Regulamentul 1130/19-apr-2024 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 577/2013 privind modelele de documente de identificare pentru circulaţia necomercială a câinilor, pisicilor şi dihorilor domestici, stabilirea de liste de teritorii şi ţări terţe şi cerinţele referitoare la format, punere în pagină şi limbă ale declaraţiilor care atestă respectarea anumitor condiţii prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 576/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului

Acte UE

Jurnalul Oficial seria L

Neintrat în vigoare
Versiune de la: 26 Aprilie 2024
Regulamentul 1130/19-apr-2024 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 577/2013 privind modelele de documente de identificare pentru circulaţia necomercială a câinilor, pisicilor şi dihorilor domestici, stabilirea de liste de teritorii şi ţări terţe şi cerinţele referitoare la format, punere în pagină şi limbă ale declaraţiilor care atestă respectarea anumitor condiţii prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 576/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului
Dată act: 19-apr-2024
Emitent: Comisia Europeana
(Text cu relevanţă pentru SEE)
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (UE) nr. 576/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 iunie 2013 privind circulaţia necomercială a animalelor de companie şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 998/2003 (1), în special articolul 13 alineatul (2),
(1)JO L 178, 28.6.2013, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/576/oj.
Întrucât:
(1)Regulamentul (UE) nr. 576/2013 stabileşte cerinţele de sănătate animală aplicabile circulaţiei necomerciale a animalelor de companie într-un stat membru dintr-un alt stat membru şi din ţări terţe, precum şi controalele aplicabile acestei circulaţii.
(2)Articolul 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 576/2013 prevede condiţiile în care animalele de companie din speciile enumerate în partea A din anexa I la regulamentul respectiv, şi anume câinii, pisicile şi dihorii domestici de companie, pot fi deplasate în scopuri necomerciale într-un stat membru dintr-un teritoriu sau dintr-o ţară terţă. În conformitate cu articolul 10 alineatul (1) litera (c), aceste animale de companie trebuie să fi fost supuse unui test de titrare a anticorpilor antirabici care respectă cerinţele de valabilitate stabilite în anexa IV la regulamentul respectiv.
(3)Prin derogare de la articolul 10 alineatul (1) litera (c), articolul 12 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 576/2013 prevede că testul de titrare a anticorpilor nu este necesar pentru câinii, pisicile şi dihorii domestici de companie care circulă într-un stat membru dintr-un teritoriu sau dintr-o ţară terţă care figurează pe lista stabilită în conformitate cu articolul 13 alineatul (2) din regulamentul respectiv.
(4)Pentru a figura pe lista stabilită în conformitate cu articolul 13 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 576/2013, un teritoriu sau o ţară terţă ar trebui să depună o cerere în care să demonstreze că, pentru câinii, pisicile şi dihorii domestici de companie, îndeplineşte cel puţin criteriile specifice prevăzute la articolul 13 alineatul (2) literele (a)-(e), pentru a asigura un nivel suficient de siguranţă în ceea ce priveşte riscurile pentru sănătatea publică şi animală legate de o astfel de circulaţie necomercială a animalelor de companie.
(5)Partea 2 din anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 577/2013 al Comisiei (2) stabileşte lista teritoriilor şi a ţărilor terţe care beneficiază de derogarea prevăzută la articolul 13 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 576/2013.
(2)Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 577/2013 al Comisiei din 28 iunie 2013 privind modelele de documente de identificare pentru circulaţia necomercială a câinilor, pisicilor şi dihorilor domestici, stabilirea de liste de teritorii şi ţări terţe şi cerinţele referitoare la format, punere în pagină şi limbă ale declaraţiilor care atestă respectarea anumitor condiţii prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 576/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului (JO L 178, 28.6.2013, p. 109, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2013/577/oj).
(6)Controalele efectuate în ultimii ani la punctele de intrare în Uniune de către autorităţile naţionale în conformitate cu articolul 34 din Regulamentul (UE) nr. 576/2013 au arătat neconformităţi repetate în ceea ce priveşte măsurile sanitare preventive împotriva rabiei în ceea ce priveşte câinii, pisicile şi dihorii domestici de companie care sunt introduşi din Belarus şi Rusia. Aceste neconformităţi includ absenţa unei vaccinări antirabice şi administrarea necorespunzătoare a acesteia, precum şi vaccinarea antirabică documentată în mod fals, a cărei valabilitate a fost totuşi certificată în mod inexact în certificatele de sănătate animală însoţitoare.
(7)Ca parte a criteriilor care trebuie îndeplinite de orice ţară terţă în cererea sa de înscriere pe lista prevăzută la articolul 13 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 576/2013, litera (d) de la articolul respectiv impune ca normele privind prevenirea şi controlul rabiei să fie în vigoare şi puse în aplicare în mod eficace pentru a reduce la minimum riscul de infectare a animalelor de companie, inclusiv cele privind vaccinarea animalelor domestice împotriva rabiei.
(8)În plus, serviciile oficiale de control trebuie să se asigure că câinii, pisicile şi dihorii domestici de companie circulă cu certificate de sănătate animală completate în mod corespunzător şi emise în conformitate cu articolul 26 din Regulamentul (UE) nr. 576/2013. Acest lucru implică verificarea şi certificarea faptului că aceste animale de companie au fost vaccinate împotriva rabiei în deplină conformitate cu dispoziţiile anexei III la Regulamentul (UE) nr. 576/2013.
(9)Belarus şi Rusia au oferit garanţii în acest sens prin cererea lor de înscriere pe listă. Neconformităţile repetate identificate de autorităţile naţionale la punctele de intrare în Uniune în ceea ce priveşte câinii, pisicile şi dihorii domestici de companie introduşi din Belarus şi Rusia reflectă totuşi deficienţe grave în ceea ce priveşte asigurarea respectării legislaţiei la nivel naţional. Astfel de deficienţe ridică îndoieli semnificative cu privire la aplicarea continuă şi punerea în aplicare efectivă a normelor privind prevenirea şi controlul rabiei garantate de autorităţile competente din aceste ţări terţe, precum şi cu privire la exactitatea certificării oficiale emise la nivelul acestora.
(10)Având în vedere prevalenţa semnificativă a neconformităţii legate de situaţia vaccinării antirabice a animalelor de companie şi acurateţea certificării acestora, exceptarea câinilor, pisicilor şi dihorilor domestici de companie originari din Belarus şi Rusia de la a fi supuşi testelor de titrare a anticorpilor antirabici înainte de a intra pe teritoriul Uniunii generează preocupări considerabile cu privire la riscul introducerii rabiei în Uniune, prin circulaţia necomercială a acestor animale de companie.
(11)În plus, situaţia epidemiologică nefavorabilă din Belarus şi Rusia, unde rabia rămâne prezentă şi este detectată în mod regulat la câini şi pisici, astfel cum este atestat de informaţiile colectate la nivel internaţional de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor, contribuie la creşterea în continuare a riscului de introducere a rabiei în Uniune.
(12)Pentru a aborda situaţia şi a atenua riscul introducerii rabiei prin circulaţia necomercială a câinilor, pisicilor şi dihorilor domestici introduşi din Belarus şi Rusia, este oportun să se reintroducă cerinţa ca aceste animale de companie să fie supuse unui test de titrare a anticorpilor antirabici înainte de a intra pe teritoriul Uniunii.
(13)Prin urmare, este necesar să se actualizeze lista teritoriilor şi a ţărilor terţe prevăzută în partea 2 din anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 577/2013 şi să se elimine rubricile referitoare la Belarus şi Rusia din lista respectivă.
(14)Pentru a preveni orice perturbare inutilă a circulaţiei necomerciale din Belarus şi Rusia a animalelor de companie din speciile enumerate în partea A din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 576/2013 şi pentru a respecta calendarul prevăzut în anexa IV la Regulamentul (UE) nr. 576/2013 pentru ca un test de titrare a anticorpilor antirabici să fie recunoscut ca fiind valabil, prezentul regulament trebuie să se aplice de la 16 septembrie 2024.
(15)Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare şi hrană pentru animale,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
-****-
Art. 1
- Partea 2 a anexei II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 577/2013 se înlocuieşte cu textul din anexa la prezentul regulament.
Art. 2
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Se aplică de la 16 septembrie 2024.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.
-****-
Adoptat la Bruxelles, 19 aprilie 2024.

Pentru Comisie

Preşedinta

Ursula VON DER LEYEN

ANEXĂ:
"- PARTEA 2: Lista teritoriilor şi a ţărilor terţe menţionate la articolul 13 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 576/2013

Codul ISO

Teritoriul sau ţara terţă

Teritoriile incluse

AC

Insula Ascension

AE

Emiratele Arabe Unite

AG

Antigua şi Barbuda

AR

Argentina

AU

Australia

AW

Aruba

BA

Bosnia şi Herţegovina

BB

Barbados

BH

Bahrain

BM

Bermuda

BQ

Bonaire, Sint Eustatius şi Saba (Insulele BES)

CA

Canada

CL

Chile

CW

Curaçao

FJ

Fiji

FK

Insulele Falkland

GB

Regatul Unit (*1)

GG

Guernsey

HK

Hong Kong

IM

Insula Man

JM

Jamaica

JP

Japonia

JE

Jersey

KN

Saint Kitts şi Nevis

KY

Insulele Cayman

LC

Saint Lucia

MS

Montserrat

MK

Macedonia de Nord

MU

Mauritius

MX

Mexic

MY

Malaysia

NC

Noua Caledonie

NZ

Noua Zeelandă

PF

Polinezia Franceză

PM

Saint-Pierre şi Miquelon

SG

Singapore

SH

Sfânta Elena

SX

Sint-Maarten

TT

Trinidad şi Tobago

TW

Taiwan

US

Statele Unite ale Americii

AS - Samoa Americană

GU - Guam

MP - Insulele Mariane de Nord

PR - Puerto Rico

VI - Insulele Virgine Americane

VC

Saint Vincent şi Grenadinele

VG

Insulele Virgine Britanice

VU

Vanuatu

WF

Wallis şi Futuna

(*1) În conformitate cu Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, în special cu articolul 5 alineatul (4) din Cadrul Windsor (a se vedea Declaraţia comună nr. 1/2023 a Uniunii şi a Regatului Unit în cadrul Comitetului mixt instituit prin Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (JO L 102, 17.4.2023, p. 87), coroborat cu anexa 2 la respectivul cadru, în sensul prezentei anexe, trimiterile la Regatul Unit nu includ Irlanda de Nord."

Publicat în Jurnalul Oficial seria L din data de 26 aprilie 2024