Capitolul v - DISPOZIŢII FINALE - Regulamentul 2006/27-oct-2004 privind cooperarea dintre autorităţile naţionale însărcinate să asigure aplicarea legislaţiei în materie de protecţie a consumatorului (''Regulamentul privind cooperarea în materie de protecţie a consumatorului'')

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 3 Decembrie 2018
CAPITOLUL V:DISPOZIŢII FINALE
Art. 19: Procedura comitetului
(1)Comisia este sprijinită de un comitet.
(2)În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, articolele 5 şi 7 din Decizia 1999/468/CE se aplică, cu respectarea dispoziţiilor articolului 8.
Perioada prevăzută la articolul 5 alineatul (6) din Decizia 1999/468/CE se stabileşte la trei luni.
(3)Comitetul îşi stabileşte propriul regulament de procedură.
Art. 20: Mandatul comitetului
(1)Comitetul poate să examineze orice problemă legată de aplicarea prezentului regulament ridicată de preşedintele său, fie la iniţiativa acestuia din urmă, fie la cererea unui reprezentant al unui stat membru.
(2)În special, examinează şi evaluează funcţionarea dispoziţiilor în materie de cooperare prevăzute de prezentul regulament.
Art. 21: Rapoarte
(1)Comisiei i se comunică de către statele membre textele dispoziţiilor de drept intern pe care le adoptă sau al acordurilor, altele decât cele privind cazuri individuale, pe care le încheie în materiile reglementate de prezentul regulament.
(2)La fiecare doi ani începând cu data intrării în vigoare a prezentului regulament, Comisiei i se raportează de către statele membre în ceea ce priveşte aplicarea prezentului regulament. Comisia face aceste rapoarte publice.
(3)Rapoartele prezintă:
a)orice informaţie nouă privind organizarea, puterile, resursele sau responsabilităţile autorităţilor competente;
b)orice informaţie privind tendinţele, mijloacele sau metodele de comitere a încălcărilor intracomunitare, în special cele care au evidenţiat insuficienţe sau lacune în prezentul regulament sau în legile care protejează interesele consumatorilor;
c)orice informaţie privind tehnicile de aplicare a legislaţiei care s-au dovedit eficiente;
d)statistici recapitulative privind activităţile autorităţilor competente, cum sunt acţiunile efectuate în temeiul prezentului regulament, reclamaţiile primite, măsurile executorii şi deciziile luate;
e)sinteze ale deciziilor interpretative majore emise de instanţele judecătoreşti naţionale privind legile care protejează interesele consumatorilor;
f)orice alte informaţii relevante pentru aplicarea prezentului regulament.
(4)Comisia prezintă Parlamentului European şi Consiliului un raport privind aplicarea prezentului regulament stabilit pe baza rapoartelor prezentate de statele membre.
Art. 21a: Reexaminare
Comisia prezintă Parlamentului European şi Consiliului până la data de 31 decembrie 2014 un raport care evaluează eficacitatea şi mecanismele operaţionale ale prezentului regulament şi analizează în detaliu posibilitatea includerii în anexă a unor acte legislative suplimentare care protejează interesele consumatorilor. Raportul are la bază o evaluare externă şi o consultare extinsă cu toate părţile interesate şi este însoţit, după caz, de o propunere legislativă.

Art. 22: Intrarea în vigoare
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Se aplică de la 29 decembrie 2005.
Dispoziţiile privind asistenţa reciprocă menţionate la capitolele II şi III se aplică de la 29 decembrie 2006.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.