Wolters Kluwer, Tratament fiscal care se aplica remuneratiei administratorului

Fluxuri
Stare:  Ieşit din vigoare
Versiune de la: 1 Aprilie 2016 până la: 1 Februarie 2021
Autor:

Tratament fiscal care se aplica remuneratiei administratorului

Tratament fiscal care se aplică remuneraţiei administratorului

Procedura prezintă tratamentul fiscal care se aplică remuneraţiei administratorului.

Tratament fiscal care se aplica remuneratiei administratorului Persoană juridică Persoană juridică Contribuţii sociale Diurnă Calculul, declararea şi plata obligaţiilor fiscale Excepţii speciale Declaraţia 112 Remunerare administrator Definiţie administrator Remuneraţia administratorului Obligaţii fiscale Impozitul pe venit 16%

Pas: Definiţie administrator

Persoana care este împuternicită, prin legat sau convenţie, cu administrarea unuia sau mai multor bunuri, a unei mase patrimoniale sau a unui patrimoniu care nu îi aparţine are calitatea de administrator al bunurilor altuia.

Împuternicirea prin legat produce efecte dacă este acceptată de administratorul desemnat. Prezentele prevederi sunt aplicabile oricărei administrări a bunurilor altuia, cu excepţia cazului în care legea, actul constitutiv sau împrejurările concrete impun aplicarea unui alt regim juridic de administrare. Administratorul persoană fizică trebuie să aibă capacitate deplină de exerciţiu.

Art. 792 Codul Civil actualizat

Pas: Remuneraţia administratorului

Cu excepţia cazului în care, potrivit legii, actului constitutiv sau înţelegerii ulterioare a părţilor ori împrejurărilor concrete, administrarea se realizează cu titlu gratuit, administratorul are dreptul la o remuneraţie stabilită prin actul constitutiv sau prin înţelegerea ulterioară a părţilor, prin lege ori, în lipsă, prin hotărâre judecătorească. În acest ultim caz, se va ţine seama de uzanţe şi, în lipsa unui asemenea criteriu, de valoarea serviciilor prestate de administrator.

Persoana care acţionează fără a avea acest drept sau fără a fi autorizată în acest sens nu are dreptul la remuneraţie, rămânând aplicabile, dacă este cazul, regulile de la gestiunea de afaceri.

Important! Conform Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, pe durata indeplinirii mandatului, administratorii unei SA nu pot incheia cu societatea un contract de munca. In cazul in care administratorii au fost desemnati dintre salariatii societatii, contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului. Pentru SRL nu sunt prevederi specifice privind cumulul dintre functia de administrator si angajat.

Veniturile reprezentând remuneraţii primite de nerezidenţi care au calitatea de administrator al unei persoane juridice române, stabilite potrivit actului constitutiv al societăţii sau stabilite de adunarea generală a acţionarilor, sunt considerate venituri impozabile obţinute din România, indiferent dacă veniturile sunt primite în România sau în străinătate. Impunerea şi declararea veniturilor ce reprezintă remuneraţii primite de persoanele fizice nerezidente pentru activitatea desfăşurată în calitate de administrator se realizează prin aplicarea dispoziţiilor Titlului IV din Codul fiscal. Astfel, veniturile obţinute în calitate de administrator nerezident: sunt impozabile în mod similar veniturilor de natură salarială.

art. 793 Codul civil actualizat, art. 137^1 ali. 3 Legea Societatilor 31/1990, art. 223 alin (1) lit. j), art. 224 alin. (4), lit. d) din Codul Fiscal