Regulamentul 2108/06-oct-2023 de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului şi a anexei la Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei în ceea ce priveşte aditivii alimentari nitriţi (E 249-250) şi nitraţi (E 251-252)

Acte UE

Jurnalul Oficial seria L

În vigoare
Versiune de la: 9 Octombrie 2023
Regulamentul 2108/06-oct-2023 de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului şi a anexei la Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei în ceea ce priveşte aditivii alimentari nitriţi (E 249-250) şi nitraţi (E 251-252)
Dată act: 6-oct-2023
Emitent: Comisia Europeana
(Text cu relevanţă pentru SEE)
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari (1), în special articolul 10 alineatul (3) şi articolul 14,
(1)JO L 354, 31.12.2008, p. 16.
având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1331/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 de instituire a unei proceduri comune de autorizare pentru aditivii alimentari, enzimele alimentare şi aromele alimentare (2), în special articolul 7 alineatul (5),
(2)JO L 354, 31.12.2008, p. 1.
întrucât:
(1)Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 stabileşte o listă a Uniunii de aditivi alimentari autorizaţi pentru utilizare în produsele alimentare şi condiţiile de utilizare a acestor aditivi.
(2)Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei (3) conţine specificaţiile pentru aditivii alimentari cuprinşi în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008.
(3)Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei din 9 martie 2012 de stabilire a specificaţiilor pentru aditivii alimentari enumeraţi în anexele II şi III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului (JO L 83, 22.3.2012, p. 1).
(3)În conformitate cu articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1331/2008, lista de aditivi alimentari a Uniunii poate fi actualizată fie la iniţiativa Comisiei, fie în urma unei cereri.
(4)Nitritul de potasiu (E 249), nitritul de sodiu (E 250), nitratul de sodiu (E 251) şi nitratul de potasiu (E 252) sunt substanţe autorizate în conformitate cu anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008. Acestea sunt utilizate de mai multe decenii ca conservant pentru a asigura, împreună cu alţi factori, conservarea şi siguranţa microbiologică a produselor alimentare, în special a cărnii, peştelui şi brânzeturilor, şi pentru a contribui la proprietăţile organoleptice caracteristice ale acestora. Cu toate acestea, se recunoaşte totodată faptul că prezenţa nitriţilor şi nitraţilor în produsele alimentare poate conduce la formarea de nitrozamine, dintre care unele sunt cancerigene. Prin urmare, este necesar să se reducă la minimum riscul de formare a nitrozaminelor prin prezenţa nitriţilor şi a nitraţilor în produsele alimentare, pe de o parte, şi, pe de altă parte, să se menţină efectele lor de protecţie împotriva multiplicării bacteriilor, în special a C. botulinum, responsabilă de botulism.
(5)Nivelurile maxime de nitriţi (E 249 şi E 250) şi de nitraţi (E 251 şi E 252) din produsele alimentare stabilite în prezent în Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 se bazează pe avizele Comitetului ştiinţific pentru alimentaţie umană din 1990 (4) şi 1995 (5), precum şi pe avizul Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (denumită în continuare „autoritatea”) din 26 noiembrie 2003 (6). Acestea sunt exprimate ca „cantitate adăugată”, atunci când este posibil, deoarece, potrivit autorităţii, cantitatea adăugată de nitriţi contribuie la activitatea inhibitoare împotriva C. botulinum, mai degrabă decât cantitatea reziduală.
(4)Aviz privind nitraţii şi nitriţii, exprimat la data de 19 octombrie 1990, Comisia Europeană - Rapoarte ale Comitetului ştiinţific pentru alimentaţie (seria 26), p. 21.
(5)Aviz privind nitraţii şi nitriţii, exprimat la data de 22 septembrie 1995, Comisia Europeană - Rapoarte ale Comitetului ştiinţific pentru alimentaţie (seria 38), p. 1.
(6)Aviz al Grupului pentru pericole biologice formulat la cererea Comisiei privind efectele nitriţilor/nitraţilor asupra siguranţei microbiologice a produselor din carne, https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/14
(6)În mod excepţional, se stabilesc niveluri reziduale maxime de nitriţi şi nitraţi pentru anumite produse din carne conservate în mod tradiţional. Pentru astfel de produse, conservate prin imersie într-o soluţie de conservare, utilizând aplicarea uscată a amestecului de conservare pe suprafaţa cărnii sau o combinaţie a acestora sau, în cazul în care nitriţii şi/sau nitraţii sunt incluşi într-un produs compus sau în care soluţia de conservare este injectată în produs înainte de fierbere, nu este posibil să se determine cantitatea adăugată de săruri de conservare absorbite de carne din cauza naturii procesului de fabricaţie asociat cu produsele tradiţionale respective.
(7)În 2014, Comisia a finalizat un studiu documentar privind monitorizarea punerii în aplicare de către statele membre a normelor Uniunii privind nitriţii. Studiul respectiv a arătat că, cu unele excepţii, cantitatea uzuală de nitriţi adăugată în produsele din carne nesterilizate este mai mică decât nivelul maxim stabilit la nivelul Uniunii. În raport, Comisia a concluzionat că, având în vedere că, în majoritatea statelor membre, nitriţii au fost adăugaţi de obicei în produsele din carne la niveluri mai mici decât nivelurile maxime permise, trebuie analizată posibilitatea revizuirii nivelurilor maxime actuale de nitriţi pentru a reduce şi mai mult expunerea la aditivii alimentari respectivi. Prin urmare, Comisia a lansat un studiu ad-hoc vizând utilizarea nitriţilor de către industrie în diferite categorii de produse din carne. Acest studiu, realizat în 2016, a concluzionat că exista posibilitatea scăderii limitelor maxime de nitriţi autorizate în prezent în legislaţia Uniunii.
(8)Articolul 32 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 prevede că toţi aditivii alimentari care au fost deja autorizaţi în Uniune înainte de 20 ianuarie 2009 fac obiectul unei noi evaluări a riscurilor de către autoritate. La 15 iunie 2017, autoritatea a emis avizele sale ştiinţifice privind reevaluarea siguranţei nitriţilor şi nitraţilor ca aditivi alimentari (7).
(7)EFSA Journal 2017;15(6):4786 şi EFSA Journal 2017;15(6):4786.
(9)Pentru nitriţi, autoritatea a fixat o doză zilnică acceptabilă (DZA) de 0,07 mg ioni de nitrit/kg greutate corporală pe zi. Expunerea estimată care rezultă din utilizarea sa ca aditiv alimentar nu a depăşit această DZA pentru populaţia generală, cu excepţia unei uşoare depăşiri la copii la vârful percentilei şi a reprezentat aproximativ 17 % din expunerea alimentară totală. Dacă se iau în considerare toate sursele de expunere prin alimentaţie (aditivii alimentari, prezenţa naturală şi contaminarea), DZA ar fi depăşită la sugari, copii de vârstă mică şi copii la expunere medie şi la persoanele din toate grupele de vârstă la cea mai mare expunere. În ceea ce priveşte expunerea la nitrozamine exogene, autoritatea a concluzionat că nu este posibil să se distingă în mod clar nitrozaminele formate din nitriţii adăugaţi ca aditiv alimentar de cele formate din nitritul prezent în mod natural sau ca urmare a contaminării. Autoritatea a luat în considerare faptul că au existat unele preocupări în ceea ce priveşte expunerea globală la nitrozamine exogene la niveluri ridicate pentru toate categoriile de vârstă, cu excepţia persoanelor în vârstă. În sfârşit, autoritatea a confirmat că există o legătură între N-nitrozodimetilamina preformată şi cancerul colorectal şi anumite elemente de probă care stabilesc o legătură între nitriţii din alimente şi cancerul gastric şi asocierea dintre nitriţi şi nitraţi din produsele din carne prelucrată şi cancerul colorectal. Acest lucru este în conformitate cu concluzia la care a ajuns Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului în 2015 (8).
(8)IARC Monographs Volume 114: Evaluation of consumption of red meat and processed meat (Evaluarea consumului de carne roşie şi de carne prelucrată).
(10)Pentru nitraţi, autoritatea a menţinut o DZA de 3,7 mg ioni de nitrat/kg greutate corporală pe zi şi a estimat că expunerea rezultată din utilizarea sa ca aditiv alimentar nu a depăşit această DZA. Dacă toate sursele de expunere la nitraţi prin alimentaţie ar fi luate în considerare împreună, DZA ar fi depăşită pentru toate grupele de vârstă la expunerea medie şi la cea mai ridicată expunere. Contribuţia nitraţilor utilizaţi ca aditivi alimentari a reprezentat aproximativ 2 % din expunerea totală.
(11)În ambele avize, autoritatea a emis o serie de recomandări care sugerează studii suplimentare privind compuşii nitrozici, nitriţii şi nitraţii şi reducerea limitelor actuale pentru elementele toxice (plumb, mercur şi arsenic) în specificaţiile Uniunii pentru nitriţi (E 249 şi E 250) şi nitraţi (E 251 şi E 252).
(12)La 7 decembrie 2022, Comisia a lansat o cerere publică de date tehnice privind elementele toxice, pentru a da curs acestei din urmă recomandări a autorităţii. Datele au fost transmise în ianuarie 2023.
(13)În avizul său ştiinţific privind riscurile pentru sănătatea publică legate de prezenţa nitrozaminelor în produsele alimentare, publicat la 28 martie 2023 (9), autoritatea a concluzionat că marja de expunere pentru nitrozaminele cancerigene prezente în produsele alimentare este foarte probabil să fie mai mică de 10 000 la o expunere ridicată pentru toate grupele de vârstă, ceea ce poate indica o problemă de sănătate, şi că principala categorie de produse alimentare care contribuie la expunere este „carnea şi produsele din carne”.
(9)EFSA Journal 2023;21(3):7884.
(14)Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1165 al Comisiei (10) autorizează utilizarea nitritului de sodiu (E 250) şi a nitratului de potasiu (E 252) în produsele ecologice din carne numai la niveluri maxime mai mici decât nivelurile maxime stabilite în Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 şi numai cu condiţia să se fi demonstrat, într-un mod considerat satisfăcător de autoritatea competentă, că nu există o alternativă tehnologică.
(10)Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1165 al Comisiei din 15 iulie 2021 de autorizare a anumitor produse şi substanţe pentru utilizarea în producţia ecologică şi de stabilire a listelor acestora (JO L 253, 16.7.2021, p. 13).
(15)Prin Decizia (UE) 2021/741 a Comisiei (11), Comisia a aprobat, pentru o perioadă limitată de trei ani, cererea Regatului Danemarcei de a menţine dispoziţii naţionale mai stricte privind adaosul de nitriţi în produsele din carne. Dispoziţiile naţionale daneze menţin niveluri maxime de nitriţi mai scăzute pentru anumite produse din carne în comparaţie cu nivelurile maxime stabilite în Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 şi nu permit introducerea pe piaţă a produselor pentru care pot fi stabilite numai niveluri reziduale maxime.
(11)Decizia (UE) 2021/741 a Comisiei din 5 mai 2021 privind dispoziţiile de drept intern notificate de Danemarca referitoare la adaosul de nitriţi în anumite produse din carne (JO L 159, 6.5.2021, p. 13).
(16)Având în vedere reevaluarea nitriţilor şi nitraţilor ca aditivi alimentari şi evaluarea nitrozaminelor cancerigene din produsele alimentare de către autoritate şi luând în considerare studiul documentar realizat cu statele membre, studiul ad-hoc privind utilizarea nitriţilor de către industrie, experienţa dobândită prin aplicarea nivelurilor maxime de nitriţi şi nitraţi autorizaţi în produsele ecologice din carne, experienţa Danemarcei legată de dispoziţiile naţionale mai stricte privind utilizarea nitriţilor în produsele din carne şi consultarea extinsă a organizaţiilor care reprezintă operatorii relevanţi din sectorul alimentar, consumatorii şi experţii din cadrul autorităţilor competente din statele membre, este oportun să se modifice condiţiile actuale de utilizare a nitriţilor şi nitraţilor ca aditivi alimentari.
(17)Având în vedere reevaluarea nitriţilor şi a nitraţilor ca aditivi alimentari de către autoritate, este, de asemenea, oportun să se reducă limitele maxime existente pentru prezenţa plumbului, mercurului şi arsenului în nitriţi (E 249 şi E 250) şi în nitraţi (E 251 şi E 252) prevăzute în specificaţiile Uniunii.
(18)În special, cantităţile maxime de nitriţi şi nitraţi care pot fi adăugaţi ca aditivi alimentari în produsele alimentare ar trebui reduse pentru a menţine nivelul nitrozaminelor, care s-ar putea forma datorită acestei utilizări, cât mai scăzut posibil, asigurând, în acelaşi timp, siguranţa microbiologică. În plus, pentru fiecare dispoziţie privind utilizarea nitriţilor şi a nitraţilor, ar trebui stabilite nivelurile reziduale maxime din toate sursele pentru produsele gata de comercializare pe toată durata de conservare, pentru a monitoriza mai bine expunerea faţă de DZA respective. Utilizarea nivelurilor maxime atât pentru cantităţile adăugate, cât şi pentru cele reziduale este în conformitate cu abordarea convenită de Comitetul Codex pentru aditivi alimentari (12). Cu toate acestea, având în vedere un nivel de preocupare mai scăzut legat de contribuţia nitraţilor utilizaţi ca aditivi alimentari la expunerea generală şi discuţiile în curs privind necesitatea de a stabili un singur nivel rezidual atât pentru nitriţi, cât şi pentru nitraţi din fiecare categorie de produse alimentare, ar trebui să se permită în continuare introducerea pe piaţă a produselor în cazul în care noile niveluri reziduale maxime de nitraţi sunt depăşite, dar operatorul din sectorul alimentar relevant ar trebui să investigheze motivul acestei depăşiri.
(12)Raportul celei de a 51-a sesiuni a Comitetului Codex pentru aditivi alimentari, punctul 107.
(19)Categoriile de produse alimentare 08.3.1 „Produse din carne netratate termic” şi 08.3.2 „Produse din carne tratate termic” din partea D a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 acoperă o gamă largă de produse din carne prelucrată, inclusiv unele produse tradiţionale şi conservate în mod tradiţional pentru care nu există dispoziţii specifice în categoria de produse alimentare 08.3.4 „Produse din carne conservate în mod tradiţional, cu prevederi specifice referitoare la nitriţi şi nitraţi”. Cu toate acestea, este posibil ca noile niveluri maxime pentru nitriţi stabilite pentru categoriile 08.3.1 şi 08.3.2 să nu fie suficiente pentru conservarea unora dintre aceste produse din carne tradiţionale şi conservate în mod tradiţional. Prin urmare, este oportun să se stabilească dispoziţii pentru categoria de produse alimentare 08.3.4 pentru produsele în cauză.
(20)În cele din urmă, deşi nivelurile maxime actuale sunt exprimate ca nitrit de sodiu sau nitrat de sodiu, nivelurile maxime revizuite ar trebui să fie exprimate ca nitrit şi, respectiv, ioni de nitrat, în conformitate cu DZA stabilite de autoritate. Factorul de conversie între nitritul de sodiu şi ionul de nitrit este d 0,67, iar între nitratul de sodiu şi ionul de nitrat este de 0,73.
(21)Aplicarea noilor niveluri maxime ar trebui amânată, iar perioadele de tranziţie ar trebui prevăzute pentru produsele introduse pe piaţă înainte de data aplicării nivelurilor maxime respective, pentru a permite operatorilor din sectorul alimentar, inclusiv întreprinderilor mici şi mijlocii, să se adapteze la noile condiţii de utilizare mai stricte prevăzute în prezentul regulament. Pentru brânzeturi, data de aplicare ar trebui stabilită ţinând seama de timpul necesar pentru maturare înainte de introducerea lor pe piaţă, care, pentru anumite produse, poate fi de cel puţin 24 de luni.
(22)Având în vedere că autoritatea nu a identificat o problemă de sănătate imediată legată de prezenţa unor elemente toxice în aditivii alimentari nitrit de potasiu (E 249), nitrit de sodiu (E 250), nitrat de sodiu (E 251) şi nitrat de potasiu (E 252), este adecvat să se permită, pe parcursul unei perioade de tranziţie, utilizarea acestor aditivi alimentari introduşi pe piaţă în mod legal înainte de data intrării în vigoare a prezentului regulament. Din aceleaşi motive, este adecvat ca produsele alimentare care conţin aditivii alimentari nitrit de potasiu (E 249), nitrit de sodiu (E 250), nitrat de sodiu (E 251) şi nitrat de potasiu (E 252) şi care au fost introduse pe piaţă în mod legal înainte de data intrării în vigoare a prezentului regulament, să poată fi în continuare introduse pe piaţă pe parcursul unei perioade de tranziţie şi să rămână pe piaţă până la data durabilităţii lor minimale sau până la „data-limită de consum”.
(23)Prin urmare, este necesar ca Regulamentele (CE) nr. 1333/2008 şi (UE) nr. 231/2012 să fie modificate în consecinţă.
(24)Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare şi hrană pentru animale,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
-****-
Art. 1
- Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 se modifică în conformitate cu anexa I la prezentul regulament.
Art. 2
- Anexa la Regulamentul (UE) nr. 231/2012 se modifică în conformitate cu anexa II la prezentul regulament.
Art. 3
(1)Produsele alimentare care nu respectă dispoziţiile prevăzute în anexa I aplicabile de la data respectivă indicată în anexa respectivă şi care au fost introduse pe piaţă în mod legal înainte de data aplicării respective pot fi comercializate în continuare până la data durabilităţii lor minimale sau până la „data-limită de consum”.
(2)Aditivii alimentari nitrit de potasiu (E 249) şi/sau nitrit de sodiu (E 250) şi/sau nitrat de sodiu (E 251) şi/sau nitrat de potasiu (E 252) care au fost introdus pe piaţă în mod legal înainte de 29 octombrie 2023 şi care nu respectă limitele maxime pentru plumb, mercur şi arsen prevăzute în anexa II aplicabile de la 29 octombrie 2023 pot fi adăugaţi în produsele alimentare în conformitate cu anexele II şi III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 până la 29 aprilie 2024.
(3)Produsele alimentare care conţin aditivii alimentari nitrit de potasiu (E 249) şi/sau nitrit de sodiu (E 250) şi/sau nitrat de sodiu (E 251) şi/sau nitrat de potasiu (E 252) care au fost introdus pe piaţă în mod legal înainte de 29 octombrie 2023 şi care nu respectă limitele maxime pentru plumb, mercur şi arsen prevăzute în anexa II aplicabile de la 29 octombrie 2023 pot c ontinua să fie introduse pe piaţă până la 29 aprilie 2024 şi pot continua să fie comercializate până la data durabilităţii lor minimale sau până la „data-limită de consum”.
Art. 4
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.
-****-
Adoptat la Bruxelles, 6 octombrie 2023.

Pentru Comisie

Preşedinta

Ursula VON DER LEYEN

ANEXA I:
- Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 se modifică după cum urmează:
1.Partea D se modifică după cum urmează:
(a)rubrica referitoare la categoria de produse alimentare 08.3.4 se înlocuieşte cu următorul text:

„08.3.4

Produse din carne tradiţionale şi conservate în mod tradiţional, cu prevederi specifice referitoare la nitriţi şi nitraţi

(b)rubrica referitoare la categoria de produse alimentare 08.3.4.3 se înlocuieşte cu următorul text:

„08.3.4.3

Alte produse din carne tradiţionale şi conservate în mod tradiţional (inclusiv procedee de conservare prin imersie în soluţie de saramură şi prin uscare, utilizate în combinaţie sau cele în care se include nitrit şi/sau nitrat într-un produs compus sau în care soluţia de conservare se injectează în produs înainte de preparare)

2.Partea E se modifică după cum urmează:
(a)rubrica referitoare la categoria de produse alimentare 08.3.4 se înlocuieşte cu următorul text:

„08.3.4

Produse din carne tradiţionale şi conservate în mod tradiţional, cu prevederi specifice referitoare la nitriţi şi nitraţi

(b)rubrica referitoare la categoria de produse alimentare 08.3.4.3 se înlocuieşte cu următorul text:

„08.3.4.3

Alte produse din carne tradiţionale şi conservate în mod tradiţional (inclusiv procedee de conservare prin imersie în soluţie de saramură şi prin uscare, utilizate în combinaţie sau cele în care se include nitrit şi/sau nitrat într-un produs compus sau în care soluţia de conservare se injectează în produs înainte de preparare)

(c)categoria 01.7.2 (Brânză maturată) se modifică după cum urmează:
(i)rubrica referitoare la E 251-252 (nitraţi) se înlocuieşte cu următorul text:

„E 251-252

Nitraţi

150

(30)

numai brânza de pastă dură, semidură şi semimoale Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2026

E 251-252

Nitraţi

75

(30) (XA) (XB)

numai brânza de pastă dură, semidură şi semimoale Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2026

E 251-252

Nitraţi

110

(30) (XA) (XB)

numai brânza tradiţională suedeză cu găuri granulare din Găsene maturată timp de cel puţin 11 luni

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2027

E 251-252

Nitraţi

110

(30) (XA) (XB)

numai brânza tradiţională suedeză Cheddar din Kvibille maturată timp de cel puţin 4 luni Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2027

E 251-252

Nitraţi

110

(30) (XA) (XB)

numai brânza tradiţională suedeză cu găuri granulare din Falkoping maturată timp de cel puţin 12 luni

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2027”

(ii)se adaugă următoarele note de subsol:
„(XA): Cantitatea maximă care poate fi adăugată în timpul fabricării, exprimată ca ioni de NO3.
(XB): În cazul în care cantitatea reziduală din toate sursele pentru produsul gata de comercializare pe toată durata de conservare a produsului depăşeşte 35 mg/kg, exprimată ca ioni de NO3, operatorii din sectorul alimentar investighează motivul acestei depăşiri.”
(d)categoria 01.7.4 (Brânză din zer) se modifică după cum urmează:
(i)rubrica referitoare la E 251-252 (nitraţi) se înlocuieşte cu următorul text:

„E 251-252

Nitraţi

150

(30)

numai lapte pentru brânză de pastă dură, semidură şi semimoale Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2026

E 251-252

Nitraţi

75

(30) (XA) (XB)

numai lapte pentru brânză de pastă dură, semidură şi semimoale Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2026”

(ii)se adaugă următoarele note de subsol:
„(XA): Cantitatea maximă care poate fi adăugată în timpul fabricării, exprimată ca ioni de NO3.
(XB): În cazul în care cantitatea reziduală din toate sursele pentru produsul gata de comercializare pe toată durata de conservare a produsului depăşeşte 35 mg/kg, exprimată ca ioni de NO3, operatorii din sectorul alimentar investighează motivul acestei depăşiri.”
(e)categoria 01.7.6 [Brânzeturi (cu excepţia produselor de la categoria 16)] se modifică după cum urmează:
(i)rubrica referitoare la E 251-252 (nitraţi) se înlocuieşte cu următorul text:

„E 251-252

Nitraţi

150

(30)

numai produse maturate dure, semidure şi semimoi Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2026

E 251-252

Nitraţi

75

(30) (XA) (XB)

numai produse maturate dure, semidure şi semimoi Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2026”

(ii)se adaugă următoarele note de subsol:
„(XA): Cantitatea maximă care poate fi adăugată în timpul fabricării, exprimată ca ioni de NO3.
(XB): În cazul în care cantitatea reziduală din toate sursele pentru produsul gata de comercializare pe toată durata de conservare a produsului depăşeşte 35 mg/kg, exprimată ca ioni de NO3, operatorii din sectorul alimentar investighează motivul acestei depăşiri.”
(f)categoria 01.8 (Analogi de produse lactate, inclusiv preparate de albire a băuturilor) se modifică după cum urmează:
(i)rubrica referitoare la E 251-252 (nitraţi) se înlocuieşte cu următorul text:

„E 251-252

Nitraţi

150

(30)

numai analogi de brânză pe bază de produse lactate Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

75

(30) (XA) (XB)

numai analogi de brânză pe bază de produse lactate Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025”

(ii)se adaugă următoarele note de subsol:
„(XA): Cantitatea maximă care poate fi adăugată în timpul fabricării, exprimată ca ioni de NO3.
(XB): În cazul în care cantitatea reziduală din toate sursele pentru produsul gata de comercializare pe toată durata de conservare a produsului depăşeşte 35 mg/kg, exprimată ca ioni de NO3, operatorii din sectorul alimentar investighează motivul acestei depăşiri.”
(g)categoria 08.2 [Preparate din carne, astfel cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 853/2004] se modifică după cum urmează:
(i)rubrica referitoare la E 249-250 (nitriţi) se înlocuieşte cu următorul text:

„E 249-250

Nitriţi

150

(7)

numai lomo de cerdo adobado, pinch o moruno, careta de cerdo adobada, costilla de cerdo adobada, Kasseler, Brate, Surfleisch, toorvorst, saslokk, ahjupraad, kielbasa surowa biala, kielbasa surowa metka, tatar wolowy (danie tatarskie) şi golonka peklowana

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

80

(XC) (XD)

numai lomo de cerdo adobado, pinch o moruno, careta de cerdo adobada, costilla de cerdo adobada, Kasseler, Brăte, Surfleisch, toorvorst, saslokk, ahjupraad, kielbasa surowa biala, kielbasa surowa metka, tatar wolowy (danie tatarskie) şi golonka peklowana

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025”

(ii)se adaugă următoarele note de subsol:
„(XC): Cantitatea maximă care poate fi adăugată în timpul fabricării, exprimată ca ioni de NO2.
(XD): Cantitatea reziduală maximă din toate sursele pentru produsul gata de comercializare pe toată durata de conservare a produsului nu trebuie să depăşească 45 mg/kg, exprimată ca ioni de NO2.”
(h)categoria 08.3.1 (Produse din carne netratate termic) se modifică după cum urmează:
(i)rubricile referitoare la E 249-250 (nitriţi) şi E 251-252 (nitraţi) se înlocuiesc cu următorul text:

„E 249-250

Nitriţi

150

(7)

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

80

(XC) (XD)

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

150

(7)

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

90

(XA) (XE)

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

110

(XA) (XF)

numai bucăţi primare mari de bacon şi cârnaţi uscaţi fără nitriţi adăugaţi Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025”

(ii)se adaugă următoarele note de subsol:
„(XA): Cantitatea maximă care poate fi adăugată în timpul fabricării, exprimată ca ioni de NO3.
(XC) : Cantitatea maximă care poate fi adăugată în timpul fabricării, exprimată ca ioni de NO2.
(XD) : Cantitatea reziduală maximă din toate sursele pentru produsul gata de comercializare pe toată durata de conservare a produsului nu trebuie să depăşească 45 mg/kg, exprimată ca ioni de NO2.
(XE) : În cazul în care cantitatea reziduală din toate sursele pentru produsul gata de comercializare pe toată durata de conservare a produsului depăşeşte 90 mg/kg, exprimată ca ioni de NO3, operatorii din sectorul alimentar investighează motivul acestei depăşiri.
(XF) : În cazul în care cantitatea reziduală din toate sursele pentru produsul gata de comercializare pe toată durata de conservare a produsului depăşeşte 110 mg/kg, exprimată ca ioni de NO3, operatorii din sectorul alimentar investighează motivul acestei depăşiri.”
(i)categoria 08.3.2 (Produse din carne tratate termic) se modifică după cum urmează:
(i)rubricile referitoare la E 249-250 (nitriţi) se înlocuiesc cu următorul text:

„E 249-250

Nitriţi

100

(7) (58) (59)

numai produsele din carne sterilizate (Fo > 3,00) Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

55

(58) (59) (XC) (XG)

numai produsele din carne sterilizate (Fo > 3,00) Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

150

(7) (59)

cu excepţia produselor din carne sterilizate (Fo > 3,00) Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

80

(59) (XC) (XD)

cu excepţia produselor din carne sterilizate (Fo > 3,00) Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025”

(ii)se adaugă următoarele note de subsol:
„(XC): Cantitatea maximă care poate fi adăugată în timpul fabricării, exprimată ca ioni de NO2.
(XD): Cantitatea reziduală maximă din toate sursele pentru produsul gata de comercializare pe toată durata de conservare a produsului nu trebuie să depăşească 45 mg/kg, exprimată ca ioni de NO2.
(XG): Cantitatea reziduală maximă din toate sursele pentru produsul gata de comercializare pe toată durata de conservare a produsului nu trebuie să depăşească 25 mg/kg, exprimată ca ioni de NO2.”
(j)Categoria 08.3.4.1 [Produse tradiţionale conservate prin imersie în soluţie de saramură (produse din carne conservate prin imersie într-o soluţie de conservare care conţine nitriţi şi/sau nitraţi, sare şi alte componente)] se modifică după cum urmează:
(i)rubricile referitoare la E 249-250 (nitriţi) şi E 251-252 (nitraţi) se înlocuiesc cu următorul text:

„E 249-250

Nitriţi

30

(XH)

numai produse din carne conservate în mod tradiţional

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

175

(39)

numai Wiltshire bacon şi produse similare: Se injectează o soluţie de tratare în carne, urmată de tratarea prin imersie timp de 3 până la 10 zile. Saramura mai conţine culturi microbiologice de iniţiere

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

105

(XH)

numai Wiltshire bacon şi produse similare: Se injectează o soluţie de tratare în carne, urmată de tratarea prin imersie timp de 3 până la 10 zile. Saramura mai conţine culturi microbiologice de iniţiere

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

250

(39) (59)

numai Wiltshire bacon şi produse similare: Se injectează o soluţie de tratare în carne, urmată de tratarea prin imersie timp de 3 până la 10 zile. Saramura mai conţine culturi microbiologice de iniţiere

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

150

(59) (XI)

numai Wiltshire bacon şi produse similare: Se injectează o soluţie de tratare în carne, urmată de tratarea prin imersie timp de 3 până la 10 zile. Saramura mai conţine culturi microbiologice de iniţiere

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

100

(39)

numai Wiltshire ham şi produse similare: Se injectează o soluţie de tratare în carne, urmată de tratarea prin imersie timp de 3 până la 10 zile. Saramura mai conţine culturi microbiologice de iniţiere

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

65

(XH)

numai Wiltshire ham şi produse similare: Se injectează o soluţie de tratare în carne, urmată de tratarea prin imersie timp de 3 până la 10 zile. Saramura mai conţine culturi microbiologice de iniţiere

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

250

(39) (59)

numai Wiltshire ham şi produse similare: Se injectează o soluţie de tratare în carne, urmată de tratarea prin imersie timp de 3 până la 10 zile. Saramura mai conţine culturi microbiologice de iniţiere

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

150

(59) (XI)

numai Wiltshire ham şi produse similare: Se injectează o soluţie de tratare în carne, urmată de tratarea prin imersie timp de 3 până la 10 zile. Saramura mai conţine culturi microbiologice de iniţiere

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

175

(39)

numai entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeca (salgados), toucinho fumado şi produse similare: Tratare prin imersie timp de 3-5 zile. Produsul nu este tratat termic şi prezintă o activitate a apei mare

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

105

(XH)

numai entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeca (salgados), toucinho fumado şi produse similare: Tratare prin imersie timp de 3-5 zile. Produsul nu este tratat termic şi prezintă o activitate a apei mare

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

250

(39) (59)

numai entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeca (salgados), toucinho fumado şi produse similare: Tratare prin imersie timp de 3-5 zile. Produsul nu este tratat termic şi prezintă o activitate a apei mare

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

150

(59) (XI)

numai entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeca (salgados), toucinho fumado şi produse similare: Tratare prin imersie timp de 3-5 zile. Produsul nu este tratat termic şi prezintă o activitate a apei mare

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

50

(39)

numai cured tongue: Conservare prin imersie în soluţie de saramură timp de cel puţin 4 zile şi preparare termică prealabilă

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

10

(39) (59)

numai cured tongue: Conservare prin imersie în soluţie de saramură timp de cel puţin 4 zile şi preparare termică prealabilă

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

7

(59) (XI)

numai cured tongue: Conservare prin imersie în soluţie de saramură timp de cel puţin 4 zile şi preparare termică prealabilă

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

150

(7)

numai kylmâsavustettu poronliha/kallrokt renkott:

Se injectează soluţia de tratare în carne, după care urmează tratarea prin imersie.

Timpul de conservare este 14-21 de zile, urmat de maturare cu fum la rece timp de 4-5 săptămâni

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

100

(XC) (XJ)

numai kylmâsavustettu poronliha/kallrokt renkott:

Se injectează soluţia de tratare în carne, după care urmează tratarea prin imersie.

Timpul de conservare este 14-21 de zile, urmat de maturare cu fum la rece timp de 4-5 săptămâni

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

300

(7)

numai kylmâsavustettu poronliha/kallrokt renkott: Se injectează soluţia de tratare în carne, după care urmează tratarea prin imersie.

Timpul de conservare este 14-21 de zile, urmat de maturare cu fum la rece timp de 4-5 săptămâni

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

180

(XA) (XK)

numai kylmâsavustettu poronliha/kallrokt renkott:

Se injectează soluţia de tratare în carne, după care urmează tratarea prin imersie.

Timpul de conservare este 14-21 de zile, urmat de maturare cu fum la rece timp de 4-5 săptămâni

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

150

(7)

numai bacon, filet de bacon şi produse similare: produsul este conservat prin imersie în soluţie de saramură timp de 4-5 zile la 5-7 °C, se supune unei maturări de obicei timp de 24-40 de ore la 22 °C, se poate afuma timp de 24 de ore la 20-25 °C şi se depozitează timp de 3-6 săptămâni la 12-14 °C

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

100

(XC) (XJ)

numai bacon, filet de bacon şi produse similare: produsul este conservat prin imersie în soluţie de saramură timp de 4-5 zile la 5-7 °C, se supune unei maturări de obicei timp de 24-40 de ore la 22 °C, se poate afuma timp de 24 de ore la 20-25 °C şi se depozitează timp de 3-6 săptămâni la 12-14 °C

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

250

(7) (40) (59)

numai bacon, filet de bacon şi produse similare: produsul este conservat prin imersie în soluţie de saramură timp de 4-5 zile la 5-7 °C, se supune unei maturări de obicei timp de 24-40 de ore la 22 °C, se poate afuma timp de 24 de ore la 20-25 °C şi se depozitează timp de 3-6 săptămâni la 12-14 °C

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

180

(40) (59) (XA)

(XK)

numai bacon, filet de bacon şi produse similare: produsul este conservat prin imersie în soluţie de saramură timp de 4-5 zile la 5-7 °C, se supune unei maturări de obicei timp de 24-40 de ore la 22 °C, se poate afuma timp de 24 de ore la 20-25 °C şi se depozitează timp de 3-6 săptămâni la 12-14 °C

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

50

(39)

numai Rohschinken, nassgepokelt şi produse similare: Timpul de conservare care depinde de forma şi greutatea bucăţilor de carne este de aproximativ 2 zile/kg, urmat de stabilizare/maturare

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

250

(39)

numai Rohschinken, nassgepokelt şi produse similare: Timpul de conservare care depinde de forma şi greutatea bucăţilor de carne este de aproximativ 2 zile/kg, urmat de stabilizare/maturare

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

150

(XI)

numai Rohschinken, nassgepokelt şi produse similare: Timpul de conservare care depinde de forma şi greutatea bucăţilor de carne este de aproximativ 2 zile/kg, urmat de stabilizare/maturare

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025”

(ii)se adaugă următoarele note de subsol:
„(XA): Cantitatea maximă care poate fi adăugată în timpul fabricării, exprimată ca ioni de NO3.
(XC): Cantitatea maximă care poate fi adăugată în timpul fabricării, exprimată ca ioni de NO2.
(XH) : Cantitatea reziduală maximă din toate sursele pentru produsul gata de comercializare pe toată durata de conservare a produsului exprimată ca ioni de NO2.
(XI) : Cantitatea reziduală maximă din toate sursele pentru produsul gata de comercializare pe toată durata de conservare a produsului exprimată ca ioni de NO3.
(XJ) : Cantitatea reziduală maximă din toate sursele pentru produsul gata de comercializare pe toată durata de conservare a produsului nu trebuie să depăşească 50 mg/kg, exprimată ca ioni de NO2.
(XK) : În cazul în care cantitatea reziduală din toate sursele pentru produsul gata de comercializare pe toată durata de conservare a produsului depăşeşte 95 mg/kg, exprimată ca ioni de NO3, operatorii din sectorul alimentar investighează motivul acestei depăşiri.”
(k)categoria 08.3.4.2 [Produse tradiţionale din carne, conservate prin uscare (Procedeul de conservare prin uscare presupune aplicarea uscată a amestecului de conservare care conţine nitriţi şi/sau nitraţi, sare şi alte componente pe suprafaţa cărnii, urmată de o perioadă de stabilizare/maturare)] se modifică după cum urmează:
(i)rubricile referitoare la E 249-250 (nitriţi) şi E 251-252 (nitraţi) se înlocuiesc cu următorul text:

„E 249-250

Nitriţi

30

(XH)

numai produse din carne conservate în mod tradiţional

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

175

(39)

numai dry cured bacon şi produse similare: conservare prin uscare, urmată de maturare, timp de cel puţin 4 zile

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

105

(XH)

numai dry cured bacon şi produse similare: conservare prin uscare, urmată de maturare, timp de cel puţin 4 zile

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

250

(39) (59)

numai dry cured bacon şi produse similare: conservare prin uscare, urmată de maturare, timp de cel puţin 4 zile

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

150

(59) (XI)

numai dry cured bacon şi produse similare: conservare prin uscare, urmată de maturare, timp de cel puţin 4 zile

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

100

(39)

numai dry cured ham şi produse similare: conservare prin uscare, urmată de maturare, timp de cel puţin 4 zile

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

65

(XH)

numai dry cured ham şi produse similare: conservare prin uscare, urmată de maturare, timp de cel puţin 4 zile

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

250

(39) (59)

numai dry cured ham şi produse similare: conservare prin uscare, urmată de maturare, timp de cel puţin 4 zile

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

150

(59) (XI)

numai dry cured ham şi produse similare: conservare prin uscare, urmată de maturare, timp de cel puţin 4 zile

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

100

(39)

numai jamon curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina şi produse similare: conservare prin uscare, cu o perioadă de stabilizare de cel puţin 10 zile şi o perioadă de maturare de peste 45 de zile

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

65

(XH)

numai jamon curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina şi produse similare: conservare prin uscare, cu o perioadă de stabilizare de cel puţin 10 zile şi o perioadă de maturare de peste 45 de zile

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

250

(39) (59)

numai jamon curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina şi produse similare: conservare prin uscare, cu o perioadă de stabilizare de cel puţin 10 zile şi o perioadă de maturare de peste 45 de zile

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

150

(59) (XI)

numai jamon curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina şi produse similare: conservare prin uscare, cu o perioadă de stabilizare de cel puţin 10 zile şi o perioadă de maturare de peste 45 de zile

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

100

(39)

numai presunto, presunto da pa e paio do lombo şi produse similare: conservare prin uscare timp de 10-15 zile, urmată de o stabilizare de 30-45 de zile şi o perioadă de maturare de cel puţin 2 luni

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

65

(XH)

numai presunto, presunto da pa e paio do lombo şi produse similare: conservare prin uscare timp de 10-15 zile, urmată de o stabilizare de 30-45 de zile şi o perioadă de maturare de cel puţin 2 luni

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

250

(39) (59)

numai presunto, presunto da pa e paio do lombo şi produse similare: conservare prin uscare timp de 10-15 zile, urmată de o stabilizare de 30-45 de zile şi o perioadă de maturare de cel puţin 2 luni

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

150

(59) (XI)

numai presunto, presunto da pa e paio do lombo şi produse similare: conservare prin uscare timp de 10-15 zile, urmată de o stabilizare de 30-45 de zile şi o perioadă de maturare de cel puţin 2 luni

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

50

(39)

numai Rohschinken, trockengepokelt şi produse similare: Timpul de conservare care depinde de forma şi greutatea bucăţilor de carne este de aproximativ 10-14 zile, urmat de stabilizare/maturare

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

250

(39) (59)

numai Rohschinken, trockengepokelt şi produse similare: Timpul de conservare care depinde de forma şi greutatea bucăţilor de carne este de aproximativ 10-14 zile, urmat de stabilizare/maturare

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

150

(59) (XI)

numai Rohschinken, trockengepokelt şi produse similare: Timpul de conservare care depinde de forma şi greutatea bucăţilor de carne este de aproximativ 10-14 zile, urmat de stabilizare/maturare

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

250

(39) (40) (59)

numai jambon sec, jambon sel şi alte produse conservate uscate similare: conservare prin uscare timp de 3 zile + 1 zi/kg, urmată de o perioadă de post-tratare cu sare timp de 1 săptămână şi o perioadă de învechire/maturare de 45 de zile până la 18 luni

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

150

(40) (59) (XI)

numai jambon sec, jambon sel şi alte produse conservate uscate similare: conservare prin uscare timp de 3 zile + 1 zi/kg, urmată de o perioadă de post-tratare cu sare timp de 1 săptămână şi o perioadă de învechire/maturare de 45 de zile până la 18 luni

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025”

(ii)se adaugă următoarele note de subsol:
„(XH): Cantitatea reziduală maximă din toate sursele pentru produsul gata de comercializare pe toată durata de conservare a produsului exprimată ca ioni de NO2.
(XI): Cantitatea reziduală maximă din toate sursele pentru produsul gata de comercializare pe toată durata de conservare a produsului exprimată ca ioni de NO3.”
(l)categoria 08.3.4.3 [Alte produse din carne tradiţionale şi conservate în mod tradiţional (inclusiv procedee de conservare prin imersie în soluţie de saramură şi prin uscare, utilizate în combinaţie sau cele în care se include nitrit şi/sau nitrat într-un produs compus sau în care soluţia de conservare se injectează în produs înainte de preparare)] se modifică după cum urmează:
(i)rubricile referitoare la E 249-250 (nitriţi) şi E 251-252 (nitraţi) se înlocuiesc cu următorul text:

„E 249-250

Nitriţi

30

(XH)

numai produse din carne conservate în mod tradiţional

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

50

(39)

numai Rohschinken, trocken-/nassgepokelt şi produse similare: Conservarea uscată şi conservarea prin imersie utilizate în combinaţie (fără injecţia de soluţie de tratare). Timpul de conservare care depinde de forma şi greutatea bucăţilor de carne este de aproximativ 14-35 de zile, urmat de stabilizare/maturare

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

250

(39) (59)

numai Rohschinken, trocken-/nassgepokelt şi produse similare: Conservarea uscată şi conservarea prin imersie utilizate în combinaţie (fără injecţia de soluţie de tratare). Timpul de conservare care depinde de forma şi greutatea bucăţilor de carne este de aproximativ 14-35 de zile, urmat de stabilizare/maturare

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

150

(59) (XI)

numai Rohschinken, trocken-/nassgepokelt şi produse similare: Conservarea uscată şi conservarea prin imersie utilizate în combinaţie (fără injecţia de soluţie de tratare). Timpul de conservare care depinde de forma şi greutatea bucăţilor de carne este de aproximativ 14-35 de zile, urmat de stabilizare/maturare

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

50

(39)

numai jellied veal şi brisket: injectarea de soluţie de conservare, urmată, după cel puţin 2 zile, de tratament termic în apă fiartă timp de 3 ore

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

10

(39) (59)

numai jellied veal şi brisket: injectarea de soluţie de conservare, urmată, după cel puţin 2 zile, de tratament termic în apă fiartă timp de 3 ore

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

7

(59) (XI)

numai jellied veal şi brisket: injectarea de soluţie de conservare, urmată, după cel puţin 2 zile, de tratament termic în apă fiartă timp de 3 ore

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

300

(40) (7)

numai Rohwurste (Salami şi Kantwurst): produsul are o perioadă de maturare de minimum 4 săptămâni şi un raport apă/proteine mai mic de 1,7

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

180

(40) (XA) (XK)

numai Rohwurste (Salami şi Kantwurst): produsul are o perioadă de maturare de minimum 4 săptămâni şi un raport apă/proteine mai mic de 1,7

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

250

(40) (7) (59)

numai salchichony chorizo tradicionales de larga curacion şi produse similare: perioadă de maturare de cel puţin 30 de zile

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

180

(40) (59) (XA) (XK)

numai salchichon y chorizo tradicionales de larga curacion şi produse similare: perioadă de maturare de cel puţin 30 de zile

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

180

(7)

numai vysocina, selsky salam, turisticky trvanlivy salam, polican, herkules, lovecky salam, dunajska klobasa, paprikas şi produse similare: produs uscat, tratat termic până la 70 °C, urmat de uscare şi tratare cu fum timp de 8-12 zile. Produsul fermentat este supus unui proces de fermentare în trei etape timp de 14-30 de zile, urmat de afumare

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

105

(XC) (XJ)

numai vysocina, selsky salam, turisticky trvanlivy salam, polican, herkules, lovecky salam, dunajska klobasa, paprikas şi produse similare: produs uscat, tratat termic până la 70 °C, urmat de uscare şi tratare cu fum timp de 8-12 zile. Produsul fermentat este supus unui proces de fermentare în trei etape timp de 14-30 de zile, urmat de afumare

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

100

(XC) (XJ)

numai Svensk julskinka şi Svensk leverpastej şi produse similare: Produs maturat/negătit sau gătit în ambalajul său destinat vânzării către consumatori

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 249-250

Nitriţi

100

(XC) (XJ)

numai Mettwurst, Teewurst şi produse similar: Cârnaţi cruzi tartinabili, moi, cu maturare scurtă

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

250

(40) (7) (59)

numai saucisson sec şi produse similare: cârnaţi uscaţi fermentaţi cruzi fără adaos de nitriţi. Produsul este fermentat la temperaturi de 18-22 °C sau mai mici (10-12 °C) şi apoi trece printr-o perioadă de maturare/coacere de 3 săptămâni. Produsul are un raport apă/proteine mai mic de 1,7

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

180

(40) (59) (XA)

(XK)

numai saucisson sec şi produse similare: cârnaţi uscaţi fermentaţi cruzi fără adaos de nitriţi. Produsul este fermentat la temperaturi de 18-22 °C sau mai mici (10-12 °C) şi apoi trece printr-o perioadă de maturare/coacere de 3 săptămâni. Produsul are un raport apă/proteine mai mic de 1,7

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025”

(ii)se adaugă următoarele note de subsol:
„(XA): Cantitatea maximă care poate fi adăugată în timpul fabricării, exprimată ca ioni de NO3.
(XC): Cantitatea maximă care poate fi adăugată în timpul fabricării, exprimată ca ioni de NO2.
(XH) : Cantitatea reziduală maximă din toate sursele pentru produsul gata de comercializare pe toată durata de conservare a produsului exprimată ca ioni de NO2.
(XI) : Cantitatea reziduală maximă din toate sursele pentru produsul gata de comercializare pe toată durata de conservare a produsului exprimată ca ioni de NO3.
(XJ) : Cantitatea reziduală maximă din toate sursele pentru produsul gata de comercializare pe toată durata de conservare a produsului nu trebuie să depăşească 50 mg/kg, exprimată ca ioni de NO2.
(XK) : În cazul în care cantitatea reziduală din toate sursele pentru produsul gata de comercializare pe toată durata de conservare a produsului depăşeşte 95 mg/kg, exprimată ca ioni de NO3, operatorii din sectorul alimentar investighează motivul acestei depăşiri.”
(m)categoria 09.2 (Peşte şi produse de pescărie prelucrate, inclusiv moluşte şi crustacee) se modifică după cum urmează:
(i)rubrica referitoare la E 251-252 (nitraţi) se înlocuieşte cu următorul text:

„E 251-252

Nitraţi

500

numai hering şi şprot marinat

Perioada de aplicare: până la 9 octombrie 2025

E 251-252

Nitraţi

270

(XA) (XD)

numai hering şi şprot marinat

Perioada de aplicare: de la 9 octombrie 2025”

(ii)se adaugă următoarele note de subsol:
„(XA): Cantitatea maximă care poate fi adăugată în timpul fabricării, exprimată ca ioni de NO3.
(XD): Cantitatea reziduală maximă din toate sursele pentru produsul gata de comercializare pe toată durata de conservare a produsului nu trebuie să depăşească 45 mg/kg, exprimată ca ioni de NO2.”
ANEXA II:
- Anexa la Regulamentul (UE) nr. 231/2012 se modifică după cum urmează:
1.În rubrica referitoare la „E 249 nitrit de potasiu” specificaţia „Puritate” se înlocuieşte cu următorul text:

„Puritate

Pierdere prin uscare

Nu mai mult de 3 % (4 ore, pe silicagel)

Arsen

Maximum 0,1 mg/kg

Plumb

Maximum 0,1 mg/kg

Mercur

Maximum 0,1 mg/kg

2.În rubrica referitoare la „E 250 nitrit de sodiu” specificaţia „Puritate” se înlocuieşte cu următorul text:

„Puritate

Pierdere prin uscare

Nu mai mult de 0,25 % (4 ore, pe silicagel)

Arsen

Maximum 0,1 mg/kg

Plumb

Maximum 0,1 mg/kg

Mercur

Maximum 0,1 mg/kg

3.În rubrica referitoare la „E 251 nitrat de sodiu”, partea „(i) nitrat de sodiu solid”, specificaţia „Puritate” se înlocuieşte cu următorul text:

„Puritate

Pierdere prin uscare

Nu mai mult de 2 % (105 C, 4 ore)

Nitriţi

Maximum 30 mg/kg exprimată ca NaNO2

Arsen

Maximum 0,1 mg/kg

Plumb

Maximum 0,1 mg/kg

Mercur

Maximum 0,1 mg/kg

4.În rubrica referitoare la „E 251 nitrat de sodiu”, partea „(ii) nitrat de sodiu lichid”, specificaţia „Puritate” se înlocuieşte cu următorul text:

„Puritate

Acid azotic liber

Maximum 0,01 %

Nitriţi

Maximum 10 mg/kg exprimată ca NaNO2

Arsen

Maximum 0,1 mg/kg

Plumb

Maximum 0,1 mg/kg

Mercur

Maximum 0,1 mg/kg

5.În rubrica referitoare la „E 252 nitrat de potasiu” specificaţia „Puritate” se înlocuieşte cu următorul text:

„Puritate

Pierdere prin uscare

Nu mai mult de 1 % (105 C, 4 ore)

Nitriţi

Maximum 20 mg/kg exprimată ca KNO2

Arsen

Maximum 0,1 mg/kg

Plumb

Maximum 0,1 mg/kg

Mercur

Maximum 0,1 mg/kg”

Publicat în Jurnalul Oficial seria L din data de 9 octombrie 2023