Secţiunea 2 - Corecţii financiare ale Comisiei - Regulamentul 1083/11-iul-2006 de stabilire a anumitor dispoziţii generale privind Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de coeziune şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1260/1999

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 21 Decembrie 2013
SECŢIUNEA 2:Corecţii financiare ale Comisiei
Art. 99: Criterii aplicabile corecţiilor
(1)Comisia poate să procedeze la corecţii financiare prin anularea parţială sau totală a participării comunitare la un program operaţional în cazul în care, după efectuarea verificărilor necesare, concluzionează că:
a)există o neregularitate gravă a sistemului de gestionare sau de control al programului care pune în pericol participarea comunitară deja acordată programului;
b)cheltuielile care se găsesc într-o declaraţie de cheltuieli certificată nu sunt regulate şi nu au fost corectate de statul membru după deschiderea procedurii de corecţie în temeiul prezentului alineat;
c)un stat membru nu s-a achitat de obligaţiile sale în temeiul articolului 98 înaintea deschiderii procedurii de corecţie în temeiul prezentului alineat.
(2)Comisia îşi fondează corecţiile financiare pe cazuri individuale de neregularităţi, ţinând seama de natura sistemică a neregularităţii pentru a determina dacă este nevoie să se aplice o corecţie forfetară sau extrapolată.
(3)În cazul în care decide suma unei corecţii, Comisia ţine seama de natura şi de gravitatea neregularităţii, precum şi de amploarea şi de implicaţiile financiare ale neregularităţilor constatate în programul operaţional în cauză.
(4)Comisia îşi întemeiază poziţia pe faptele stabilite de alţi auditori decât cei ai serviciilor proprii, ajunge la concluziile proprii în ceea ce priveşte consecinţele financiare ale acestora după examinarea măsurilor luate în statul membru în cauză în conformitate cu articolul 98 alineatul (2), rapoartelor furnizate în temeiul articolului 70 alineatul (1) litera (b), precum şi răspunsurile statului membru.
(5)În cazul în care un stat membru nu îşi respectă obligaţiile în temeiul articolului 15 alineatul (4), Comisia poate să procedeze, în funcţie de gradul de nerespectare a obligaţiilor respective, la o corecţie financiară prin anularea totală sau parţială a contribuţiei din fondurile structurale în favoarea statului membru în cauză.
Nivelul aplicabil corecţiei financiare menţionate la prezentul alineat se stabileşte în normele de aplicare ale prezentului regulament pe care Comisia le adoptă în conformitate cu procedura menţionată la articolul 103 alineatul (3).
Art. 100: Procedură
(1)Înainte de a decide cu privire la o corecţie financiară, Comisia deschide procedura informând statul membru în ceea ce priveşte concluziile sale provizorii şi invitând statul membru respectiv să îşi prezinte observaţiile în termen de două luni.
În cazul în care Comisia propune o corecţie financiară pe baza unei extrapolări sau a unei rate forfetare, statul membru are posibilitatea să demonstreze, prin examinarea documentelor în cauză, că nivelul real al neregularităţii este mai mic decât evaluarea Comisiei. În acord cu aceasta din urmă, statul membru poate să limiteze domeniul de aplicare al acestei examinări la o parte sau un eşantion adecvat din documentele în cauză. Cu excepţia cazurilor justificate corespunzător, termenul pentru efectuarea acestei examinări nu depăşeşte termenul de două luni după perioada de două luni menţionată la primul paragraf.
(2)Comisia ţine seama de orice element furnizat de statul membru în termenele menţionate la alineatul (1).
(3)În cazul în care statul membru nu acceptă concluziile provizorii ale Comisiei, aceasta din urmă îl invită la o audiere pe parcursul căreia cele două părţi se străduiesc, în spiritul cooperării fondate pe parteneriat, să ajungă la un acord privind observaţiile şi concluziile care rezulta din aceasta.
(4)În cazul unui acord, statul membru poate să reutilizeze fondurile comunitare în cauză în conformitate cu articolul 98 alineatul (2) al doilea paragraf.
(5)În absenţa acordului, Comisia decide cu privire la corecţia financiară în cele şase luni care urmează datei audierii, ţinând seama de toate informaţiile şi observaţiile prezentate pe parcursul procedurii. În cazul în care audierea nu are loc, perioada de şase luni începe în două luni de la data trimiterii de către Comisie a scrisorii de invitaţie.
Art. 101: Observaţiile statelor membre
Aplicarea unei corecţii financiare de către Comisie nu aduce atingere obligaţiei statului membru de a proceda la recuperarea prevăzută la articolul 98 alineatul (2) din prezentul regulament şi la recuperarea ajutorului de stat în temeiul articolului 87 din tratat şi al articolului 14 din Regulamentul (CE) nr. 659/1999 al Consiliului din 22 martie 1999 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 88 din Tratatul CE (1).
(1)JO L 83, 27.3.1999, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat prin Actul de aderare din 2003. Notă: titlul Regulamentului (CE) nr. 659/1999 a fost modificat pentru a se ţine seama de renumerotarea articolelor din Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, în conformitate cu articolul 12 din Tratatul de la Amsterdam; în original exista menţiunea cu privire la articolul 93 din tratat.
Art. 102: Rambursare
(1)Orice rambursare datorată bugetului general al Uniunii Europene are loc înainte de scadenţa indicată în ordinul de recuperare întocmit în conformitate cu articolul 72 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002. Data limită respectivă se stabileşte în ultima zi a celei de-a douăsprezecea luni după luna emiterii ordinului.
(2)Orice întârziere a rambursării face obiectul plăţii unor dobânzi de întârziere, de la scadenţă până la data rambursării efective. Rata dobânzii este mai mare cu un punct şi jumătate decât rata aplicată de Banca Centrală Europeană operaţiunilor principale de refinanţare din prima zi lucrătoare din luna în care este data scadenţei.