Regulamentul 1243/26-apr-2024 privind punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2023/888 privind măsuri restrictive având în vedere acţiunile de destabilizare a Republicii Moldova

Acte UE

Jurnalul Oficial seria L

În vigoare
Versiune de la: 29 Aprilie 2024
Regulamentul 1243/26-apr-2024 privind punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2023/888 privind măsuri restrictive având în vedere acţiunile de destabilizare a Republicii Moldova
Dată act: 26-apr-2024
Emitent: Consiliul Uniunii Europene
CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,
având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (UE) 2023/888 al Consiliului din 28 aprilie 2023 privind măsuri restrictive având în vedere acţiunile de destabilizare a Republicii Moldova (1), în special articolul 13 alineatul (4),
(1)JO L 114, 2.5.2023, p. 1.
având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate,
întrucât:
(1)La 28 aprilie 2023, Consiliul a adoptat Regulamentul (UE) 2023/888.
(2)Consiliul a reexaminat lista persoanelor fizice şi juridice, a entităţilor şi a organismelor cărora li se aplică măsuri restrictive prevăzută în anexa I la Regulamentul (UE) 2023/888. Pe baza acestei reexaminări, informaţiile privind rubricile referitoare la cinci persoane ar trebui să fie modificate.
(3)Prin urmare, Regulamentul (UE) 2023/888 ar trebui să fie modificat în consecinţă,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
-****-
Art. 1
- Anexa I la Regulamentul (UE) 2023/888 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.
Art. 2
Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.
-****-
Adoptat la Bruxelles, 26 aprilie 2024.

Pentru Consiliu

Preşedintele

H. LAHBIB

ANEXĂ:
În secţiunea "A. Persoane fizice" din anexa I la Regulamentul (UE) 2023/888, rubricile 1, 2, 5, 6 şi 7 se înlocuiesc cu următorul text:

Nume

Informaţii de identificare

Expunere de motive

Data includerii pe listă

"1.

Ilan Mironovici ŞOR

alias

Ilan Mironovich SHOR

Funcţia: om de afaceri, preşedinte al partidului politic «ŞOR» («SHOR»)

Data naşterii: 6.3.1987

Locul naşterii: Tel Aviv, Israel

Sexul: masculin

Cetăţenia: Republicii Moldova, israeliană

Numărul de identificare de stat (IDNP): 0971007884125 (Republica Moldova)

Ilan Şor este un politician (preşedinte al partidului politic ŞOR) şi om de afaceri din Republica Moldova, implicat în finanţarea ilegală a unor partide politice din Republica Moldova şi în incitarea la violenţă împotriva opoziţiei politice. Înainte de a fi declarat neconstituţional în iunie 2023, partidul ŞOR, condus de Ilan Şor, a fost implicat în plata şi instruirea unor persoane care să provoace tulburarea ordinii publice şi agitaţie în timpul protestelor din Republica Moldova.

Prin hotărârea sa din 13 aprilie 2023, Curtea de Apel Chişinău l-a condamnat pe Ilan Şor pentru fraudă şi spălare de bani în dosarul «Frauda bancară» la 15 ani de închisoare şi la confiscarea activelor în valoare de 254 de milioane EUR. Fondurile provenite din această fraudă bancară la scară largă şi legăturile cu oligarhi corupţi şi cu entităţi având sediul la Moscova au fost şi sunt încă utilizate, potrivit autorităţilor din Republica Moldova, pentru a crea în mod artificial tulburări politice în ţară.

Printre acţiunile sale care vizează subminarea democraţiei în Republica Moldova se numără furnizarea de finanţare ilegală pentru sprijinirea activităţii politice pro-Kremlin în Republica Moldova. Un exemplu de utilizare a unor astfel de fonduri este organizarea de proteste violente şi manifestaţii, în principal în capitala Chişinău, cu ajutorul protestatarilor plătiţi de partidul ŞOR, în 2022 şi 2023. După ce partidul ŞOR a fost declarat neconstituţional, Ilan Şor a continuat să faciliteze exercitarea influenţei Rusiei pe scena politică a Republicii Moldova, finanţând ilegal alte partide şi încercând să mituiască politicieni.

Prin dirijarea şi planificarea unor demonstraţii violente şi prin săvârşirea de abateri financiare grave privind fondurile publice şi exportul neautorizat de capital, Ilan Şor este răspunzător pentru acţiuni care subminează şi ameninţă suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, precum şi democraţia, statul de drept, stabilitatea şi securitatea în Republica Moldova.

30.5.2023

2.

Gheorghe Petru CAVCALIUC

Funcţia: politician, preşedinte al partidului politic «Acasă Construim Europa» (PACE)

Fost şef adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei

Data naşterii: 25.10.1982

Locul naşterii: satul Micăuţi, raionul Străşeni, Republica Moldova

Sexul: masculin

Cetăţenia: Republicii Moldova, română

Numărul de identificare de stat (IDNP): 2000033042660 (Republica Moldova)

Numărul paşaportului: AB0664715 (Republica Moldova)

058117566 (România)

Gheorghe Petru Cavcaliuc este fostul şef adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei din Republica Moldova. Este cunoscut pentru faptul că, alături de Ilan Şor, a organizat protestele violente din octombrie 2022 şi a participat la acestea. Acesta şi-a folosit legăturile din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei pentru a recruta foşti ofiţeri de poliţie şi pentru a crea un grup paramilitar care să îi «protejeze» pe demonstranţii violenţi care manifestau împotriva guvernului Republicii Moldova. În acest context, el a organizat un aşa numit «guvern din umbră», cu scopul de a înlocui guvernul ales în mod democratic al Republicii Moldova.

Prin dirijarea şi planificarea unor demonstraţii violente, Gheorghe Cavcaliuc este răspunzător pentru acţiuni care subminează şi ameninţă suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, precum şi democraţia, statul de drept, stabilitatea şi securitatea în Republica Moldova.

30.5.2023

5.

Vladimir Gheorghe PLAHOTNIUC

alias Vladimir ULINICI

alias Vladimir PLAKHOTNYUK

alias Vladislav Vladimir NOVAK

Funcţia: om de afaceri, politician

Data naşterii: 1.1.1966 sau 25.12.1965

Locul naşterii: Pituşca, Călăraşi, fosta URSS (în prezent Republica Moldova)

Sexul: masculin

Cetăţenia: Republicii Moldova, română, rusă

Numărul de identificare de stat (IDNP): 0962706018030 (Republica Moldova)

Numărul paşaportului: AB 0671328; AA 1203658 (Republica Moldova)

Vladimir Plahotniuc face obiectul a numeroase proceduri penale în Republica Moldova în ceea ce priveşte infracţiuni legate de delapidarea de fonduri ale Republicii Moldova şi de transferul lor ilegal în afara Republicii Moldova. A fost acuzat în Republica Moldova în dosarul «Frauda bancară», ale cărui efecte financiare afectează încă ţara. Este anchetat, de asemenea, pentru mituirea fostului preşedinte al Republicii Moldova cu o sacoşă de bani în schimbul unor favoruri politice.

Prin abaterile financiare grave săvârşite având ca obiect fonduri publice şi prin exportul neautorizat de capital şi prin subminarea procesului politic democratic din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc este răspunzător pentru acţiuni care subminează şi ameninţă democraţia, statul de drept, stabilitatea şi securitatea în Republica Moldova.

30.5.2023

6.

Chiril GUZUN

Fost ofiţer al poliţiei de frontieră şi actualul lider al unui grup paramilitar denumit «SCUTUL POPORULUI»

Data naşterii: 27.4.1979

Locul naşterii: Ratuş, Criuleni, RSS Moldovenească

Sexul: masculin

Cetăţenia: Republicii Moldova, română

Chiril Guzun este fondatorul şi actualul lider al «Scutului Poporului», o organizaţie paramilitară din Republica Moldova care include foşti militari, foşti poliţişti şi fost personal de asigurare a respectării legii, care recurg la violenţă când participă la proteste, mai ales pentru a destabiliza Republica Moldova. În timpul încercărilor din februarie 2023 de destabilizare a guvernului naţional, grupurile de protestatari afiliate partidului «ŞOR», care a fost ulterior interzis, şi partidului «Acasă Construim Europa» (PACE) au fost sprijinite şi înconjurate de membri ai «Scutului Poporului», care au fost implicaţi în revolte şi demonstraţii violente.

Chiril Guzun este o veche cunoştinţă a lui Gheorghe Cavcaliuc, care este o persoană inclusă pe listă şi lider al partidului «PACE». Cavcaliuc a recunoscut coordonarea cu organizaţia lui Chiril Guzun în ceea ce priveşte protestele violente. În plus, Natalia Guzun, soţia lui Chiril Guzun, este vicepreşedintă a partidului «PACE».

În rolul său de lider al «Scutului Poporului», prin dirijarea de demonstraţii violente, prin implicarea în acestea şi prin sprijinirea lor, Chiril Guzun este răspunzător pentru acţiuni care subminează şi ameninţă statul de drept, stabilitatea şi securitatea în Republica Moldova. Pe lângă aceasta, Chiril Guzun este asociat cu Gheorghe Cavcaliuc şi cu «Scutul Poporului».

22.2.2024

7.

Dmitry MILYUTIN

Şef adjunct al Departamentului de informaţii operaţionale al Direcţiei 5, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB)

Data naşterii: 30.5.1967

Locul naşterii: Ijevsk, URSS (în prezent Federaţia Rusă)

Sexul: masculin

Cetăţenia: rusă

Act de identitate nr. : 0134180

Dmitry Milyutin este şeful adjunct al Departamentului de informaţii operaţionale al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), responsabil cu operaţiunile sub acoperire ale Rusiei în Republica Moldova începând din 2016, în special în regiunea Transnistria, destabilizând ordinea constituţională. Prin agenţii săi, Milyutin conduce, coordonează şi manipulează anumiţi actori politici din Republica Moldova în urmărirea de obiective pro-ruse, subminând astfel procesul politic democratic din Republica Moldova. În plus, grupul lui Milyutin este implicat în organizarea protestelor violente şi a altor acte de violenţă care au loc în Republica Moldova.

Prin subminarea gravă a procesului politic democratic, prin încercarea de a destabiliza ordinea constituţională şi prin facilitarea demonstraţiilor violente şi a altor acte de violenţă, Dmitri Milyutin sprijină acţiuni care subminează şi ameninţă suveranitatea şi independenţa, democraţia, statul de drept, stabilitatea şi securitatea Republicii Moldova. De asemenea, el este asociat cu persoana inclusă pe listă Igor Chaika.

22.2.2024"

Publicat în Jurnalul Oficial seria L din data de 29 aprilie 2024