Regulamentul 2084/17-oct-2025 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte utilizarea extractului de Quillaia (E 999) şi a Regulamentului (UE) nr. 231/2012 al Comisiei în ceea ce priveşte specificaţiile pentru extractul de Quillaia (E 999)

Acte UE

Jurnalul Oficial seria L

În vigoare
Versiune de la: 20 Octombrie 2025
Regulamentul 2084/17-oct-2025 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte utilizarea extractului de Quillaia (E 999) şi a Regulamentului (UE) nr. 231/2012 al Comisiei în ceea ce priveşte specificaţiile pentru extractul de Quillaia (E 999)
Dată act: 17-oct-2025
Emitent: Comisia Europeana
(Text cu relevanţă pentru SEE)
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari (1), în special articolul 10 alineatul (3) şi articolul 14,
(1)JO L 354, 31.12.2008, p. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1333/oj.
având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1331/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 de instituire a unei proceduri comune de autorizare pentru aditivii alimentari, enzimele alimentare şi aromele alimentare (2), în special articolul 7 alineatul (5),
(2)JO L 354, 31.12.2008, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1331/oj.
Întrucât:
(1)Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 stabileşte o listă a Uniunii cu aditivii alimentari autorizaţi pentru utilizare în produsele alimentare şi condiţiile de utilizare a acestor aditivi. Anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 stabileşte o listă a Uniunii cu aditivii alimentari, inclusiv substanţele suport, autorizaţi în aditivii alimentari, în enzimele alimentare, în aromele alimentare şi în nutrienţi şi condiţiile de utilizare a acestora.
(2)Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei (3) conţine specificaţiile pentru aditivii alimentari cuprinşi în anexele II şi III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008.
(3)Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei din 9 martie 2012 de stabilire a specificaţiilor pentru aditivii alimentari enumeraţi în anexele II şi III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului (JO L 83, 22.3.2012, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2012/231/oj).
(3)Listele Uniunii de aditivi alimentari şi specificaţiile acestora pot fi actualizate în conformitate cu procedura comună menţionată la articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1331/2008, fie la iniţiativa Comisiei, fie ca urmare a unei cereri.
(4)Extractul de Quillaia (E 999) este un aditiv alimentar autorizat în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1333/2008.
(5)La 11 februarie 2013, a fost depusă o cerere de autorizare a utilizării extractului de Quillaia (E 999) ca emulgator în arome, destinat adăugării în mai multe categorii de produse alimentare. Ulterior, Comisia a pus cererea la dispoziţia statelor membre, în temeiul articolului 4 din Regulamentul (CE) nr. 1331/2008.
(6)Extractul de Quillaia (E 999), atunci când este utilizat ca emulgator în aromele uscate prin pulverizare, asigură emulsionarea necesară, stabilitatea emulsiei şi conservarea aromelor.
(7)La 6 martie 2019, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (denumită în continuare "autoritatea") a emis un aviz ştiinţific privind reevaluarea extractului de Quillaia (E 999) ca aditiv alimentar şi siguranţa extinderii propuse a utilizării (4). Autoritatea a stabilit doza zilnică acceptabilă (DZA) pentru acest aditiv alimentar la 3 mg de saponine/kg greutate corporală pe zi. Niciuna dintre estimările expunerii pentru diferitele grupuri de populaţie din scenariul rafinat în care există fidelitate faţă de marcă, pe care autoritatea l-a selectat pentru a evalua posibilele riscuri legate de utilizarea extractului de Quillaia (E 999), nu a depăşit DZA de 3 mg de saponine/kg greutate corporală pe zi. De asemenea, extinderea propusă a utilizării extractului de Quillaia ca aditiv alimentar în arome nu ar ridica probleme de siguranţă. Autoritatea a recomandat modificarea specificaţiilor pentru extractul de Quillaia (E 999) prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 231/2012 şi exprimarea nivelurilor maxime de utilizare a acestuia pe bază de saponină.
(4)EFSA Journal 2019;17(3):5622.
(8)La 15 decembrie 2020, Comisia a lansat o cerere publică de date tehnice privind aditivul alimentar autorizat extract de Quillaia (E 999), pentru a colecta datele necesare pentru a da curs recomandărilor autorităţii.
(9)Pe baza datelor transmise de către operatorii economici interesaţi, Comisia a solicitat autorităţii să emită un aviz ştiinţific pentru a confirma că datele tehnice furnizate de operatorii economici interesaţi au sprijinit în mod adecvat o modificare a specificaţiilor aditivului alimentar extract de Quillaia (E 999), pentru a le alinia la standardele actuale, astfel cum a recomandat autoritatea.
(10)În avizul său ştiinţific publicat la 6 februarie 2024 (5), autoritatea a recomandat reducerea limitelor maxime pentru plumb, mercur şi arsen pentru aditivul alimentar extract de Quillaia (E 999), adoptarea limitelor maxime pentru cadmiu şi oxalat de calciu, adoptarea criteriilor microbiologice şi a conţinutului minim de saponine, care este componenta funcţională, inclusiv numărul CAS în specificaţii, precum şi modificarea definiţiei extractului de Quillaia (E 999) pentru a descrie mai bine compoziţia în mod calitativ. Autoritatea a recomandat, de asemenea, exprimarea nivelurilor maxime de utilizare pe bază de saponină.
(5)EFSA Journal 2024;22:e8563. Monitorizarea reevaluării extractului de Quillaia (E 999) ca aditiv alimentar şi siguranţa extinderii propuse a utilizărilor.
(11)La 3 aprilie 2023, a fost depusă o cerere de autorizare a utilizării extractului de Quillaia (E 999) ca emulgator în suplimentele alimentare solide şi lichide din categoriile de produse alimentare 17.1 "Suplimente alimentare furnizate sub formă solidă, cu excepţia suplimentelor alimentare pentru sugari şi copii de vârstă mică" şi 17.2 "Suplimente alimentare furnizate sub formă lichidă, cu excepţia suplimentelor alimentare pentru sugari şi copii de vârstă mică". Ulterior, Comisia a pus cererea la dispoziţia statelor membre, în temeiul articolului 4 din Regulamentul (CE) nr. 1331/2008.
(12)Extractul de Quillaia (E 999), atunci când este utilizat ca emulgator în suplimentele alimentare, îmbunătăţeşte solubilitatea în apă sau lipide, permiţând includerea ingredientelor puţin solubile în matricea finală a suplimentelor alimentare. Aceasta permite dezvoltarea diferitelor aplicaţii alternative ale suplimentelor alimentare, cum ar fi pliculeţele de pudră care trebuie diluate în apă, bomboanele gumate, formele lichide gata de băut şi dozele lichide în locul pilulelor, gelurilor sau tabletelor convenţionale.
(13)La 13 decembrie 2024, autoritatea a emis un aviz ştiinţific privind extinderea utilizărilor extractului de Quillaia (E 999) ca aditiv alimentar (6). Autoritatea a concluzionat că estimările privind expunerea la extractul de Quillaia (E 999) bazate pe nivelurile tipice de utilizare raportate pentru categoriile de produse alimentare autorizate în prezent şi pe extinderea propusă a utilizării nu ar conduce la o depăşire a DZA stabilite pentru niciun grup de populaţie.
(6)EFSA Journal 2024;22:e9140.
(14)Ţinând seama de avizele ştiinţifice ale autorităţii, este adecvat să se exprime nivelurile maxime de utilizare pentru extractul de Quillaia (E 999) pe bază de saponină şi să se autorizeze utilizarea extractului de Quillaia (E 999) în arome şi în suplimentele alimentare sub formă solidă şi lichidă, cu excepţia suplimentelor alimentare pentru sugari şi copii de vârstă mică. De asemenea, este adecvat să se modifice specificaţiile pentru extractul de Quillaia (E 999). În special, extractul de Quillaia (E 999) trebuie să fie mai bine definit prin descrierea compoziţiei într-un mod calitativ, numărul CAS trebuie inclus în specificaţii, trebuie stabilit conţinutul minim pentru saponine, ca componentă funcţională, limitele maxime actuale pentru elementele toxice trebuie reduse, iar în specificaţii trebuie inclusă o limită pentru cadmiu şi oxalat de calciu, pentru a se asigura că aditivul alimentar nu va fi o sursă semnificativă de expunere la respectivele elemente toxice din produsele alimentare. În acest scop, trebuie să se aplice nivelul care poate fi atins în prezent prin aplicarea bunelor practici de fabricaţie. În plus, trebuie adoptate criteriile microbiologice relevante.
(15)Prin urmare, Regulamentele (CE) nr. 1333/2008 şi (UE) nr. 231/2012 trebuie modificate în consecinţă.
(16)Având în vedere că autoritatea nu a identificat o problemă imediată de sănătate legată de specificaţiile actuale şi pentru a permite operatorilor din sectorul alimentar, inclusiv întreprinderilor mici şi mijlocii, să se adapteze la noile specificaţii mai stricte prevăzute în prezentul regulament, aplicarea noilor specificaţii trebuie amânată şi trebuie prevăzute norme tranzitorii pentru utilizarea în produse alimentare a aditivului alimentar extract de Quillaia (E 999) introdus pe piaţă în mod legal înainte de data aplicării specificaţiilor respective şi pentru introducerea pe piaţă a produselor alimentare care conţin respectivul extract de Quillaia (E 999).
(17)Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare şi hrană pentru animale,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
-****-
Art. 1
- Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 se modifică în conformitate cu anexa I la prezentul regulament.
Art. 2
- Anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 se modifică în conformitate cu anexa II la prezentul regulament.
Art. 3
- Anexa la Regulamentul (UE) nr. 231/2012 se modifică în conformitate cu anexa III la prezentul regulament.
Art. 4
Aditivul alimentar extract de Quillaia (E 999) care a fost introdus pe piaţă în mod legal înainte de 9 mai 2026 poate fi adăugat în produsele alimentare în conformitate cu anexele II şi III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 până la epuizarea stocurilor.
Produsele alimentare la care se adaugă extractul de Quillaia (E 999) care a fost introdus pe piaţă în mod legal înainte de 9 mai 2026 pot fi introduse pe piaţă până la data durabilităţii lor minimale sau până la "data-limită de consum".
Art. 5
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
- Articolul 3 se aplică de la 9 mai 2026.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.
-****-
Adoptat la Bruxelles, 17 octombrie 2025.

Pentru Comisie

Preşedinta

Ursula VON DER LEYEN

ANEXA I:
- Partea E din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 se modifică după cum urmează:
(a)în categoria 14.1.4 (Băuturi aromatizate), rubrica referitoare la E 999 Extract de Quillaia se înlocuieşte cu următorul text:

"E 999

Extract de Quillaia

170

(45)

(45): Exprimat ca saponine"
(b)în categoria 14.2.3 (Cidru de mere şi cidru de pere), rubrica referitoare la E 999 Extract de Quillaia se înlocuieşte cu următorul text:

"E 999

Extract de Quillaia

170

(45)

cu excepţia cidre bouché, cydr jakościowy, perry jakościowe, cydr lodowy, perry lodowe

(45): Exprimat ca saponine"
(c)în categoria 17.1 (Suplimente alimentare furnizate sub formă solidă, cu excepţia suplimentelor alimentare pentru sugari şi copii de vârstă mică), după a doua rubrică referitoare la E 969 se introduce următoarea rubrică:

"E 999

Extract de Quillaia

3350

(45)

(45): Exprimat ca saponine"
(d)în categoria 17.2 (Suplimente alimentare furnizate sub formă solidă, cu excepţia suplimentelor alimentare pentru sugari şi copii de vârstă mică), după a doua rubrică referitoare la E 969 se introduce următoarea rubrică:

"E 999

Extract de Quillaia

3350

(45)

(45): Exprimat ca saponine"
ANEXA II:
În partea 4 din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008, se adaugă următoarea rubrică după rubrica referitoare la aditivul alimentar "E 901 Ceară de albine":

"E 999

Extract de Quillaia

Toate aromele utilizate în următoarele categorii:

05.2: Alte produse de cofetărie, inclusiv dropsuri pentru împrospătarea respiraţiei

4 mg/kg în produsul alimentar final (exprimat ca saponine)

05.3: Gumă de mestecat

2 mg/kg în produsul alimentar final (exprimat ca saponine)

12.5: Supe şi ciorbe

2 mg/l în produsul alimentar final (exprimat ca saponine)

14.1.5: Cafea, ceai, infuzii de plante şi de fructe, cicoare; ceai, infuzii de plante şi de fructe şi extracte de cicoare; preparate din ceaiuri, plante, fructe şi cereale pentru infuzii, precum şi amestecuri sau amestecuri solubile din aceste produse

1,2 mg/l în produsul alimentar final (exprimat ca saponine)

15.1: Gustări pe bază de cartofi, cereale, făină sau amidon

0,2 mg/kg în produsul alimentar final (exprimat ca saponine)

"
ANEXA III:
În anexa la Regulamentul (UE) nr. 231/2012, rubrica privind "E 999 Extract de Quillaia " se înlocuieşte cu următorul text:
" E 999 EXTRACT DE QUILLAIA

Sinonime

Extract din scoarţa arborelui Quillaia; extract din scoarţa arborelui de Panama; extract de Quillaia; extract din scoarţa arborelui de Murillo; extract din scoarţa arborelui de China

Definiţie

Extractul de Quillaia este obţinut prin extracţie apoasă din Quillaia saponaria Molina sau altă specie de Quillaia, copaci din familia Rosaceae. Procesul de extracţie este urmat de limpezire, filtrare, ultrafiltrare, concentrare şi pasteurizare. Conţine o serie de saponine triterpenoide care constau din glicozide ale acidului quillaic, polifenoli, carbohidraţi, în special polizaharide şi zaharuri reducătoare şi, într-o mică măsură, proteine.

Număr CAS

68990-67-0

Einecs

Denumire chimică

Formulă chimică

Masă moleculară

Compoziţie

Conţinut de saponine de nu mai puţin de 20 % raportat la substanţa uscată

Descriere

Extractul de Quillaia sub formă de pulbere este de culoare brun deschis cu o tentă roz. Se găseşte şi sub formă de soluţie apoasă

Identificare

pH

Între 3,7 şi 5,5 (soluţie 4 %)

Puritate

Conţinut de apă

Nu mai mult de 6,0 % (metoda Karl Fisher) (doar forma pulbere)

Arsen

Nu mai mult de 5 mg/kg saponine

Plumb

Nu mai mult de 3 mg/kg saponine

Mercur

Nu mai mult de 0,5 mg/kg saponine

Cadmiu

Nu mai mult de 0,5 mg/kg saponine

Oxalat de calciu

Nu mai mult de 6 g/kg saponine

Criterii microbiologice

Număr total de bacterii aerobe

Nu mai mult de 100 de colonii per gram

Salmonella spp.

Absenţă în 25 g

Staphylococcus aureus

Absenţă în 1 g

Escherichia coli

Absenţă în 1 g

Drojdie

Cel mult 10 colonii per gram

Mucegaiuri

Cel mult 10 colonii per gram"

Publicat în Jurnalul Oficial seria L din data de 20 octombrie 2025