Capitolul 15 - GRĂSIMI ŞI ULEIURI DE ORIGINE ANIMALĂ SAU VEGETALĂ; PRODUSE ALE DISOCIERII ACESTORA; GRĂSIMI ALIMENTARE PRELUCRATE; CEARĂ DE ORIGINE ANIMALĂ SAU VEGETALĂ - Note explicative din 06-mai-2011 ALE NOMENCLATURII COMBINATE A UNIUNII EUROPENE (2011/C 137/01)

Acte UE

Jurnalul Oficial 137C

În vigoare
Versiune de la: 6 Mai 2011
CAPITOLUL 15:GRĂSIMI ŞI ULEIURI DE ORIGINE ANIMALĂ SAU VEGETALĂ; PRODUSE ALE DISOCIERII ACESTORA; GRĂSIMI ALIMENTARE PRELUCRATE; CEARĂ DE ORIGINE ANIMALĂ SAU VEGETALĂ
Consideraţii generale
În sensul subpoziţiilor de la acest capitol, prin "utilizări industriale" se înţeleg acele utilizări care implică transformarea produsului de bază.
În schimb, prin "utilizări tehnice", în sensul subpoziţiilor de la acest capitol, se înţeleg acele utilizări care nu implică o astfel de transformare.
Nu sunt considerate "utilizări industriale" şi nici "utilizări tehnice" tratamente ca epurarea, rafinarea sau hidrogenarea. Chiar şi produsele proprii alimentaţiei umane pot avea utilizări tehnice sau industriale.
Subpoziţiile de la acest capitol care sunt rezervate produselor destinate unor alte utilizări tehnice sau industriale decât cele pentru fabricarea produselor pentru alimentaţia umană cuprind uleiurile şi grăsimile pentru fabricarea hranei animalelor.

Nota complementară 1 (a)

Fracţia fluidă de uleiuri vegetale obţinută prin separarea constituenţilor solizi fie prin răcire, fie utilizând solvenţi organici, agenţi tensioactivi etc., nu poate fi considerată ulei brut.

1502 00

Grăsimi de animale din speciile bovine, ovine sau caprine, altele decât cele de la poziţia 1503

 

Poziţia cuprinde, pe lângă seul topit, seul brut, şi anume seul aflat în membrana celulară proprie.

 

În consecinţă poziţia cuprinde:

 

1. seul brut, netopit (seu de abator, seu de măcelărie, seu rezultat de la pregătirea maţelor);

 

2. seul topit, care cuprinde:

 

(a) seul numit "primul suc", care este seul comestibil de cea mai bună calitate;

 

(b) jumările;

 

(c) "grăsimile acide" obţinute prin fierberea grăsimii brute de cea mai slabă calitate într-o soluţie apoasă de acid sulfuric care hidrolizează substanţele albuminoide din ţesuturi, eliberând astfel grăsimea;

 

3. grăsimile obţinute din oase sau din resturi de animale din speciile bovine, ovine sau caprine.

 

Cu toate acestea, poziţia nu cuprinde uleiurile din oase sau din măduvă şi uleiurile din copite (poziţia 1506 00 00).

1503 00

Stearină din untură, ulei de untură, oleo-stearină, oleo-margarină şi ulei de seu, neemulsionate, neamestecate şi nici altfel preparate

1503 0011 şi 1503 00 19

Stearina din untură şi oleo-stearina

 

La aceste subpoziţii se clasifică produsele descrise în notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 1503, al doilea şi penultimul paragraf.

1503 00 30

Ulei de seu, destinat utilizărilor industriale, altul decât cel destinat fabricării produselor pentru alimentaţia umană

 

Se clasifică la această subpoziţie produsele descrise în notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 1503, al cincilea paragraf, cu condiţia să fie destinate altor utilizări industriale decât fabricarea produselor pentru alimentaţia umană (a se vedea consideraţiile generale de la capitolul 15).

1503 00 90

Altele

 

Pe lângă produsele descrise în notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 1503 al treilea şi al patrulea paragraf, această subpoziţie mai cuprinde uleiul de seu care nu corespunde condiţiilor stabilite la subpoziţia 1503 00 30, de exemplu uleiul de seu destinat utilizărilor tehnice.

1504

Grăsimi şi uleiuri şi fracţiunile acestora, de peşte sau de mamifere marine, chiar rafinate, dar nemodificate chimic

 

A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la prezentul capitol consideraţiile generale partea A al şaselea şi al şaptelea paragraf.

1504 10 10 - 1504 10 99

Uleiuri din ficat de peşte şi fracţiunile acestora

 

A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 1504 al doilea paragraf.

1504 10 10

Cu un conţinut de vitamina A egal sau mai mic de 2 500 unităţi internaţionale per gram

 

În general, conţinutul de vitamina A din uleiul de ficat obţinut din familia Gadidae [cod, egrefin, mihalţ de mare, merlucius (Gadus merlangus) etc.] este de cel mult 2 500 unităţi internaţionale per gram.

1504 10 91 şi 1504 10 99

Altele

 

În general, conţinutul de vitamina A, de exemplu din uleiul de ficat de ton, de cambulă şi anumite tipuri de rechin este peste 2 500 unităţi internaţionale per gram.

 

Uleiurile cu conţinut îmbogăţit de vitamine se clasifică la această subpoziţie cu condiţia să nu îşi piardă caracterul de ulei din ficat de peşte. Acesta este, de exemplu, cazul uleiului din ficat de peşte cu un conţinut de vitamina A de cel mult 100 000 unităţi internaţionale per gram.

1504 20 10 şi 1504 20 90

Grăsimi şi uleiuri de peşte şi fracţiunile lor, altele decât uleiurile din ficat de peşte

 

Se clasifică la aceste subpoziţii grăsimi şi uleiuri din toate speciile de peşte şi fracţiunile lor, cu excepţia uleiurilor extrase numai din ficat de peşte, de exemplu:

 

1. uleiurile obţinute din hering şi din hering american (Brevoortia tyrannus - clupeid asemănător cu heringul, pescuit numai pentru extragerea uleiului);

 

2. uleiurile obţinute din reziduurile de la fabricarea conservelor, de o calitate scăzută faţă de uleiurile de mai sus. Din punct de vedere comercial, cele mai semnificative sunt uleiurile din reziduuri de clupeizi (Clupeidae), uleiuri din reziduuri de toni şi bonite şi uleiurile din reziduuri de salmonide;

 

3. uleiuri obţinute din reziduurile în urma comerţului cu peşte de mare, de natură compozită şi de calitate foarte scăzută;

 

4. stearina de peşte descrisă în notele explicative ale Sistemului armonizat poziţia 1504 al cincilea paragraf.

 

Uleiul şi grăsimea de la această poziţie au mai ales utilizări tehnice şi industriale, de exemplu tăbăcărie, prepararea vopselelor, a lichidelor de răcire şi ungere.

1504 30 10 şi 1504 30 90

Grăsimi şi uleiuri de mamifere marine şi fracţiunile acestora

 

La aceste subpoziţii se clasifică, printre altele:

 

1. uleiul sau grăsimea de balenă şi uleiul sau grăsimea de caşalot, care sunt descrise în notele explicative ale Sistemului armonizat poziţia 1504 al treilea şi al patrulea paragraf;

 

2. untură de mamifere marine;

 

3. uleiurile de pinipede (focă, morsă, lei de mare).

 

La aceste subpoziţii se clasifică toate uleiurile de mamifere marine şi fracţiunile lor, inclusiv cele extrase din ficatul lor, de exemplu uleiul din ficat de caşalot care, fiind bogat în vitamina A, prezintă proprietăţi similare cu cele ale uleiurilor din ficat de peşte de la subpoziţiile 1504 10 10, 1504 10 91 şi 1504 10 99.

1505 00

Usuc şi grăsimi derivate din acesta, inclusiv lanolina

1505 00 10

Usuc brut (suintină)

 

Acest produs este descris în notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 1505 primul paragraf.

1505 00 90

Altele

 

Se clasifică la această subpoziţie tarifară:

 

1. lanolina, descrisă în notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 1505 al doilea, al treilea şi al patrulea paragraf.

 

2. grăsimi derivate din grăsimea de usuc (oleina de usuc şi stearina de usuc), care sunt părţi lichide şi, respectiv, solide obţinute prin distilarea urmată de presarea grăsimii de usuc.

1506 00 00

Alte grăsimi şi uleiuri de origine animală şi fracţiunile acestora, chiar rafinate,dar nemodificate chimic

 

Poziţia nu cuprinde amestecurile sau preparatele, necomestibile, din grăsime sau ulei de animale (de exemplu grăsimea de la ecarisaj) şi nici amestecurile sau preparatele din grăsime şi ulei de origine animală şi vegetală (de exemplu grăsimea rămasă de la prăjire) (poziţia 1518).

1507

Ulei de soia şi fracţiunile acestuia, chiar rafinate, dar nemodificate chimic

1507 10 10 şi 1507 10 90

Ulei brut, chiar demucilaginat

 

În sensul acestor subpoziţii, pentru interpretarea termenului "brut", a se vedea nota complementară 1 de la prezentul capitol literele (a), (b) şi (c).

1507 90 10 şi 1507 90 90

Altele

 

La aceste subpoziţii se clasifică, de exemplu, uleiul rafinat de soia.

1508

Ulei de arahide şi fracţiunile acestuia, chiar rafinate, dar nemodificate chimic

1508 10 10 şi 1508 10 90

Ulei brut

 

A se vedea nota complementară 1 de la prezentul capitol literele (a) şi (b).

1508 90 10 şi 1508 90 90

Altele

 

La aceste subpoziţii se clasifică, de exemplu, uleiul rafinat de arahide.

1509

Ulei de măsline şi fracţiunile acestuia, chiar rafinate, dar nemodificate chimic

 

Uleiul de măsline de la această poziţie trebuie să îndeplinească următoarele trei condiţii:

 

1. trebuie să provină numai din prelucrarea fructelor măslinului (Olea europaea L.);

 

2. trebuie să fie obţinute numai prin procedee mecanice sau alte procedee fizice (de exemplu prin presare), fără ajutorul solvenţilor (a se vedea nota 2 de la prezentul capitol);

 

3. nu trebuie să fie reesterificate sau amestecate cu alte uleiuri, nici chiar cu uleiul din turte de măsline care se clasifică la poziţia 1510 00.

1509 10 10

Ulei de măsline lampant

 

A se vedea nota complementară 2.B de la prezentul capitol punctul 1.

1509 10 90

Altele

 

A se vedea nota complementară 2.B de la prezentul capitol punctul 2.

1509 90 00

Altele

 

A se vedea nota complementară 2.C de la prezentul capitol.

 

La această subpoziţie se clasifică nu numai uleiul de măsline rafinat, dar şi uleiul de măsline rafinat amestecat cu uleiul virgin de măsline.

1510 00

Alte uleiuri şi fracţiunile acestorar, obţinute numai din măsline, chiar rafinate, dar nemodificate chimic şi amestecurile acestor uleiuri sau fracţiuni cu uleiuri sau fracţiuni de la poziţia 1509

 

Uleiurile de la această poziţie trebuie să îndeplinească condiţia 1 menţionată în nota explicativă de la poziţia 1509. Ca şi uleiurile de la poziţia 1509, uleiurile care se clasifică la poziţia 1510 00 nu trebuie să fie reesterificate sau amestecate cu uleiuri de orice altă natură, adică cu alte uleiuri decât uleiul de măsline, dar:

 

- pot fi extrase cu ajutorul solvenţilor sau prin procedee fizice;

 

- pot fi amestecate cu uleiuri sau fracţiunile lor de la poziţia 1509; amestecul cel mai uzual este amestecul din ulei rafinat din turte de măsline şi din ulei de măsline virgin.

1510 0010

Uleiuri brute

 

A se vedea nota complementară 2.D de la prezentul capitol.

1510 00 90

Altele

 

Această subpoziţie cuprinde, de exemplu, uleiul rafinat din turte de măsline, precum şi amestecul din ulei rafinat de turte de măsline şi ulei de măsline virgin.

1511

Ulei de palmier şi fracţiunile lui, chiar rafinate, dar nemodificate chimic

1511 10 10 şi 151110 90

Ulei brut

 

A se vedea nota complementară 1 de la prezentul capitol literele (a) şi (b).

 

Uleiul brut de palmier se descompune mai rapid decât alte uleiuri şi prezintă, în consecinţă, un conţinut ridicat de acizi graşi liberi.

15119011 şi 15119019

Fracţiuni solide

 

La aceste subpoziţii se clasifică stearina de palmier.

151190 91 şi 151190 99

Altele

 

La aceste subpoziţii se clasifică, de exemplu:

 

1. uleiul rafinat de palmier;

 

2. fracţiunea fluidă de ulei de palmier obţinută prin separarea constituenţilor solizi fie prin răcire, fie cu ajutorul solvenţilor organici sau al agenţilor tensioactivi. Această fracţiune fluidă (oleina de palmier) se distinge de uleiul de palmier nefracţionat mai degrabă prin compoziţia sa în trigliceride decât prin cea în acizi graşi. De altfel, trigliceridele acizilor graşi cu un număr mai mare de atomi de carbon (C52 şi C54) se găsesc în concentraţii mai mari în fracţiunile fluide decât în uleiurile nefracţionate. În schimb, trigliceridele cu un număr relativ mai mic de atomi de carbon (C50 şi C48) predomină în fracţiunea solidă.

1512

Ulei de seminţe de floarea-soarelui, de şofrănaş sau de seminţe de bumbac şi fracţiunile acestora, chiar rafinate, dar nemodificate chimic

1512 1191

De seminţe de floarea-soarelui

 

A se vedea nota complementară 1 literele (a) şi (b) de la prezentul capitol în corelaţie cu notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 1512 partea A.

1512 11 99

De şofrănaş

 

A se vedea nota complementară 1 literele (a) şi (b) de la prezentul capitol în corelaţie cu notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 1512 partea B.

1512 19 90

Altele

 

La această subpoziţie se clasifică, printre altele, uleiul rafinat de floarea-soarelui şi uleiul rafinat de şofrănaş.

1512 21 10 - 1512 29 90

Ulei de seminţe de bumbac şi fracţiunile acestuia

 

A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 1512 partea C.

1514

Uleiuri de rapiţă, de rapiţă sălbatică sau de muştar şi fracţiunile acestora, chiar rafinate, dar nemodificate chimic

151411 10 - 1514 19 90

Uleiuri de rapiţă sau de rapiţă sălbatică cu conţinut redus de acid erucic şi fracţiunile acestora

 

A se vedea nota de subpoziţie 1 de la prezentul capitol şi notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 1514 partea A al doilea paragraf a doua teză.

1515

Alte grăsimi şi uleiuri vegetale (inclusiv ulei de jojoba) şi fracţiunile acestora, stabilizate, chiar rafinate, dar nemodificate chimic

1515 30 10 şi 1515 30 90

Ulei de ricin şi fracţiunile acestuia

 

Uleiul de ricin mai este cunoscut sub denumirea de ulei "castor", ulei "palma christi" sau ulei "kerva".

 

Nu se clasifică la aceste subpoziţii uleiul purgativ extras din seminţele arborelui Jatropha curcas din familia Euphorbiaceae, denumit adesea "ulei de ricin din America" sau "ulei de ricin sălbatic" (subpoziţiile 1515 90 40-1515 90 99).

1517

Margarină; amestecuri sau preparate alimentare din grăsimi sau din uleiuri de origine animală sau vegetală sau din fracţiuni ale diferitelor grăsimi sau uleiuri de la prezentul capitol, altele decât grăsimile şi uleiurile alimentare şi fracţiunile acestora de la poziţia 1516

 

Pentru termenul "margarină", a se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la subpoziţiile 1517 10 şi 1517 90.

1517 10 10 şi 1517 10 90

Margarină, cu excepţia margarinei lichide

 

A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 1517 al patrulea paragraf partea A

 

De menţionat că pentru clasificarea produsului la aceste subpoziţii, conţinutul de apă nu este determinant.

1517 90 91

Uleiuri de origine vegetală fixe, fluide, amestecate

 

Această subpoziţie include deasemenea amestecuri de uleiuri vegetale modificate chimic.

1521

Ceară vegetală (alta decât trigliceridele), ceară de albine sau de alte insecte şi spermanţet, chiar rafinată sau colorată

1521 10 00

Ceară vegetală

 

Pe lângă ceara descrisă în notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 1521 partea I, se clasifică la această subpoziţie ceara din cafea care se găseşte în toate părţile componente ale arborelui de cafea (boabe, coaja bobului de cafea, frunze etc.) şi care este de fapt un subprodus de la prepararea cafelei decafeinizate. Este de culoare neagră, cu miros de cafea şi se foloseşte la fabricarea anumitor produse de curăţat (de întreţinere).

1521 90 91

Brută

 

La această subpoziţie se clasifică ceara prezentată sub formă de fagure.

1521 90 99

Altele

 

La această subpoziţie se clasifică ceara topită, presată sau rafinată, inclusiv albită sau colorată.

1522 00

Degras; reziduuri provenite de la tratarea grăsimilor sau a cerii animale sau vegetale

1522 00 31 şi 1522 00 39

Care conţin ulei cu caracteristici de ulei de măsline

 

A se vedea nota complementară de la prezentul capitol care precizează care sunt reziduurile care sunt excluse de la aceste subpoziţii.