Regulamentul 1235/12-mar-2024 de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2022/126 al Comisiei de completare a Regulamentului (UE) 2021/2115 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte normele privind raportul pentru standardul privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC) 1

Acte UE

Jurnalul Oficial seria L

În vigoare
Versiune de la: 26 Aprilie 2024
Regulamentul 1235/12-mar-2024 de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2022/126 al Comisiei de completare a Regulamentului (UE) 2021/2115 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte normele privind raportul pentru standardul privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC) 1
Dată act: 12-mar-2024
Emitent: Comisia Europeana
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (UE) 2021/2115 al Parlamentului European şi al Consiliului din 2 decembrie 2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) şi finanţate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) şi de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) şi de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 şi (UE) nr. 1307/2013 (1), în special articolul 13 alineatul (3),
(1)JO L 435, 6.12.2021, p. 1.
Întrucât:
(1)Regulamentul delegat (UE) 2022/126 al Comisiei (2) stabileşte norme referitoare la raportul pentru standardul GAEC 1 privind bunele condiţii agricole şi de mediu. Acest standard impune menţinerea pajiştilor permanente pe baza unui raport între pajiştile permanente şi suprafaţa agricolă, care trebuie comparat cu anul de referinţă 2018. În cazul în care raportul dintre pajiştile permanente şi suprafaţa agricolă a scăzut cu peste 5 % faţă de anul de referinţă 2018, statul membru în cauză trebuie să impună obligaţia de a reconverti terenuri în pajişti permanente sau de a stabili o suprafaţă cu pajişti permanente unora dintre fermieri sau tuturor fermierilor care au la dispoziţie terenuri convertite din pajişti permanente în terenuri pentru alte utilizări.
(2)Regulamentul delegat (UE) 2022/126 al Comisiei din 7 decembrie 2021 de completare a Regulamentului (UE) 2021/2115 al Parlamentului European şi al Consiliului cu cerinţe suplimentare referitoare la anumite tipuri de intervenţii specificate de statele membre în planurile lor strategice PAC pentru perioada 2023-2027 în temeiul regulamentului respectiv, precum şi cu norme privind raportul pentru standardul GAEC 1 (bune condiţii agricole şi de mediu) (JO L 20, 31.1.2022, p. 52).
(2)În anumite state membre, sistemele agricole au fost afectate de schimbări structurale, în special din cauza reducerii efectivelor de animale şi a scăderii numărului de fermieri specializaţi în creşterea animalelor. Ca urmare, nevoia de nutreţ pentru animale a scăzut, iar fermierii şi-au transferat producţia dinspre pajişti şi culturi furajere erbacee către alte culturi decât cele necesare pentru hrănirea animalelor. În cazul în care s-a recurs la astfel de opţiuni, devine din ce în ce mai dificil pentru fermieri să respecte obligaţia de a stabili sau de a restabili pajişti permanente şi să îşi menţină în acelaşi timp viabilitatea din punct de vedere economic. Având în vedere că trecerea de la producţia animalieră la exploatarea terenurilor arabile pentru alte culturi decât cele furajere a avut loc progresiv începând cu 2018, este posibil ca schimbările structurale rezultate la nivelul sistemelor agricole (şi dificultăţile asociate) să fi devenit complet vizibile abia de curând.
(3)Pentru a asigura condiţii de concurenţă echitabile între diferitele state membre afectate, în măsuri diferite, de astfel de schimbări structurale, statele membre ar trebui, prin urmare, să aibă posibilitatea de a ajusta o singură dată proporţia de referinţă în perioada de programare 2023-2027, cu scopul de a lua în considerare scăderea suprafeţei cu pajişti permanente ca urmare a modificărilor structurale ale sistemelor lor agricole intervenite începând cu 2019. Pentru a se garanta că o astfel de ajustare rămâne proporţională şi în conformitate cu obiectivul principal al standardului GAEC 1, ajustarea respectivă ar trebui să se limiteze la modificările suprafeţei cu pajişti permanente care au avut loc ca urmare a schimbărilor structurale ale sistemelor agricole ale statului membru în cauză. În vederea asigurării coerenţei evaluărilor cu privire la schimbările structurale ale sistemelor agricole şi la reducerea suprafeţelor cu pajişti permanente, statele membre ar trebui să îşi fundamenteze evaluările pe cele mai recente date disponibile. Ele ar trebui să utilizeze ca bază pentru evaluările lor o perioadă de 5 ani consecutivi, începând nu mai devreme de 2019.
(4)Deşi proporţia de referinţă şi cea anuală a pajiştilor permanente sunt determinate pe baza suprafeţelor cu pajişti permanente declarate, experienţa arată că pot exista suprafeţe cu pajişti permanente care nu au fost declarate într-un anumit an pentru plăţi directe şi care sunt înregistrate ca suprafeţe agricole în sistemul de identificare a parcelelor agricole (LPIS) instituit în temeiul articolului 68 din Regulamentul (UE) 2021/2116 al Parlamentului European şi al Consiliului (3). Aceste suprafeţe nedeclarate cu pajişti permanente contribuie, de asemenea, la conservarea stocului de carbon, care este obiectivul principal al standardului GAEC 1. În vederea asigurării proporţionalităţii punerii în aplicare a standardului GAEC 1, în special în ceea ce priveşte obligaţiile de reconversie a suprafeţelor în pajişti permanente sau de stabilire a unor suprafeţe cu pajişti permanente, statelor membre ar trebui să li se permită să decidă impunerea obligaţiilor respective la nivel de exploataţie numai în măsura în care nevoia de reconversie a terenurilor în pajişti permanente sau de stabilire a unor suprafeţe cu pajişti permanente într-un anumit an depăşeşte suprafaţa cu păşuni permanente înregistrate ca suprafeţe agricole în LPIS, dar nedeclarate pentru plăţi directe în acelaşi an. Pentru a asigura o cuantificare corectă, ar trebui luate în considerare numai suprafeţele cu pajişti permanente nedeclarate care rămân înregistrate ca suprafeţe agricole în LPIS.
(3)Regulamentul (UE) 2021/2116 al Parlamentului European şi al Consiliului din 2 decembrie 2021 privind finanţarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune şi de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 (JO L 435, 6.12.2021, p. 187).
(5)Atunci când fermierii defrişează suprafeţe abandonate pentru a permite producţia de culturi arabile, suprafaţa agricolă totală poate creşte, ceea ce poate duce la o scădere a proporţiei anuale a pajiştilor permanente peste nivelul scăderii permise în baza standardului GAEC 1, astfel cum se prevede în anexa III la Regulamentul (UE) 2021/2115. Totuşi, întrucât această scădere nu ar fi cauzată de conversia suprafeţelor cu pajişti permanente în alte utilizări, ci de o creştere a suprafeţei agricole totale, statelor membre ar trebui să li se permită să opteze pentru a impune la nivel de exploataţie obligaţii de reconversie sau obligaţii de stabilire a unei suprafeţe cu pajişti permanente numai în măsura în care scăderea proporţiei pajiştilor permanente dintr-un anumit an cu mai mult de 5 %, la nivelul la care este pus în aplicare standardul GAEC 1, nu este cauzată de creşterea suprafeţei agricole totale.
(6)Ar trebui să se prevadă derogări suplimentare de la obligaţia de a impune la nivel de exploataţie reconversia unei suprafeţe în pajişti permanente sau stabilirea unei suprafeţe cu pajişti permanente pentru cazurile în care scăderea proporţiei pajiştilor permanente sub pragul de 5 % nu se produce din cauza conversiei suprafeţelor cu pajişti permanente în alte utilizări agricole, cum ar fi terenurile arabile sau culturile permanente.
(7)Prin urmare, Regulamentul delegat (UE) 2022/126 trebuie modificat în consecinţă.
(8)Întrucât normele prevăzute în prezentul regulament stabilesc dacă obligaţiile de reconversie sau de stabilire a unei suprafeţe cu pajişti permanente trebuie impuse la nivel de exploataţie pentru anul de cerere 2024, este important să se stabilească aceste norme cât mai curând posibil, pentru a permite o planificare adecvată de către fermieri şi luarea în considerare de către autorităţile competente. Prezentul regulament trebuie aşadar să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
(9)Având în vedere că anul de cerere 2024 a început la 1 ianuarie 2024, articolul 1 punctele (2) şi (3) din prezentul regulament trebuie să se aplice de la 1 ianuarie 2024, pentru a asigura securitatea juridică pentru fermieri şi alţi beneficiari vizaţi de standardul GAEC 1,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
-****-
Art. 1: Modificări aduse Regulamentului delegat (UE) 2022/126
- Articolul 48 din Regulamentul delegat (UE) 2022/126 se modifică după cum urmează:
1.După alineatul (1) se introduce următorul alineat:
"1a. În cazul în care suprafaţa cu pajişti permanente, menţionată la alineatul (1) al doilea paragraf litera (a), a scăzut ca urmare a schimbărilor structurale ale sistemelor agricole ale unui stat membru cauzate de o reducere semnificativă a producţiei de animale având ca rezultat o reducere semnificativă a nevoii de hrană pentru animale şi de păşunat în respectivul stat membru, statul membru în cauză poate, o singură dată în perioada de programare 2023-2027, să ajusteze proporţia de referinţă stabilită în conformitate cu alineatul (1), pentru a reflecta scăderea dimensiunii suprafeţei cu pajişti permanente.
Ajustarea suprafeţei cu pajişti permanente, menţionată la primul paragraf, corespunde scăderii suprafeţei cu pajişti permanente care poate fi atribuită modificărilor structurale ale sistemelor agricole la nivelul la care este pus în aplicare standardul GAEC 1 în statul membru în cauză.
Un stat membru evaluează scăderea suprafeţei cu pajişti permanente şi modificările structurale ale sistemelor agricole pe baza unei perioade de 5 ani consecutivi care începe cel mai devreme în 2019."
2.La alineatul (3) se adaugă al treilea paragraf cu următorul text:
"Prin derogare de la primul paragraf, statele membre pot decide să impună, la nivel de exploataţie, obligaţii de reconversie a terenurilor în pajişti permanente sau de stabilire a unei suprafeţe cu pajişti permanente numai în următoarele cazuri:
(a)atunci când şi în măsura în care suprafaţa care urmează să fie reconvertită în suprafeţe cu pajişti permanente sau pe care urmează să se stabilească pajişti permanente într-un anumit an depăşeşte suprafaţa cu pajişti permanente înregistrată ca suprafaţă agricolă în sistemul de identificare a parcelelor agricole menţionat la articolul 68 din Regulamentul (UE) 2021/2116 şi nedeclarată de către beneficiari cu scopul de a primi sprijin în conformitate cu un tip de intervenţie prevăzut în titlul III capitolul II din Regulamentul (UE) 2021/2115 în anul respectiv;
(b)atunci când şi în măsura în care scăderea proporţiei pajiştilor permanente într-un anumit an cu peste 5 %, la nivelul la care este pus în aplicare standardul GAEC 1, nu este cauzată de o creştere a suprafeţei agricole totale declarate în acelaşi an."
3.Alineatul (4) se înlocuieşte cu următorul text:
"(4) Alineatul (3) primul paragraf nu se aplică dacă scăderea sub pragul de 5 % este rezultatul:
a) angajamentelor asumate sau obligaţiilor menţionate la articolul 4 alineatul (4) literele (b) şi (c) din Regulamentul (UE) 2021/2115, din cauza cărora nu se mai desfăşoară o activitate agricolă pe suprafeţele în cauză şi care nu includ plantările de pomi de Crăciun sau cultivarea de culturi sau de arbori pentru producţia de energie; sau
b) conversiei unei suprafeţe cu pajişti permanente în alte utilizări decât activitatea agricolă, conform definiţiei din planurile strategice PAC, în cazul în care suprafaţa respectivă nu mai constituie suprafaţă agricolă, conform definiţiei din planurile strategice PAC."
Art. 2: Intrarea în vigoare şi aplicarea
Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
- Articolul 1 punctele 2 şi 3 se aplică de la 1 ianuarie 2024.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.
-****-
Adoptat la Bruxelles, 12 martie 2024.

Pentru Comisie

Preşedinta

Ursula VON DER LEYEN

Publicat în Jurnalul Oficial seria L din data de 26 aprilie 2024