Regulamentul 1822/02-dec-2020 de autorizare a introducerii pe piaţă a biomasei de drojdie (Yarrowia lipolytica) cu conţinut de crom ca aliment nou în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei
Jurnalul Oficial 406L
În vigoarePentru Comisie Preşedintele Ursula VON DER LEYEN |
Aliment nou autorizat | Condiţiile în care poate fi utilizat alimentul nou | Cerinţe specifice suplimentare privind etichetarea | Alte cerinţe | |
"Biomasa de drojdie (Yarrowia lipolytica) cu conţinut de crom | Categorie specifică de alimente | Niveluri maxime | Denumirea alimentului nou menţionată pe eticheta produselor alimentare care îl conţin este «Biomasă de drojdie (Yarrowia lipolytica) cu conţinut de crom». Eticheta suplimentelor alimentare care conţin biomasă de drojdie (Yarrowia lipolytica) cu conţinut de crom trebuie să conţină menţiunea că aceste suplimente alimentare nu trebuie să fie consumate de către sugari şi copii de vârstă mică (copii cu vârsta sub 3 ani)/copii cu vârste cuprinse între 3 şi 9 ani (*1). | |
Suplimente alimentare, astfel cum sunt definite în Directiva 2002/46/CE, cu excepţia suplimentelor alimentare pentru sugari şi copii de vârstă mică | 2 g/zi pentru copii cu vârste cuprinse între 3 şi 9 ani, ceea ce înseamnă 46 4 g/zi pentru copii cu vârsta peste 10 ani, adolescenţi şi adulţi, ceea ce înseamnă 92 | |||
(*1) În funcţie de grupa de vârstă căreia îi este destinat suplimentul alimentar. | ||||
Alimente noi autorizate | Specificaţii |
"Biomasa de drojdie (Yarrowia lipolytica) cu conţinut de crom | Descriere/Definiţie: Alimentul nou este biomasa de drojdie Yarrowia lipolytica cu conţinut de crom uscată şi ucisă prin tratament termic. Alimentul nou este produs prin fermentare în prezenţa clorurii de crom, urmat de o serie de etape de purificare şi o etapă de ucidere a drojdiei prin tratament termic, care să asigure absenţa celulelor viabile de Yarrowia lipolytica în alimentul nou. Caracteristici/Compoziţie: Crom total: 18-23 Crom (VI): < 10 Proteine: 40-50 g/100 g Fibre alimentare: 24-32 g/100 g Zaharuri: < 2 g/100 g Grăsimi: 6-12 g/100 g Cenuşă totală: < = 15 % Apă: < = 5 % Substanţă uscată: > = 95 % Metale grele: Plumb: < = 3,0 mg/kg Cadmiu: < = 1,0 mg/kg Mercur: < = 0,1 mg/kg Criterii microbiologice: Număr total de microorganisme aerobe: < = 5 x 103 UFC/g Număr total de drojdii şi mucegaiuri: < = 102 UFC/g Celule viabile de Yarrowia lipolytica (*2): < 10 UFC/g (adică, limita de detecţie) Coliforme: < = 10 UFC/g Specii de Salmonella: Absente în 25 g UFC: Unitate formatoare de colonii (Colony forming unit) |
(*2) Se aplică în toate etapele, după etapa de tratament termic, pentru a garanta absenţa celulelor viabile de Yarrowia lipolytica şi pentru a fi testate mai întâi imediat după etapa de tratament termic. Trebuie să existe măsuri pentru a preveni contaminarea încrucişată cu celule viabile de Yarrowia lipolytica în timpul ambalării şi/sau al depozitării alimentului nou." | |