Wolters Kluwer, Taxare venituri din chirii persoane fizice rezidente

Fluxuri
Stare:  În vigoare
Versiune de la: 26 Ianuarie 2023
Autor:

Taxare venituri din chirii persoane fizice rezidente

Taxare venituri din chirii persoane fizice rezidente

Prezintă determinarea impozitului şi a CASS in sistem real si sistem forfetar, declararea, plata impozitului şi CASS aferente veniturilor din chirii obtinute de persoane fizice rezidente.

Taxare venituri din chirii persoane fizice rezidente Persoană fizică Persoană fizică Procedura de înregistrare contract de chirie ANAF Realizare venituri din chirii de rezidenţi Impozit pe venituri din chirii Contribuţie de asigurări sociale de sănătate Exemplu Plata CASS

Pas: Impozit pe venituri din chirii

Atragem atenţia ca persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere la sfârşitul anului fiscal, începând cu anul fiscal următor, califică aceste venituri în categoria venituri din activităţi independente şi le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru această categorie. În aplicarea acestei reglementări se emite ordin al preşedintelui A.N.A.F.

Începând cu data de 01.01.2021, contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare şi din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, pentru care impunerea este finală, au obligaţia să completeze şi să depună declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, în termen de 30 de zile de la încheierea contractului între părţi şi respectiv pânăla data de 25 mai, inclusiv a fiecarui an, pentru contractele în curs, în cazul celor care au încheiat contractele respective în anii anteriori.

Impozitul anual datorat se calculează de către contribuabil, pe baza declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68, impozitul fiind final, iar în situaţia în care contribuabilul înregistrează pierdere fiscală anuală, aceasta reprezintă pierdere definitivă.

Venitul net anual din cedarea folosinţei bunurilor, determinat în sistem real pe baza datelor din contabilitate potrivit prevederilor art. 68 din CF, se impozitează potrivit prevederilor cap. XI - Venitul net anual impozabil.

Impozitul anual datorat se plăteşte integral la bugetul de stat, până la data de 25 mai, inclusiv a anului fiscal următor celui de realizare a venitului.

In cazul in care se aplica sistemul forfetar de impozitare, venitul brut se stabileşte pe baza chiriei prevăzute în contractul încheiat între părţi pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul încasării chiriei. Venitul brut se majorează cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispoziţiilor legale, în sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui deţinător legal, dacă sunt efectuate de cealaltă parte contractantă,

Venitul net din cedarea folosinţei bunurilor se stabileşte prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut, până la 31.12.2022.

Începand cu veniturile aferente anului 2023, în cazul veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, altele decât veniturile din arendă şi din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, venitul brut reprezintă venitul impozabil. (alin. (3), art. 84 , a fost modificat de pct 43, art. I din ORDONANŢA nr. 16 din 15 iulie 2022).

Art. 83, 87 şi 88 din Codul Fiscal

Pas: Contribuţie de asigurări sociale de sănătate

În cazul persoanelor fizice care obţin venituri din arenda pentru care impunerea şi reţinerea CASS se fac prin stopaj la sursă, declararea acestor obligaţii fiscale se face de către plătitorul de venit prin depunerea formularului D112.

Persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor si venituri din arendarea bunurilor agricole datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere al declaraţiei unice (respectiv 25 mai anul urmator pentru anul in curs), până la 31.12.2022.

Începând cu veniturile aferente anului 2023, baza anuală de calcul al CASS o reprezintă:

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunerea declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute pe ţară;

b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunerea declaratiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară;

c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul dedepunerea declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe ţară.

Noile plafoane se iau în calcul începând cu veniturile anului 2023, astfel ca plata contribuţiilor se va face in 2024. Totuşi, plafoanele trebuie luate evidenţiate în Declaraţia unică din 2023 la capitolul privind estimările.

Art. 170 Codul Fiscal - MODIFICAT!!!