Regulamentul 2632/27-nov-2023 privind autorizarea substanţei 5'-inozinat disodic obţinute prin fermentare cu Corynebacterium stationis KCCM 80235 ca aditiv pentru hrana tuturor speciilor de animale

Acte UE

Jurnalul Oficial seria L

În vigoare
Versiune de la: 28 Noiembrie 2023
Regulamentul 2632/27-nov-2023 privind autorizarea substanţei 5'-inozinat disodic obţinute prin fermentare cu Corynebacterium stationis KCCM 80235 ca aditiv pentru hrana tuturor speciilor de animale
Dată act: 27-nov-2023
Emitent: Comisia Europeana
(Text cu relevanţă pentru SEE)
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului din 22 septembrie 2003 privind aditivii din hrana animalelor (1), în special articolul 9 alineatul (2),
(1)JO L 268, 18.10.2003, p. 29.
Întrucât:
(1)Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 prevede autorizarea aditivilor destinaţi hranei animalelor, precum şi motivele şi procedurile de acordare a unei astfel de autorizaţii.
(2)În conformitate cu articolul 7 din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003, a fost transmisă o cerere de autorizare a substanţei 5’-inozinat disodic obţinute prin fermentare cu Corynebacterium stationis KCCM 80235 pentru toate speciile de animale. Cererea a fost însoţită de informaţiile şi de documentele necesare în temeiul articolului 7 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003.
(3)Cererea se referă la autorizarea substanţei 5’-inozinat disodic obţinute prin fermentare cu Corynebacterium stationis KCCM 80235 ca aditiv pentru hrana tuturor speciilor de animale, solicitându-se ca aditivul respectiv să fie clasificat în categoria "aditivi senzoriali" şi în grupa funcţională "compuşi aromatizanţi". Solicitantul a cerut ca aditivul să fie autorizat în vederea utilizării şi în apa de băut. Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 nu permite însă autorizarea "compuşilor aromatizanţi" în vederea utilizării în apa de băut. Prin urmare, nu trebuie permisă utilizarea acestui aditiv în apa de băut.
(4)În avizele sale din 26 ianuarie 2022 (2) şi din 21 martie 2023 (3), Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (denumită în continuare "autoritatea") a concluzionat că, în condiţiile de utilizare propuse, substanţa 5’-inozinat disodic obţinută prin fermentare cu Corynebacterium stationis KCCM 80235 este sigură pentru toate speciile de animale, pentru consumatori şi pentru mediu. Autoritatea a concluzionat că substanţa 5’-inozinat disodic obţinută prin fermentare cu Corynebacterium stationis KCCM 80235 trebuie considerată ca fiind netoxică prin inhalare, neiritantă pentru piele sau ochi şi nesensibilizantă pentru piele. Autoritatea a concluzionat, de asemenea, că, întrucât substanţa 5’-inozinat disodic obţinută prin fermentare cu Corynebacterium stationis KCCM 80235 este recunoscută ca aromatizant pentru produsele alimentare şi întrucât funcţia sa în hrana pentru animale ar fi, în esenţă, aceeaşi ca în produsele alimentare, nu se consideră necesară nicio demonstrare suplimentară a eficacităţii. În plus, autoritatea a verificat raportul referitor la metoda de analiză a aditivului în hrana pentru animale, transmis de laboratorul de referinţă înfiinţat prin Regulamentul (CE) nr. 1831/2003.
(2)EFSA Journal 2022;20(3):7153.
(3)EFSA Journal 2023;21(4):7958.
(5)Având în vedere cele de mai sus, Comisia consideră că substanţa 5’-inozinat disodic obţinută prin fermentare cu Corynebacterium stationis KCCM 80235 îndeplineşte condiţiile de autorizare prevăzute la articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003. În consecinţă, este necesar ca utilizarea substanţei respective să fie autorizată.
(6)Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare şi hrană pentru animale,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
-****-
Art. 1: Autorizaţie
Substanţa specificată în anexă, care aparţine categoriei "aditivi senzoriali" şi grupei funcţionale "compuşi aromatizanţi", este autorizată ca aditiv în hrana animalelor, în condiţiile stabilite în anexa respectivă.
Art. 2: Intrarea în vigoare
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.
-****-
Adoptat la Bruxelles, 27 noiembrie 2023.

Pentru Comisie

Preşedinta

Ursula VON DER LEYEN

ANEXĂ:

Numărul de identificare al aditivului

Aditivul

Compoziţia, formula chimică, descrierea, metoda analitică

Specia sau categoria de animale

Vârsta maximă

Conţinutul minim

Conţinutul maxim

Alte dispoziţii

Sfârşitul perioadei de autorizare

mg de substanţă activă/kg de hrană completă pentru animale cu un conţinut de umiditate de 12 %

Categorie: aditivi senzoriali. Grupa funcţională: Compuşi aromatizanţi

2b631i

5'-Inozinat disodic

Compoziţia aditivului:

5'-Inozinat disodic

Formă solidă

Caracterizarea substanţei active:

5’-inozinat disodic obţinută prin fermentare cu Corynebacterium stationis KCCM 80235

Puritate: min. 97 % raportat la substanţa uscată.

Formula chimică: C10H11O8N4Na2P·7,5H2O

Numărul CAS: 4691-65-0

Metoda analitică (1):

Pentru identificarea substanţei 5’-inozinat disodic (IMP) în aditivul destinat hranei pentru animale: Monografia FAO JECFA "5’-inozinat disodic".

Pentru determinarea substanţei 5’-inozinat disodic (IMP) în aditivul destinat hranei pentru animale, preamestecurile aromatizante şi apă: - Cromatografie lichidă de înaltă performanţă cuplată cu detecţie UV (HPLC-UV)

Toate speciile de animale

-

-

-

1. Aditivul se adaugă în hrana pentru animale sub formă de preamestec.

2. A se menţiona condiţiile de depozitare şi stabilitatea la tratament termic în instrucţiunile de utilizare a aditivului şi a preamestecurilor.

3. Pe eticheta aditivului se indică următoarele: "Conţinutul maxim recomandat de substanţă activă singură sau în combinaţie cu alte 5’-ribonucleotide disodice autorizate: 50 mg/kg de hrană completă pentru animale cu un conţinut de umiditate de 12 %

4. Grupa funcţională, numărul de identificare, denumirea şi cantitatea adăugată ale substanţei active se indică pe eticheta preamestecului în cazul în care nivelul de utilizare de pe eticheta preamestecului ar conduce la depăşirea nivelului menţionat la punctul 3.

18 decembrie 2033

(1) Detaliile metodelor analitice sunt disponibile la următoarea adresă a laboratorului de referinţă: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_ro

Publicat în Jurnalul Oficial seria L din data de 28 noiembrie 2023