Regulamentul 1584/22-oct-2018 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 889/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice în ceea ce priveşte producţia ecologică, etichetarea şi controlul
Jurnalul Oficial 264L
În vigoarePentru Comisie Preşedintele Jean-Claude JUNCKER |
Autorizaţie | Denumire Produse compuse sau produse care conţin numai materiale enumerate în continuare: | Descriere, cerinţe privind compoziţia, condiţii de utilizare |
A | Gunoi de grajd | Produse care conţin un amestec de excremente animale şi materie vegetală (aşternut pentru animale) Provenienţa din ferme industriale interzisă |
A | Gunoi de grajd uscat şi gunoi de păsări deshidratat | Provenienţa din ferme industriale interzisă |
A | Compost din excremente de animale, inclusiv gunoi de păsări şi compost de gunoi de grajd | Provenienţa din ferme industriale interzisă |
A | Excremente lichide de animale | Utilizate după fermentarea controlată şi/sau diluţia corespunzătoare Provenienţa din ferme industriale interzisă |
B | Amestec compostat sau fermentat de deşeuri menajere | Produs obţinut din deşeuri menajere triate în funcţie de sursele din care provin, care au fost supuse operaţiunii de obţinere a compostului sau fermentării anaerobe pentru producţia de biogaz Numai deşeuri menajere vegetale şi animale Numai în cazul în care sunt produse într-un sistem de colectare închis şi monitorizat, acceptat de statul membru Concentraţiile maxime în mg/kg de substanţă uscată: cadmiu: 0,7; cupru: 70; nichel: 25; plumb: 45; zinc: 200; mercur: 0,4; crom (total): 70; crom (VI): nedetectabil |
A | Turbă | Utilizare limitată la horticultură (grădinărit, floricultură, pomicultură, pepinieră) |
A | Deşeuri provenite din cultivarea ciupercilor | Compoziţia iniţială a substratului trebuie să fie limitată la produsele din prezenta anexă |
A | Dejecţii provenite de la viermi (vermicompost) şi de la insecte | |
A | Guano | |
A | Amestec compostat sau fermentat de materii vegetale | Produs obţinut din amestecuri de materii vegetale, care au fost supuse operaţiunii de obţinere a compostului sau fermentării anaerobe pentru producţia de biogaz |
B | Digestat biogaz conţinând subproduse de origine animală digerate împreună cu materii de origine vegetală sau animală, enumerate în prezenta anexă | Subprodusele de origine animală (inclusiv subprodusele provenite de la animale sălbatice) de categoria 3 şi conţinutul tractului digestiv de categoria 2 [categoriile 2 şi 3, astfel cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului (1)] nu trebuie să provină din ferme industriale. Procesele trebuie să fie în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 142/2011 al Comisiei (2). Nu se aplică părţilor comestibile ale recoltei |
B | Produse sau subproduse de origine animală menţionate mai jos: faină de sânge faină de copite făină de coarne făină de oase sau făină de oase degelatinizate făină de peşte făină de carne făină de fulgi, păr şi «chiquette» lână blană (1) păr produse lactate proteine hidrolizate (2) | (1) Concentraţia maximă în mg/kg de materie uscată de crom (VI): nedetectabil (2) Nu se aplică părţilor comestibile ale recoltei |
A | Produse şi subproduse organice de origine vegetală pentru îngrăşăminte | Exemple: făină de turtă de oleaginoase, coajă de cacao, radicele de malţ |
B | Proteine hidrolizate de origine vegetală | |
A | Alge şi produse din alge | Obţinute în mod direct doar prin: (i) tratamente fizice incluzând deshidratarea, congelarea şi măcinarea; (ii) extracţie cu apă sau cu soluţii apoase acide şi/sau bazice; (iii) fermentare |
A | Rumeguş şi aşchii de lemn | Lemn netratat chimic după tăiere |
A | Compost din scoarţă de copac | Lemn netratat chimic după tăiere |
A | Cenuşă de lemn | Pe bază de lemn netratat chimic după tăiere |
A | Fosfat natural moale | Produs definit la punctul 7 din anexa IA.2 la Regulamentul (CE) nr. 2003/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului (3) privind îngrăşămintele Conţinut de cadmiu inferior sau egal cu 90 mg/kg de P205 |
A | Fosfat aluminocalcic | Produs definit la punctul 6 din anexa IA.2 la Regulamentul nr. 2003/2003, Conţinut de cadmiu inferior sau egal cu 90 mg/kg de P205 Utilizare limitată la solurile bazice (pH > 7,5) |
A | Zgură alcalină | Produse definite la punctul 1 din anexa IA.2 la Regulamentul (CE) nr. 2003/2003 |
A | Sare brută de potasiu sau kainit | Produse definite la punctul 1 din anexa IA.3 la Regulamentul (CE) nr. 2003/2003 |
A | Sulfat de potasiu posibil cu conţinut de sare de magneziu | Produs obţinut din sare brută de potasiu printr-un proces de extracţie fizică, posibil conţinând şi săruri de magneziu |
A | Reziduu rezultat din distilarea alcoolului şi extract din reziduu | Cu excepţia reziduului amoniacal rezultat din distilarea alcoolului |
A | Carbonat de calciu [cretă, marnă, rocă calcică pulverizată, depozit de nisip cu alge impregnate de calcar, (marnă), cretă fosfatată] | Numai de origine naturală |
A | Carbonat de calciu şi magneziu | Numai de origine naturală de exemplu cretă magnezică, rocă calcică magnezică pulverizată etc. |
A | Sulfat de magneziu (kieserit) | Numai de origine naturală |
A | Soluţie de clorură de calciu | Tratamentul frunzelor de meri, după evidenţierea unei carenţe de calciu |
A | Sulfat de calciu (gips) | Produse definite la punctul 1 din anexa ID la Regulamentul (CE) nr. 2003/2003 Numai de origine naturală |
A, B | Var industrial din producţia de zahăr | Subproduse din producţia de zahăr obţinut din sfeclă de zahăr şi din trestie de zahăr |
A | Var industrial din procesul de fabricare sub vid a sării | Produs secundar obţinut din procesul de fabricare sub vid a sării din saramura din zonele muntoase |
A | Sulf elementar | Produse definite în anexa ID.3 la Regulamentul (CE) nr. 2003/2003 |
A | Oligoelemente | Micronutrienţi anorganici enumeraţi în partea E din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2003/2003 |
A | Clorură de sodiu | Numai sare gemă |
A | Praf de rocă şi argile | |
B | Leonardit (sediment organic brut, bogat în acizi humici) | Doar dacă este obţinut ca subprodus al unor activităţi de minerit |
B | Xilit | Doar dacă este obţinut ca subprodus al unor activităţi de minerit (de exemplu, subprodus rezultat din extracţia cărbunelui brun) |
B | Chitină (polizaharidă obţinută din carapace de crustacee) | Doar dacă este obţinută din pescării sustenabile, astfel cum sunt definite la articolul 3 litera (e) din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002 al Consiliului (4) sau din acvacultură ecologică |
B | Sediment organic bogat provenit din corpuri de apă dulce, format în absenţa oxigenului (de exemplu, sapropel) | Doar sedimentele organice care sunt subproduse ale gestionării corpurilor de apă dulce sau care sunt extrase din foste zone de apă dulce În cazul extracţiei, aceasta ar trebui efectuată în aşa fel încât impactul asupra sistemului acvatic să fie minim. Doar sedimente derivate din surse necontaminate de pesticide, de poluanţi organici persistenţi şi de substanţe similare petrolului Concentraţiile maxime în mg/kg de substanţă uscată: cadmiu: 0,7; cupru: 70; nichel: 25; plumb: 45; zinc: 200; mercur: 0,4; crom (total): 70; crom (VI): nedetectabil |
(1) Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală) (JO L 300, 14.11.2009, p. 1). (2) Regulamentul (UE) nr. 142/2011 al Comisiei din 25 februarie 2011 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de punere în aplicare a Directivei 97/78/CE a Consiliului în ceea ce priveşte anumite probe şi produse care sunt scutite de la controalele sanitar-veterinare la frontieră în conformitate cu directiva menţionată (JO L 54, 26.2.2011, p. 1). (3) JO L 304, 21.11.2003, p. 1. (4) Regulamentul (CE) nr. 2371/2002 al Consiliului din 20 decembrie 2002 privind conservarea şi exploatarea durabilă a resurselor piscicole în conformitate cu politica comună în domeniul pescuitului (JO L 358, 31.12.2002, p. 59). | ||
Denumire | Descriere, cerinţe privind compoziţia, condiţii de utilizare |
Extract de usturoi (Allium sativum) | |
Azadiractina extrasă din Azadirachta indica (neem) | |
Substanţele de bază (inclusiv:. lecitine, zaharoză, fructoză, oţet, zer, clorhidratul de chitosan (1) şi Equisetum arvense etc.) | Doar acele substanţe de bază care corespund sensului articolului 23 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 (2), care sunt cuprinse în definiţia "produselor alimentare" de la articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 şi care sunt de origine vegetală sau animală Substanţe care nu trebuie utilizate drept erbicide, ci doar pentru combaterea dăunătorilor şi a bolilor. |
Ceară de albine | Doar ca agent de elagare/agent de protecţie a rănilor provocate arborilor prin elagare. |
COS-OGA | |
Proteine hidrolizate, cu excepţia gelatinei | |
Laminarin | Varecul trebuie fie cultivat ecologic în conformitate cu articolul 6d, fie recoltat în mod sustenabil în conformitate cu articolul 6c. |
Feromoni | Numai în capcane şi dozatoare. |
Uleiuri vegetale | Toate utilizările autorizate, cu excepţia utilizării ca erbicid. |
Piretrine extrase din Chrysanthemum cinerariaefolium | |
Piretroizi (numai deltametrin sau lambda-cihalotrin) | Numai în capcane cu atractanţi specifici; numai împotriva Bactrocera oleae şi Ceratitis capitata Wied. |
Lemn amar extras din Quassia amara | Numai ca insecticid, repelent. |
Repelenţi prin miros, de origine animală sau vegetală/grăsime de oaie | Doar pentru părţile necomestibile ale culturii şi în cazul în care cultura nu este ingerată de oi sau capre |
Salix spp. Cortex (numit şi extract de scoarţă de salcie) | |
(1) Obţinute din pescării sustenabile sau din acvacultură ecologică. (2) Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind introducerea pe piaţă a produselor fitosanitare (JO L 309, 24.11.2009, p. 1). | |
Denumire | Descriere, cerinţe privind compoziţia, condiţii de utilizare |
Microorganisme | Neprovenite din OMG. |
Spinosad |
Denumire | Descriere, cerinţe privind compoziţia, condiţii sau restricţii de utilizare |
Silicat de aluminiu (caolin) | |
Hidroxid de calciu | Când se utilizează ca fungicid, numai în pomii fructiferi, inclusiv pepiniere, pentru a controla Nectria galligena. |
Dioxid de carbon | |
Compuşi ai cuprului, sub formă de: hidroxid de cupru, oxiclorură de cupru, oxid de cupru, amestec de Bordeaux şi sulfat tribazic de cupru | Până la 6 kg de cupru pe hectar pe an. Pentru culturile perene, statele membre pot, prin derogare de la paragraful precedent, să prevadă ca limita de 6 kg de cupru să poată fi depăşită într-un an dat, cu condiţia limitării la 6 kg a cantităţii medii utilizate efectiv pe o perioadă de 5 ani, constând în anul în curs şi cei patru ani precedenţi. |
Diamoniu fosfat | Numai ca atractant în capcane |
Etilenă | Se pot autoriza numai utilizările de interior, ca agent de reglare a creşterii plantelor. Autorizările se limitează la utilizatori profesionişti. |
Acizi graşi | Toate utilizările autorizate, cu excepţia utilizării ca erbicid |
Fosfat feric [fier (III) ortofosfat] | Preparate destinate a fi dispersate pe suprafaţă, între plantele cultivate |
Kieselgur (diatomit) | |
Soluţie sulfo-calică (polisulfură de calciu) | |
Ulei de parafină | |
Carbonat acid de potasiu şi sodiu (numit şi bicarbonat de potasiu/sodiu) | |
Nisip de cuarţ | |
Sulf |
Tipul tratamentului în conformitate cu anexa 1 A la Regulamentul (CE) nr. 606/2009 | Denumirea produselor sau substanţelor | Condiţii şi restricţii specifice în cadrul limitelor şi al condiţiilor stabilite de Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 şi de Regulamentul (CE) nr. 606/2009 |
Punctul 1: utilizare pentru aerare sau oxigenare | - Aer - Oxigen gazos | |
Punctul 3: centrifugare şi filtrare | - Perlit - Celuloză - Diatomit | Utilizare numai ca agent de filtrare inert |
Punctul 4: utilizare pentru crearea unei atmosfere inerte şi pentru manipularea produsului fără contact cu aerul | - Azot - Dioxid de carbon - Argon | |
Punctele 5, 15 şi 21: utilizare | - Drojdii (1) | |
Punctul 6: utilizare | - Fosfat diamoniu - Clorhidrat de tiamină - Drojdie inactivată, autolizaţi de drojdie şi pereţi de drojdie | |
Punctul 7: utilizare | - Anhidridă sulfuroasă - Bisulfit de potasiu sau metabisulfit de potasiu | (a) Conţinutul maxim de anhidridă sulfuroasă nu depăşeşte 100 de miligrame pe litru pentru vinurile roşii menţionate în partea A punctul 1 litera (a) din anexa I B la Regulamentul (CE) nr. 606/2009 şi care au un conţinut de zahăr rezidual mai mic de 2 grame pe litru. (b) Conţinutul maxim de anhidridă sulfuroasă nu depăşeşte 150 de miligrame pe litru pentru vinurile albe şi roz menţionate în partea A punctul 1 litera (b) din anexa I B la Regulamentul (CE) nr. 606/2009 şi care au un conţinut de zahăr rezidual mai mic de 2 grame pe litru. (c) Pentru toate celelalte vinuri, conţinutul maxim de anhidridă sulfuroasă aplicat la 1 august 2010 în conformitate cu anexa I B la Regulamentul (CE) nr. 606/2009 se reduce cu 30 miligrame pe litru. |
Punctul 9: utilizare | - Cărbune pentru uz oenologic | |
Punctul 10: limpezire | - Gelatină alimentară (2) - Proteine de origine vegetală extrase din grâu sau mazăre (2) - Clei de peşte (ihtiocol) (2) - Ovalbumină (2) - Taninuri (2) - Proteine de cartofi (2) - Extracte proteice din drojdii (2) - Cazeină - Chitosan obţinut din Aspergillus niger - Cazeinat de potasiu - Dioxid de siliciu - Bentonită - Enzime pectolitice | |
Punctul 12: utilizare pentru acidificare | - Acid lactic - Acid L(+) tartric | |
Punctul 13: utilizare pentru dezacidificare | - Acid L(+) tartric - Carbonat de calciu - Tartrat de potasiu neutru - Bicarbonat de potasiu | |
Punctul 14: adăugare | - Răşină de pin de Alep | |
Punctul 17: utilizare | - Bacterii lactice | |
Punctul 19: adăugare | - Acid L-ascorbic | |
Punctul 22: utilizare pentru barbotaj | - Azot | |
Punctul 23: adăugare | - Dioxid de carbon | |
Punctul 24: adăugare pentru stabilizarea vinului | - Acid citric | |
Punctul 25: adăugare | - Taninuri (2) | |
Punctul 27: adăugare | - Acid metatartric | |
Punctul 28: utilizare | - Gumă de acacia (2) (= gumă arabică) | |
Punctul 30: utilizare | - Bitartrat de potasiu | |
Punctul 31: utilizare | - Citrat cupric | |
Punctul 31: utilizare | - Sulfat de cupru | |
Punctul 35: utilizare | - Manoproteine de drojdie | |
Punctul 38: utilizare | - Aşchii din lemn de stejar | |
Punctul 39: utilizare | - Alginat de potasiu | |
Punctul 44: utilizare | - Chitosan obţinut din Aspergillus niger | |
Punctul 51: utilizare | - Drojdie inactivată | |
Tipul tratamentului în conformitate cu partea A punctul 2 litera (b) din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 606/2009 | - Sulfat de calciu | Numai pentru «vino generoso» sau «vino generoso de licor» |
(1) Pentru diferitele suşe de drojdii: obţinute din materii prime organice, dacă sunt disponibile. (2) Obţinute din materii prime organice, dacă sunt disponibile." | ||