crescute în cadrul unei gestionări ecologice certificate la nivel de fermă, astfel cum se prevede în Regulamentul (UE) 2018/848, şi care este colectat sau utilizat în alt mod într-un proces ecologic certificat ca fiind ecologic.

"Utilizare directă a laptelui integral în exploataţiile agricole"

Lapte produs, dar nelivrat sectorului produselor lactate.

"Disponibilitatea pentru sectorul produselor lactate"

Colectarea laptelui şi a produselor lactate din exploataţiile agricole şi importurile de produse lactate, care urmează să fie prelucrate ulterior de sectorul produselor lactate în alte produse lactate.

"Utilizări în sectorul produselor lactate"

Utilizarea disponibilităţilor de către sectorul produselor lactate.

"Alte produse lactate obţinute"

Produse lactate obţinute în exploataţiile agricole, cu excepţia laptelui de consum, a smântânii, a untului şi a brânzei.

"Lapte de consum"

Lapte crud, lapte integral, semidegresat, lapte degresat şi lapte tratat termic etichetate cu un anumit conţinut de grăsimi şi care nu conţin aditivi

"Smântână"

Strat de grăsime care se formează în mod natural la suprafaţa laptelui, prin aglomerarea lentă a globulelor de grăsime care se emulsionează. Dacă se îndepărtează de pe suprafaţa laptelui prin smântânire sau se extrage din lapte prin centrifugare într-un separator de smântână, se caracterizează, pe lângă celelalte componente ale laptelui, printr-un conţinut ridicat de grăsimi (de obicei peste 10 % din greutatea produsului).

"Smântână pentru consum"

Smântâna prelucrată şi pregătită pentru a fi livrată în exteriorul sectorului produselor lactate (de exemplu pentru consum uman, ca materie primă pentru producătorii de ciocolată, îngheţată etc.). Ca în cazul celorlalte produse, aici nu este inclusă producţia intermediară destinată obţinerii altor produse lactate.

"Alte produse lactate"

Alte produse lactate a căror utilizare nu este contabilizată în altă parte, şi anume cu excepţia laptelui şi a smântânii (lichide, concentrate sau praf), a laptelui acrit, a brânzei, a brânzei topite, a zerului (lichid, concentrat sau praf), a zarei, a untului şi a altor produse cu grăsime galbenă. Alte produse lactate includ în special:

- Constituenţi ai laptelui sau produse bogate în aceşti constituenţi (lactoză, cazeină şi cazeinaţi, alte proteine din lapte) sau amestecul lor;

- Deserturi şi băuturi, dacă laptele utilizat pentru prelucrarea lor nu este contabilizat în altă parte.

"Alte utilizări"

Printre alte utilizări ale întreprinderilor producătoare de lactate se numără:

- Livrarea de materii prime lactate în statul membru, din sectorul produselor lactate, în special către sectorul agroalimentar;

- Prelucrarea materiilor prime lactate în produse nelactate, în cazul în care factorii de producţie reprezentaţi de materiile prime lactate nu pot fi contabilizaţi în altă parte.

Produsele lactate în vrac livrate serviciilor de catering sunt excluse şi ar trebui să fie contabilizate în cadrul categoriilor respective de produse lactate.

"Produse proaspete"

Produsele proaspete includ:

- laptele de consum;

- smântâna pentru consum;

- zara;

- laptele acrit;

- băuturile pe bază de lapte şi alte produse lactate lichide.

Publicat în Jurnalul Oficial seria L din data de 11 decembrie 2023