Regulamentul 2242/07-nov-2025 de autorizare a introducerii pe piaţă ca aliment nou a extractului de tomată galbenă şi de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470
Jurnalul Oficial seria L
În vigoarePentru Comisie Preşedinta Ursula VON DER LEYEN |
Aliment nou autorizat | Condiţiile în care poate fi utilizat alimentul nou | Cerinţe specifice suplimentare privind etichetarea | Alte cerinţe | Protecţia datelor | |
"Extract de tomată galbenă | Categorie specifică de alimente | Niveluri maxime | 1. Denumirea alimentului nou menţionat pe eticheta produselor alimentare care îl conţin este «Extract de tomată galbenă». 2. Etichetarea suplimentelor alimentare care conţin extract de tomată galbenă trebuie să conţină o menţiune conform căreia suplimentele alimentare respective se consumă doar de către adulţi. | Autorizat la data de 30 noiembrie 2025. Această includere se bazează pe dovezi ştiinţifice şi date ştiinţifice care fac obiectul unui drept de proprietate, protejate în conformitate cu articolul 26 din Regulamentul (UE) 2015/2283. Solicitant: Lycored Ltd, P.O Box 320, Beer Sheva 8410202, Israel. Pe perioada protecţiei datelor, alimentul nou «extract de tomată galbenă» este autorizat pentru introducerea pe piaţă pe teritoriul Uniunii numai de către Lycored Ltd, cu excepţia cazului în care un solicitant ulterior obţine autorizaţia pentru alimentul nou fără a face trimitere la dovezile ştiinţifice sau datele ştiinţifice care fac obiectul unui drept de proprietate, protejate în conformitate cu articolul 26 din Regulamentul (UE) 2015/2283, sau cu acordul Lycored Ltd. Data de încheiere a protecţiei datelor: 30 noiembrie 2030" | |
Suplimente alimentare, astfel cum sunt definite în Directiva 2002/46/CE, destinate populaţiei adulte | 100 mg/zi | ||||
Alimente noi autorizate | Specificaţii |
"Extract de tomată galbenă | Descriere/definiţie: Alimentul nou este un extract bogat în carotenoide obţinut din pulpa tomatelor galbene coapte (Lycopersicon esculentum Mill.) prin extracţie supercritică de CO2 Caracteristici/compoziţie: Aspect: Lichid vâscos, de culoare maro închis Umiditate: < 0,5 % Proteine: 0,2 %-0,6 % Total lipide: < 95 % Grăsimi saturate: 12 %-25 % Grăsimi mononesaturate: 17 %-30 % Grăsimi polinesaturate: 50 %-65 % Acizi graşi trans: < = 2 % Materie nesaponificabilă: < 20 % Indice de aciditate: < = 5 mg KOH/g (*) Indice de peroxid: < = 15 meqO2/kg (**) Carotenoide: Total carotenoide: 10-13 g/100 g Fitoen + fitofluen (inclusiv izomeri cis- şi all-trans): 7-10 g/100 g Beta-caroten: 0,1-0,5 g/100 g Beta-caroten: 2-4 g/100 g Licopen: 0,1-0,4 g/100 g Metale grele Plumb: < = 1 mg/kg Cadmiu: < = 1 mg/kg Mercur: < = 0,1 mg/kg Arsen: < = 1 mg/kg Criterii microbiologice: Număr total de microorganisme aerobe: < = 1 000 UFC/g E. coli: Nedetectate în 10 g Salmonelă: Nedetectate în 25 g Staphylococcus aureus: Nedetectate în 10 g Drojdii/mucegaiuri: < = 100 UFC/g (*) Indice de aciditate pentru toţi acizii graşi. (**) Pe baza orientărilor Codex Alimentarius privind valoarea peroxidului în uleiul concentrat https://www.fao.org/3/y2774e/y2774e04.htm Abreviere: UFC: unităţi formatoare de colonii" |