Wolters Kluwer, Voucherele de vacanta

Fluxuri
Stare:  Ieşit din vigoare
Versiune de la: 1 Februarie 2021 până la: 1 Iulie 2024
Autor:

Voucherele de vacanta

Voucherele de vacanţă

Tratament fiscal privind acordarea voucherelor de vacanţă.

Voucherele de vacanta Persoană angajată Persoană angajată Beneficiarii voucherelor de vacanţă şi obligaţiile lor Persoană juridică Persoană juridică Sancţiuni privind nerespectarea legislaţiei privind emiterea, evidenţa şi predarea voucherelor Voucherele de vacanţă Definiţii Plătitorii voucherelor de vacanţă şi obligaţiile lor Tratament fiscal şi declararea impozitului

Pas: Voucherele de vacanţă

Tratament fiscal aplicabil în cazul acordării voucherelor de vancanţă.

Pas: Definiţii

Voucherele de vacanţă sunt bilete de valoare care se acordă angajaţilor pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern.

Biletele de valoare se emit numai de către unităţile autorizate de Ministerul Finanţelor Publice, denumite în continuare unităţi emitente.

Voucher de vacanţă se emit atât pe suport hârtie, cât şi pe suport electronic.

Angajatul care beneficiază de vouchere de vacanţă nu mai beneficiază de primă de vacanţă în cursul anului fiscal sau de bilete de odihnă, acordate potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.

Nivelul maxim al sumei care poate fi acordată unui angajat în decursul unui an fiscal sub forma voucherelor de vacanţă este de 6 salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată.

Fiecare voucher de vacanţă pe suport hârtie este valabil numai dacă are înscris numărul sub care a fost înseriat de către unitatea emitentă şi cuprinde, cel puţin, următoarele menţiuni:

a) emitentul şi datele sale de identificare;

b) valoarea nominală a voucherului de vacanţă;

c) angajatorul şi datele sale de identificare;

d) spaţiu pentru înscrierea numelui, prenumelui şi codului numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze voucherul de vacanţă;

e) spaţiu destinat înscrierii perioadei în care a fost utilizat şi aplicării ştampilei unităţii afiliate;

f) perioada de valabilitate a utilizării voucherului de vacanţă;

g) interdicţia unităţii afiliate de a plăti diferenţa în bani dintre valoarea voucherului de vacanţă şi valoarea pachetului de servicii utilizat de către titularul voucherelor de vacanţă;

h) interdicţia de a utiliza voucherul de vacanţă în alte locuri decât în unităţile afiliate;

i) elementele de identitate vizuală ale brandului de turism al României.

Fiecare voucher de vacanţă pe suport electronic este valabil numai dacă menţiunile prevăzute la alin. (1) lit. a), c), f), h) şi i), precum şi numele, prenumele şi codul numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze voucherul de vacanţă sunt înscrise pe voucherul de vacanţă pe suport electronic sau stocate într-un alt mod în acesta.

Suportul electronic pe care sunt stocate voucherele de vacanţă poate fi alimentat exclusiv cu valoarea nominală a acestora. Este interzis ca suportul electronic pe care sunt stocate voucherele de vacanţă să permită retragerea de numerar sau plăţi către alte unităţi decât cele afiliate, conform legii.

Acordarea voucherelor de vacanţă poate fi fracţionată în maximum două tranşe, în funcţie de opţiunea angajatului privind efectuarea concediului de odihnă.

Voucherele de vacanţă sunt destinate acoperirii cheltuielilor cu servicii turistice, de cazare, de masă şi/sau de recuperare a capacităţii de muncă.

Voucherele de vacanţă pot fi utilizate şi pentru acoperirea cheltuielilor cu servicii de călătorie şi/sau de divertisment, dacă se regăsesc într-un pachet turistic.

Valoarea nominală permisă pentru un voucher de vacanţă pe suport hârtie este multiplu de 10 lei, dar nu mai mult de 100 lei.

Instituţiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2021, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.

Art.5, art. 24-26 din Legea 165/2018.si art. IX, OUG 226/2020