Regulamentul 2233/06-nov-2025 de autorizare a introducerii pe piaţă a Clostridium butyricum TO-A ca aliment nou şi de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470
Jurnalul Oficial seria L
În vigoarePentru Comisie Preşedinta Ursula VON DER LEYEN |
Aliment nou autorizat | Condiţiile în care poate fi utilizat alimentul nou | Cerinţe specifice suplimentare privind etichetarea | Alte cerinţe | Protecţia datelor | |
" Clostridium butyricum TO-A | Categorie specifică de alimente | Niveluri maxime | 1. Denumirea alimentului nou menţionat pe eticheta produselor alimentare care îl conţin este «Clostridium butyricum TO-A». 2. Etichetarea suplimentelor alimentare care conţin Clostridium butyricum TO-A trebuie să conţină o menţiune conform căreia suplimentele alimentare respective nu se consumă de către: (a) femeile însărcinate şi femeile care alăptează (b) sugarii şi copiii sub 3 ani (c) sugarii şi copiii sub 10 ani (d) sugarii şi copiii sub 14 ani (e) sugarii, copiii şi adolescenţii sub 18 ani în funcţie de grupele de vârstă cărora este destinat suplimentul alimentar. | Autorizat la data de 27 noiembrie 2025. Această includere se bazează pe dovezi ştiinţifice şi date ştiinţifice care fac obiectul unui drept de proprietate, protejate în conformitate cu articolul 26 din Regulamentul (UE) 2015/2283. Solicitant: TOA Biopharma Co. Ltd., 2-1-11, Sasazuka, Shibuya, Tokyo, Japonia. În cursul perioadei de protecţie a datelor, alimentul nou Clostridium butyricum TO-A este autorizat pentru introducere pe piaţa Uniunii numai de către TOA Biopharma Co. Ltd., cu excepţia cazului în care un solicitant ulterior obţine autorizaţie pentru alimentul nou fără a face trimitere la dovezile ştiinţifice sau la datele ştiinţifice care fac obiectul unui drept de proprietate, protejate în conformitate cu articolul 26 din Regulamentul (UE) 2015/2283, sau cu acordul societăţii TOA Biopharma Co. Ltd. Data de încheiere a protecţiei datelor: 27 noiembrie 2032" | |
Suplimente alimentare, astfel cum sunt definite în Directiva 2002/46/CE, cu excepţia sugarilor şi a copiilor de vârstă mică, precum şi a femeilor însărcinate şi a femeilor care alăptează | 1,0×108UFC/zi pentru copii între 3 şi 10 ani 2,0×108UFC/zi pentru adolescenţi între 10 şi 14 ani 2,8×108UFC/zi pentru adolescenţi între 14 şi 18 ani 3,2×108UFC/zi pentru adulţi, cu excepţia femeilor însărcinate şi a femeilor care alăptează | ||||
Alimente noi autorizate | Specificaţii |
" Clostridium butyricum TO-A | Descriere/Definiţie Clostridium butyricum TO-A este o bacterie gram-pozitivă, producătoare de spori, anaerobă strictă, nepatogenă şi nemodificată genetic. Tulpina TO-A este depusă sub numărul FERM BP-10866. Alimentul nou este produs prin fermentarea anaerobă a Clostridium butyricum TO-A, urmată de centrifugare şi uscare prin pulverizare şi amestecare cu amidon din cartofi (pentru stabilizarea sporilor prin păstrarea unui mediu uscat). Alimentul nou este un amestec de spori viabili şi celule vegetative cu aproximativ 85 % (interval: 74 %-89 %) spori. Caracteristici/criterii C. butyricum TO-A: 1-7×109UFC/g Umiditate: < 5 % Coliforme: < 10 UFC/g TAMC: < = 1×103UFC/g TYMC: < = 1×102UFC/g Salmonella spp.: nedetectat în 25 g Abrevieri: UFC, unităţi formatoare de colonii TAMC, număr total de microorganisme aerobe; TYMC, număr total de drojdii şi mucegaiuri." |