Art. 77. - Art. 77: Norme comune în materie de calculare a plăţilor intermediare şi a soldului final - Regulamentul 1083/11-iul-2006 de stabilire a anumitor dispoziţii generale privind Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de coeziune şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1260/1999

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 21 Decembrie 2013
Art. 77: Norme comune în materie de calculare a plăţilor intermediare şi a soldului final
(1)Plăţile intermediare şi plata soldului final se calculează prin aplicarea ratei de cofinanţare stabilite în decizia privind programul operaţional în cauză pentru fiecare axă prioritară, la cheltuielile eligibile menţionate în cadrul axei prioritare respective, în fiecare declaraţie de cheltuieli certificată de autoritatea de certificare.
(2)Prin derogare de la articolul 53 alineatul (2), de la articolul 53 alineatul (4) a doua teză şi de la plafoanele stabilite în anexa III, plăţile intermediare şi plăţile soldului final se majorează cu o sumă echivalentă cu zece puncte procentuale în plus faţă de rata de cofinanţare aplicabilă fiecărei axe prioritare, dar care nu poate depăşi 100 %, care trebuie aplicată valorii cheltuielilor eligibile recent declarate în fiecare declaraţie de cheltuieli certificată, prezentată până la sfârşitul perioadei de programare, dacă, după 21 decembrie 2013, un stat membru îndeplineşte oricare dintre următoarele condiţii:
a)se pune la dispoziţia acestuia asistenţă financiară în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 407/2010 al Consiliului (*) sau se pune la dispoziţia acestuia asistenţă financiară din partea altor state membre ale zonei euro, înainte de intrarea în vigoare a regulamentului menţionat;
(*)Regulamentul (UE) nr. 407/2010 din 11 mai 2010 de instituire a unui mecanism european de stabilizare financiară (JO L 118, 12.5.2010, p. 1).
b)se pune la dispoziţia acestuia asistenţă financiară pe termen mediu în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 332/2002 al Consiliului (**);
(**)Regulamentul (CE) nr. 332/2002 din 18 februarie 2002 de înfiinţare a unui mecanism de asistenţă financiară pe termen mediu pentru balanţele de plăţi ale statelor membre (JO L 53, 23.2.2002, p. 1).
c)se pune la dispoziţia acestuia asistenţă financiară în conformitate cu Tratatul de instituire a Mecanismului european de stabilitate în urma intrării în vigoare a acestuia.

(3)Statul membru care doreşte să beneficieze de o derogare în temeiul alineatului (2), înaintează în scris Comisiei o cerere până la 21 februarie 2012 sau în termen de două luni de la data începând cu care statul membru îndeplineşte una dintre condiţiile menţionate la alineatul (2).
(4)În cererea sa întocmită în temeiul alineatului (3), statul membru justifică necesitatea derogării punând la dispoziţie următoarele informaţii necesare pentru a dovedi:
a)prin intermediul datelor privind situaţia sa macroeconomică şi bugetară, lipsa resurselor necesare pentru contrapartida naţională;
b)că o majorare a plăţilor, astfel cum este menţionat la alineatul (2), este necesară pentru a asigura continuarea punerii în aplicare a programelor operaţionale;
c)că problemele persistă chiar dacă sunt folosite plafoanele maxime aplicabile ratelor de cofinanţare stabilite la anexa III;
d)că îndeplineşte cel puţin una dintre condiţiile menţionate la alineatul (2) literele (a), (b) sau (c), prin furnizarea unei referinţe către o decizie a Consiliului sau alt act juridic, precum şi data concretă de la care s-a pus la dispoziţia statului membru asistenţa financiară.
Comisia verifică dacă informaţiile transmise justifică acordarea unei derogări în temeiul alineatului (2). Comisa are la dispoziţie un termen de 30 de zile de la data depunerii cererii pentru a formula obiecţii în legătură cu corectitudinea informaţiilor transmise.
Dacă Comisia decide să ridice o obiecţie faţă de solicitarea statului membru, Comisia adoptă o decizie în acest sens, prin intermediul unui act de punere în aplicare, prezentând motivele sale.
Dacă Comisia nu ridică nicio obiecţie la solicitarea statului membru de aplicare a derogării prevăzute la alineatul (3), cererea se consideră justificată.
(5)În solicitarea statului membru trebuie să se detalieze în ce scop va fi folosită derogarea prevăzută la alineatul (2) şi să se ofere informaţii în legătură cu măsurile complementare prevăzute pentru a concentra fondurile pentru competitivitate, creştere şi ocuparea forţei de muncă, inclusiv, acolo unde este necesar, în legătură cu modificarea programelor operaţionale.
(6)[textul din Art. 77, alin. (6) din titlul VII, capitolul I, sectiunea 2 a fost abrogat la 20-dec-2013 de Art. 1, alin. (1), litera B. din Regulamentul 1297/11-dec-2013]
(7)Pentru a calcula plăţile intermediare şi plăţile soldului final după ce statul membru încetează să beneficieze de asistenţa financiară menţionată la alineatul (2), Comisia nu ia în considerare sumele majorate plătite în conformitate cu alineatul respectiv.
Cu toate acestea, sumele respective sunt luate în considerare în scopul aplicării articolului 79 alineatul (1).
(8)Plăţile intermediare majorate ca urmare a aplicării alineatului (2) se pun la dispoziţia autorităţii de gestionare în cel mai scurt termen cu putinţă şi se utilizează doar pentru efectuarea plăţilor în contextul punerii în aplicare a programului operaţional.
(9)În contextul raportului strategic în temeiul articolului 29 alineatul (1), statele membre pun la dispoziţia Comisiei informaţiile corespunzătoare în legătură cu utilizarea derogării prevăzute la alineatul (2) de la prezentul articol, demonstrând modul în care valoarea majorată a sprijinului acordat a contribuit la stimularea competitivităţii, a creşterii şi a ocupării forţei de muncă în statul membru în cauză. Informaţiile respective sunt luate în considerare de către Comisie la întocmirea raportului strategic menţionat la articolul 30 alineatul (1).
(10)Fără a se aduce atingere dispoziţiilor de la alineatul (2), contribuţia Uniunii prin intermediul plăţilor intermediare şi al plăţii soldului final nu poate depăşi contribuţia publică şi suma maximă a intervenţiei din partea fondurilor pentru fiecare axă prioritară, astfel cum se prevede în decizia Comisiei de aprobare a programului operaţional.
(11)Alineatele (2)-(9) nu se aplică programelor operaţionale în temeiul obiectivului de cooperare teritorială europeană.
(*)JO L 118, 12.5.2010, p. 1. (**) JO L 53, 23.2.2002, p. 1.

(12)Prin derogare de la alineatul (10), contribuţia Uniunii, prin plata soldului final pentru fiecare axă prioritară, nu trebuie să depăşească cu mai mult de 10 % suma maximă de asistenţă din fonduri, acordată pentru fiecare axă prioritară, astfel cum se prevede în decizia Comisiei de aprobare a programului operaţional. Cu toate acestea, contribuţia Uniunii prin intermediul plăţii soldului final nu poate depăşi contribuţia publică declarată şi suma maximă a intervenţiei din partea fiecărui fond pentru fiecare program operaţional, astfel cum se prevede în decizia Comisiei de aprobare a programului operaţional.