Art. 15. - Art. 15: Condiţii - Regulamentul 2006/27-oct-2004 privind cooperarea dintre autorităţile naţionale însărcinate să asigure aplicarea legislaţiei în materie de protecţie a consumatorului (''Regulamentul privind cooperarea în materie de protecţie a consumatorului'')

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 3 Decembrie 2018
Art. 15: Condiţii
(1)Statele membre renunţă la orice cerere de rambursare a cheltuielilor suportate în conformitate cu prezentul regulament. Cu toate acestea, în cazul în care măsurile sunt considerate nefondate de către o instanţă judecătorească, statul membru al autorităţii solicitante rămâne responsabil, faţă de statul membru al autorităţii solicitate, de orice cheltuială suportată şi de orice pierdere suferită din acest motiv, în ceea ce priveşte toate elementele care au legătură cu fondul încălcării intracomunitare.
(2)Autoritatea solicitată poate să refuze să răspundă la o cerere de măsuri executorii prezentată în conformitate cu articolul 8, în urma unei consultări cu autoritatea solicitantă în cazul în care:
a)o procedură judiciară a fost deja începută sau s-a dat deja o hotărâre definitivă în ceea ce priveşte aceleaşi încălcări intracomunitare de către autorităţile judiciare ale statului membru al autorităţii solicitate sau al autorităţii solicitante;
b)după părerea sa, după anchetarea adecvată efectuată de autoritatea solicitată s-a stabilit că nu a avut loc nici o încălcare intracomunitară
sau
c)după părerea sa, autoritatea solicitantă nu a furnizat suficiente informaţii în conformitate cu articolul 12 alineatul (1), cu excepţia cazului în care autoritatea solicitată a refuzat deja să răspundă cererii în temeiul alineatului (3) litera (c) în ceea ce priveşte aceeaşi încălcare intracomunitară.
(3)Autoritatea solicitată poate să refuze să răspundă unei cereri de informaţii prezentată în conformitate cu articolul 6 în cazul în care:
a)după părerea sa, în urma unei consultări cu autoritatea solicitantă, se dovedeşte că aceasta din urmă nu are nevoie de informaţiile cerute pentru a stabili dacă o încălcare intracomunitară s-a produs sau există motive întemeiate să se bănuiască că o astfel de încălcare se poate produce;
b)autoritatea solicitantă estimează că informaţiile nu intră sub incidenţa dispoziţiilor privind confidenţialitatea şi secretul profesional menţionate la articolul 13 alineatul (3)
sau
c)o cercetare penală sau o procedură judiciară a fost deja începută sau s-a dat deja o hotărâre definitivă cu privire la aceleaşi încălcări intracomunitare şi împotriva aceloraşi comercianţi sau furnizori de către autorităţile judiciare ale statului membru al autorităţii solicitate sau de cel al autorităţii solicitante.
(4)Autoritatea solicitată poate să decidă să nu se conformeze obligaţiilor care îi revin în temeiul articolului 7, în cazul în care o cercetare penală sau o procedură judiciară a fost deja începută sau s-a dat deja o hotărâre definitivă cu privire la aceleaşi încălcări şi împotriva aceloraşi comercianţi sau furnizori de către autorităţile judiciare ale statului membru al autorităţii solicitate sau de cel al autorităţii solicitante.
(5)Autoritatea solicitantă şi Comisia sunt informate de către autoritatea solicitată despre motivele respingerii asistenţei. Autoritatea solicitantă poate să sesizeze Comisia, care emite un aviz în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 19 alineatul (2).
(6)Măsurile necesare pentru aplicarea prezentului articol se adoptă în conformitate cu articolul 19 alineatul (2).