Wolters Kluwer, Tratament fiscal pierderi din creante (TVA)
Tratament fiscal pierderi din creante (TVA)
Tratament fiscal pierderi din creanţe (TVA)
Prezintă condiţiile în care se ajustează TVA pentru pierderile din creanţe, modul de înregistrare în contabilitate a pierderilor din creanţe şi declararea TVA ajustată.
Pas: Solicitare Hotărâre definitivă şi irevocabilă de închidere a procedurii prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei
În situaţia în care societatea nu s-a înscris la masa credală şi nu a fost parte în dosarul de procedură de insolvenţa conform Legii nr. 85/2006, pentru a intra în posesia unei copii "în conformitate cu originalul" a Hotărârii judecătoresti definitive/definitive şi irevocabile de închidere a procedurii de insolvenţă prevazută de Legea nr. 85/2006, se poate adresa în scris administratorului sindic, judiciar sau lichidatorului judiciar.
Pas: Ajustare TVA- notă contabilă şi factură
Potrivit prevederilor art. 287 lit. d) din Codul fiscal, baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugată se reduce în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa ca urmare a falimentului beneficiarului sau ca urmare a punerii în aplicare a unui plan de reorganizare admis şi confirmat printr-o sentinţă judecătorească, prin care creanţa creditorului este modificată sau eliminată. Ajustarea este permisă începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti de confirmare a planului de reorganizare, iar, în cazul falimentului beneficiarului, începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti de închidere a procedurii prevăzute de legislaţia insolvenţei, hotărâre rămasă definitivă/definitivă şi irevocabilă, după caz. În cazul în care ulterior pronunţării hotărârii judecătoreşti de confirmare a planului de reorganizare sunt încasate sume aferente creanţelor modificate sau eliminate prin planul de reorganizare, se anulează ajustarea efectuată, corespunzător sumelor respective prin decontul perioadei fiscale în care acestea sunt încasate.
Ajustarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adăugată, prevăzută la art. 287 lit. d) din Codul fiscal, este permisă pentru facturile emise care se află în cadrul termenului de prescripţie prevăzut în Codul de procedură fiscală. În cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa ca urmare a punerii în aplicare a unui plan de reorganizare admis şi confirmat printr-o hotărâre judecătorească, prin care creanţa creditorului este modificată sau eliminată, ajustarea este permisă începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti de confirmare a planului de reorganizare, dacă aceasta a intervenit după data de 1 ianuarie 2016. În cazul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare se operează anularea taxei neexigibile aferente livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii realizate.
În situaţiile prevăzute la art. 287, lit. d) furnizorii de bunuri şi/sau prestatorii de servicii trebuie să emită facturi sau alte documente, cu valorile înscrise cu semnul minus, când baza de impozitare se reduce sau, după caz, fără semnul minus, dacă baza de impozitare se majorează, care nu vor fi transmise şi beneficiarului. Pe factura astfel emisă vă recomandăm să înscrieţi:
- baza legală a ajustarii efectuate: art. 287 litera d) din Codul fiscal;
- numărul şi data certificatului constatator eliberat de Oficiul Registrului Comerţului din care rezultă radierea datorată închiderii procedurii de faliment.
Ajustarea bazei de impozitare a TVA în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului, în baza certificatului constatator eliberat de Oficiul Registrului Comertului din care rezultă radierea datorată închiderii procedurii de faliment sau din cauza aplicarii unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca:
654 "Pierderi din creanţe" = 4118 "Clienţi incerţi sau în litigiu" cu suma netă de TVA (sau bază TVA), şi concomitent
4427 "TVA colectată" = 4118 "Clienţi incerţi sau în litigiu" cu TVA colectată
Se înregistrează în Jurnalul de Vânzări şi Decontul de TVA nr 300 la rândul de Regularizari.
Art. 287 lit. d) CF, pct. 32 (1) si (6), din titlul VII, capitolul VII , secţiunea 2 din Normele metodologice la art. 287 CF, Art. 330 (2) CF
Proceduri legale prezentate sub formă de diagrame interactive, cu ajutorul cărora puteți verifica pas cu pas cum ar trebui să procedaţi într-un caz dat.
Află mai multe despre Fluxuri.
Doresti o prezentare?Contactează-ne!