Art. 58. - Art. 58: Trasabilitatea - Regulamentul 1224/20-nov-2009 de stabilire a unui sistem de control al Uniunii pentru asigurarea respectării normelor politicii comune în domeniul pescuitului, de modificare a RRegulamentelor (CE) nr. 847/96, (CE) nr. 2371/2002, (CE) nr. 811/2004, (CE) nr. 768/2005, (CE) nr. 2115/2005, (CE) nr. 2166/2005, (CE) nr. 388/2006, (CE) nr. 509/2007, (CE) nr. 676/2007, (CE) nr. 1098/2007, (CE) nr. 1300/2008, (CE) nr. 1342/2008 şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 2847/93, (CE) nr. 1627/94 şi (CE) nr. 1966/2006

Acte UE

Jurnalul Oficial 343L

În vigoare
Versiune de la: 11 Octombrie 2024 până la: 31 Decembrie 2025
Art. 58: Trasabilitatea
(1)Fără a aduce atingere Regulamentului (CE) nr. 178/2002, toate loturile de produse pescăreşti şi de acvacultură pot fi urmărite în toate etapele de producţie, prelucrare şi distribuţie, din stadiu de capturare şi recoltare până în stadiul de vânzare cu amănuntul.
(2)Produsele pescăreşti şi de acvacultură plasate pe piaţă sau susceptibile de a fi plasate pe piaţă în Uniune sunt etichetate în mod corespunzător pentru a se asigura trasabilitatea fiecărui lot.

(3)Loturile de produse pescăreşti şi de acvacultură pot fi puse în comun sau divizate după prima vânzare numai dacă este posibil să se asigure trasabilitatea acestora până în stadiul de capturare sau de recoltare.
(4)Statele membre se asigură că operatorii instituie sisteme şi proceduri care să permită identificarea fiecărui operator de la care au fost aprovizionaţi cu loturi de produse pescăreşti şi de acvacultură şi a fiecărui operator căruia i-au fost furnizate produsele respective. Aceste informaţii sunt puse la dispoziţia autorităţilor competente la cerere.
(5)Cerinţele minime privind etichetarea şi informaţiile pentru toate loturile de produse pescăreşti şi de acvacultură cuprind:
a)numărul de identificare al fiecărui lot;
b)numărul de identificare externă a navei şi numele navei de pescuit sau numele unităţii de producţie de acvacultură;
c)codul alfa-3 FAO al fiecărei specii;
d)data capturilor sau data producţiei;
e)cantităţile estimate din fiecare specie în kilograme exprimate în echivalent greutate netă sau, după caz, numărul de indivizi;
e1)ea)în cazurile în care peştii cu dimensiuni inferioare dimensiunii minime de referinţă pentru conservare aplicabile sunt prezenţi în cantităţile menţionate la litera (e), informaţii distincte cu privire la cantităţile din fiecare specie, exprimate în greutatea netă în kilograme sau în numărul de indivizi;

f)numele şi adresa furnizorilor;
g)informaţiile furnizate consumatorilor prevăzute la articolul 35 din Regulamentul (UE) nr. 1379/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului (*);
(*)Regulamentul (UE) nr. 1379/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind organizarea comună a pieţelor în sectorul produselor pescăreşti şi de acvacultură, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1184/2006 al Consiliului şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 104/2000 al Consiliului (JO L 354, 28.12.2013, p. 1).

h)[textul din Art. 58, alin. (5), litera H. din titlul V, capitolul I a fost abrogat la 13-dec-2014 de Art. 45, punctul 2., alin. (B) din capitolul VIII din Regulamentul 1379/11-dec-2013]
(6)Statele membre se asigură că informaţiile prevăzute la alineatul (5) litera (g) sunt puse la dispoziţia consumatorului în stadiul vânzării cu amănuntul.

(7)Informaţiile prevăzute la alineatul (5) literele (a)-(f) nu se aplică produselor pescăreşti şi de acvacultură importate în Uniune ale căror certificate de captură sunt transmise în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1005/2008.

(8)Statele membre pot scuti de cerinţele prevăzute în prezentul articol cantităţi mici de produse vândute direct din vasele de pescuit către consumatori, cu condiţia ca acestea să nu depăşească valoarea de 50 EUR pe zi. Orice modificare a acestui prag se adoptă în conformitate cu procedura menţionată la articolul 119.
(9)Normele detaliate de aplicare a prezentului articol sunt adoptate în conformitate cu procedura menţionată la articolul 119.