Regulamentul 1449/18-iul-2025 de modificare a anexei III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului privind norme specifice de igienă pentru sacrificarea de urgenţă a ungulatelor domestice, pentru tonul congelat în saramură şi pentru produsele înalt rafinate
Acte UE
Jurnalul Oficial seria L
În vigoare Versiune de la: 29 Octombrie 2025
Regulamentul 1449/18-iul-2025 de modificare a anexei III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului privind norme specifice de igienă pentru sacrificarea de urgenţă a ungulatelor domestice, pentru tonul congelat în saramură şi pentru produsele înalt rafinate
Dată act: 18-iul-2025
Emitent: Comisia Europeana
(Text cu relevanţă pentru SEE)
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală (1), în special articolul 10 alineatul (1) al doilea paragraf literele (a), (b), (c), (d) şi (e),
(1)JO L 139, 30.4.2004, p. 55, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2004/853/oj.
Întrucât:
(1)Regulamentul (CE) nr. 853/2004 stabileşte norme specifice privind igiena alimentelor de origine animală care trebuie respectate de operatorii din sectorul alimentar. Operatorii din sectorul alimentar trebuie să respecte, printre altele, cerinţele specifice prevăzute în anexa III la regulamentul respectiv.
(2)Secţiunea I capitolul VI din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 prevede că operatorii din sectorul alimentar trebuie să se asigure că carnea de ungulate domestice care au fost sacrificate de urgenţă în afara abatorului poate fi utilizată pentru consumul uman numai în cazul în care carnea respectă cerinţele prevăzute în capitolul respectiv. Punctul 5 din capitolul VI menţionat prevede obligaţia operatorului din sectorul alimentar de a însoţi animalul sacrificat până la abator de o declaraţie. Conţinutul respectivei declaraţii este inclus în informaţiile privind lanţul alimentar care sunt solicitate în conformitate cu secţiunea III punctul 3 din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 853/2004. Pentru claritate şi pentru evitarea eventualelor suprapuneri, punctul 5 din capitolul VI din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 trebuie înlocuit cu o trimitere la informaţiile privind lanţul alimentar care sunt solicitate în conformitate cu secţiunea III din anexa II la regulamentul respectiv.
(3)Secţiunea VIII capitolul I partea I.C. punctul 1 din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 impune vaselor congelator să dispună de echipamente de congelare cu o putere suficientă pentru a putea congela cât mai rapid posibil într-un proces continuu şi cu un interval de stabilizare a temperaturii de congelare cât mai scurt posibil, astfel încât să se atingă o temperatură internă de maximum -18 °C. Punctul 2 din partea respectivă impune vaselor congelator să dispună de instalaţii frigorifice cu o putere suficientă pentru a menţine produsele pescăreşti în spaţiile de depozitare la o temperatură care să nu fie mai mare de -18 °C. În conformitate cu secţiunea VIII capitolul I partea II punctul 7 din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, atunci când peştii întregi destinaţi producţiei de conserve sunt congelaţi în saramură, temperatura lor trebuie să fie de maximum -9 °C. Acest punct prevede totodată că, deşi peştii întregi care sunt congelaţi iniţial în saramură la o temperatură de maximum -9 °C sunt congelaţi ulterior la o temperatură de -18 °C, ei trebuie să fie destinaţi producţiei de conserve.
(4)Controalele oficiale efectuate de statele membre şi auditurile şi controalele oficiale efectuate de Comisie atât în statele membre, cât şi în ţările terţe au arătat că, în practică, vasele congelator nu au putut atinge temperatura de -18 °C pentru congelarea tonului în saramură. Rapoartele de audit au arătat şi ele că anumiţi operatori din sectorul alimentar au introdus ilegal pe piaţă ton congelat în saramură la -9 °C drept ton neprelucrat pentru consumul uman direct. În conformitate cu secţiunea VIII capitolul I partea II punctul 7 din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, acest ton nu poate fi destinat decât producţiei de conserve. Această practică poate expune consumatorii la riscuri pentru sănătate, deoarece o producţie excesivă de histamină duce la sindromul scombroid.
(5)Sistemul de alertă rapidă pentru alimente şi furaje (RASFF) a emis un număr tot mai mare de notificări privind prezenţa histaminei peste limita stabilită la rândul 1.26 din capitolul I din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 al Comisiei (2) în fileul de ton decongelat ambalat în vid, tratat cu aditivi, şi privind intoxicaţiile alimentare cu scombroid asociate consumului de astfel de produse. Statele membre au luat măsuri în urma controalelor oficiale, dar notificările RASFF recente au demonstrat că aceste măsuri nu au soluţionat problema.
(2)Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare (JO L 338, 22.12.2005, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/2073/oj.
(6)Consultările Comisiei cu autorităţile competente ale statelor membre şi cu organizaţiile părţilor interesate au arătat că tehnologiile de congelare de la bordul anumitor nave s-au îmbunătăţit substanţial, iar în prezent este posibilă congelarea tonului în saramură la -18 °C, menţinând în acelaşi timp caracteristicile organoleptice ale acestuia şi garantând siguranţa tonului în anumite condiţii. Prin urmare, este oportun să se stabilească cerinţe privind congelarea tonului în saramură la -18 °C, destinat producţiei de produse pescăreşti preparate. Aceste cerinţe trebuie, de asemenea, să garanteze faptul că operatorii efectuează controale proprii adecvate şi să faciliteze controalele oficiale care trebuie efectuate de către autorităţile competente, necesare pentru a face diferenţa între vasele congelator respective vasele care congelează tonul în saramură la -9 °C destinat exclusiv producţiei de conserve.
(7)Aceste cerinţe trebuie să garanteze că vasele congelator sunt echipate astfel încât să poată congela tonul în saramură la -18 °C pentru o perioadă de timp prestabilită. În plus, operatorii din sectorul alimentar în cauză trebuie să poată monitoriza temperatura saramurii în timp real, utilizând mijloace de comunicare la distanţă. Autorităţile competente ale statelor membre trebuie să aibă acces la aceste date. Puterea de congelare adecvată a vaselor congelator care congelează tonul în saramură trebuie identificată în timpul procedurii de aprobare a respectivelor vase congelator pentru a permite autorităţilor competente să identifice tonul care provine de la aceste vase congelator în timpul controalelor oficiale şi pentru a putea lua măsuri împotriva operatorilor care introduc ilegal pe piaţă ton care nu a fost congelat la -18 °C. Aceste măsuri trebuie să asigure funcţionarea corectă a pieţei interne, protejând totodată consumatorii, în conformitate cu obiectivele Regulamentului (CE) nr. 853/2004.
(8)În plus, este necesar să se stabilească parametri stricţi timp/temperatură pentru congelarea tonului în saramură la o temperatură internă de -18 °C în vasele congelator autorizate pentru această activitate. Scăderea temperaturii trebuie să se realizeze printr-un proces continuu şi sub rezerva respectării cerinţelor stabilite. În special, trebuie stabilită durata totală a procesului de congelare.
(9)Secţiunea VIII capitolul I părţile I şi II din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 trebuie modificată în consecinţă.
(10)Secţiunea XVI din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 stabileşte cerinţe specifice pentru anumite produse înalt rafinate atunci când operatorii din sectorul alimentar trebuie să garanteze că tratamentul materiilor prime elimină orice risc pentru sănătatea animală sau publică. Produsele de origine animală autorizate ca aditivi alimentari în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului (3) sunt şi ele astfel de produse înalt rafinate, deoarece producţia unor astfel de aditivi elimină aceste riscuri şi, prin urmare, trebuie incluse în secţiunea XVI din anexa respectivă. Unii dintre aceşti aditivi provin de la insecte şi, prin urmare, insectele trebuie permise ca materii prime pentru produsele înalt rafinate. Prin urmare, secţiunea XVI din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 trebuie modificată în consecinţă.
(3)Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari (JO L 354, 31.12.2008, p. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1333/oj).
(11)Pentru a acorda părţilor interesate timpul necesar instituirii de proceduri pentru a se conforma noilor cerinţe care rezultă din modificările aduse secţiunii VIII din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, prezentul regulament trebuie să se aplice de la din 27 ianuarie 2026.
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
-****-
Art. 1
- Anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.
Art. 2
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Cu toate acestea, punctul 2 din anexa la prezentul regulament se aplică de la din 27 ianuarie 2026.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.
-****-
Adoptat la Bruxelles, 18 iulie 2025.
Pentru Comisie Preşedinta Ursula VON DER LEYEN |
ANEXĂ:
- Anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 se modifică după cum urmează:
1.în secţiunea I capitolul VI, punctul 5 se înlocuieşte cu următorul text:
"5. este necesar ca informaţiile privind lanţul alimentar solicitate în conformitate cu secţiunea III din anexa II să însoţească animalul sacrificat până la abator;"
2.în secţiunea VIII:
(a)capitolul I se modifică după cum urmează:
(i)- partea I.C se înlocuieşte cu următorul text:
"C. Cerinţe care se aplică vaselor congelator
1.Este necesar ca vasele congelator:
(a)să dispună de echipamente de congelare cu o putere suficientă pentru a putea congela cât mai rapid posibil într-un proces continuu şi cu un interval de stabilizare a temperaturii de congelare cât mai scurt posibil, astfel încât să se atingă o temperatură internă de maximum -18 °C;
(b)să dispună de instalaţii frigorifice cu o putere suficientă pentru a menţine produsele pescăreşti în spaţiile de depozitare la o temperatură care să nu fie mai mare de -18 °C. Calele de depozitare pot fi utilizate pentru congelare numai dacă îndeplinesc condiţiile de la litera (a) a prezentului punct şi trebuie să fie echipate cu un sistem de înregistrare a temperaturii amplasat astfel încât să poată fi consultat uşor. Senzorul de temperatură a sistemului de înregistrare trebuie să fie situat în zona unde temperatura spaţiului de depozitare este cea mai mare;
(c)să respecte cerinţele, stabilite la punctul 2 din partea I.B., care se aplică navelor proiectate şi echipate pentru a asigura conservarea produselor pescăreşti proaspete mai mult de douăzeci şi patru de ore.
2.În plus faţă de cerinţele prevăzute la punctul 1 din prezenta parte, vasele congelator care congelează ton în saramură, astfel cum se menţionează în partea II punctul 8, trebuie să fie echipate cu un sistem care:
(a)monitorizează continuu în timp real şi înregistrează temperatura saramurii la bord utilizând mijloace electronice de măsurare a temperaturii;
(b)permite operatorului din sectorul alimentar monitorizarea în timp real de pe uscat a temperaturii saramurii.
3.Operatorii din sectorul alimentar ai vaselor congelator care congelează ton în saramură, astfel cum se menţionează în partea II punctul 8, trebuie să acorde acces, la cerere, autorităţilor competente la datele privind temperatura saramurii, colectate prin intermediul sistemului menţionat la punctul 2 literele (a) şi (b) din prezenta parte.
4.Operatorii din sectorul alimentar ai vaselor congelator care congelează ton în saramură, astfel cum se menţionează în partea II punctul 8, trebuie să elaboreze un plan de validare privind puterea de congelare a vaselor congelator care congelează ton în saramură, care trebuie să includă următoarele:
(a)studii cinetice coerente şi o curbă de corelare între saramură şi temperatura internă, pe de o parte, şi timpul şi perioadele de răcire menţionate în partea II punctul 8 literele (a) şi (b), pe de altă parte; aceste studii şi curba de corelare trebuie să se bazeze pe temperatura tonului înregistrată de instrumentele plasate în tonul eşantionat, precum şi pe alte criterii stabilite eventual de autorităţile competente;
(b)dovada că sondele sau senzorii de temperatură sunt certificaţi în conformitate cu standardele internaţionale relevante de măsurare a temperaturii.
5.Autoritatea competentă trebuie să verifice planul de validare şi să identifice puterea de congelare a vaselor congelator care congelează ton în saramură, astfel cum se menţionează în partea II punctul 8, în timpul procesului de aprobare a respectivelor vase congelator în conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din prezentul regulament sau, în cazul vaselor congelator care arborează pavilionul unei ţări terţe, atunci când înscriu vasele congelator pe lista întocmită în conformitate cu articolul 127 alineatul (3) litera (e) punctele (ii) şi (iii) din Regulamentul (UE) 2017/625."
(ii)în partea I.D, punctul 3 se înlocuieşte cu următorul text: "Este necesar ca vasele fabrică care congelează produsele pescăreşti să dispună de un echipament care respectă condiţiile care se aplică vaselor congelator prevăzute în partea I.C punctul 1 literele (a) şi (b)."
(iii)partea I.E se înlocuieşte cu următorul text: "Navele frigorifice cu care se transportă şi/sau se depozitează în vrac produse pescăreşti congelate trebuie să dispună de un echipament care îndeplineşte condiţiile prevăzute pentru vasele congelator din partea C punctul 1 litera (b) cu privire la capacitatea acestora de a menţine temperatura."
(iv)la partea II se adaugă următorul punct 8:
"8.Tonul întreg (genul Thunnus şi Katsuwonus) poate fi congelat în saramură la o temperatură internă de -18 °C în vasele congelator menţionate în secţiunea VIII capitolul I partea I.C punctul 2, cu condiţia ca scăderea temperaturii să se realizeze printr-un proces continuu şi sub rezerva respectării următoarelor cerinţe:
(a)în cazul în care se desfăşoară un proces de congelare directă în saramură, durata totală a acestuia pentru a ajunge la o temperatură internă de -18 °C nu trebuie să depăşească 96 de ore după ce prima captură de ton a fost pusă în saramură, iar tonul trebuie să atingă o temperatură internă sub 0 °C în mai puţin de 24 de ore;
(b)în cazul în care se efectuează un proces de răcire în apă de mare curată răcită înainte de punerea tonului în saramură, temperatura amestecului de ton şi apă de mare curată răcită trebuie să ajungă la 3 °C în mai puţin de 6 de ore şi la 0 °C în mai puţin de 16 ore; procesul total de răcire în apă de mare curată răcită nu trebuie să depăşească 72 de ore după ce prima captură de ton a fost pusă în rezervorul de apă de mare curată răcită; după introducerea tonului în saramură, durata totală a procesului de congelare, de la 0 °C la -18 °C temperatură internă, nu trebuie să depăşească 72 de ore;
(c)operatorii din sectorul alimentar trebuie să monitorizeze concentraţia de sare din saramură şi să ia măsurile adecvate pentru a menţine concentraţia de sare stabilită în planul lor de validare.
(d)în scopul verificării, operatorii din sectorul alimentar trebuie să înregistreze în mod continuu temperatura unui eşantion de ton cu ajutorul unui instrument de măsurare a temperaturii introdus în partea sensibilă la temperatură a peştelui care va îngheţa ultima.";
(b)în capitolul III, partea B se înlocuieşte cu următorul text: "Unităţile de pe uscat în care sunt congelate produse pescăreşti sau în care sunt depozitate produse pescăreşti congelate trebuie să dispună de echipamente adaptate activităţii desfăşurate, care să corespundă cerinţelor stabilite pentru vasele congelator din secţiunea VIII capitolul I partea I.C punctul 1 literele (a) şi (b)."
3.secţiunea XVI se modifică după cum urmează:
(a)la punctul 1, litera (h) se înlocuieşte cu următorul text:
"(h) aditivi alimentari de origine animală autorizaţi în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului (*1)";
(*1)Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari (JO L 354, 31.12.2008, p. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1333/oj)."
(b)punctul 2 se modifică după cum urmează:
(i)la litera (c) se adaugă următorul subpunct 4:
"4.atunci când provine din usuc, un tratament termic la cel puţin 135 °C timp de cel puţin 90 de minute."
(ii)se adaugă următoarea literă (d):
"(d) insecte."
Publicat în Jurnalul Oficial seria L din data de 29 octombrie 2025