Nou Regulamentul 2590/18-dec-2025 privind autorizarea L-valinei produse cu Corynebacterium glutamicum KCCM 80365 ca aditiv pentru hrana tuturor speciilor de animale

Acte UE

Jurnalul Oficial seria L

Neintrat în vigoare
Versiune de la: 19 Decembrie 2025
Regulamentul 2590/18-dec-2025 privind autorizarea L-valinei produse cu Corynebacterium glutamicum KCCM 80365 ca aditiv pentru hrana tuturor speciilor de animale
Dată act: 18-dec-2025
Emitent: Comisia Europeana
(Text cu relevanţă pentru SEE)
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului din 22 septembrie 2003 privind aditivii din hrana animalelor (1), în special articolul 9 alineatul (2),
(1)JO L 268, 18.10.2003, p. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj.
Întrucât:
(1)Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 prevede autorizarea aditivilor destinaţi hranei animalelor, precum şi motivele şi procedurile de acordare a unei astfel de autorizaţii.
(2)În conformitate cu articolul 7 din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003, a fost depusă o cerere de autorizare a L-valinei produse cu Corynebacterium glutamicum KCCM 80365. Respectiva cerere a fost însoţită de informaţiile şi documentele necesare în temeiul articolului 7 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003.
(3)Cererea se referă la autorizarea L-valinei produse cu Corynebacterium glutamicum KCCM 80365 ca aditiv pentru hrana şi apa de băut pentru toate speciile de animale, solicitându-se clasificarea aditivului respectiv în categoria "aditivi nutriţionali" şi în grupa funcţională "aminoacizi, sărurile acestora şi produse analoage".
(4)În avizul ei din 18 martie 2025 (2), Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară ("autoritatea") a concluzionat că L-valina produsă cu Corynebacterium glutamicum KCCM 80365 este sigură pentru speciile vizate atunci când este adăugată la regimul alimentar în cantităţi adecvate, în funcţie de nevoile lor nutriţionale. Cu toate acestea, din cauza riscului de dezechilibre nutriţionale şi din motive de igienă, autoritatea are preocupări cu privire la utilizarea L-valinei în apa de băut. Autoritatea a concluzionat că utilizarea L-valinei produse cu Corynebacterium glutamicum KCCM 80365 în hrana pentru animale este sigură pentru consumatori şi pentru mediu. De asemenea, autoritatea a concluzionat că aditivul respectiv nu este iritant pentru ochi şi pentru piele şi că nu este considerat sensibilizant pentru piele. De asemenea, autoritatea a concluzionat că substanţa este privită drept o sursă eficace de aminoacid esenţial L-valină pentru speciile nerumegătoare şi că, pentru ca substanţa să fie pe deplin eficace la rumegătoare, ea trebuie să fie protejată contra degradării ruminale. Autoritatea nu a considerat necesară prevederea unor cerinţe specifice de monitorizare după introducerea pe piaţă. În plus, autoritatea a verificat raportul privind metoda de analiză a aditivului în hrana pentru animale prezentat de laboratorul de referinţă înfiinţat în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1831/2003.
(2)EFSA Journal, 23(4), e9348, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2025.9348.
(5)Având în vedere cele de mai sus, Comisia consideră că L-valina produsă cu Corynebacterium glutamicum KCCM 80365 îndeplineşte condiţiile prevăzute la articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003. În consecinţă, este necesar ca utilizarea substanţei respective ca aditiv pentru hrana animalelor să fie autorizată. Comisia consideră că utilizarea în condiţii de siguranţă a acestui aminoacid în apa de băut, în ceea ce priveşte posibilele riscuri de igienă, trebuie luată în considerare ca făcând parte din domeniul de aplicare al Regulamentului (CE) nr. 183/2005 de stabilire a cerinţelor privind igiena hranei pentru animale (3). Atunci când este utilizată ca hrană pentru rumegătoare, L-valina produsă cu Corynebacterium glutamicum KCCM 80365 trebuie protejată împotriva degradării în rumen. Este oportun ca utilizatorul să fie avertizat să ţină seama de aportul alimentar cu toţi aminoacizii esenţiali şi condiţionat esenţiali, în special în cazul suplimentării cu L-valină prin intermediul apei de băut.
(3)Regulamentul (CE) nr. 183/2005 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 ianuarie 2005 de stabilire a cerinţelor privind igiena hranei pentru animale (JO L 35, 8.2.2005, p. 1, ELI: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2005/183/oj).
(6)Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare şi hrană pentru animale,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
-****-
Art. 1: Autorizare
Substanţa specificată în anexă, aparţinând categoriei "aditivi nutriţionali" şi grupei funcţionale "aminoacizi, sărurile acestora şi produse analoage", este autorizată ca aditiv pentru hrana animalelor în condiţiile prevăzute în anexă.
Art. 2: Intrare în vigoare
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.
-****-
Adoptat la Bruxelles, 18 decembrie 2025.

Pentru Comisie

Preşedinta

Ursula VON DER LEYEN

ANEXĂ:

Numărul de identificare al aditivului pentru hrana animalelor

Denumirea aditivului

Compoziţia, formula chimică, descrierea, metoda analitică

Specia sau categoria de animale

Vârsta maximă

Conţinutul minim

Conţinutul maxim

Alte dispoziţii

Sfârşitul perioadei de autorizare

mg/kg de hrană completă pentru animale cu un conţinut de umiditate de 12 %

Categorie: aditivi nutriţionali. Grupa funcţională: aminoacizi, sărurile acestora şi produse analoage

3c374i

L-valină

Compoziţia aditivului

L-valină cu un conţinut minim de 98 % (raportat la substanţa uscată).

Formă solidă.

Caracterizarea substanţei active

L-valină produsă cu Corynebacterium glutamicum KCCM 80365

Denumirea IUPAC: (acid (2S)-2-amino-3-metilbutanoic)

Formula chimică: C5H11NO2

Numărul CAS: 72-18-4

Metoda analitică (1)

Pentru identificarea L-valinei în aditivul pentru hrana animalelor:

- Codexul substanţelor chimice din alimente (Food Chemical Codex) "Monografia L-valinei"

Pentru determinarea valinei în aditivul pentru hrana animalelor:

- Cromatografie prin schimb ionic cuplată cu derivatizare post-coloană şi cu detecţie optică (IEC-VIS)

Pentru determinarea valinei în preamestecuri şi în hrana combinată pentru animale:

- Cromatografie prin schimb ionic cuplată cu derivatizare post-coloană şi cu detecţie optică (IEC-VIS), Regulamentul (CE) nr. 152/2009 al Comisiei (2)

Pentru determinarea valinei în apa de băut:

- Cromatografie prin schimb ionic cuplată cu derivatizare post-coloană şi cu detecţie optică (IEC-VIS sau IEC-VIS/FLD)

Toate speciile de animale

-

-

-

1. În instrucţiunile de utilizare a aditivului şi a preamestecurilor, se menţionează condiţiile de depozitare, stabilitatea la tratament termic şi stabilitatea în apa de băut.

2. Aditivul poate fi utilizat prin intermediul apei de băut.

3. Operatorii din sectorul hranei pentru animale se asigură că L-valina este protejată împotriva degradării ruminale atunci când este dată ca hrană la rumegătoare.

4. Conţinutul de umiditate se indică pe eticheta aditivului.

5. Pe eticheta aditivului şi a preamestecurilor trebuie să se indice următoarele: "Suplimentarea cu L-valină, îndeosebi prin intermediul apei de băut, trebuie să ţină seama de toţi aminoacizii esenţiali şi condiţionat esenţiali, pentru a se evita dezechilibrele nutriţionale."

8 ianuarie 2036

(1) Detaliile metodelor analitice sunt disponibile la următoarea adresă a laboratorului de referinţă: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_ro.

(2) Regulamentul (CE) nr. 152/2009 al Comisiei din 27 ianuarie 2009 de stabilire a metodelor de eşantionare şi analiză pentru controlul oficial al furajelor (JO L 54, 26.2.2009, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/152/oj).

Publicat în Jurnalul Oficial seria L din data de 19 decembrie 2025