Regulamentul 1510/20-iul-2023 de modificare a Regulamentului (UE) 2023/915 în ceea ce priveşte nivelurile maxime de cadmiu din ciufe şi din anumite ciuperci de cultură

Acte UE

Jurnalul Oficial 184L

În vigoare
Versiune de la: 21 Iulie 2023
Regulamentul 1510/20-iul-2023 de modificare a Regulamentului (UE) 2023/915 în ceea ce priveşte nivelurile maxime de cadmiu din ciufe şi din anumite ciuperci de cultură
Dată act: 20-iul-2023
Emitent: Comisia Europeana
(Text cu relevanţă pentru SEE)
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (CEE) nr. 315/93 al Consiliului din 8 februarie 1993 de stabilire a procedurilor comunitare privind contaminanţii din alimente (1), în special articolul 2 alineatul (3),
(1)JO L 37, 13.2.1993, p. 1.
întrucât:
(1)Regulamentul (UE) 2023/915 al Comisiei (2) stabileşte nivelurile maxime pentru cadmiu într-o serie de produse alimentare.
(2)Regulamentul (UE) 2023/915 al Comisiei din 25 aprilie 2023 privind nivelurile maxime pentru anumiţi contaminanţi din produsele alimentare şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 (JO L 119, 5.5.2023, p. 103).
(2)La 30 ianuarie 2009, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (denumită în continuare "autoritatea") a adoptat un aviz ştiinţific privind cadmiul din produsele alimentare (3). Autoritatea a concluzionat că cadmiul este, în principal, toxic pentru rinichi, în special pentru celulele tubulare proximale unde se acumulează în timp şi poate cauza disfuncţie renală. Având în vedere efectele toxice ale cadmiului asupra rinichilor, autoritatea a stabilit o doză săptămânală tolerabilă de cadmiu de 2,5 g/kg de greutate corporală. În plus, autoritatea a concluzionat că expunerea medie a adulţilor din întreaga Uniune este apropiată sau uşor mai mare decât doza săptămânală tolerabilă. Aceasta a concluzionat, de asemenea, că subgrupurile cum ar fi vegetarienii, copiii, fumătorii şi persoanele care trăiesc în zone puternic contaminate pot depăşi doza săptămânală tolerabilă de aproape două ori. Prin urmare, autoritatea a concluzionat că expunerea actuală la cadmiu la nivel de populaţie trebuie redusă. Ca urmare a avizului ştiinţific respectiv, la 17 ianuarie 2012, autoritatea a emis un raport ştiinţific în care a confirmat că copiii şi adulţii expuşi la cea de a 95-a percentilă ar putea depăşi valorile orientative bazate pe starea de sănătate (4).
(3)Grupul EFSA pentru contaminanţii din lanţul alimentar (CONTAM); Aviz ştiinţific privind cadmiul din alimente. EFSA Journal 2009(980) 1-139, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2009.980
(4)Scientific Report of EFSA on Cadmium dietary exposure in the European population (Raport ştiinţific al EFSA privind expunerea alimentară la cadmiu a populaţiei europene). EFSA Journal 2012;10(1), 2551 [37 pp.], https://doi.org/10.2903/j.efsa.2012.2551
(3)Ţinând seama de avizul ştiinţific şi de raportul ştiinţific al autorităţii, au fost stabilite noi niveluri maxime pentru cadmiu în alimentele pentru copii, în ciocolată şi în produsele pe bază de cacao în temeiul Regulamentului (UE) nr. 488/2014 al Comisiei (5). Comisia a adoptat Recomandarea 2014/193/UE (6), care solicita statelor membre să se asigure că metodele de atenuare disponibile au fost comunicate şi promovate în rândul fermierilor şi au început sau au continuat să fie aplicate, pentru a monitoriza cu regularitate progresele înregistrate în ceea ce priveşte măsurile de atenuare prin colectarea de date privind nivelurile de cadmiu prezente în produsele alimentare şi raportarea datelor, în special cu privire la nivelurile de cadmiu apropiate sau superioare nivelurilor maxime, până în februarie 2018.
(5)Regulamentul (UE) nr. 488/2014 al Comisiei din 12 mai 2014 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 în ceea ce priveşte nivelurile maxime de cadmiu din produsele alimentare (JO L 138, 13.5.2014, p. 75).
(6)Recomandarea 2014/193/UE a Comisiei din 4 aprilie 2014 privind reducerea prezenţei cadmiului în produsele alimentare (JO L 104, 8.4.2014, p. 80).
(4)Pe baza datelor privind prezenţa cadmiului, colectate după punerea în aplicare a măsurilor de atenuare, prin Regulamentul (UE) 2021/1323 al Comisiei (7), nivelurile maxime de cadmiu au fost reduse într-o gamă largă de produse alimentare.
(7)Regulamentul (UE) 2021/1323 al Comisiei din 10 august 2021 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 în ceea ce priveşte nivelurile maxime ale cadmiului din anumite produse alimentare (JO L 288, 11.8.2021, p. 13).
(5)De la publicarea Regulamentului (UE) 2021/1323, au devenit disponibile noi date privind prezenţa cadmiului în ciufe şi în anumite specii de ciuperci de cultură mai puţin consumate.
(6)Nivelul maxim de cadmiu din ridichi, care, prin Regulamentul (UE) 2021/1323, a fost redus de la 0,10 la 0,020 mg/kg, se aplică în cazul ciufelor. Acest nivel maxim a fost redus pe baza datelor referitoare la prezenţa cadmiului disponibile la momentul respectiv pentru cele mai consumate specii din cadrul grupului de produse "ridichi" (Raphanus sativus var. sativus). Cu toate acestea, între timp au devenit disponibile date mai recente referitoare la prezenţa cadmiului în mod specific în ceea ce priveşte ciufele, care arată că acestea din urmă conţin concentraţii mai mari de cadmiu decât alte ridichi. Prin urmare, a devenit clar că nivelul maxim stabilit pentru cadmiu în ciufe nu este în conformitate cu principiul "nivelului cel mai scăzut posibil" (As Low As Reasonably Achievable – ALARA). În plus, având în vedere volumul scăzut al consumului de ciufe, contribuţia acestora la expunerea consumatorilor la cadmiu este limitată.
(7)Prin Regulamentul (UE) 2021/1323, nivelurile maxime pentru ciupercile de cultură au fost reduse de la 0,20 mg/kg pentru Agaricus bisporus, Lentinula edodes şi Pleurotus ostreatus şi de la 1,0 mg/kg pentru alte ciuperci de cultură la 0,15 mg/kg pentru Lentinula edodes şi Pleurotus ostreatus şi la 0,050 mg/kg pentru toate celelalte ciuperci de cultură, inclusiv Agaricus bisporus. Nivelul maxim pentru ciupercile de cultură, altele decât Lentinula edodes şi Pleurotus ostreatus, a fost redus pe baza datelor referitoare la prezenţa cadmiului disponibile la momentul respectiv pentru cele mai consumate specii din cadrul acestui grup de produse (Agaricus bisporus). Cu toate acestea, între timp au devenit disponibile date mai recente referitoare la prezenţa cadmiului pentru anumite specii specifice de ciuperci de cultură mai puţin consumate decât Agaricus bisporus, Lentinula edodes şi Pleurotus ostreatus, care arată că acestea conţin concentraţii de cadmiu mai mari decât Agaricus bisporus. Prin urmare, a devenit clar că nivelul maxim stabilit pentru cadmiu în ciupercile de cultură, altele decât Agaricus bisporus, Lentinula edodes şi Pleurotus ostreatus, nu este în conformitate cu principiul "ALARA". În plus, întrucât speciile Agaricus bisporus, Lentinula edodes şi Pleurotus ostreatus reprezintă principala fracţiune din volumul total de ciuperci consumate în Uniune, contribuţia celorlalte ciuperci de cultură la expunerea consumatorilor la cadmiu este limitată.
(8)Pentru a ţine seama de principiul "ALARA" şi pentru a evita rate de neconformitate disproporţionate pentru ciufe şi ciupercile de cultură, altele decât Agaricus bisporus, Lentinula edodes şi Pleurotus ostreatus, menţinând, în acelaşi timp, un nivel ridicat de siguranţă alimentară, nivelurile maxime pentru cadmiu în speciile respective trebuie să fie majorate.
(9)Prin urmare, Regulamentul (UE) 2023/915 trebuie să fie modificat în consecinţă.
(10)Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare şi hrană pentru animale,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
-****-
Art. 1
- Anexa la Regulamentul (UE) 2023/915 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.
Art. 2
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.
-****-
Adoptat la Bruxelles, 20 iulie 2023.

Pentru Comisie

Preşedinta

Ursula VON DER LEYEN

ANEXĂ:
- Secţiunea 3 (Metale şi alte elemente) subsecţiunea 3.2 (Cadmiu) din anexa la Regulamentul (UE) 2023/915 se modifică după cum urmează:
1.Punctul 3.2.2 se înlocuieşte cu următorul text:

"3.2.2

Legume rădăcinoase şi cu tuberculi

Nivelul maxim se aplică greutăţii umede.

Nivelul maxim se aplică după spălare şi după separarea părţii comestibile.

3.2.2.1

Legume rădăcinoase şi cu tuberculi, cu excepţia produselor enumerate la punctele 3.2.2.2, 3.2.2.3, 3.2.2.4, 3.2.2.5, 3.2.2.6 şi 3.2.2.7

0,10

În cazul cartofilor, nivelul maxim se aplică cartofilor decojiţi.

3.2.2.2

Sfeclă

0,060

3.2.2.3

Ţelină de rădăcină

0,15

3.2.2.4

Hrean, păstârnac, barba-caprei

0,20

3.2.2.5

Ridichi, cu excepţia ciufelor

0,020

3.2.2.6

Ciufe

0,10

3.2.2.7

Rădăcini şi tuberculi tropicali, rădăcini de pătrunjel, napi

0,050

"
2.Punctul 3.2.9 se înlocuieşte cu următorul text:

"3.2.9

Ciuperci

Nivelul maxim se aplică greutăţii umede.

Nivelul maxim se aplică după spălare şi după separarea părţii comestibile."

3.2.9.1

Agaricus bisporus

0,050

3.2.9.2

Ciuperci de cultură, altele decât Agaricus bisporus

0,15

3.2.9.3

Ciuperci sălbatice

0,50

Publicat în Jurnalul Oficial cu numărul 184L din data de 21 iulie 2023