Regulamentul 1584/22-oct-2018 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 889/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice în ceea ce priveşte producţia ecologică, etichetarea şi controlul

Acte UE

Jurnalul Oficial 264L

În vigoare
Versiune de la: 23 Octombrie 2018
Regulamentul 1584/22-oct-2018 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 889/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice în ceea ce priveşte producţia ecologică, etichetarea şi controlul
Dată act: 22-oct-2018
Emitent: Comisia Europeana
(Text cu relevanţă pentru SEE)
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice, precum şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91 (1), în special articolul 22 alineatul (1),
(1)JO L 189, 20.7.2007, p. 1.
întrucât:
(1)Articolul 25l alineatul (3) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei (2) permite completarea hranei naturale în faza de îngrăşare a creveţilor din familia Penaeidae şi a creveţilor de apă dulce (Macrobrachium spp.), astfel cum sunt menţionaţi în secţiunea 7 din anexa XIIIa la respectivul regulament. Pentru respectivii creveţi în primele stadii de viaţă din pepiniere şi incubatoare, suplimentarea hranei, în special nevoia de colesterol, este esenţială pentru dezvoltarea lor. Prin urmare, este necesar să se extindă completarea hranei cu colesterol pentru respectivii creveţi, pentru a cuprinde şi primele lor stadii de viaţă.
(2)Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei din 5 septembrie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice în ceea ce priveşte producţia ecologică, etichetarea şi controlul (JO L 250, 18.9.2008, p. 1).
(2)În conformitate cu articolul 27 alineatul (1) litera (f) din Regulamentul (CE) nr. 889/2008, mineralele (inclusiv oligoelementele), vitaminele, aminoacizii şi micronutrienţii pot fi utilizaţi în prelucrarea alimentelor ecologice doar în măsura în care utilizarea lor este impusă de lege în produsele alimentare în care sunt încorporate. În conformitate cu hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în cauza C-137/13 (3), utilizarea acestor substanţe în prelucrarea produselor alimentare ecologice este impusă de lege numai în cazul în care o dispoziţie a dreptului Uniunii sau o dispoziţie din legislaţia naţională compatibilă cu acesta impune în mod direct ca substanţa respectivă să fie adăugată într-un produs alimentar pentru ca acest produs alimentar să fie introdus pe piaţă.
(3)Hotărârea Curţii de Justiţie din 5 noiembrie 2015, C-137/13, ECLI:EU:C:2014:2335.
(3)Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European şi al Consiliului (4) va permite utilizarea de minerale (inclusiv oligoelemente), vitamine, aminoacizi sau micronutrienţi în formulele de început şi formulele de continuare ecologice pentru sugari şi în preparatele ecologice pe bază de cereale şi alimentele pentru copii atunci când utilizarea acestora este autorizată de legislaţia relevantă a Uniunii. Pentru a evita o discontinuitate între interpretarea actuală a utilizării acestor substanţe în produsele alimentare pentru sugari şi copii de vârstă mică, precum şi pentru a asigura coerenţa cu viitoarea legislaţie privind produsele ecologice, este oportun să se permită utilizarea lor în producţia alimentelor ecologice pentru copii destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică.
(4)Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European şi al Consiliului din 30 mai 2018 privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului (JO L 150, 14.6.2018, p. 1).
(4)Articolul 42 din Regulamentul (CE) nr. 889/2008 permite, până la 31 decembrie 2018, introducerea într-o unitate de animale ecologice a puicuţelor crescute prin metode neecologice pentru producţia de ouă de cel mult 18 săptămâni, în anumite condiţii şi în cazul în care nu sunt disponibile puicuţe crescute prin metode ecologice.
(5)Producţia de puicuţe crescute prin metode ecologice pentru producţia de ouă nu este disponibilă în mod suficient, nici calitativ, nici cantitativ, pe piaţa Uniunii, astfel încât să poată veni în întâmpinarea nevoilor crescătorilor de găini ouătoare. În scopul de a se acorda mai mult timp pentru producţia de puicuţe crescute prin metode ecologice pentru producţia de ouă şi a se stabili norme detaliate privind producţia de puicuţe crescute prin metode ecologice, perioada de aplicare a normelor de producţie excepţionale pentru puicuţele crescute prin metode neecologice pentru producţia de ouă de cel mult 18 săptămâni ar trebui extinsă până la 31 decembrie 2020.
(6)Articolul 43 din Regulamentul (CE) nr. 889/2008 permite utilizarea unui procentaj maxim de 5 % de hrană pentru animale proteică neecologică pentru speciile de porcine şi păsări de curte, pe o perioadă de 12 luni, pentru anul calendaristic 2018.
(7)Oferta de plante proteaginoase ecologice nu este disponibilă în mod suficient, nici calitativ, nici cantitativ, pe piaţa Uniunii, astfel încât să poată îndeplini cerinţele nutriţionale ale porcinelor şi ale păsărilor de curte crescute în exploataţii ecologice. Producţia de culturi ecologice de plante proteaginoase este încă în urma cererii. Prin urmare, este oportun să se prelungească perioada în care se permite utilizarea unei proporţii limitate de hrană pentru animale proteică neecologică pentru speciile de porcine şi păsări de curte până la 31 decembrie 2020.
(8)Articolul 30 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007 prevede comunicarea informaţiilor privind neregulile sau încălcările ce afectează statutul ecologic al unui produs. Experienţa arată că instrumentele actuale de a comunica informaţii, în cazul în care un stat membru constată nereguli sau încălcări cu privire la un produs provenind din statul membru respectiv, trebuie să fie îmbunătăţite. Pentru creşterea eficienţei şi eficacităţii, astfel de comunicări ar trebui să aibă loc prin intermediul sistemului menţionat la articolul 94 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 889/2008.
(9)În conformitate cu procedura prevăzută la articolul 16 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007, mai multe state membre au transmis celorlalte state membre şi Comisiei dosare privind anumite substanţe, în scopul autorizării acestora şi al includerii lor în anexele I, II şi VlIIa la Regulamentul (CE) nr. 889/2008. Dosarele respective au fost examinate de grupul de experţi pentru consultanţă tehnică în domeniul producţiei ecologice (EGTOP) şi de Comisie.
(10)În recomandările sale cu privire la îngrăşăminte (1), EGTOP a concluzionat, printre altele, că substanţele "var industrial din producţia de zahăr" pe bază de trestie de zahăr şi "xilitul" respectă obiectivele şi principiile producţiei ecologice. Prin urmare, substanţele menţionate ar trebui incluse în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 889/2008.
(1)Raport final privind îngrăşămintele (II) https://ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/expert-advice/documents/final-reports_en
(11)În recomandările sale cu privire la produsele de protecţie a plantelor (2), EGTOP a concluzionat, printre altele, că substanţele "Allium sativum (extract de usturoi)", "COS-OGA", "Salix spp. Cortex (numit şi extract de scoarţă de salcie)" şi "bicarbonatul de sodiu" respectă obiectivele şi principiile producţiei organice. Prin urmare, substanţele menţionate ar trebui incluse în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 889/2008.
(2)Raport final privind protecţia plantelor (III) https://ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/expert-advice/documents/final-reports_en
(12)În recomandările sale referitoare la produsele şi substanţele utilizate sau adăugate în produsele ecologice în anumite etape ale procesului de producţie şi ca tip de tratament în conformitate cu anexa I A la Regulamentul (CE) nr. 606/2009 al Comisiei (3) în sectorul vitivinicol (4), EGTOP a concluzionat, printre altele, că substanţele "proteine din cartofi", "extracte proteice din drojdii" şi "chitosan obţinut din Aspergillus nigef' pentru [punctul 10 din anexa I A la Regulamentul (CE) nr. 606/2009], "drojdie inactivată, autolizaţi de drojdie şi pereţi de drojdie" pentru adăugare (punctul 15 din anexa respectivă), "manoproteine de drojdie" şi "chitosan obţinut din Aspergillus nigef pentru utilizare (punctele 6, 35 şi 44 din anexa respectivă) respectă obiectivele şi principiile producţiei ecologice. Prin urmare, substanţele menţionate ar trebui incluse în anexa VIIIa la Regulamentul (CE) nr. 889/2008.
(3)Regulamentul (CE) nr. 606/2009 al Comisiei din 10 iulie 2009 de stabilire a anumitor norme de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 479/2008 al Consiliului în privinţa categoriilor de produse viticole, a practicilor oenologice şi a restricţiilor care se aplică acestora (JO L 193, 24.7.2009, p. 1).
(4)Raport final privind vinul https://ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/expert-advice/documents/final-reports_en
(13)În recomandările sale referitoare la produse de curăţare şi dezinfectare (5), EGTOP a concluzionat, printre altele, că hidroxidul de sodiu ar trebui, de asemenea, să fie disponibil pentru apicultura ecologică.
(5)Raport final privind curăţarea şi dezinfectarea https://ec.europa.eu/agriculture/organic/sites/orgfarming/files/docs/body/final_report_ egtop_on_cleaning_disinfection_en.pdf
(14)Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 889/2008 ar trebui modificat în consecinţă.
(15)Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru producţia ecologică,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
-****-
Art. 1
Regulamentul (CE) nr. 889/2008 se modifică după cum urmează:
1.la articolul 25, alineatul (1) se înlocuieşte cu următorul text:
"(1) În vederea curăţării şi a dezinfectării cadrelor, stupilor şi fagurilor, poate fi utilizat hidroxidul de sodiu.
În scopul protejării cadrelor, a stupilor şi a fagurilor împotriva dăunătorilor, sunt permise doar rodenticidele (utilizate doar în capcane) şi produsele corespunzătoare enumerate în anexa II."
2.la articolul 25l alineatul (3), litera (b) se înlocuieşte cu următorul text:
"(b) raţia de hrană a creveţilor din familia Penaeidae şi a creveţilor de apă dulce (Macrobrachium spp.), menţionaţi în secţiunea 7 din anexa XIIIa, poate cuprinde maximum 25 % faină de peşte şi 10 % ulei de peşte obţinut din exploatarea durabilă a resurselor piscicole. Pentru a răspunde nevoilor alimentare cantitative ale creveţilor respectivi, se poate folosi colesterolul ecologic ca supliment alimentar. În cazul în care colesterolul ecologic nu este disponibil, se poate utiliza colesterolul neecologic, derivat din lână, moluşte sau alte surse. Opţiunea de a le completa alimentaţia cu colesterol se aplică atât în etapa de îngrăşare, cât şi în primele stadii de viaţă în pepiniere şi incubatoare."
3.la articolul 27 alineatul (1), litera (f) se înlocuieşte cu următorul text:
"(f) mineralele (inclusiv oligoelementele), vitaminele, aminoacizii şi micronutrienţii, cu condiţia ca:
(i)utilizarea lor în alimentele destinate consumului normal este o cerinţă legală care decurge direct din dispoziţii de drept al Uniunii sau din dispoziţii de drept intern compatibile cu dreptul Uniunii, cu consecinţa că alimentele nu pot fi introduse deloc pe piaţă ca alimente destinate consumului normal dacă mineralele, vitaminele, aminoacizii sau micronutrienţii respectivi nu sunt adăugaţi; sau
(ii)în ceea ce priveşte alimentele introduse pe piaţă ca având anumite caracteristici sau efecte în legătură cu sănătatea ori nutriţia sau în legătură cu nevoile anumitor grupuri de consumatori:
- în produsele menţionate la articolul 1 alineatul (1) literele (a) şi (b) din Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului (*), utilizarea acestora este autorizată în temeiul regulamentului menţionat şi al actelor adoptate în temeiul articolului 11 alineatul (1) din regulamentul menţionat pentru produsele în cauză,
(*)Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 iunie 2013 privind alimentele destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică, alimentele destinate unor scopuri medicale speciale şi înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutăţii şi de abrogare a Directivei 92/52/CEE a Consiliului, a Directivelor 96/8/CE, 1999/21/CE, 2006/125/CE şi 2006/141/CE ale Comisiei, a Directivei 2009/39/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi a Regulamentelor (CE) nr. 41/2009 şi (CE) nr. 953/2009 ale Comisiei (JO L 181, 29.6.2013, p. 35).
- în produsele reglementate prin Directiva 2006/125/CE a Comisiei (**), utilizarea lor este autorizată în temeiul directivei menţionate sau
(**)Directiva 2006/125/CE a Comisiei din 5 decembrie 2006 privind preparatele pe bază de cereale şi alimentele pentru copii destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică (JO L 339, 6.12.2006, p. 16).
- în produsele reglementate prin Directiva 2006/141/CE a Comisiei (***), utilizarea lor este autorizată în temeiul directivei menţionate.
(***)Directiva 2006/141/CE a Comisiei din 22 decembrie 2006 privind formulele de început şi formulele de continuare ale preparatelor pentru sugari respectiv ale preparatelor pentru copii de vârstă mică şi de modificare a Directivei 1999/21/CE (JO L 401, 30.12.2006, p. 1)."
4.la articolul 42 litera (b), data "31 decembrie 2018" se înlocuieşte cu data "31 decembrie 2020"
5.la articolul 43, al doilea paragraf se înlocuieşte cu următorul text:
"Procentajul maxim autorizat de hrană pentru animale proteică neecologică pentru o perioadă de 12 luni în privinţa speciilor respective este 5 % pentru anii calendaristici 2018, 2019 şi 2020."
6.la articolul 92a se introduce următorul alineat (1a):
"(1a) În cazul în care un stat membru găseşte nereguli sau încălcări referitoare la aplicarea prezentului regulament în cazul unui produs provenit din acel stat membru şi care poartă indicaţiile menţionate în titlul IV din Regulamentul (CE) nr. 834/2007 şi în titlul III din prezentul regulament sau în anexa XI la prezentul regulament, şi dacă astfel de nereguli sau încălcări au implicaţii pentru unul sau mai multe alte state membre, acesta informează fără întârziere statul membru sau statele membre în cauză, celelalte state membre şi Comisia, prin sistemul menţionat la articolul 94 alineatul (1) din prezentul regulament."
7.anexa I se înlocuieşte cu textul din anexa I la prezentul regulament;
8.anexa II se înlocuieşte cu textul din anexa II la prezentul regulament;
9.anexa VIIIa se înlocuieşte cu textul din anexa III la prezentul regulament.
Art. 2
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.
-****-
Adoptat la Bruxelles, 22 octombrie 2018.

Pentru Comisie

Preşedintele

Jean-Claude JUNCKER

ANEXA I:
"- ANEXA I: Îngrăşăminte, amendamente pentru sol şi nutrienţi prevăzuţi la articolul 3 alineatul (1) şi la articolul 6d alineatul (2)
Notă:
A: autorizate în temeiul Regulamentului (CEE) nr. 2092/91 şi menţinute conform articolului 16 alineatul (3) litera (c) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007
B: autorizate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 834/2007

Autorizaţie

Denumire

Produse compuse sau produse care conţin numai materiale enumerate în continuare:

Descriere, cerinţe privind compoziţia, condiţii de utilizare

A

Gunoi de grajd

Produse care conţin un amestec de excremente animale şi materie vegetală (aşternut pentru animale)

Provenienţa din ferme industriale interzisă

A

Gunoi de grajd uscat şi gunoi de păsări deshidratat

Provenienţa din ferme industriale interzisă

A

Compost din excremente de animale, inclusiv gunoi de păsări şi compost de gunoi de grajd

Provenienţa din ferme industriale interzisă

A

Excremente lichide de animale

Utilizate după fermentarea controlată şi/sau diluţia corespunzătoare Provenienţa din ferme industriale interzisă

B

Amestec compostat sau fermentat de deşeuri menajere

Produs obţinut din deşeuri menajere triate în funcţie de sursele din care provin, care au fost supuse operaţiunii de obţinere a compostului sau fermentării anaerobe pentru producţia de biogaz

Numai deşeuri menajere vegetale şi animale

Numai în cazul în care sunt produse într-un sistem de colectare închis şi monitorizat, acceptat de statul membru

Concentraţiile maxime în mg/kg de substanţă uscată:

cadmiu: 0,7; cupru: 70; nichel: 25; plumb: 45; zinc: 200; mercur: 0,4; crom (total): 70; crom (VI): nedetectabil

A

Turbă

Utilizare limitată la horticultură (grădinărit, floricultură, pomicultură, pepinieră)

A

Deşeuri provenite din cultivarea ciupercilor

Compoziţia iniţială a substratului trebuie să fie limitată la produsele din prezenta anexă

A

Dejecţii provenite de la viermi (vermicompost) şi de la insecte

 

A

Guano

 

A

Amestec compostat sau fermentat de materii vegetale

Produs obţinut din amestecuri de materii vegetale, care au fost supuse operaţiunii de obţinere a compostului sau fermentării anaerobe pentru producţia de biogaz

B

Digestat biogaz conţinând subproduse de origine animală digerate împreună cu materii de origine vegetală sau animală, enumerate în prezenta anexă

Subprodusele de origine animală (inclusiv subprodusele provenite de la animale sălbatice) de categoria 3 şi conţinutul tractului digestiv de categoria 2 [categoriile 2 şi 3, astfel cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului (1)] nu trebuie să provină din ferme industriale.

Procesele trebuie să fie în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 142/2011 al Comisiei (2).

Nu se aplică părţilor comestibile ale recoltei

B

Produse sau subproduse de origine animală menţionate mai jos:

faină de sânge

faină de copite

făină de coarne

făină de oase sau făină de oase degelatinizate

făină de peşte

făină de carne

făină de fulgi, păr şi «chiquette»

lână

blană (1)

păr

produse lactate proteine hidrolizate (2)

(1) Concentraţia maximă în mg/kg de materie uscată de crom (VI): nedetectabil

(2) Nu se aplică părţilor comestibile ale recoltei

A

Produse şi subproduse organice de origine vegetală pentru îngrăşăminte

Exemple: făină de turtă de oleaginoase, coajă de cacao, radicele de malţ

B

Proteine hidrolizate de origine vegetală

 

A

Alge şi produse din alge

Obţinute în mod direct doar prin:

(i) tratamente fizice incluzând deshidratarea, congelarea şi măcinarea;

(ii) extracţie cu apă sau cu soluţii apoase acide şi/sau bazice;

(iii) fermentare

A

Rumeguş şi aşchii de lemn

Lemn netratat chimic după tăiere

A

Compost din scoarţă de copac

Lemn netratat chimic după tăiere

A

Cenuşă de lemn

Pe bază de lemn netratat chimic după tăiere

A

Fosfat natural moale

Produs definit la punctul 7 din anexa IA.2 la Regulamentul (CE) nr. 2003/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului (3) privind îngrăşămintele

Conţinut de cadmiu inferior sau egal cu 90 mg/kg de P205

A

Fosfat aluminocalcic

Produs definit la punctul 6 din anexa IA.2 la Regulamentul nr. 2003/2003,

Conţinut de cadmiu inferior sau egal cu 90 mg/kg de P205

Utilizare limitată la solurile bazice (pH > 7,5)

A

Zgură alcalină

Produse definite la punctul 1 din anexa IA.2 la Regulamentul (CE) nr. 2003/2003

A

Sare brută de potasiu sau kainit

Produse definite la punctul 1 din anexa IA.3 la Regulamentul (CE) nr. 2003/2003

A

Sulfat de potasiu posibil cu conţinut de sare de magneziu

Produs obţinut din sare brută de potasiu printr-un proces de extracţie fizică, posibil conţinând şi săruri de magneziu

A

Reziduu rezultat din distilarea alcoolului şi extract din reziduu

Cu excepţia reziduului amoniacal rezultat din distilarea alcoolului

A

Carbonat de calciu

[cretă, marnă, rocă calcică pulverizată, depozit de nisip cu alge impregnate de calcar, (marnă), cretă fosfatată]

Numai de origine naturală

A

Carbonat de calciu şi magneziu

Numai de origine naturală

de exemplu cretă magnezică, rocă calcică magnezică pulverizată etc.

A

Sulfat de magneziu (kieserit)

Numai de origine naturală

A

Soluţie de clorură de calciu

Tratamentul frunzelor de meri, după evidenţierea unei carenţe de calciu

A

Sulfat de calciu (gips)

Produse definite la punctul 1 din anexa ID la Regulamentul (CE) nr. 2003/2003

Numai de origine naturală

A, B

Var industrial din producţia de zahăr

Subproduse din producţia de zahăr obţinut din sfeclă de zahăr şi din trestie de zahăr

A

Var industrial din procesul de fabricare sub vid a sării

Produs secundar obţinut din procesul de fabricare sub vid a sării din saramura din zonele muntoase

A

Sulf elementar

Produse definite în anexa ID.3 la Regulamentul (CE) nr. 2003/2003

A

Oligoelemente

Micronutrienţi anorganici enumeraţi în partea E din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2003/2003

A

Clorură de sodiu

Numai sare gemă

A

Praf de rocă şi argile

 

B

Leonardit (sediment organic brut, bogat în acizi humici)

Doar dacă este obţinut ca subprodus al unor activităţi de minerit

B

Xilit

Doar dacă este obţinut ca subprodus al unor activităţi de minerit (de exemplu, subprodus rezultat din extracţia cărbunelui brun)

B

Chitină (polizaharidă obţinută din carapace de crustacee)

Doar dacă este obţinută din pescării sustenabile, astfel cum sunt definite la articolul 3 litera (e) din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002 al Consiliului (4) sau din acvacultură ecologică

B

Sediment organic bogat provenit din corpuri de apă dulce, format în absenţa oxigenului

(de exemplu, sapropel)

Doar sedimentele organice care sunt subproduse ale gestionării corpurilor de apă dulce sau care sunt extrase din foste zone de apă dulce

În cazul extracţiei, aceasta ar trebui efectuată în aşa fel încât impactul asupra sistemului acvatic să fie minim.

Doar sedimente derivate din surse necontaminate de pesticide, de poluanţi organici persistenţi şi de substanţe similare petrolului

Concentraţiile maxime în mg/kg de substanţă uscată:

cadmiu: 0,7; cupru: 70; nichel: 25; plumb: 45; zinc: 200; mercur: 0,4; crom (total): 70; crom (VI): nedetectabil

(1) Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală) (JO L 300, 14.11.2009, p. 1).

(2) Regulamentul (UE) nr. 142/2011 al Comisiei din 25 februarie 2011 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de punere în aplicare a Directivei 97/78/CE a Consiliului în ceea ce priveşte anumite probe şi produse care sunt scutite de la controalele sanitar-veterinare la frontieră în conformitate cu directiva menţionată (JO L 54, 26.2.2011, p. 1).

(3) JO L 304, 21.11.2003, p. 1.

(4) Regulamentul (CE) nr. 2371/2002 al Consiliului din 20 decembrie 2002 privind conservarea şi exploatarea durabilă a resurselor piscicole în conformitate cu politica comună în domeniul pescuitului (JO L 358, 31.12.2002, p. 59).

"
ANEXA II:
"- ANEXA II: Pesticide - Produsele pentru protecţia plantelor menţionate la articolul 5 alineatul (1)
Toate substanţele enumerate în prezenta anexă trebuie să îndeplinească cel puţin condiţiile de utilizare specificate în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 (1). Condiţii mai restrictive pentru utilizarea în producţia ecologică sunt specificate în a doua coloană a fiecărui tabel.
(1)Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 al Comisiei din 25 mai 2011 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte lista substanţelor active aprobate (JO L 153, 11.6.2011, p. 1).
1. Substanţe de origine vegetală sau animală

Denumire

Descriere, cerinţe privind compoziţia, condiţii de utilizare

Extract de usturoi (Allium sativum)

 

Azadiractina extrasă din Azadirachta indica (neem)

 

Substanţele de bază (inclusiv:. lecitine, zaharoză, fructoză, oţet, zer, clorhidratul de chitosan (1) şi Equisetum arvense etc.)

Doar acele substanţe de bază care corespund sensului articolului 23 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 (2), care sunt cuprinse în definiţia "produselor alimentare" de la articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 şi care sunt de origine vegetală sau animală

Substanţe care nu trebuie utilizate drept erbicide, ci doar pentru combaterea dăunătorilor şi a bolilor.

Ceară de albine

Doar ca agent de elagare/agent de protecţie a rănilor provocate arborilor prin elagare.

COS-OGA

 

Proteine hidrolizate, cu excepţia gelatinei

 

Laminarin

Varecul trebuie fie cultivat ecologic în conformitate cu articolul 6d, fie recoltat în mod sustenabil în conformitate cu articolul 6c.

Feromoni

Numai în capcane şi dozatoare.

Uleiuri vegetale

Toate utilizările autorizate, cu excepţia utilizării ca erbicid.

Piretrine extrase din Chrysanthemum cinerariaefolium

 

Piretroizi (numai deltametrin sau lambda-cihalotrin)

Numai în capcane cu atractanţi specifici; numai împotriva Bactrocera oleae şi Ceratitis capitata Wied.

Lemn amar extras din Quassia amara

Numai ca insecticid, repelent.

Repelenţi prin miros, de origine animală sau vegetală/grăsime de oaie

Doar pentru părţile necomestibile ale culturii şi în cazul în care cultura nu este ingerată de oi sau capre

Salix spp. Cortex (numit şi extract de scoarţă de salcie)

 

(1) Obţinute din pescării sustenabile sau din acvacultură ecologică.

(2) Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind introducerea pe piaţă a produselor fitosanitare (JO L 309, 24.11.2009, p. 1).

2. Microorganisme sau substanţe produse de microorganisme

Denumire

Descriere, cerinţe privind compoziţia, condiţii de utilizare

Microorganisme

Neprovenite din OMG.

Spinosad

 
3. Alte substanţe decât cele menţionate în secţiunile 1 şi 2

Denumire

Descriere, cerinţe privind compoziţia, condiţii sau restricţii de utilizare

Silicat de aluminiu (caolin)

 

Hidroxid de calciu

Când se utilizează ca fungicid, numai în pomii fructiferi, inclusiv pepiniere, pentru a controla Nectria galligena.

Dioxid de carbon

 

Compuşi ai cuprului, sub formă de: hidroxid de cupru, oxiclorură de cupru, oxid de cupru, amestec de Bordeaux şi sulfat tribazic de cupru

Până la 6 kg de cupru pe hectar pe an.

Pentru culturile perene, statele membre pot, prin derogare de la paragraful precedent, să prevadă ca limita de 6 kg de cupru să poată fi depăşită într-un an dat, cu condiţia limitării la 6 kg a cantităţii medii utilizate efectiv pe o perioadă de 5 ani, constând în anul în curs şi cei patru ani precedenţi.

Diamoniu fosfat

Numai ca atractant în capcane

Etilenă

Se pot autoriza numai utilizările de interior, ca agent de reglare a creşterii plantelor. Autorizările se limitează la utilizatori profesionişti.

Acizi graşi

Toate utilizările autorizate, cu excepţia utilizării ca erbicid

Fosfat feric [fier (III) ortofosfat]

Preparate destinate a fi dispersate pe suprafaţă, între plantele cultivate

Kieselgur (diatomit)

 

Soluţie sulfo-calică (polisulfură de calciu)

 

Ulei de parafină

 

Carbonat acid de potasiu şi sodiu (numit şi bicarbonat de potasiu/sodiu)

 

Nisip de cuarţ

 

Sulf

 
"
ANEXA III:
"- ANEXA VIIIa: Produse şi substanţe autorizate pentru utilizarea sau adăugarea în produsele ecologice din sectorul vitivinicol, menţionate la articolul 29c

Tipul tratamentului în conformitate cu anexa 1 A la Regulamentul (CE) nr. 606/2009

Denumirea produselor sau substanţelor

Condiţii şi restricţii specifice în cadrul limitelor şi al condiţiilor stabilite de Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 şi de Regulamentul (CE) nr. 606/2009

Punctul 1: utilizare pentru aerare sau oxigenare

- Aer

- Oxigen gazos

 

Punctul 3: centrifugare şi filtrare

- Perlit

- Celuloză

- Diatomit

Utilizare numai ca agent de filtrare inert

Punctul 4: utilizare pentru crearea unei atmosfere inerte şi pentru manipularea produsului fără contact cu aerul

- Azot

- Dioxid de carbon

- Argon

 

Punctele 5, 15 şi 21: utilizare

- Drojdii (1)

 

Punctul 6: utilizare

- Fosfat diamoniu

- Clorhidrat de tiamină

- Drojdie inactivată, autolizaţi de drojdie şi pereţi de drojdie

 

Punctul 7: utilizare

- Anhidridă sulfuroasă

- Bisulfit de potasiu sau metabisulfit de potasiu

(a) Conţinutul maxim de anhidridă sulfuroasă nu depăşeşte 100 de miligrame pe litru pentru vinurile roşii menţionate în partea A punctul 1 litera (a) din anexa I B la Regulamentul (CE) nr. 606/2009 şi care au un conţinut de zahăr rezidual mai mic de 2 grame pe litru.

(b) Conţinutul maxim de anhidridă sulfuroasă nu depăşeşte 150 de miligrame pe litru pentru vinurile albe şi roz menţionate în partea A punctul 1 litera (b) din anexa I B la Regulamentul (CE) nr. 606/2009 şi care au un conţinut de zahăr rezidual mai mic de 2 grame pe litru.

(c) Pentru toate celelalte vinuri, conţinutul maxim de anhidridă sulfuroasă aplicat la 1 august 2010 în conformitate cu anexa I B la Regulamentul (CE) nr. 606/2009 se reduce cu 30 miligrame pe litru.

Punctul 9: utilizare

- Cărbune pentru uz oenologic

 

Punctul 10: limpezire

- Gelatină alimentară (2)

- Proteine de origine vegetală extrase din grâu sau mazăre (2)

- Clei de peşte (ihtiocol) (2)

- Ovalbumină (2)

- Taninuri (2)

- Proteine de cartofi (2)

- Extracte proteice din drojdii (2)

- Cazeină

- Chitosan obţinut din Aspergillus niger

- Cazeinat de potasiu

- Dioxid de siliciu

- Bentonită

- Enzime pectolitice

 

Punctul 12: utilizare pentru acidificare

- Acid lactic

- Acid L(+) tartric

 

Punctul 13: utilizare pentru dezacidificare

- Acid L(+) tartric

- Carbonat de calciu

- Tartrat de potasiu neutru

- Bicarbonat de potasiu

 

Punctul 14: adăugare

- Răşină de pin de Alep

 

Punctul 17: utilizare

- Bacterii lactice

 

Punctul 19: adăugare

- Acid L-ascorbic

 

Punctul 22: utilizare pentru barbotaj

- Azot

 

Punctul 23: adăugare

- Dioxid de carbon

 

Punctul 24: adăugare pentru stabilizarea vinului

- Acid citric

 

Punctul 25: adăugare

- Taninuri (2)

 

Punctul 27: adăugare

- Acid metatartric

 

Punctul 28: utilizare

- Gumă de acacia (2) (= gumă arabică)

 

Punctul 30: utilizare

- Bitartrat de potasiu

 

Punctul 31: utilizare

- Citrat cupric

 

Punctul 31: utilizare

- Sulfat de cupru

 

Punctul 35: utilizare

- Manoproteine de drojdie

 

Punctul 38: utilizare

- Aşchii din lemn de stejar

 

Punctul 39: utilizare

- Alginat de potasiu

 

Punctul 44: utilizare

- Chitosan obţinut din Aspergillus niger

 

Punctul 51: utilizare

- Drojdie inactivată

 

Tipul tratamentului în conformitate cu partea A punctul 2 litera (b) din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 606/2009

- Sulfat de calciu

Numai pentru «vino generoso» sau «vino generoso de licor»

(1) Pentru diferitele suşe de drojdii: obţinute din materii prime organice, dacă sunt disponibile.

(2) Obţinute din materii prime organice, dacă sunt disponibile."

Publicat în Jurnalul Oficial cu numărul 264L din data de 23 octombrie 2018