Wolters Kluwer, Tipuri de programe de lucru

Fluxuri
Stare:  În vigoare
Versiune de la: 15 Decembrie 2020
Autor:

Tipuri de programe de lucru

Tipuri de programe de lucru

Pentru a-şi fideliza angajaţii şi a le creste încrederea în companie, angajatorii pot stabili programe de lucru flexibile. Prin aceste tipuri de programe de lucru flexibile s-a dovedit ca eficienţa muncii a crescut, în timp ce viteza de rotaţie a angajaţilor a scăzut. Principalele domeniile care au adoptat astfel de programe de munca flexibile sunt IT, publicitate, comunicare, web design, arhitectura şi design. Totuşi, în condiţiile restrictive ale pandemiei anului 2020, mai multe domenii au adoptat un program de lucru flexibil, chiar şi cele de producţie.

Tipuri de programe de lucru Entitate Entitate Împărţirea programului de lucru Actualizare contract de muncă/ROI Monitorizarea orelor de muncă Acord angajat şi verificarea acestuia Tipuri de programe de lucru Cerinţe legale privind programul de lucru Tipuri de program de lucru Program de muncă individualizat Program de muncă inegal

Pas: Tipuri de programe de lucru

Un program flexibil de lucru presupune desfăşurarea activităţilor din alt loc în afara de birou într-un interval orar ales de către angajat şi aprobat de catre angajator, sau alegerea de catre angajat a orarului de munca în orarul companiei. Acest program poate varia de la zi la zi sau de la săptămână la săptămână. În legislaţia muncii din România există astăzi doua tipuri de "program de lucru" flexibil, pe care le vom descrie în acest flux.

Pas: Cerinţe legale privind programul de lucru

Timpul de muncă reprezintă perioada în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îşi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile pentru care a fost angajat, conform prevederilor contractului individual/colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare.

Repartizarea timpului de muncă este de regulă uniformă, de 8 ore pe zi, timp de 5 zile, cu două zile de repaus. Există şi situaţii în care angajatorul poate opta pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, însă cu respectarea numarului de ore de muncă/săptămână, respectiv 40.

Art. 111-113 din Codul Muncii actualizat