Decizia 1188/24-apr-2024 privind o derogare temporară acordată Ţărilor de Jos de la condiţiile de comercializare prevăzute de Directiva 66/402/CEE a Consiliului pentru seminţele certificate

Acte UE

Jurnalul Oficial seria L

În vigoare
Versiune de la: 26 Aprilie 2024
Decizia 1188/24-apr-2024 privind o derogare temporară acordată Ţărilor de Jos de la condiţiile de comercializare prevăzute de Directiva 66/402/CEE a Consiliului pentru seminţele certificate
Dată act: 24-apr-2024
Emitent: Comisia Europeana
[notificată cu numărul C(2024) 2566]
(Text cu relevanţă pentru SEE)
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene,
având în vedere Directiva 66/402/CEE a Consiliului din 14 iunie 1966 privind comercializarea seminţelor de cereale (1), în special articolul 17 alineatul (1),
(1)JO 125, 11.7.1966, p. 2309/66, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1966/402/oj.
Întrucât:
(1)Directiva 66/402/CEE stabileşte cerinţele pentru comercializarea seminţelor de cereale în Uniune. În conformitate cu articolul 2 alineatul (1) punctul G litera (c), seminţele certificate de orz şi grâu din a doua reproducere trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute în anexele I şi II la directiva respectivă. Cultura trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute în anexa I pentru a asigura identitatea soiului. Aceste condiţii trebuie verificate prin inspectarea câmpurilor de producţie a seminţelor. Condiţiile din anexa II se referă, printre altele, la germinaţia minimă şi la conţinutul maxim de seminţe ale altor specii de plante.
(2)Vremea neobişnuit de ploioasă din toamna şi prima parte a iernii anului 2023 din Ţările de Jos a cauzat soluri umede, ceea ce a redus suprafaţa de însămânţare pentru tipurile de orz şi grâu de iarnă. Prin urmare, este necesară însămânţarea orzului şi a grâului în timpul primăverii. Acest lucru necesită utilizarea de seminţe de orz de primăvară şi grâu de primăvară, care nu sunt disponibile în Ţările de Jos în cantităţile necesare.
(3)Din informaţiile furnizate de către Ţările de Jos reiese că, în total, este necesară o cantitate de 5 525 de tone de seminţe de orz de primăvară şi de 1 252 de tone de seminţe de grâu de primăvară pentru a soluţiona aceste dificultăţi de aprovizionare pentru perioada care expiră la 30 iunie 2024.
(4)Alte state membre, care se confruntă parţial cu aceleaşi probleme, pot acoperi doar într-o măsură limitată nevoile de seminţe ale Ţărilor de Jos.
(5)Având în vedere aceste circumstanţe, în Ţările de Jos au apărut dificultăţi temporare în ceea ce priveşte aprovizionarea generală cu seminţe de orz de primăvară şi cu seminţe de grâu de primăvară şi se preconizează că dificultăţile vor continua. Aceste dificultăţi nu pot fi depăşite decât prin autorizarea, pentru o perioadă determinată şi sub rezerva unei cantităţi maxime adecvate, a comercializării în Uniune a seminţelor certificate de orz de primăvară produse în Ţările de Jos din categoria seminţelor certificate din a doua generaţie care nu îndeplinesc cerinţele privind inspecţia în câmp, germinarea minimă şi conţinutul maxim de seminţe din alte specii de plante.
(6)Prin urmare, este oportun ca statele membre să permită, pentru o perioadă determinată, comercializarea în Uniune a seminţelor certificate de orz de primăvară şi de grâu de primăvară produse în Ţările de Jos din categoria seminţelor certificate din a doua generaţie, care nu îndeplinesc cerinţele privind inspecţia în câmp, a germinaţiei minime şi a conţinutului maxim de seminţe din alte specii.
(7)Pentru a asigura monitorizarea eficientă a derogării respective, Ţările de Jos trebuie să notifice imediat Comisiei şi celorlalte state membre cantităţile pentru care au acordat autorizaţia de comercializare în temeiul prezentei decizii.
(8)Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare şi hrană pentru animale,
ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:
-****-
Art. 1: Autorizaţia de comercializare a seminţelor certificate care îndeplinesc cerinţe mai puţin stricte
(1)Până la 30 iunie 2024, statele membre permit comercializarea în Uniune a seminţelor certificate de orz de primăvară şi a seminţelor certificate de grâu de primăvară produse în Ţările de Jos din seminţe din categoria "seminţe certificate din a doua generaţie", care nu au fost inspectate în câmp în ceea ce priveşte condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cultura în conformitate cu anexa I la Directiva 66/402/CEE şi care nu îndeplinesc cerinţele privind germinarea minimă şi conţinutul maxim de seminţe ale altor specii în conformitate cu anexa II la Directiva 66/402/CEE.
Seminţele respective fac obiectul alineatului (2) şi al articolelor 2 şi 3.
(2)Cantitatea totală de seminţe menţionată la alineatul (1) nu depăşeşte următoarele:
a)5 525 de tone pentru seminţele de orz de primăvară;
b)1 252 de tone pentru seminţele de grâu de primăvară.
Art. 2: Cerinţe privind etichetarea
Fără a aduce atingere cerinţelor de etichetare stabilite în Directiva 66/402/CEE, eticheta oficială a loturilor de seminţe conţine menţiunea că seminţele menţionate la articolul 1 sunt produse din seminţe din categoria seminţe certificate din a doua generaţie şi că nu au fost inspectate în câmp şi nu îndeplinesc cerinţe mai puţin stricte decât cerinţele din anexa II la directiva respectivă.
Art. 3: Notificarea cantităţilor autorizate
Ţările de Jos comunică fără întârziere Comisiei şi celorlalte state membre cantităţile a căror comercializare au autorizat-o în conformitate cu prezenta decizie.
Art. 4: Destinatari
Prezenta decizie se adresează statelor membre.
-****-
Adoptată la Bruxelles, 24 aprilie 2024.

Pentru Comisie

Stella KYRIAKIDES

Membră a Comisiei

Publicat în Jurnalul Oficial seria L din data de 26 aprilie 2024