Regulamentul 2108/06-oct-2023 de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului şi a anexei la Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei în ceea ce priveşte aditivii alimentari nitriţi (E 249-250) şi nitraţi (E 251-252)
Jurnalul Oficial seria L
În vigoarePentru Comisie Preşedinta Ursula VON DER LEYEN |
„08.3.4 | Produse din carne tradiţionale şi conservate în mod tradiţional, cu prevederi specifice referitoare la nitriţi şi nitraţi |
„08.3.4.3 | Alte produse din carne tradiţionale şi conservate în mod tradiţional (inclusiv procedee de conservare prin imersie în soluţie de saramură şi prin uscare, utilizate în combinaţie sau cele în care se include nitrit şi/sau nitrat într-un produs compus sau în care soluţia de conservare se injectează în produs înainte de preparare) |
„08.3.4 | Produse din carne tradiţionale şi conservate în mod tradiţional, cu prevederi specifice referitoare la nitriţi şi nitraţi |
„08.3.4.3 | Alte produse din carne tradiţionale şi conservate în mod tradiţional (inclusiv procedee de conservare prin imersie în soluţie de saramură şi prin uscare, utilizate în combinaţie sau cele în care se include nitrit şi/sau nitrat într-un produs compus sau în care soluţia de conservare se injectează în produs înainte de preparare) |
„E 251-252 | Nitraţi | 150 | (30) | numai brânza de pastă dură, semidură şi semimoale Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2026 | |
E 251-252 | Nitraţi | 75 | (30) (XA) (XB) | numai brânza de pastă dură, semidură şi semimoale Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2026 | |
E 251-252 | Nitraţi | 110 | (30) (XA) (XB) | numai brânza tradiţională suedeză cu găuri granulare din Găsene maturată timp de cel puţin 11 luni Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2027 | |
E 251-252 | Nitraţi | 110 | (30) (XA) (XB) | numai brânza tradiţională suedeză Cheddar din Kvibille maturată timp de cel puţin 4 luni Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2027 | |
E 251-252 | Nitraţi | 110 | (30) (XA) (XB) | numai brânza tradiţională suedeză cu găuri granulare din Falkoping maturată timp de cel puţin 12 luni Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2027” |
„E 251-252 | Nitraţi | 150 | (30) | numai lapte pentru brânză de pastă dură, semidură şi semimoale Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2026 | |
E 251-252 | Nitraţi | 75 | (30) (XA) (XB) | numai lapte pentru brânză de pastă dură, semidură şi semimoale Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2026” |
„E 251-252 | Nitraţi | 150 | (30) | numai produse maturate dure, semidure şi semimoi Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2026 | |
E 251-252 | Nitraţi | 75 | (30) (XA) (XB) | numai produse maturate dure, semidure şi semimoi Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2026” |
„E 251-252 | Nitraţi | 150 | (30) | numai analogi de brânză pe bază de produse lactate Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 75 | (30) (XA) (XB) | numai analogi de brânză pe bază de produse lactate Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025” |
„E 249-250 | Nitriţi | 150 | (7) | numai lomo de cerdo adobado, pinch o moruno, careta de cerdo adobada, costilla de cerdo adobada, Kasseler, Brate, Surfleisch, toorvorst, saslokk, ahjupraad, kielbasa surowa biala, kielbasa surowa metka, tatar wolowy (danie tatarskie) şi golonka peklowana Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 80 | (XC) (XD) | numai lomo de cerdo adobado, pinch o moruno, careta de cerdo adobada, costilla de cerdo adobada, Kasseler, Brăte, Surfleisch, toorvorst, saslokk, ahjupraad, kielbasa surowa biala, kielbasa surowa metka, tatar wolowy (danie tatarskie) şi golonka peklowana Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025” |
„E 249-250 | Nitriţi | 150 | (7) | Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 80 | (XC) (XD) | Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 150 | (7) | Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 90 | (XA) (XE) | Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 110 | (XA) (XF) | numai bucăţi primare mari de bacon şi cârnaţi uscaţi fără nitriţi adăugaţi Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025” |
„E 249-250 | Nitriţi | 100 | (7) (58) (59) | numai produsele din carne sterilizate (Fo > 3,00) Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 55 | (58) (59) (XC) (XG) | numai produsele din carne sterilizate (Fo > 3,00) Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 150 | (7) (59) | cu excepţia produselor din carne sterilizate (Fo > 3,00) Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 80 | (59) (XC) (XD) | cu excepţia produselor din carne sterilizate (Fo > 3,00) Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025” |
„E 249-250 | Nitriţi | 30 | (XH) | numai produse din carne conservate în mod tradiţional Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 175 | (39) | numai Wiltshire bacon şi produse similare: Se injectează o soluţie de tratare în carne, urmată de tratarea prin imersie timp de 3 până la 10 zile. Saramura mai conţine culturi microbiologice de iniţiere Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 105 | (XH) | numai Wiltshire bacon şi produse similare: Se injectează o soluţie de tratare în carne, urmată de tratarea prin imersie timp de 3 până la 10 zile. Saramura mai conţine culturi microbiologice de iniţiere Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 250 | (39) (59) | numai Wiltshire bacon şi produse similare: Se injectează o soluţie de tratare în carne, urmată de tratarea prin imersie timp de 3 până la 10 zile. Saramura mai conţine culturi microbiologice de iniţiere Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 150 | (59) (XI) | numai Wiltshire bacon şi produse similare: Se injectează o soluţie de tratare în carne, urmată de tratarea prin imersie timp de 3 până la 10 zile. Saramura mai conţine culturi microbiologice de iniţiere Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 100 | (39) | numai Wiltshire ham şi produse similare: Se injectează o soluţie de tratare în carne, urmată de tratarea prin imersie timp de 3 până la 10 zile. Saramura mai conţine culturi microbiologice de iniţiere Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 65 | (XH) | numai Wiltshire ham şi produse similare: Se injectează o soluţie de tratare în carne, urmată de tratarea prin imersie timp de 3 până la 10 zile. Saramura mai conţine culturi microbiologice de iniţiere Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 250 | (39) (59) | numai Wiltshire ham şi produse similare: Se injectează o soluţie de tratare în carne, urmată de tratarea prin imersie timp de 3 până la 10 zile. Saramura mai conţine culturi microbiologice de iniţiere Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 150 | (59) (XI) | numai Wiltshire ham şi produse similare: Se injectează o soluţie de tratare în carne, urmată de tratarea prin imersie timp de 3 până la 10 zile. Saramura mai conţine culturi microbiologice de iniţiere Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 175 | (39) | numai entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeca (salgados), toucinho fumado şi produse similare: Tratare prin imersie timp de 3-5 zile. Produsul nu este tratat termic şi prezintă o activitate a apei mare Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 105 | (XH) | numai entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeca (salgados), toucinho fumado şi produse similare: Tratare prin imersie timp de 3-5 zile. Produsul nu este tratat termic şi prezintă o activitate a apei mare Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 250 | (39) (59) | numai entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeca (salgados), toucinho fumado şi produse similare: Tratare prin imersie timp de 3-5 zile. Produsul nu este tratat termic şi prezintă o activitate a apei mare Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 150 | (59) (XI) | numai entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeca (salgados), toucinho fumado şi produse similare: Tratare prin imersie timp de 3-5 zile. Produsul nu este tratat termic şi prezintă o activitate a apei mare Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 50 | (39) | numai cured tongue: Conservare prin imersie în soluţie de saramură timp de cel puţin 4 zile şi preparare termică prealabilă Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 10 | (39) (59) | numai cured tongue: Conservare prin imersie în soluţie de saramură timp de cel puţin 4 zile şi preparare termică prealabilă Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 7 | (59) (XI) | numai cured tongue: Conservare prin imersie în soluţie de saramură timp de cel puţin 4 zile şi preparare termică prealabilă Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 150 | (7) | numai kylmâsavustettu poronliha/kallrokt renkott: Se injectează soluţia de tratare în carne, după care urmează tratarea prin imersie. Timpul de conservare este 14-21 de zile, urmat de maturare cu fum la rece timp de 4-5 săptămâni Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 100 | (XC) (XJ) | numai kylmâsavustettu poronliha/kallrokt renkott: Se injectează soluţia de tratare în carne, după care urmează tratarea prin imersie. Timpul de conservare este 14-21 de zile, urmat de maturare cu fum la rece timp de 4-5 săptămâni Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 300 | (7) | numai kylmâsavustettu poronliha/kallrokt renkott: Se injectează soluţia de tratare în carne, după care urmează tratarea prin imersie. Timpul de conservare este 14-21 de zile, urmat de maturare cu fum la rece timp de 4-5 săptămâni Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 180 | (XA) (XK) | numai kylmâsavustettu poronliha/kallrokt renkott: Se injectează soluţia de tratare în carne, după care urmează tratarea prin imersie. Timpul de conservare este 14-21 de zile, urmat de maturare cu fum la rece timp de 4-5 săptămâni Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 150 | (7) | numai bacon, filet de bacon şi produse similare: produsul este conservat prin imersie în soluţie de saramură timp de 4-5 zile la 5-7 °C, se supune unei maturări de obicei timp de 24-40 de ore la 22 °C, se poate afuma timp de 24 de ore la 20-25 °C şi se depozitează timp de 3-6 săptămâni la 12-14 °C Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 100 | (XC) (XJ) | numai bacon, filet de bacon şi produse similare: produsul este conservat prin imersie în soluţie de saramură timp de 4-5 zile la 5-7 °C, se supune unei maturări de obicei timp de 24-40 de ore la 22 °C, se poate afuma timp de 24 de ore la 20-25 °C şi se depozitează timp de 3-6 săptămâni la 12-14 °C Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 250 | (7) (40) (59) | numai bacon, filet de bacon şi produse similare: produsul este conservat prin imersie în soluţie de saramură timp de 4-5 zile la 5-7 °C, se supune unei maturări de obicei timp de 24-40 de ore la 22 °C, se poate afuma timp de 24 de ore la 20-25 °C şi se depozitează timp de 3-6 săptămâni la 12-14 °C Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 180 | (40) (59) (XA) (XK) | numai bacon, filet de bacon şi produse similare: produsul este conservat prin imersie în soluţie de saramură timp de 4-5 zile la 5-7 °C, se supune unei maturări de obicei timp de 24-40 de ore la 22 °C, se poate afuma timp de 24 de ore la 20-25 °C şi se depozitează timp de 3-6 săptămâni la 12-14 °C Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 50 | (39) | numai Rohschinken, nassgepokelt şi produse similare: Timpul de conservare care depinde de forma şi greutatea bucăţilor de carne este de aproximativ 2 zile/kg, urmat de stabilizare/maturare Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 250 | (39) | numai Rohschinken, nassgepokelt şi produse similare: Timpul de conservare care depinde de forma şi greutatea bucăţilor de carne este de aproximativ 2 zile/kg, urmat de stabilizare/maturare Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 150 | (XI) | numai Rohschinken, nassgepokelt şi produse similare: Timpul de conservare care depinde de forma şi greutatea bucăţilor de carne este de aproximativ 2 zile/kg, urmat de stabilizare/maturare Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025” |
„E 249-250 | Nitriţi | 30 | (XH) | numai produse din carne conservate în mod tradiţional Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 175 | (39) | numai dry cured bacon şi produse similare: conservare prin uscare, urmată de maturare, timp de cel puţin 4 zile Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 105 | (XH) | numai dry cured bacon şi produse similare: conservare prin uscare, urmată de maturare, timp de cel puţin 4 zile Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 250 | (39) (59) | numai dry cured bacon şi produse similare: conservare prin uscare, urmată de maturare, timp de cel puţin 4 zile Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 150 | (59) (XI) | numai dry cured bacon şi produse similare: conservare prin uscare, urmată de maturare, timp de cel puţin 4 zile Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 100 | (39) | numai dry cured ham şi produse similare: conservare prin uscare, urmată de maturare, timp de cel puţin 4 zile Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 65 | (XH) | numai dry cured ham şi produse similare: conservare prin uscare, urmată de maturare, timp de cel puţin 4 zile Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 250 | (39) (59) | numai dry cured ham şi produse similare: conservare prin uscare, urmată de maturare, timp de cel puţin 4 zile Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 150 | (59) (XI) | numai dry cured ham şi produse similare: conservare prin uscare, urmată de maturare, timp de cel puţin 4 zile Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 100 | (39) | numai jamon curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina şi produse similare: conservare prin uscare, cu o perioadă de stabilizare de cel puţin 10 zile şi o perioadă de maturare de peste 45 de zile Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 65 | (XH) | numai jamon curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina şi produse similare: conservare prin uscare, cu o perioadă de stabilizare de cel puţin 10 zile şi o perioadă de maturare de peste 45 de zile Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 250 | (39) (59) | numai jamon curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina şi produse similare: conservare prin uscare, cu o perioadă de stabilizare de cel puţin 10 zile şi o perioadă de maturare de peste 45 de zile Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 150 | (59) (XI) | numai jamon curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina şi produse similare: conservare prin uscare, cu o perioadă de stabilizare de cel puţin 10 zile şi o perioadă de maturare de peste 45 de zile Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 100 | (39) | numai presunto, presunto da pa e paio do lombo şi produse similare: conservare prin uscare timp de 10-15 zile, urmată de o stabilizare de 30-45 de zile şi o perioadă de maturare de cel puţin 2 luni Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 65 | (XH) | numai presunto, presunto da pa e paio do lombo şi produse similare: conservare prin uscare timp de 10-15 zile, urmată de o stabilizare de 30-45 de zile şi o perioadă de maturare de cel puţin 2 luni Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 250 | (39) (59) | numai presunto, presunto da pa e paio do lombo şi produse similare: conservare prin uscare timp de 10-15 zile, urmată de o stabilizare de 30-45 de zile şi o perioadă de maturare de cel puţin 2 luni Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 150 | (59) (XI) | numai presunto, presunto da pa e paio do lombo şi produse similare: conservare prin uscare timp de 10-15 zile, urmată de o stabilizare de 30-45 de zile şi o perioadă de maturare de cel puţin 2 luni Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 50 | (39) | numai Rohschinken, trockengepokelt şi produse similare: Timpul de conservare care depinde de forma şi greutatea bucăţilor de carne este de aproximativ 10-14 zile, urmat de stabilizare/maturare Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 250 | (39) (59) | numai Rohschinken, trockengepokelt şi produse similare: Timpul de conservare care depinde de forma şi greutatea bucăţilor de carne este de aproximativ 10-14 zile, urmat de stabilizare/maturare Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 150 | (59) (XI) | numai Rohschinken, trockengepokelt şi produse similare: Timpul de conservare care depinde de forma şi greutatea bucăţilor de carne este de aproximativ 10-14 zile, urmat de stabilizare/maturare Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 250 | (39) (40) (59) | numai jambon sec, jambon sel şi alte produse conservate uscate similare: conservare prin uscare timp de 3 zile + 1 zi/kg, urmată de o perioadă de post-tratare cu sare timp de 1 săptămână şi o perioadă de învechire/maturare de 45 de zile până la 18 luni Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 150 | (40) (59) (XI) | numai jambon sec, jambon sel şi alte produse conservate uscate similare: conservare prin uscare timp de 3 zile + 1 zi/kg, urmată de o perioadă de post-tratare cu sare timp de 1 săptămână şi o perioadă de învechire/maturare de 45 de zile până la 18 luni Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025” |
„E 249-250 | Nitriţi | 30 | (XH) | numai produse din carne conservate în mod tradiţional Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 50 | (39) | numai Rohschinken, trocken-/nassgepokelt şi produse similare: Conservarea uscată şi conservarea prin imersie utilizate în combinaţie (fără injecţia de soluţie de tratare). Timpul de conservare care depinde de forma şi greutatea bucăţilor de carne este de aproximativ 14-35 de zile, urmat de stabilizare/maturare Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 250 | (39) (59) | numai Rohschinken, trocken-/nassgepokelt şi produse similare: Conservarea uscată şi conservarea prin imersie utilizate în combinaţie (fără injecţia de soluţie de tratare). Timpul de conservare care depinde de forma şi greutatea bucăţilor de carne este de aproximativ 14-35 de zile, urmat de stabilizare/maturare Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 150 | (59) (XI) | numai Rohschinken, trocken-/nassgepokelt şi produse similare: Conservarea uscată şi conservarea prin imersie utilizate în combinaţie (fără injecţia de soluţie de tratare). Timpul de conservare care depinde de forma şi greutatea bucăţilor de carne este de aproximativ 14-35 de zile, urmat de stabilizare/maturare Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 50 | (39) | numai jellied veal şi brisket: injectarea de soluţie de conservare, urmată, după cel puţin 2 zile, de tratament termic în apă fiartă timp de 3 ore Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 10 | (39) (59) | numai jellied veal şi brisket: injectarea de soluţie de conservare, urmată, după cel puţin 2 zile, de tratament termic în apă fiartă timp de 3 ore Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 7 | (59) (XI) | numai jellied veal şi brisket: injectarea de soluţie de conservare, urmată, după cel puţin 2 zile, de tratament termic în apă fiartă timp de 3 ore Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 300 | (40) (7) | numai Rohwurste (Salami şi Kantwurst): produsul are o perioadă de maturare de minimum 4 săptămâni şi un raport apă/proteine mai mic de 1,7 Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 180 | (40) (XA) (XK) | numai Rohwurste (Salami şi Kantwurst): produsul are o perioadă de maturare de minimum 4 săptămâni şi un raport apă/proteine mai mic de 1,7 Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 250 | (40) (7) (59) | numai salchichony chorizo tradicionales de larga curacion şi produse similare: perioadă de maturare de cel puţin 30 de zile Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 180 | (40) (59) (XA) (XK) | numai salchichon y chorizo tradicionales de larga curacion şi produse similare: perioadă de maturare de cel puţin 30 de zile Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 180 | (7) | numai vysocina, selsky salam, turisticky trvanlivy salam, polican, herkules, lovecky salam, dunajska klobasa, paprikas şi produse similare: produs uscat, tratat termic până la 70 °C, urmat de uscare şi tratare cu fum timp de 8-12 zile. Produsul fermentat este supus unui proces de fermentare în trei etape timp de 14-30 de zile, urmat de afumare Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 105 | (XC) (XJ) | numai vysocina, selsky salam, turisticky trvanlivy salam, polican, herkules, lovecky salam, dunajska klobasa, paprikas şi produse similare: produs uscat, tratat termic până la 70 °C, urmat de uscare şi tratare cu fum timp de 8-12 zile. Produsul fermentat este supus unui proces de fermentare în trei etape timp de 14-30 de zile, urmat de afumare Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 100 | (XC) (XJ) | numai Svensk julskinka şi Svensk leverpastej şi produse similare: Produs maturat/negătit sau gătit în ambalajul său destinat vânzării către consumatori Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 249-250 | Nitriţi | 100 | (XC) (XJ) | numai Mettwurst, Teewurst şi produse similar: Cârnaţi cruzi tartinabili, moi, cu maturare scurtă Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 250 | (40) (7) (59) | numai saucisson sec şi produse similare: cârnaţi uscaţi fermentaţi cruzi fără adaos de nitriţi. Produsul este fermentat la temperaturi de 18-22 °C sau mai mici (10-12 °C) şi apoi trece printr-o perioadă de maturare/coacere de 3 săptămâni. Produsul are un raport apă/proteine mai mic de 1,7 Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | |
E 251-252 | Nitraţi | 180 | (40) (59) (XA) (XK) | numai saucisson sec şi produse similare: cârnaţi uscaţi fermentaţi cruzi fără adaos de nitriţi. Produsul este fermentat la temperaturi de 18-22 °C sau mai mici (10-12 °C) şi apoi trece printr-o perioadă de maturare/coacere de 3 săptămâni. Produsul are un raport apă/proteine mai mic de 1,7 Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025” |
„E 251-252 | Nitraţi | 500 | numai hering şi şprot marinat Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025 | ||
E 251-252 | Nitraţi | 270 | (XA) (XD) | numai hering şi şprot marinat Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025” |
„Puritate | |
Pierdere prin uscare | Nu mai mult de 3 % (4 ore, pe silicagel) |
Arsen | Maximum 0,1 mg/kg |
Plumb | Maximum 0,1 mg/kg |
Mercur | Maximum 0,1 mg/kg |
„Puritate | |
Pierdere prin uscare | Nu mai mult de 0,25 % (4 ore, pe silicagel) |
Arsen | Maximum 0,1 mg/kg |
Plumb | Maximum 0,1 mg/kg |
Mercur | Maximum 0,1 mg/kg |
„Puritate | |
Pierdere prin uscare | Nu mai mult de 2 % (105 C, 4 ore) |
Nitriţi | Maximum 30 mg/kg exprimată ca NaNO2 |
Arsen | Maximum 0,1 mg/kg |
Plumb | Maximum 0,1 mg/kg |
Mercur | Maximum 0,1 mg/kg |
„Puritate | |
Acid azotic liber | Maximum 0,01 % |
Nitriţi | Maximum 10 mg/kg exprimată ca NaNO2 |
Arsen | Maximum 0,1 mg/kg |
Plumb | Maximum 0,1 mg/kg |
Mercur | Maximum 0,1 mg/kg |
„Puritate | |
Pierdere prin uscare | Nu mai mult de 1 % (105 C, 4 ore) |
Nitriţi | Maximum 20 mg/kg exprimată ca KNO2 |
Arsen | Maximum 0,1 mg/kg |
Plumb | Maximum 0,1 mg/kg |
Mercur | Maximum 0,1 mg/kg” |