Regulamentul 2093/29-nov-2021 privind autorizarea substanţei 5'-guanilat disodic ca aditiv pentru hrana tuturor speciilor de animale

Acte UE

Jurnalul Oficial 427L

În vigoare
Versiune de la: 30 Noiembrie 2021
Regulamentul 2093/29-nov-2021 privind autorizarea substanţei 5'-guanilat disodic ca aditiv pentru hrana tuturor speciilor de animale
Dată act: 29-nov-2021
Emitent: Comisia Europeana
(Text cu relevanţă pentru SEE)
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului din 22 septembrie 2003 privind aditivii din hrana animalelor (1), în special articolul 9 alineatul (2),
(1)JO L 268, 18.10.2003, p. 29.
întrucât:
(1)Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 prevede autorizarea aditivilor destinaţi hranei animalelor, precum şi motivele şi procedurile de acordare a unei astfel de autorizaţii.
(2)În conformitate cu articolul 7 din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003, a fost depusă o cerere de autorizare pentru substanţa 5’-guanilat disodic. Cererea respectivă a fost însoţită de informaţiile şi de documentele necesare în temeiul articolului 7 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003.
(3)Cererea priveşte autorizarea substanţei 5’-guanilat disodic ca aditiv pentru hrana tuturor speciilor de animale, în vederea clasificării în categoria "aditivi senzoriali" şi în grupa funcţională "compuşi aromatizanţi".
(4)Solicitantul a solicitat ca substanţa 5’-guanilat disodic să fie autorizată şi pentru utilizarea în apa de băut. Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 nu permite însă autorizarea "compuşilor aromatizanţi" în vederea utilizării în apa de băut. Prin urmare, utilizarea substanţei 5’-guanilat disodic în apa de băut nu trebuie să fie permisă.
(5)În avizul său din 5 mai 2021 (2), Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (denumită în continuare "autoritatea") a concluzionat că, în condiţiile propuse de utilizare, substanţa 5’-guanilat disodic nu are efecte adverse asupra sănătăţii animalelor, asupra sănătăţii umane sau asupra mediului.
(2)EFSA Journal 2021;19(6):6619.
(6)De asemenea, autoritatea a concluzionat că substanţa 5’-guanilat disodic este eficace pentru a contribui la aroma furajelor. În plus, autoritatea a verificat raportul referitor la metodele de analiză a aditivului în hrana pentru animale, transmis de laboratorul de referinţă înfiinţat prin Regulamentul (CE) nr. 1831/2003.
(7)Evaluarea substanţei 5’-guanilat disodic arată că sunt îndeplinite condiţiile de autorizare prevăzute la articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003. În consecinţă, utilizarea substanţei respective trebuie să fie autorizată conform specificaţiilor din anexa la prezentul regulament.
(8)Pentru a face posibil un control mai bun, trebuie prevăzute anumite condiţii. Mai exact, pe eticheta aditivilor pentru hrana animalelor trebuie indicat conţinutul recomandat. Atunci când acest conţinut este depăşit, pe eticheta preamestecurilor trebuie indicate anumite informaţii.
(9)Faptul că utilizarea substanţa 5’-guanilat disodic drept compus aromatizant nu este autorizată în apa de băut nu exclude utilizarea sa în hrana combinată pentru animale, care este administrată prin intermediul apei.
(10)Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare şi hrană pentru animale,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
-****-
Art. 1
Substanţa specificată în anexă, care aparţine categoriei "aditivi senzoriali" şi grupei funcţionale "compuşi aromatizanţi", este autorizată ca aditiv în hrana animalelor, în condiţiile stabilite în anexa respectivă.
Art. 2
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.
-****-
Adoptat la Bruxelles, 29 noiembrie 2021.

Pentru Comisie

Preşedintele

Ursula VON DER LEYEN

ANEXĂ:

Numărul de identificare al aditivului

Numele titularului autorizaţiei

Aditivul

Compoziţia, formula chimică, descrierea, metoda analitică

Specia sau categoria de animale

Vârsta maximă

Conţinutul minim

Conţinutul maxim

Alte dispoziţii

Sfârşitul perioadei de autorizare

mg de substanţă activă/kg de furaj complet cu un conţinut de umiditate de 12 %

Categorie: Aditivi senzoriali.

Grupa funcţională: Compuşi aromatizanţi

2b627i

-

5'-Guanilat disodic

Compoziţia aditivului

5'-Guanilat disodic (GMP).

Sub formă de pulbere

Caracterizarea substanţei active

5'-Guanilat disodic (formă hidratată) produs cu Corynebacterium stationis KCCM 10530 şi Escherichia coli K-12 KFCC 11067.

Produs prin fermentare

Puritate: min.: 97 %

Formula chimică:

C10H12N5Na2O8P

Numărul CAS: 5550-12-9

Numărul Einecs: 226-914-1

Metoda analitică (1)

Pentru identificarea substanţei 5’-guanilat disodic (GMP) în aditivul destinat hranei pentru animale:

- Monografia FAO JECFA "5’-guanilat disodic"

Pentru determinarea substanţei 5’-guanilat disodic (GMP) în aditivul destinat hranei pentru animale, preamestecurile aromatizante şi apă:

- Cromatografie lichidă de înaltă performanţă cuplată cu detecţie UV (HPLC-UV)

Toate speciile de animale

-

-

-

1. Aditivul se adaugă în hrana pentru animale sub formă de preamestec.

2. A se menţiona condiţiile de depozitare şi stabilitatea la tratament termic în instrucţiunile de utilizare a aditivului şi a preamestecurilor.

3. Pe eticheta aditivului trebuie indicate următoarele:

"Conţinutul maxim recomandat de substanţă activă utilizată separat sau în combinaţie cu alte ribonucleotide până la acelaşi nivel per kg de furaj complet cu un conţinut de umiditate de 12 %: 50 mg".

4. Grupa funcţională, numărul de identificare, denumirea şi cantitatea adăugată ale substanţei active se indică pe eticheta preamestecului în cazul în care nivelul de utilizare de pe eticheta preamestecului ar conduce la depăşirea nivelului de substanţă activă în furajul complet menţionat la punctul 3.

20 decembrie 2031

(1) Detaliile metodelor analitice sunt disponibile la următoarea adresă a laboratorului de referinţă: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports

Publicat în Jurnalul Oficial cu numărul 427L din data de 30 noiembrie 2021