Decizia 1192/24-apr-2024 privind o derogare temporară acordată Belgiei, Franţei şi Ţărilor de Jos de la condiţiile de comercializare prevăzute de Directiva 2002/57/CE a Consiliului pentru seminţele certificate de in de fuior

Acte UE

Jurnalul Oficial seria L

În vigoare
Versiune de la: 26 Aprilie 2024
Decizia 1192/24-apr-2024 privind o derogare temporară acordată Belgiei, Franţei şi Ţărilor de Jos de la condiţiile de comercializare prevăzute de Directiva 2002/57/CE a Consiliului pentru seminţele certificate de in de fuior
Dată act: 24-apr-2024
Emitent: Comisia Europeana
[notificată cu numărul C(2024) 2563]
(Text cu relevanţă pentru SEE)
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene,
având în vedere Directiva 2002/57/CE a Consiliului din 13 iunie 2002 privind comercializarea seminţelor de plante oleaginoase şi pentru fibre (1), în special articolul 21 alineatul (1),
(1)JO L 193, 20.7.2002, p. 74, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2002/57/oj.
Întrucât:
(1)Directiva 2002/57/CE stabileşte cerinţele pentru comercializarea în Uniune a seminţelor de plante oleaginoase şi pentru fibre. În conformitate cu articolul 2 alineatul (1) litera (i) din directiva respectivă, seminţele certificate de in de fuior pot fi produse până la a treia generaţie din seminţe certificate şi trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute în anexele I şi II la directiva respectivă pentru seminţele certificate, inclusiv condiţiile respective pentru inspecţiile în câmp în ceea ce priveşte identitatea soiurilor.
(2)Condiţiile dificile de cultivare a inului de fuior din ultimii ani generate de valurile de căldură, seceta şi precipitaţiile limitate din perioada de vegetaţie au condus la o penurie severă de seminţe de in de fuior în Belgia, Franţa şi Ţările de Jos.
(3)Prin urmare, Belgia, Franţa şi Ţările de Jos au la dispoziţie doar cantităţi limitate de seminţe de in de fuior, care sunt insuficiente în ceea ce priveşte cantităţile necesare pentru însămânţare.
(4)Din informaţiile furnizate Comisiei reiese că, în total, este necesară o cantitate de seminţe de in de fuior de 1 500 de tone pentru Belgia, de 1 500 de tone pentru Franţa şi de 270 de tone pentru Ţările de Jos pentru a soluţiona aceste dificultăţi de aprovizionare pentru perioada până la 30 iunie 2024. Informaţiile transmise Comisiei arată, de asemenea, că, în total, o cantitate de 500 de tone pentru Belgia, 4 000 de tone pentru Franţa şi 400 de tone pentru Ţările de Jos este necesară pentru producţia de seminţe de in de fuior, pentru a rezolva aceste dificultăţi de aprovizionare pentru o perioadă suplimentară, până la 30 iunie 2025.
(5)Alte state membre nu sunt în măsură să acopere nevoile respective ale Belgiei, Franţei şi Ţărilor de Jos.
(6)Având în vedere aceste circumstanţe, în Belgia, Franţa şi Ţările de Jos au apărut dificultăţi temporare în aprovizionarea generală cu seminţe certificate de in de fuior, care se preconizează că vor continua. Aceste dificultăţi nu pot fi depăşite decât prin autorizarea, pentru o perioadă determinată şi sub rezerva unei cantităţi maxime adecvate necesare pentru rezolvarea dificultăţilor de aprovizionare, a comercializării în Uniune a seminţelor certificate de in de fuior produse în Belgia, Franţa şi Ţările de Jos din categoria de seminţe certificate din a treia generaţie care îndeplinesc cerinţe mai puţin stricte decât cele prevăzute în Directiva 2002/57/CE.
(7)Astfel cum au solicitat statele membre respective, derogările de la cerinţele aplicabile se referă, pe de o parte, la numărul de generaţii permise care ar trebui să depăşească a treia generaţie şi, pe de altă parte, la neefectuarea inspecţiei în câmp înainte de certificarea seminţelor.
(8)Prin urmare, este adecvat ca statele membre să permită comercializarea în Uniune a seminţelor certificate de in de fuior produse în Belgia, Franţa şi Ţările de Jos dintr-o generaţie produsă după a treia generaţie de seminţe certificate, pentru o perioadă specificată.
(9)Astfel cum au solicitat statele membre respective, derogările de la cerinţele aplicabile se referă, de asemenea, la neefectuarea inspecţiilor în câmp înainte de certificarea seminţelor. Prin urmare, este adecvat să se autorizeze comercializarea seminţelor certificate de in de fuior produse în statele membre respective dintr-o generaţie produsă după a treia generaţie, fără efectuarea prealabilă a unor inspecţii în câmp.
(10)Din motive de coordonare şi de monitorizare eficientă a acestei derogări, este adecvat ca autorităţile competente din Belgia, Franţa şi Ţările de Jos să facă schimb de informaţii între ele şi să informeze Comisia cu privire la cantităţile de seminţe de in de fuior care fac obiectul derogărilor şi cu privire la operatorii în cauză.
(11)Pentru a asigura monitorizarea eficientă a derogării respective, Belgia, Franţa şi Ţările de Jos trebuie să notifice imediat Comisiei şi celorlalte state membre cantităţile pentru care au acordat autorizaţia de comercializare în temeiul prezentei decizii.
(12)Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare şi hrană pentru animale,
ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:
-****-
Art. 1: Autorizarea comercializării seminţelor certificate care nu au fost supuse inspecţiei în câmp în ceea ce priveşte identitatea soiurilor
(1)Până la 30 iunie 2024, statele membre permit comercializarea în Uniune a seminţelor certificate de in de fuior produse în Belgia, Franţa şi Ţările de Jos din seminţe din categoria "seminţe certificate din a treia generaţie" şi care nu au fost supuse inspecţiei în câmp în ceea ce priveşte identitatea soiurilor, sub rezerva articolelor 3-5.
(2)Cantitatea totală de seminţe menţionată la alineatul (1) nu depăşeşte următoarele:
a)1 500 de tone pentru producţia din Belgia;
b)1 500 de tone pentru producţia din Franţa;
c)270 de tone pentru producţia din Ţările de Jos.
Art. 2: Autorizarea comercializării seminţelor certificate dintr-o generaţie de după a treia generaţie
(1)Până la 30 iunie 2025, statele membre permit comercializarea în Uniune a seminţelor certificate produse în Belgia, Franţa şi Ţările de Jos din seminţe din categoria "seminţe certificate din a treia generaţie", sub rezerva alineatului (2) şi a articolelor 3-5.
(2)Cantitatea totală de seminţe menţionată la alineatul (1) nu depăşeşte următoarele:
a)500 de tone pentru producţia din Belgia;
b)4 000 de tone pentru producţia din Franţa;
c)400 de tone pentru producţia din Ţările de Jos.
Art. 3: Cerinţe privind etichetarea
Fără a aduce atingere cerinţelor de etichetare stabilite în Directiva 2002/57/CE, eticheta oficială conţine următoarele:
(a)în cazul seminţelor menţionate la articolul 1, menţiunea că seminţele respective nu au fost supuse inspecţiei în câmp în ceea ce priveşte identitatea soiurilor;
(b)în cazul seminţelor menţionate la articolul 2, menţiunea că seminţele respective provin dintr-o generaţie inferioară celei de a treia generaţii de seminţe certificate.
Art. 4: Schimbul de informaţii cu privire la cantităţile autorizate
Autorităţile competente din Belgia, Franţa şi Ţările de Jos se informează reciproc şi informează Comisia imediat cu privire la operatorii care recurg la aceste derogări şi la operatorii cărora le-au fost oferite spre comercializare seminţele respective.
Art. 5: Notificarea cantităţilor autorizate
Belgia, Franţa şi Ţările de Jos comunică fără întârziere Comisiei şi celorlalte state membre cantităţile a căror comercializare a fost autorizată în conformitate cu prezenta decizie.
Art. 6: Destinatari
Prezenta decizie se adresează statelor membre.
-****-
Adoptată la Bruxelles, 24 aprilie 2024.

Pentru Comisie

Stella KYRIAKIDES

Membră a Comisiei

Publicat în Jurnalul Oficial seria L din data de 26 aprilie 2024