Wolters Kluwer, Tratament fiscal provizioane clienti incerti (impozit pe profit)

Fluxuri
Stare:  În vigoare
Versiune de la: 1 Martie 2024
Autor:

Tratament fiscal provizioane clienti incerti (impozit pe profit)

Tratament fiscal provizioane clienţi incerţi (impozit pe profit)

Prezintă condiţiile care trebuiesc îndeplinite pentru deductibilitatea cheltuielilor cu provizioanele privind clienţii incerţi la calculul impozitului pe profit şi modul de declarare al acestora.

Tratament fiscal provizioane clienti incerti (impozit pe profit) Persoana juridică Persoana juridică Mod de prezentare în declaraţia privind impozitul pe profit nr.101 Înregistrare provizioane clienţi incerţi Valoarea probabilă de încasare a creanţelor este mai mică decât valoarea contabilă Procente de deductibilitate la impozitul pe profit Excepţii Stingerea provizionalelor

Pas: Valoarea probabilă de încasare a creanţelor este mai mică decât valoarea contabilă

Creanţele incerte se pot proviziona atunci când se constată că există posibilitatea ca acestea să nu mai poată fi încasate (se înregistrează ajustări de valoarea) sau la sfârşitul anului, cu ocazia inventarierii patrimoniului.

Pct. 89 (2), OMFP nr 1802/2014 actualizat

Pas: Procente de deductibilitate la impozitul pe profit

Din punct de vedere fiscal, sunt recunoscute la calculul impozitului pe profit următoarele tipuri de provizioane:

Până în anul 2021:

a) provizioanele constituite în limita unui procent de 30% din valoarea creanţelor asupra clienţilor şi care îndeplinesc următoarele condiţii:

- sunt neîncasate într-o perioadă ce depăşeşte 270 de zile de la data scadenţei;

- nu sunt garantate de altă persoană;

- sunt datorate de o persoana care nu este persoană afiliată societăţii;

Începând cu anul 2021:

Conform art 26 alineatul (1), partea dispozitivă a literei c), care se modifica prin art. I, pct. 13 din Legea 296/2021 sunt deductibile 100% ajustările pentru deprecierea creanţelor, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, altele decât cele prevăzute la lit. d)-f), h) şi i), dacă creanţele îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

- sunt neîncasate într-o perioadă ce depăşeşte 270 de zile de la data scadenţei;

- nu sunt garantate de altă persoană;

- sunt datorate de o persoana care nu este persoană afiliată societăţii;

Începând cu anul 2022:

Conform art 26 alineatul (1), partea dispozitivă a literei c), care se modifică prin art. I, pct. 13 din Legea 296/2021 sunt deductibile 50% ajustările pentru deprecierea creanţelor, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, altele decât cele prevăzute la lit. d)-f), h) şi i), dacă creanţele îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

- sunt neîncasate într-o perioadă ce depăşeşte 270 de zile de la data scadenţei;

- nu sunt garantate de altă persoană;

- sunt datorate de o persoană care nu este persoană afiliată societăţii;

Începând cu anul 2024 deductibilitate - 30% din valoarea ajustării, cu îndeplinirea cumulativă a condiţiilor de mai sus.

b) provizioanele constituite in limita unui procent de 100% din valoarea creanţelor asupra clienţilor , înregistrate de către societate, care îndeplinesc cumulat următoarele condiţii:

- creanţa este deţinută la o persoană juridică asupra căreia este declarată procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotărârii judecătoreşti prin care se atestă această situaţie, sau la o persoană fizică asupra căreia este deschisă procedura de insolvenţă pe bază de:

1. plan de rambursare a datoriilor;

2. lichidare de active;

3. procedură simplificată;

- nu sunt garantate de altă persoană;

- sunt datorate de o persoană care nu este persoană afiliată societăţii;

Pentru ca provizioanele fiscale să fie deductibile, acestea trebuie să se refere la creanţe datorate de clienţii societăţii pentru produsele vândute (inclusiv mărfuri, materiale, semifabricate etc.), lucrările executate şi serviciile prestate pe baza facturilor emise înregistrate după data de 1 ianuarie 2016.

În cazul creanţelor în valută, provizionul este deductibil la nivelul valorii influenţate cu diferenţele de curs favorabile sau nefavorabile ce apar cu ocazia evaluării acestora.

Ajustările pentru deprecierea creanţelor sunt luate în considerare la determinarea rezultatului fiscal începând cu trimestrul în care sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 26 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal şi nu poate depăşi valoarea acestora, înregistrată în contabilitate în anul fiscal curent sau în anii anteriori.

Art. 26 alin. (1) lit. c), j) Codul Fiscal şi pct. 19 , alin.(3) din titlul II , capitolul II , secţiunea 6 din Norme Metodologice la Codul Fiscal şi art. I, pct. 13 din Legea 296/2020