Art. 48. - Art. 48: Responsabilităţile statelor membre - Regulamentul 1083/11-iul-2006 de stabilire a anumitor dispoziţii generale privind Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de coeziune şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1260/1999

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 21 Decembrie 2013
Art. 48: Responsabilităţile statelor membre
(1)Statele membre deţin mijloacele necesare pentru efectuarea evaluărilor, organizarea producţiei şi a colectării datelor necesare şi utilizează diferitele tipuri de informaţii furnizate de sistemele de supraveghere.
Acestea pot, în afară de aceasta, să elaboreze, după caz, în cadrul obiectivului de convergenţă, în conformitate cu principiul proporţionalităţii enunţat la articolul 13, un plan de evaluare care să specifice în mod indicativ activităţile de evaluare care trebuie realizate în diferitele etape ale procesului de aplicare.
(2)Statele membre efectuează o evaluare ex ante pentru fiecare program operaţional separat în temeiul obiectivului de convergenţă. În cazuri justificate în mod corespunzător, ţinând seama de principiul proporţionalităţii enunţat la articolul 13 şi după cum s-a convenit între Comisie şi statul membru, statele membre pot să efectueze o evaluare ex ante pentru mai mult decât un program operaţional.
Pentru obiectivul de concurenţă şi ocuparea forţei de muncă, statele membre efectuează o evaluare ex ante pentru toate programele operaţionale, fie o evaluare pentru fiecare fond, fie o evaluare pentru fiecare prioritate sau o evaluare pentru fiecare program operaţional.
Pentru obiectivul de cooperare teritorială europeană, statele membre efectuează împreună o evaluare ex ante fie pentru fiecare dintre programele operaţionale, fie pentru toate programele respective.
Evaluările ex ante se efectuează sub responsabilitatea autorităţii însărcinate cu întocmirea documentelor de programare.
Evaluările ex ante urmăresc optimizarea alocării resurselor bugetare în temeiul programelor operaţionale şi îmbunătăţirea calităţii programării. Evaluările identifică şi evaluează disparităţile, lacunele şi potenţialul de dezvoltare, obiectivele care trebuie realizate, rezultatele preconizate, obiectivele cuantificate, coerenţa, după caz, a strategiei propuse pentru o regiune, valoarea adăugată comunitară, gradul de integrare a priorităţilor Comunităţii, concluziile programării precedente şi calitatea procedurilor de aplicare, de supraveghere, de evaluare şi de gestiune financiară.
(3)Pe parcursul perioadei de programare, statele membre efectuează evaluări legate de monitorizarea programelor operaţionale, în special în cazul în care rezultatele lor diferă semnificativ de obiectivul prevăzut iniţial. În cazul în care se prezintă propuneri pentru revizuirea programelor operaţionale în conformitate cu articolul 33, se va furniza analiza privind motivele revizuirii, inclusiv orice dificultăţi de punere în aplicare, precum şi impactul estimat al revizuirii, inclusiv cel asupra strategiei programului operaţional. Rezultatele unor astfel de evaluări sau analize se transmit Comitetului de supraveghere a programului operaţional şi Comisiei.