Wolters Kluwer, Tratament fiscal cheltuieli de protocol

Fluxuri
Stare:  Ieşit din vigoare
Versiune de la: 21 Mai 2022 până la: 25 Ianuarie 2023
Autor:

Tratament fiscal cheltuieli de protocol

Tratament fiscal cheltuieli de protocol Persoană juridică Persoană juridică Fără document justificativ Tipuri documente justificative şi declarare în rapoartele de TVA Direct pe cheltuială TVA deductibilă integral, dar se colectează TVA pentru valoarea care depăşeşte 100 lei TVA deductibilă integral, nu se colectează TVA Protocol servicii Excepţii Document justificativ până în 100 lei Document justificativ peste 100 lei Tratamentul fiscal al cheltuielilor de protocol Limita deductibilitate la calculul impozitului pe profit Deductibilitate limitată masă acordată partenerilor de afaceri TVA Protocol bunuri sub formă de cadouri

Pas: Limita deductibilitate la calculul impozitului pe profit

Cheltuielile de protocol se deduc în limita unei cote de 2% aplicată asupra profitului contabil la care se adaugă cheltuielile cu impozitul pe profit şi cheltuielile de protocol.

În cadrul cheltuielilor de protocol se includ şi cheltuielile înregistrate cu taxa pe valoarea adăugată colectată potrivit prevederilor titlului VII, pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare mai mare de 100 lei;

Dacă în cursul anului valoarea totală a cheltuielilor de protocol este inferioară plafonului de deductibilitate (se încadreaza în limita de 2%) atunci aceasta valoare se deduce integral.

Art. 25 alin. (3) lit. a) din Codul Fiscal

Pas: Deductibilitate limitată masă acordată partenerilor de afaceri

Deşi au fost eliminate prevederile privind justificarea meselor acordate unor parteneri de afaceri, în scopul dezvoltării afacerii, recomandăm întocmirea unor documente justificative care să demonstreze că acestea au fost efectuate în cadrul unor întâlniri cu clienţii, ca de exemplu: invitaţii, contracte încheiate, note de negociere, oferte, referat/raport etc.

Pentru a justifica efectuarea unor cheltuieli de protocol cu partenerii de afaceri, recomandăm ca responsabilul cu organizarea acţiunii să întocmească un referat/raport prin care se motivează necesitatea acţiunii întreprinse, de exemplu: discuţii privind îmbunătăţirea modului de derulare a contractelor deja existente; purtarea de tratative pentru continuarea relaţiei contractuale pentru o anumită perioadă de timp; extinderea afacerii pe noi pieţe de desfacere a produselor/prestării serviciilor; menţinerea relaţiilor comerciale. Acest document ar trebui supus aprobării conducerii societăţii, confirmând astfel că acţiunea de protocol se desfăşoară în scopul susţinerii activităţii economice. La acest document se pot anexa, de exemplu: corespondenţa purtată cu partenerii/potenţialii parteneri, cereri de comandă, invitaţii, corespondenţa privind negocierile, oferte, contracte încheiate, etc.

Cheltuielile ocazionate de servirea clienţilor/partenerilor de afaceri cu apa minerală, cafea, ceai, etc. se consideră cheltuieli de protocol şi sunt deductibile la calculul profitului impozabil în limita unei cote de 2%.

În cazul în care Societatea realizează pierdere fiscală, nu mai poate calcula cheltuieli de protocol deductibile, în consecinţă, acestea fiind integral nedeductibile.

Pas: Protocol servicii

Nu mai există plafonarea protocolului constând în servicii, însă este introdusă o condiţie de fond, şi anume ca acţiunile de protocol să fie realizate în scopuri legate de activitatea economică a persoanei impozabile. De exemplu: dacă se poate demonstra că o masă la un restaurant a fost achitată în scopul afacerii atunci TVA este deductibilă.

Pentru serviciile de restaurant achizitionate, beneficiarul are dreptul să-şi deducă integral TVA fără să fie obligat să colecteze TVA, dacă are document justificativ, conform art. 319 din Codul Fiscal actualizat.