Decizia 2749/11-dec-2023 de stabilire a concluziilor privind cele mai bune tehnici disponibile (BAT), în temeiul Directivei 2010/75/UE a Parlamentului European şi a Consiliului privind emisiile industriale, pentru abatoare şi pentru sectoarele subproduselor de origine animală şi/sau coproduselor comestibile
Jurnalul Oficial seria L
În vigoarePentru Comisie Virginius SINKEVICIUS Membru al Comisiei |
Termeni generali | |
Termen utilizat | Definiţie |
Subproduse de origine animală | Aşa cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală) (4). (4)JO L 300, 14.11.2009, p. 1. |
Emisii dirijate | Emisiile de poluanţi în aer prin orice tip de conductă, ţeavă, coş etc. Aceasta include emisiile provenite de la biofiltrele deschise. |
Evacuarea directă | Evacuarea într-un corp de apă receptor fără epurarea ulterioară a apelor uzate în aval. |
Coproduse comestibile | Produse de calitate alimentară destinate consumului uman. |
Instalaţie existentă | Instalaţie care nu este o instalaţie nouă. |
Activităţi FDM | Activităţi care fac obiectul concluziilor privind BAT pentru industria alimentară, a băuturilor şi a laptelui. |
Produse FDM | Produse asociate cu activităţile care fac obiectul concluziilor privind BAT pentru industria alimentară, a băuturilor şi a laptelui. |
Substanţă periculoasă | Substanţă periculoasă astfel cum este definită la articolul 3 punctul 18 din Directiva 2010/75/UE. |
Evacuare indirectă | Evacuare care nu este o evacuare directă. |
Instalaţie nouă | O instalaţie autorizată pentru prima dată pe amplasamentul de instalare după publicarea prezentelor concluzii privind BAT sau înlocuirea integrală a unei instalaţii după publicarea prezentelor concluzii privind BAT. |
Receptor sensibil | Zonele care necesită protecţie specială, cum ar fi: - zonele rezidenţiale; - zonele în care se desfăşoară activităţi umane (de exemplu, locuri de muncă, şcoli, centre de îngrijire de zi, zone de agrement, spitale sau centre de îngrijire şi asistenţă situate în apropiere). |
Substanţe care prezintă motive de îngrijorare deosebită | Substanţele care îndeplinesc criteriile menţionate la articolul 57 şi sunt incluse în lista substanţelor candidate care prezintă motive de îngrijorare deosebită, în conformitate cu Regulamentul REACH [Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 (5)]. (5)Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea şi restricţionarea substanţelor chimice (REACH), de înfiinţare a Agenţiei Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului şi a Regulamentului (CE) nr. 1488/94 al Comisiei, precum şi a Directivei 76/769/CEE a Consiliului şi a Directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE şi 2000/21/CE ale Comisiei (JO L 396, 30.12.2006, p. 1). |
Poluanţi şi parametri | |
Termen utilizat | Definiţie |
AOX | Compuşii organici halogenaţi adsorbabili, exprimaţi ca Cl, includ clorul, bromul şi iodul legaţi organic şi adsorbabili. |
As, Cd, Co, Cr, Cu, Mn, Ni, Pb, Sb, Tl, V | Arsenic, cadmiu, cobalt, crom, cupru, mangan, nichel, plumb, stibiu, taliu şi vanadiu. |
Consum biochimic de oxigen (CBOn) | Cantitatea de oxigen necesară pentru oxidarea biochimică a materiei organice la dioxid de carbon în n zile (n este, în general, 5 sau 7). CBO este un indicator al concentraţiei masice a compuşilor organici biodegradabili. |
Consum chimic de oxigen (CCO) | Cantitatea de oxigen necesară pentru oxidarea chimică totală a materiei organice în dioxid de carbon cu ajutorul bicromatului. CCO este un indicator al concentraţiei masice a compuşilor organici. |
CO | Monoxid de carbon. |
Cupru (Cu) | Cuprul, exprimat drept Cu, cuprinde toţi compuşii anorganici şi organici ai cuprului, dizolvaţi sau legaţi de particule. |
Pulberi | Pulberi totale în suspensie (în aer). |
HCl | Toţi compuşii anorganici gazoşi ai clorului, exprimaţi ca HCl. |
HF | Toţi compuşii anorganici gazoşi ai fluorului, exprimaţi ca HF. |
Hg | Suma, exprimată ca Hg, a mercurului şi a compuşilor acestuia. |
H2S | Hidrogen sulfurat. |
Concentraţia de miros | Numărul de unităţi europene de miros (ouE) într-un metru cub de gaz în condiţii standard pentru olfactometrie în conformitate cu EN 13725. |
NOX | Suma, exprimată ca NO2, a monoxidului de azot (NO) şi a dioxidului de azot (NO2). |
PCDD/F | Para-dibenzo-dioxine policlorurate şi dibenzo-furani policloruraţi. |
SOX | Suma, exprimată ca SO2, a dioxidului de sulf (SO2), a trioxidului de sulf (SO3) şi a aerosolilor de acid sulfuric. |
Azot total (N total) | Azotul total, exprimat ca N, cuprinde azotul din amoniacul liber şi din azotul amoniacal (NH4-N), din nitriţi (NO2-N), din nitraţi (NO3-N) şi din compuşii organici cu azot. |
Carbon organic total (COT) | Carbon organic total (în apă), exprimat drept C, include toţi compuşii organici. |
Fosfor total (P total) | Fosforul total, exprimat ca P, cuprinde toţi compuşii anorganici şi organici ai fosforului, dizolvaţi sau legaţi de particule. |
Materii totale în suspensie (MTS) | Concentraţia masică a tuturor materiilor în suspensie (în apă), măsurată prin filtrare cu ajutorul unor filtre din fibră de sticlă şi prin gravimetrie. |
Carbon organic volatil total (COVT) | Carbon organic volatil total (în aer), exprimat ca C. |
Zinc (Zn) | Zincul, exprimat ca Zn, include toţi compuşii anorganici şi organici ai zincului, dizolvaţi sau legaţi de particule. |
Acronim | Definiţie |
CIP | Metoda CIP (curăţare la faţa locului) |
SGSC | Sistem de gestionare a substanţelor chimice |
SMM | Sistem de management de mediu |
FDM | Alimente, băuturi şi lapte |
DEI | Directiva privind emisiile industriale (2010/75/UE) |
OTNOC | Condiţii de funcţionare altele decât cele normale |
SA | Abatoare, industrii ale subproduselor de origine animală şi/sau ale coproduselor comestibile |
Tip de măsurare | Tip de medie | Definiţie |
Periodică | Medie pe perioada de prelevare | Valoarea medie a trei eşantionări/măsurări consecutive de cel puţin 30 de minute fiecare (6). (6)Pentru orice parametru pentru care, din cauza eşantionării sau a limitărilor analitice, o prelevare/măsurare de 30 minute este inadecvată, se poate utiliza o procedură de eşantionare/măsurare mai reprezentativă (de exemplu, pentru concentraţia mirosului). |
apele uzate deversate | : | cantitatea totală de ape uzate deversate (deversare directă, deversare indirectă şi/sau împrăştiere pe sol) prin procesele specifice în cauză, exprimată în m3/an, cu excepţia apei de răcire şi a apelor de scurgere de pe suprafeţe, provenite din precipitaţii, care sunt deversate separat; |
rata activităţii | : | cantitatea totală de produse sau materii prime prelucrate, exprimată în: - tone de carcase/an sau animale/an pentru abatoare; - tone de materii prime/an pentru instalaţiile de prelucrare a subproduselor de origine animală şi/sau a coproduselor comestibile. |
consumul final net de energie | : | cantitatea totală de energie consumată (cu excepţia energiei recuperate) de instalaţie (sub formă de energie termică şi electrică), exprimată în kWh/an; |
rata activităţii | : | cantitatea totală de produse sau materii prime prelucrate, exprimată în: - tone de carcase/an sau animale/an pentru abatoare; - tone de materii prime/an pentru instalaţiile de prelucrare a subproduselor de origine animală şi/sau a coproduselor comestibile. |
BAT 1. | Pentru îmbunătăţirea performanţei generale de mediu, BAT constau în elaborarea şi punerea în aplicare a unui sistem de management de mediu (SMM) care să prezinte toate caracteristicile următoare: (i) angajament, asumarea rolului de lider şi responsabilitate din partea conducerii, inclusiv a conducerii de nivel superior, în ceea ce priveşte punerea în aplicare a unui SMM eficient; (ii) o analiză care să includă determinarea contextului organizaţiei, identificarea nevoilor şi a aşteptărilor părţilor interesate, identificarea caracteristicilor instalaţiei care sunt asociate cu posibilele riscuri pentru mediu şi pentru sănătatea umană, precum şi a cerinţelor legale aplicabile în ceea ce priveşte mediul; (iii) elaborarea unei politici de mediu care să includă îmbunătăţirea continuă a performanţei de mediu a instalaţiei; (iv) stabilirea obiectivelor şi a indicatorilor de performanţă în ceea ce priveşte aspectele de mediu semnificative, inclusiv asigurarea respectării cerinţelor legale aplicabile; (v) planificarea şi punerea în aplicare a procedurilor şi acţiunilor necesare (inclusiv acţiuni corective şi preventive, acolo unde este necesar) pentru atingerea obiectivelor de mediu şi evitarea riscurilor de mediu; (vi) determinarea structurilor, a rolurilor şi a responsabilităţilor legate de aspectele şi obiectivele de mediu şi asigurarea resurselor financiare şi umane necesare; (vii) asigurarea faptului că personalul a cărui activitate poate afecta performanţa de mediu a instalaţiei este competent şi conştient de rolul său (de exemplu, prin furnizarea de informaţii şi formare profesională); (viii) comunicarea internă şi externă; (ix) încurajarea implicării angajaţilor în bune practici de management de mediu; (x) elaborarea şi menţinerea la zi a unui manual de management şi a unor proceduri scrise pentru controlul activităţilor cu impact semnificativ asupra mediului, precum şi a unor înregistrări relevante; (xi) planificare operaţională şi control al proceselor eficiente; (xii) punerea în aplicare a unor programe de întreţinere corespunzătoare; (xiii) protocoalele de pregătire şi răspuns la situaţii de urgenţă, inclusiv de prevenire şi/sau de atenuare a impactului negativ al situaţiilor de urgenţă (asupra mediului); (xiv) la (re)proiectarea unei instalaţii (noi) sau a unei părţi a acesteia, luarea în considerare a efectelor sale asupra mediului de-a lungul duratei sale de viaţă, care include construirea, întreţinerea, exploatarea şi dezafectarea; (xv) punerea în aplicare a unui program de monitorizare şi de măsurare; dacă este necesar, se pot găsi informaţii în Raportul de referinţă privind monitorizarea emisiilor în aer şi în apă provenite de la instalaţiile care intră sub incidenţa DEI; (xvi) efectuarea cu regularitate de evaluări sectoriale comparative; (xvii) efectuarea unui audit intern periodic independent (în măsura posibilului) şi a unui audit extern periodic independent pentru a se evalua performanţele de mediu şi pentru a se determina dacă SMM este sau nu conform cu măsurile planificate şi a fost pus în aplicare şi menţinut în mod corespunzător; (xviii) evaluarea cauzelor neconformităţilor, punerea în aplicare a acţiunilor corective ca răspuns la neconformităţi, revizuirea eficacităţii acţiunilor corective şi stabilirea existenţei sau a posibilităţii de apariţie a unor neconformităţi similare; (xix) revizuirea periodică, de către conducerea superioară, a SMM-ului şi a conformităţii, a adecvării şi a eficacităţii continue a acestuia; (xx) urmărirea şi luarea în considerare a dezvoltării unor tehnici mai curate. În special pentru abatoare, precum şi pentru prelucrarea subproduselor de origine animală şi/sau a coproduselor comestibile, BAT constau, de asemenea, în încorporarea următoarelor caracteristici în sistemul de management de mediu: (xxi) un plan de gestionare a mirosurilor (a se vedea BAT 18); (xxii) un inventar al intrărilor şi ieşirilor (a se vedea BAT 2); (xxiii) un sistem de management al substanţelor chimice (a se vedea BAT 3); (xxiv) un plan pentru eficienţă energetică [a se vedea BAT 9 (a)]; (xxv) un plan de gestionare a apei [a se vedea BAT 10 (a)]; (xxvi) un plan de gestionare a zgomotului (a se vedea BAT 16); (xxvii) un plan de gestionare a OTNOC (a se vedea BAT 4); (xxviii) un plan de gestionare a refrigerării pentru abatoare [a se vedea BAT 21 (a) şi BAT 23 (a)]. |
BAT 2. | În vederea îmbunătăţirii performanţei generale de mediu, BAT constau în întocmirea, menţinerea şi revizuirea periodică (inclusiv când are loc o modificare semnificativă) a unui inventar al intrărilor şi ieşirilor, ca parte a unui sistem de management de mediu (a se vedea BAT 1), care să prezinte toate caracteristicile următoare: I. Informaţii referitoare la procesul (procesele) de producţie, inclusiv: (a) diagrame de flux simplificate ale proceselor, în care să fie indicată originea emisiilor; (b) descrieri ale tehnicilor integrate în procese şi ale tehnicilor de epurare a apelor uzate/tratare a gazelor reziduale, pentru a preveni sau reduce emisiile, inclusiv ale performanţei lor (de exemplu, eficienţa reducerii). II. Informaţii privind consumul şi utilizarea energiei. III. Informaţii privind consumul şi utilizarea apei (de exemplu, diagrame de debit şi bilanţuri masice de apă). IV. Informaţii referitoare la cantitatea şi la caracteristicile fluxurilor apelor uzate, de exemplu: (a) valorile medii şi variabilitatea debitului, a pH-ului şi a temperaturii; (b) valorile medii ale concentraţiei şi ale fluxului masic al substanţelor/parametrilor relevanţi (de exemplu CCO/COT, forme de azot, fosfor), precum şi variabilitatea acestora. V. Informaţii referitoare la caracteristicile fluxurilor de gaze reziduale, cum ar fi: (a) punctul (punctele) de emisii; (b) valorile medii şi variabilitatea debitului şi a temperaturii; (c) valorile medii ale concentraţiei şi debitului masic ale substanţelor relevante/parametrilor relevanţi (de exemplu, pulberi, COVT, NOX, SOX), precum şi variabilitatea acestora; (d) prezenţa altor substanţe care ar putea să afecteze sistemul de tratare a gazelor reziduale sau siguranţa instalaţiei (de exemplu, oxigen, vapori de apă, pulberi). VI. Informaţii referitoare la cantitatea şi caracteristicile substanţelor chimice utilizate: (a) identitatea şi caracteristicile substanţelor chimice utilizate, inclusiv proprietăţile cu efecte adverse asupra mediului şi/sau a sănătăţii umane; (b) cantităţile de substanţe chimice de proces utilizate şi locul de utilizare a acestora. |
BAT 3. | În vederea îmbunătăţirii performanţei generale de mediu, BAT constau în elaborarea şi punerea în aplicare a unui sistem de gestionare a substanţelor chimice (SGSC), în cadrul SMM (a se vedea BAT 1), care prezintă toate caracteristicile următoare: I. O politică de reducere a consumului şi a riscurilor asociate cu substanţele chimice, inclusiv o politică de achiziţii pentru selectarea unor substanţe chimice mai puţin nocive şi a furnizorilor acestora, în scopul de a se reduce la minimum utilizarea de substanţe periculoase şi de substanţe care prezintă motive de îngrijorare deosebită şi a riscurilor asociate acestora, precum şi evitarea achiziţionării unor cantităţi excesive de substanţe chimice. Selectarea substanţelor chimice se bazează pe următoarele: (a) analiza comparativă a bioeliminabilităţii/biodegradabilităţii acestora, a ecotoxicităţii şi a potenţialului acestora de a fi evacuate în mediu, în vederea reducerii emisiilor în mediu; (b) caracterizarea riscurilor asociate cu substanţele chimice, pe baza clasificării frazelor de pericol ale substanţelor chimice, a circuitului prin instalaţie, a potenţialului de emisii şi a nivelului de expunere; (c) analiza periodică (de exemplu, anuală) a potenţialului de înlocuire, pentru identificarea unor noi alternative potenţiale disponibile şi mai sigure la utilizarea de substanţe periculoase şi de substanţe care prezintă motive de îngrijorare deosebită [de exemplu, utilizarea altor substanţe chimice care nu au impact asupra mediului şi a sănătăţii umane, sau al căror impact este mai scăzut, a se vedea BAT 11 (a)]; (d) monitorizarea anticipată a modificărilor normative legate de substanţele chimice periculoase şi de substanţele care prezintă motive de îngrijorare deosebită, precum şi garantarea conformităţii cu cerinţele legale aplicabile. Inventarul substanţelor chimice (a se vedea BAT 2) poate servi ca bază pentru obţinerea şi stocarea informaţiilor necesare pentru selectarea substanţelor chimice. II. Obiective şi planuri de acţiune pentru evitarea sau reducerea utilizării de substanţe periculoase şi a substanţelor care prezintă motive de îngrijorare deosebită şi a riscurilor legate de acestea. III. Elaborarea şi punerea în aplicare a unor proceduri de achiziţionare, manipulare, depozitare şi utilizare a substanţelor chimice în vederea prevenirii sau a reducerii emisiilor în mediu. |
BAT 4. | Pentru reducerea frecvenţei de apariţie a OTNOC şi pentru reducerea emisiilor în cursul OTNOC, BAT constau în elaborarea şi punerea în aplicare a unui plan de gestionare a OTNOC bazat pe riscuri, în cadrul SMM (a se vedea BAT 1), care să includă toate elementele următoare: (i) identificarea potenţialelor OTNOC [de exemplu, defectarea echipamentelor critice pentru protecţia mediului ("echipamente critice")], a cauzelor profunde ale acestora şi a consecinţelor lor potenţiale; (ii) proiectarea adecvată a echipamentelor critice (de exemplu, staţia de epurare a apelor uzate); (iii) elaborarea şi punerea în aplicare a unui plan de inspecţie şi a unui program de întreţinere preventivă pentru echipamentele critice (a se vedea BAT 1 punctul xii); (iv) monitorizarea (şi anume estimarea sau, dacă este posibil, măsurarea) şi înregistrarea emisiilor survenite pe durata OTNOC şi a circumstanţelor aferente; (v) evaluarea periodică a emisiilor apărute pe durata OTNOC (de exemplu, frecvenţa evenimentelor, durata şi cantitatea de poluanţi emişi) şi punerea în aplicare a acţiunilor corective, dacă este necesar; (vi) revizuirea şi actualizarea periodică a listei de OTNOC identificate în conformitate cu punctul i în urma evaluării periodice menţionate la punctul v; (vii) testarea periodică a sistemelor de rezervă. |
BAT 5. | În cazul fluxurilor de ape uzate identificate în inventarele fluxurilor de intrare şi de ieşire (a se vedea BAT 2), BAT constau în monitorizarea principalilor parametri (de exemplu, monitorizarea continuă a debitului de ape uzate, a pH-ului şi a temperaturii acestora) în punctele-cheie (de exemplu, la intrarea şi/sau ieşirea în/din instalaţia de preepurare a apelor uzate, la intrarea în instalaţia de epurare finală, în punctul în care emisiile părăsesc instalaţia). |
BAT 6. | BAT constau în monitorizarea, cel puţin o dată pe an, a următoarelor: - consumul anual de apă şi energie; - cantitatea anuală de ape uzate generate; - cantitatea anuală de agent (agenţi) frigorific(i) utilizat (utilizaţi) pentru reumplerea sistemului (sistemelor) de răcire din abatoare. |
BAT 7. | BAT constau în monitorizarea emisiilor în apă, cel puţin cu frecvenţa indicată mai jos şi în conformitate cu standardele EN. Dacă nu sunt disponibile standarde EN, BAT constau în utilizarea standardelor ISO, a standardelor naţionale sau a altor standarde internaţionale care asigură furnizarea de date de o calitate ştiinţifică echivalentă.
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
BAT 8. | BAT constau în monitorizarea emisiilor dirijate în aer, cel puţin cu frecvenţa indicată mai jos şi în conformitate cu standardele EN. Dacă nu sunt disponibile standarde EN, BAT constau în utilizarea standardelor ISO, a standardelor naţionale sau a altor standarde internaţionale care asigură furnizarea de date de o calitate ştiinţifică echivalentă.
|
Substanţă/ Parametru | Activităţi/Procese | Standard(e) | Frecvenţă minimă de monitorizare (1) | Monitorizare asociată cu | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
CO | Arderea gazelor urât mirositoare (de exemplu, în incineratoare sau în cazane de abur), inclusiv a gazelor necondensabile | EN 15058 | O dată pe an | BAT 15 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Incinerarea carcaselor | - | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Pulberi | Arderea gazelor urât mirositoare (de exemplu, în incineratoare sau în cazane de abur), inclusiv a gazelor necondensabile | EN 13284-1 | BAT 15 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Incinerarea carcaselor | - | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
NOX | Arderea gazelor urât mirositoare (de exemplu, în incineratoare sau în cazane de abur), inclusiv a gazelor necondensabile | EN 14792 | BAT 15 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Incinerarea carcaselor | - | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
SOX | Arderea gazelor urât mirositoare (de exemplu, în incineratoare sau în cazane de abur), inclusiv a gazelor necondensabile | EN 14791 | BAT 15 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Incinerarea carcaselor | - | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
H2S | Îndepărtarea grăsimilor, topirea grăsimilor, prelucrarea sângelui şi/sau a penelor (2) | Nu sunt disponibile standarde EN | BAT 25 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
NH3 | Îndepărtarea grăsimilor, topirea grăsimilor, prelucrarea sângelui şi/sau a penelor | EN ISO 21877 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Arderea gazelor urât mirositoare (de exemplu, în incineratoare sau în cazane de abur), inclusiv a gazelor necondensabile | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Incinerarea carcaselor | - | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
COVT | Îndepărtarea grăsimilor, topirea grăsimilor, prelucrarea sângelui şi/sau a penelor | EN 12619 | BAT 25 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Arderea gazelor urât mirositoare (de exemplu, în incineratoare sau în cazane de abur), inclusiv a gazelor necondensabile | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Incinerarea carcaselor | - | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Concentraţia de miros | Abatoare (3) (4) | EN 13725 | - | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Incinerarea carcaselor (3) | - | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Fabricarea gelatinei (3) | - | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Producţia de făină de peşte şi ulei de peşte (3) | BAT 25 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Îndepărtarea grăsimilor, topirea grăsimilor, prelucrarea sângelui şi/sau a penelor (3) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
HCl | Incinerarea carcaselor | EN 1911 | - | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
HF | Nu sunt disponibile standarde EN | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Hg | EN 13211 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Metale şi metaloizi, cu excepţia mercurului (As, Cd, Co, Cr, Cu, Mn, Ni, Pb, Sb, Tl, V) | EN 14385 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
PCDD/F | EN 1948-1, EN 1948-2, EN 1948-3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
(1) În măsura în care este posibil, măsurările se efectuează la cea mai ridicată stare de emisii preconizată în condiţii normale de funcţionare. (2) Monitorizarea se aplică numai atunci când H2S este identificat ca fiind relevant în fluxul de gaze reziduale pe baza inventarului fluxurilor de intrare şi de ieşire menţionat în BAT 2. (3) Aceasta include arderea (de exemplu, în incineratoare sau în cazane de abur) a gazelor urât mirositoare, inclusiv a gazelor necondensabile. (4) Monitorizarea se aplică numai atunci când mirosul este identificat ca fiind relevant în fluxul de gaze reziduale, pe baza inventarului fluxurilor de intrare şi de ieşire menţionat în BAT 2. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
BAT 9. | În vederea creşterii eficienţei energetice, BAT constau în utilizarea ambelor tehnici indicate mai jos.
Alte tehnici sectoriale de sporire a eficienţei energetice sunt prezentate în secţiunea 1.2.1 şi în secţiunea 1.3.1 din prezentele concluzii privind BAT. | |||||||||||||||||
BAT 10. | În vederea reducerii consumului de apă şi a cantităţii de ape uzate generate, BAT constau în utilizarea ambelor tehnici (a) şi (b) şi a unei combinaţii adecvate a tehnicilor (c)-(k) indicate mai jos.
Alte tehnici sectoriale de reducere a consumului de apă şi a volumului de apă uzată generată sunt prezentate în secţiunea 1.2.2 şi în secţiunea 1.3.2 din prezentele concluzii privind BAT. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
BAT 11. | În scopul de a se preveni sau, dacă acest lucru nu este posibil, de a se reduce utilizarea unor substanţe periculoase la curăţare şi dezinfecţie, BAT constau în utilizarea uneia dintre tehnicile indicate mai jos sau a unei combinaţii a acestora.
| |||||||||||||||||||
BAT 12. | În vederea sporirii eficienţei utilizării resurselor, BAT constau în utilizarea ambelor tehnici (a) şi (b), dacă este cazul în combinaţie cu una sau cu ambele tehnici (c) şi (d) indicate mai jos.
| ||||||||||||||||||||||||
BAT 13. | În vederea prevenirii emisiilor necontrolate în apă, BAT constau în asigurarea unei capacităţi-tampon adecvate de stocare a apelor uzate generate. |
BAT 14. | În vederea reducerii emisiilor în apă, BAT constau în utilizarea unei combinaţii adecvate a tehnicilor indicate mai jos.
Tabelul 1.1 Nivelurile de emisie asociate cu BAT (BAT-AEL-uri) pentru evacuările directe
Monitorizarea aferentă este prevăzută la BAT 7. Tabelul 1.2 Nivelurile de emisie asociate cu BAT (BAT-AEL-uri) pentru evacuările indirecte
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
BAT 15. | În vederea reducerii emisiilor în aer de CO, pulberi, NOX şi SOX provenite din arderea gazelor urât mirositoare (de exemplu, în incineratoare sau în cazane cu abur), inclusiv a gazelor necondensabile, BAT constau în utilizarea tehnicii (a) şi a uneia sau a unei combinaţii adecvate a tehnicilor (b)-(d) indicate mai jos.
Tabelul 1.3 Nivelurile de emisii asociate BAT (BAT-AEL) pentru emisiile dirijate în aer de pulberi, NOX şi SOX provenite din arderea în incineratoare a gazelor urât mirositoare, inclusiv a gazelor necondensabile
Monitorizarea aferentă este prevăzută la BAT 8. Tabelul 1.4 Nivelurile indicative ale emisiilor asociate BAT (BAT-AEL) pentru emisiile dirijate de CO în aer provenite din arderea în incineratoare a gazelor urât mirositoare, inclusiv a gazelor necondensabile
Monitorizarea aferentă este prevăzută la BAT 8. |
BAT 16. | În vederea prevenirii sau, dacă aceasta nu este posibilă, a reducerii emisiilor sonore, BAT constau în elaborarea, punerea în aplicare şi revizuirea periodică a unui plan de gestionare a zgomotului, ca parte a sistemului de management de mediu (a se vedea BAT 1), care include toate elementele de mai jos: - Un protocol cu măsuri şi grafice de aplicare corespunzătoare; - Un protocol pentru monitorizarea emisiilor de zgomot; - Un protocol de răspuns în cazul incidentelor de zgomot identificate, de exemplu în cazul reclamaţiilor; - Un program de reducere a zgomotului conceput să identifice sursa (sursele), să măsoare/estimeze expunerea la zgomot, să caracterizeze contribuţiile sursei (surselor) şi să aplice măsuri de prevenire şi/sau de reducere. |
BAT 17. | În vederea prevenirii sau, dacă aceasta nu este posibilă, a reducerii emisiilor de zgomot, BAT constau în utilizarea uneia dintre tehnicile indicate mai jos sau a unei combinaţii a acestora.
| ||||||||||||||||||||||||||||
BAT 18. | În vederea prevenirii sau, dacă aceasta nu este posibilă, a reducerii emisiilor de mirosuri, BAT constau în elaborarea, punerea în aplicare şi revizuirea periodică a unui plan de gestionare a mirosurilor, ca parte a sistemului de management de mediu (a se vedea BAT 1), care include toate elementele de mai jos: - Un protocol care să conţină măsuri şi calendare de aplicare corespunzătoare. - Un protocol pentru monitorizarea mirosurilor. Acesta poate fi completat de măsurarea/estimarea expunerii la mirosuri sau de estimarea impactului mirosurilor. - Un protocol de răspuns în cazul incidentelor identificate care implică degajarea de mirosuri, de exemplu în cazul reclamaţiilor. - Un program de prevenire şi reducere a mirosurilor menit să identifice sursa (sursele) acestora, să măsoare/estimeze expunerea la mirosuri, să caracterizeze contribuţiile surselor şi să aplice măsuri de prevenire şi/sau reducere. |
BAT 19. | În vederea prevenirii sau, dacă acest lucru nu este posibil, a reducerii emisiilor de mirosuri, BAT constau în utilizarea unei combinaţii corespunzătoare a tehnicilor indicate mai jos.
BAT-AEL pentru emisii dirijate de mirosuri în aer: A se vedea tabelul 1.10 şi tabelul 1.11. | ||||||||||||||||||||||||||||
BAT 20. | În vederea prevenirii emisiilor de substanţe care diminuează stratul de ozon şi de substanţe cu un potenţial ridicat de încălzire globală provenite din răcire şi congelare, BAT constau în utilizarea agenţilor frigorifici fără potenţial de diminuare a stratului de ozon şi cu un potenţial scăzut de încălzire globală. |
BAT 21. | Pentru mărirea eficienţei energetice, BAT constau în utilizarea ambelor tehnici prezentate în BAT 9 în combinaţie ambele tehnici indicate mai jos.
Tabelul 1.5 Nivelurile de performanţă de mediu asociate cu BAT (BAT-AEPL-uri) pentru consumul specific de energie în abatoare
Monitorizarea aferentă este prevăzută la BAT 6. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
BAT 22. | În vederea reducerii consumului de apă şi a cantităţii de ape uzate generate, BAT constau în utilizarea ambelor tehnici (a) şi (b) prezentate în BAT 10, împreună cu o combinaţie corespunzătoare a tehnicilor (c)-(k) prezentate în BAT 10 şi a tehnicilor indicate mai jos.
Tabelul 1.6 Nivelurile de performanţă de mediu asociate BAT (BAT-AEPL-uri) pentru evacuarea specifică a apelor uzate
Monitorizarea aferentă este prevăzută la BAT 6. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
BAT 23. | Pentru prevenirea sau, dacă aceasta nu este posibilă, pentru reducerea pierderilor de agent frigorific, BAT constau în utilizarea tehnicii (a) şi a uneia sau a ambelor tehnici (b) sau (c) de mai jos.
Tabelul 1.7 Nivelul indicativ al emisiilor pentru pierderile de agent frigorific
Monitorizarea aferentă este prevăzută la BAT 6. | ||||||||||||||||||||||
BAT 24. | În vederea creşterii eficienţei energetice, BAT constau în utilizarea ambelor tehnici indicate la BAT 9, dacă este cazul în combinaţie cu evaporatoare cu efect multiplu. Descriere Evaporatoarele cu efect multiplu sunt utilizate pentru a îndepărta apa din amestecurile lichide generate, de exemplu, la îndepărtarea grăsimilor, la topirea acestora şi la producţia de făină şi ulei de peşte. Aburul este introdus într-o serie de vase succesive, fiecare prezentând o temperatură şi o presiune mai mici decât cel anterior. Tabelul 1.8 Nivelurile de performanţă de mediu asociate BAT (BAT-AEPL) pentru consumul net specific de energie în instalaţiile de prelucrare a subproduselor de origine animală şi/sau a coproduselor comestibile
Monitorizarea aferentă este prevăzută la BAT 6. |
Tipul instalaţiei/procesului (proceselor) | Unitate | Deversarea specifică a apelor uzate (medie anuală) |
Îndepărtarea grăsimilor, topirea grăsimilor, prelucrarea sângelui şi/sau a penelor | m3/tonă de materie primă | 0,2 -1,55 |
Producţia de făină de peşte şi ulei de peşte | 0,20 -1,25 (48) (48) Este posibil ca intervalul BAT-AEPL să nu se aplice pentru evacuările de apă de mare din producţia de făină de peşte şi ulei de peşte. | |
Fabricarea gelatinei | 16,5 -27 (49) (49) BAT-AEPL se aplică instalaţiilor care utilizează exclusiv piele de porc ca materie primă. |
BAT 25. | Pentru a reduce emisiile dirijate în aer de compuşi organici şi de compuşi urât mirositori, inclusiv H2S şi NH3, BAT constau în utilizarea uneia dintre tehnicile indicate mai jos sau a unei combinaţii a acestora.
Tabelul 1.10 Nivelurile de emisii asociate BAT (BAT-AEL) pentru emisiile dirijate în aer de mirosuri, compuşi organici, NH3 i H2S provenite din neutralizare, topirea grăsimii, prelucrarea sângelui şi/sau a penelor
Monitorizarea aferentă este prevăzută la BAT 8. Tabelul 1.11 Nivelurile de emisii asociate BAT (BAT-AEL) pentru emisiile dirijate în aer de mirosuri, compuşi organici şi NH3 provenite din producţia de făină de peşte şi de ulei de peşte
Monitorizarea aferentă este prevăzută la BAT 8. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tehnică | Descriere |
Proces cu nămol activ | Un proces biologic în care microorganismele sunt menţinute în suspensie în apele uzate şi întregul amestec este aerat în mod mecanic. Amestecul de nămol activ este trimis către o instalaţie de separare, din care nămolul este reciclat către rezervorul de aerare. |
Lagună aerobă | Bazin de pământ de adâncime mică pentru epurarea biologică a apelor uzate, al căror conţinut este amestecat periodic pentru a permite pătrunderea oxigenului în lichid prin difuzia atmosferică. |
Procesul de contact anaerob | Un proces anaerob în care apele uzate sunt amestecate cu nămoluri reciclate şi apoi fermentate într-un reactor etanş. Amestecul apă/nămol este separat extern. |
Oxidare chimică (de exemplu, cu ozon) | Oxidarea chimică înseamnă conversia poluanţilor cu agenţi chimici oxidanţi, alţii decât oxigenul/aerul sau bacteriile, în compuşi similari, dar mai puţin nocivi sau periculoşi, şi/sau în compuşi organici cu catenă scurtă şi mai uşor degradabili sau biodegradabili. Ozonul este un exemplu de agent de oxidare chimică aplicat. |
Coagularea şi flocularea | Coagularea şi flocularea sunt utilizate pentru separarea materiilor în suspensie din apele uzate şi se realizează adesea în etape succesive. Coagularea se realizează prin adăugarea de coagulanţi cu sarcini opuse celor ale materiilor în suspensie. Flocularea se realizează prin adăugarea de polimeri, astfel încât, prin coliziune, microflocoanele se grupează şi formează flocoane de dimensiuni mai mari. |
Egalizarea | Echilibrarea fluxurilor şi a încărcărilor cu poluanţi prin utilizarea rezervoarelor sau a altor tehnici de gestionare. |
Îndepărtarea biologică îmbunătăţită a fosforului | O combinaţie de tratament aerob şi anaerob pentru a îmbogăţi selectiv microorganismele cu acumulare de polifosfaţi în comunitatea bacteriană din nămolul activ. Aceste microorganisme consumă mai mult fosfor decât este necesar pentru creşterea normală. |
Filtrarea | Separarea particulelor solide prezente în apele uzate prin trecerea acestora printr-un mediu poros; de exemplu, filtrare prin straturi de nisip, microfiltrare şi ultrafiltrare. |
Flotaţia | Separarea particulelor solide sau lichide prezente în apele uzate prin ataşarea lor la bule fine de gaz, în general, aer. Particulele plutitoare se acumulează la suprafaţa apei, de unde sunt colectate cu ajutorul separatoarelor. |
Bioreactor cu membrană | O combinaţie între epurarea cu nămol activ şi filtrarea prin membrană. Sunt utilizate două variante: (a) o buclă externă de recirculare între rezervorul de nămol activ şi modulul cu membrană; şi (b) scufundarea modulului cu membrană în rezervorul cu nămol activ aerat, unde efluentul este filtrat printr-o membrană de fibre tubulare, biomasa rămânând în rezervor. |
Neutralizarea | Aducerea pH-ului apelor uzate la un nivel neutru (de aproximativ 7) prin adăugarea de substanţe chimice. Pentru mărirea pH-ului se utilizează, în general, hidroxidul de sodiu (NaOH) sau hidroxidul de calciu [Ca(OH)2], în timp ce pentru reducerea pH-ului, se utilizează acidul sulfuric (H2SO4), acidul clorhidric (HCl) sau dioxidul de carbon (CO2). În timpul neutralizării se poate produce precipitarea anumitor substanţe. |
Nitrificare şi/sau denitrificare | Proces în două etape care este, de obicei, integrat în instalaţiile de epurare biologică a apelor uzate. Prima etapă constă în nitrificarea aerobă, în cursul căreia microorganismele oxidează amoniul (NH4 +) în nitritul intermediar (NO2 -), care este oxidat în continuare în nitrat (NO3 -). În etapa ulterioară, de denitrificare în absenţa oxigenului, microorganismele reduc nitratul la azot gazos prin reacţii chimice. |
Recuperarea fosforului sub formă de struvit | Fosforul conţinut în fluxurile de ape uzate se recuperează prin precipitare sub formă de struvit (fosfat de magneziu şi amoniu). |
Precipitarea | Conversia poluanţilor dizolvaţi în compuşi insolubili prin adăugarea de precipitanţi chimici. Precipitatele solide formate sunt apoi separate prin sedimentare, prin flotaţie cu aer sau prin filtrare. Pentru precipitarea fosforului se folosesc ioni de metale polivalente (de exemplu, calciu, aluminiu, fier). |
Sedimentarea | Separarea particulelor solide în suspensie prin decantare gravitaţională. |
Tehnică | Descriere |
Adsorbţia | Compuşii organici sunt îndepărtaţi dintr-un flux de gaze reziduale prin retenţie pe o suprafaţă solidă (de regulă, cărbune activ). |
Filtru cu sac | Filtrele cu sac, denumite adesea filtre textile, sunt realizate dintr-un material poros ţesut sau din pâslă, prin care sunt trecute gazele în vederea îndepărtării particulelor. Utilizarea unui filtru cu sac presupune alegerea unui material textil adecvat pentru caracteristicile gazelor reziduale şi pentru temperatura maximă de funcţionare. |
Biofiltru | Fluxul de gaze reziduale este trecut printr-un pat de material organic (de exemplu, turbă, iarbă neagră, compost, rădăcini, scoarţă de copac, lemn de esenţă moale şi diferite combinaţii) sau printr-un material inert (de exemplu, argilă, cărbune activ şi poliuretan), în care este oxidat biologic de microorganismele naturale la dioxid de carbon, apă, săruri anorganice şi biomasă. Biofiltrul este conceput în funcţie de tipul (tipurile) deşeurilor intrate. Se selectează un material adecvat pentru pat, de exemplu din punctul de vedere al capacităţii de reţinere a apei, al densităţii aparente, al porozităţii, al integrităţii structurale. Este important şi ca patul de filtrare să aibă o înălţime şi o suprafaţă corespunzătoare. Biofiltrul se conectează la un sistem adecvat de ventilare şi de circulare a aerului, pentru a se asigura o distribuţie uniformă a aerului prin pat şi un timp de staţionare suficient pentru gazele reziduale în interiorul acestuia. Biofiltrele pot fi împărţite în biofiltre deschise şi biofiltre închise. |
Epurator biologic | Un turn de filtrare căptuşit cu un material inert care, de obicei, este menţinut umed în permanenţă prin stropirea cu apă. Poluanţii atmosferici sunt absorbiţi în faza lichidă şi, ulterior, sunt descompuşi de microorganisme prezente pe elementele de filtrare. |
Arderea într-un cazan de abur a gazelor urât mirositoare, inclusiv a gazelor necondensabile | Gazele urât mirositoare, inclusiv gazele necondensabile, sunt arse într-un cazan de abur din instalaţie. |
Condensare | Îndepărtarea vaporilor de compuşi organici şi anorganici dintr-un flux de gaze finale sau de gaze reziduale prin scăderea temperaturii fluxului respectiv sub punctul de rouă, astfel încât vaporii să se lichefieze. |
Oxidare termică | Oxidarea gazelor combustibile şi a agenţilor odorizanţi dintr-un flux de gaze reziduale prin încălzirea amestecului format din contaminanţi şi aer sau oxigen la o temperatură superioară celei de autoaprindere într-o cameră de ardere şi prin menţinerea acestuia la o temperatură ridicată pe o durată suficient de lungă încât să aibă loc o ardere completă, rezultând dioxid de carbon şi apă. |
Scruber umed | Îndepărtarea poluanţilor gazoşi sau a particulelor poluante dintr-un flux de gaze prin transfer de masă într-un solvent lichid, deseori apă sau o soluţie apoasă. Poate avea loc şi o reacţie chimică (de exemplu, într-un scruber acid sau alcalin). În unele cazuri, compuşii pot fi recuperaţi din solvent. |
Plan de gestionare a refrigerării | Planul de management al refrigerării face parte din sistemul de management de mediu (a se vedea BAT 1) şi implică: - monitorizarea consumului de energie al sistemului de refrigerare (a se vedea BAT 6); - măsuri operaţionale, cum ar fi inspecţia şi întreţinerea echipamentelor, închiderea uşilor, atunci când este posibil; utilizarea echipamentelor de către un personal cu experienţă; - monitorizarea pierderilor de agent frigorific (a se vedea BAT 6). |