Regulamentul 2084/17-oct-2025 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte utilizarea extractului de Quillaia (E 999) şi a Regulamentului (UE) nr. 231/2012 al Comisiei în ceea ce priveşte specificaţiile pentru extractul de Quillaia (E 999)
Jurnalul Oficial seria L
În vigoarePentru Comisie Preşedinta Ursula VON DER LEYEN |
"E 999 | Extract de Quillaia | 170 | (45) |
"E 999 | Extract de Quillaia | 170 | (45) | cu excepţia cidre bouché, cydr jakościowy, perry jakościowe, cydr lodowy, perry lodowe |
"E 999 | Extract de Quillaia | 3350 | (45) |
"E 999 | Extract de Quillaia | 3350 | (45) |
"E 999 | Extract de Quillaia | Toate aromele utilizate în următoarele categorii: | |
05.2: Alte produse de cofetărie, inclusiv dropsuri pentru împrospătarea respiraţiei | 4 mg/kg în produsul alimentar final (exprimat ca saponine) | ||
05.3: Gumă de mestecat | 2 mg/kg în produsul alimentar final (exprimat ca saponine) | ||
12.5: Supe şi ciorbe | 2 mg/l în produsul alimentar final (exprimat ca saponine) | ||
14.1.5: Cafea, ceai, infuzii de plante şi de fructe, cicoare; ceai, infuzii de plante şi de fructe şi extracte de cicoare; preparate din ceaiuri, plante, fructe şi cereale pentru infuzii, precum şi amestecuri sau amestecuri solubile din aceste produse | 1,2 mg/l în produsul alimentar final (exprimat ca saponine) | ||
15.1: Gustări pe bază de cartofi, cereale, făină sau amidon | 0,2 mg/kg în produsul alimentar final (exprimat ca saponine) |
Sinonime | Extract din scoarţa arborelui Quillaia; extract din scoarţa arborelui de Panama; extract de Quillaia; extract din scoarţa arborelui de Murillo; extract din scoarţa arborelui de China |
Definiţie | Extractul de Quillaia este obţinut prin extracţie apoasă din Quillaia saponaria Molina sau altă specie de Quillaia, copaci din familia Rosaceae. Procesul de extracţie este urmat de limpezire, filtrare, ultrafiltrare, concentrare şi pasteurizare. Conţine o serie de saponine triterpenoide care constau din glicozide ale acidului quillaic, polifenoli, carbohidraţi, în special polizaharide şi zaharuri reducătoare şi, într-o mică măsură, proteine. |
Număr CAS | 68990-67-0 |
Einecs | |
Denumire chimică | |
Formulă chimică | |
Masă moleculară | |
Compoziţie | Conţinut de saponine de nu mai puţin de 20 % raportat la substanţa uscată |
Descriere | Extractul de Quillaia sub formă de pulbere este de culoare brun deschis cu o tentă roz. Se găseşte şi sub formă de soluţie apoasă |
Identificare | |
pH | Între 3,7 şi 5,5 (soluţie 4 %) |
Puritate | |
Conţinut de apă | Nu mai mult de 6,0 % (metoda Karl Fisher) (doar forma pulbere) |
Arsen | Nu mai mult de 5 mg/kg saponine |
Plumb | Nu mai mult de 3 mg/kg saponine |
Mercur | Nu mai mult de 0,5 mg/kg saponine |
Cadmiu | Nu mai mult de 0,5 mg/kg saponine |
Oxalat de calciu | Nu mai mult de 6 g/kg saponine |
Criterii microbiologice | |
Număr total de bacterii aerobe | Nu mai mult de 100 de colonii per gram |
Salmonella spp. | Absenţă în 25 g |
Staphylococcus aureus | Absenţă în 1 g |
Escherichia coli | Absenţă în 1 g |
Drojdie | Cel mult 10 colonii per gram |
Mucegaiuri | Cel mult 10 colonii per gram" |