Regulamentul 1560/30-iul-2025 de autorizare a unei menţiuni de sănătate înscrise pe produsele alimentare, alta decât cele care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire şi la dezvoltarea şi sănătatea copiilor, şi de modificare a Regulamentului (UE) nr. 432/2012

Acte UE

Jurnalul Oficial seria L

În vigoare
Versiune de la: 31 Iulie 2025
Regulamentul 1560/30-iul-2025 de autorizare a unei menţiuni de sănătate înscrise pe produsele alimentare, alta decât cele care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire şi la dezvoltarea şi sănătatea copiilor, şi de modificare a Regulamentului (UE) nr. 432/2012
Dată act: 30-iul-2025
Emitent: Comisia Europeana
(Text cu relevanţă pentru SEE)
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind menţiunile nutriţionale şi de sănătate înscrise pe produsele alimentare (1), în special articolul 18 alineatul (4),
(1)JO L 404, 30.12.2006, p. 9, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2006/1924/oj.
Întrucât:
(1)Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 prevede că menţiunile de sănătate înscrise pe produsele alimentare sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt autorizate de Comisie în conformitate cu regulamentul respectiv şi sunt incluse într-o listă de menţiuni de sănătate permise.
(2)În temeiul articolului 13 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006, prin Regulamentul (UE) nr. 432/2012 al Comisiei (2) s-a stabilit o listă cu menţiuni de sănătate permise care pot fi înscrise pe produsele alimentare, altele decât cele care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire şi la dezvoltarea şi sănătatea copiilor.
(2)Regulamentul (UE) nr. 432/2012 al Comisiei din 16 mai 2012 de stabilire a unei liste de menţiuni de sănătate permise, înscrise pe produsele alimentare, altele decât cele care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire şi la dezvoltarea şi sănătatea copiilor (JO L 136, 25.5.2012, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2012/432/oj).
(3)Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 prevede, de asemenea, că cererile de autorizare a menţiunilor de sănătate pot fi trimise de către operatorii din sectorul alimentar autorităţii naţionale competente a unui stat membru. Autoritatea naţională competentă trebuie să transmită cererile valabile Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară ("autoritatea"), în vederea efectuării unei evaluări ştiinţifice, precum şi Comisiei şi statelor membre, în scop informativ.
(4)Comisia trebuie să decidă cu privire la autorizarea menţiunilor de sănătate ţinând seama de avizul emis de autoritate, de toate dispoziţiile relevante din legislaţia Uniunii şi de alţi factori legitimi relevanţi pentru chestiunea în cauză.
(5)Pentru a stimula inovarea, menţiunile de sănătate care se bazează pe dovezi ştiinţifice stabilite recent şi/sau care includ o cerere de protecţie a datelor care fac obiectul unor drepturi de proprietate sunt supuse unei proceduri accelerate de autorizare.
(6)Ca urmare a unei cereri din partea societăţii Zespri International Limited (denumită în continuare "solicitantul"), transmisă în temeiul articolului 13 alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006, autorităţii i s-a solicitat să emită un aviz privind justificarea ştiinţifică a unei menţiuni de sănătate referitoare la kiwi verde (Actinidia deliciosa"Hayward") şi menţinerea unei defecări normale (întrebarea nr. EFSA- Q-2020-000562).
(7)Menţiunea propusă iniţial de solicitant a fost formulată după cum urmează: "Consumul regulat de kiwi verde contribuie la confortul gastrointestinal" sau "consumul regulat de kiwi verde reduce disconfortul gastrointestinal". Ţinând seama de legătura propusă cu sănătatea şi de acord cu solicitantul, autoritatea a modificat formularea menţiunii evaluate astfel: "Consumul regulat de kiwi verde menţine o defecare normală".
(8)La 11 iunie 2021, autoritatea a publicat avizul ştiinţific cu privire la menţiunea respectivă (3), în care a concluzionat că, pe baza datelor prezentate, a fost stabilită o legătură cauză-efect între consumul de kiwi verde (Actinidia deliciosa"Hayward") şi menţinerea unei defecări normale. Populaţia ţintă este populaţia generală. În consecinţă, o menţiune de sănătate care reflectă această concluzie trebuie să fie considerată conformă cu cerinţele Regulamentului (CE) nr. 1924/2006 şi să fie inclusă în lista menţiunilor de sănătate permise a Uniunii, stabilită prin Regulamentul (UE) nr. 432/2012.
(3)EFSA Journal 2021;19(6):6641.
(9)În urma unei cereri adresate Comisiei de către solicitant pentru o formulare mai uşor de înţeles de către consumatori, autoritatea a confirmat că formularea "Consumul de kiwi verde contribuie la funcţionarea normală a intestinului prin creşterea frecvenţei scaunelor" reflectă dovezile ştiinţifice.
(10)Grupul special a remarcat, în avizul său ştiinţific, că nu s-a putut trage nicio concluzie cu privire la justificarea ştiinţifică a menţiunii pe baza studiilor efectuate cu alte alimente decât fructele proaspete de kiwi verde.
(11)Articolul 13 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 prevede că menţiunile de sănătate permise trebuie să fie însoţite de toate condiţiile (inclusiv restricţiile) necesare utilizării lor. Prin urmare, lista menţiunilor de sănătate permise ar trebui să includă formularea menţiunilor şi condiţiile specifice de utilizare, precum şi, dacă este cazul, condiţiile sau restricţiile de utilizare şi/sau o declaraţie sau o avertizare suplimentară, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 şi cu avizele autorităţii.
(12)În conformitate cu articolul 20 din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006, registrul cu menţiuni nutriţionale şi de sănătate care conţine toate menţiunile de sănătate autorizate ar trebui actualizat.
(13)Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 432/2012 ar trebuie modificat în consecinţă.
(14)Statele membre au fost consultate,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
-****-
Art. 1
Menţiunea de sănătate din anexa la prezentul regulament se înscrie în lista Uniunii cu menţiuni de sănătate permise prevăzută la articolul 13 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006.
Art. 2
- Anexa la Regulamentul (UE) nr. 432/2012 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.
Art. 3
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.
-****-
Adoptat la Bruxelles, 30 iulie 2025.

Pentru Comisie

Preşedinta

Ursula VON DER LEYEN

ANEXĂ:
În anexa la Regulamentul (UE) nr. 432/2012 se introduce următoarea rubrică, în ordine alfabetică:

Nutrient, substanţă, produs alimentar sau categorie de produse alimentare

Menţiune

Condiţii de utilizare a menţiunii

Condiţii şi/sau restricţii de utilizare a produsului alimentar şi/sau indicaţii sau avertizări suplimentare

Număr în EFSA Journal

Numărul corespunzător înregistrării din lista consolidată prezentată spre a fi evaluată de către EFSA

"Kiwi verde (Actinidia deliciosa«Hayward»)

Consumul de kiwi verde contribuie la funcţionarea normală a intestinului prin creşterea frecvenţei scaunelor

Cererea poate fi utilizată numai pentru:

(i) fructe proaspete de kiwi verde vândute ca atare sau

(ii) fructe proaspete de kiwi verde care au fost doar decojite şi/sau tăiate

rezultând minimum 200 g de pulpă de kiwi.

Consumatorul este informat cu privire la faptul că efectul benefic se obţine în condiţiile unui consum zilnic de 200 g de pulpă de fruct proaspăt de kiwi verde.

2021;19(6):6641"

Publicat în Jurnalul Oficial seria L din data de 31 iulie 2025