Directiva 2012/12/UE/19-apr-2012 de modificare a Directivei 2001/112/CE a Consiliului privind sucurile de fructe şi anumite produse similare destinate consumului uman
Jurnalul Oficial 115L
În vigoarePentru Parlamentul European Preşedintele M. SCHULZ Pentru Consiliu Preşedintele M. B0DSKOV |
most»
most» se poate utiliza numai în asociere cu denumirile de produs «Fruchtsaft» sau «Fruchtnektar» pentru:Nectaruri de fructe obţinute din | Conţinutul minim de suc şi/sau de piure (% din volumul produsului finit) |
I. Fructe cu suc acid, neconsumabil în stare naturală | |
Fructul pasiunii | 25 |
Quito naranjillos | 25 |
Coacăze negre | 25 |
Coacăze albe | 25 |
Coacăze roşii | 25 |
Agrişe | 30 |
Cătină albă | 25 |
Porumbe | 30 |
Prune | 30 |
Quetsches | 30 |
Scoruşe | 30 |
Măceşe | 40 |
Vişine | 35 |
Alte cireşe | 40 |
Afine | 40 |
Soc | 50 |
Zmeură | 40 |
Caise | 40 |
Căpşuni | 40 |
Dude/mure | 40 |
Merişoare | 30 |
Gutui | 50 |
Lămâi şi lămâi verzi | 25 |
Alte fructe din această categorie | 25 |
II. Fructe cu conţinut scăzut de acid, cu pulpă abundentă sau foarte aromate, al căror suc nu poate fi consumat în stare naturală | |
Mango | 25 |
Banane | 25 |
Guave | 25 |
Papaya | 25 |
Lychee | 25 |
Azerole (fructe de moşmon din Napoli) | 25 |
Fructele arbustului Annona muricata | 25 |
Fructele arborelui Annona reticulata | 25 |
Mere dulci (fructele arborelui sau arbustului Annona cherimola) | 25 |
Rodii | 25 |
Nuci de Cajou | 25 |
Prune spaniole (Spondia purpurea) | 25 |
Fructe Umbu (Spondia tuberosa aroda) | 25 |
Alte fructe din această categorie | 25 |
III. Fructe al căror suc poate fi consumat în stare naturală | |
Mere | 50 |
Pere | 50 |
Piersici | 50 |
Citrice, cu excepţia lămâilor şi a lămâilor verzi | 50 |
Ananas | 50 |
Roşii | 50 |
Alte fructe din această categorie | 50 |
Denumirea comună a fructului | Denumirea botanică | Valorile Brix minime |
Măr (*) | Malus domestica Borkh. | 11,2 |
Caisă (**) | Prunus armeniaca L. | 11,2 |
Banană (**) | Musa x paradisiaca L. (cu excepţia bananelor plantain) | 21,0 |
Coacăză neagră (*) | Ribes nigrum L. | 11,0 |
Strugure (*) | Vitis vinifera L. sau hibrizii acesteia Vitis labrusca L. sau hibrizii acesteia | 15,9 |
Grepfrut (*) | Citrus x paradisi Macfad. | 10,0 |
Guavă (**) | Psidium guajava L. | 8,5 |
Lămâie (*) | Citrus limon (L.) Burm.f. | 8,0 |
Mango (**) | Mangifera indica L. | 13,5 |
Portocală (*) | Citrus sinensis (L.) Osbeck | 11,2 |
Fructul pasiunii (*) | Passiflora edulis Sims | 12,0 |
Piersică (**) | Prunus persica (L.) Batsch var. persica | 10,0 |
Pară (**) | Pyrus communis L. | 11,9 |
Ananas (*) | Ananas comosus (L.) Merr. | 12,8 |
Zmeură (*) | Rubus idaeus L. | 7,0 |
Vişină (*) | Prunus cerasus L. | 13,5 |
Căpşună (*) | Fragaria x ananassa Duch. | 7,0 |
Roşie (*) | Lycopersicon esculentum, Mill. | 5,0 |
Mandarină (*) | Citrus reticulata Blanco | 11,2 |
Pentru produsele marcate cu un asterisc (*), produse sub formă de suc, se determină o densitate relativă minimă în raport cu apa la 20/20 °C. Pentru produsele marcate cu dublu asterisc (**), produse sub formă de piure, se determină numai o valoare Brix minimă, necorectată (fără corectarea acidităţii).". | ||