Wolters Kluwer, Somajul tehnic
Somajul tehnic
Şomajul tehnic
În acest flux ne propunem să abordam aspecte privind şomajul tehnic, având în vedere că sunt companii care îşi întrerup sau îşi reduc temporar activitatea pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare (nu sunt luate în considerare prevederile legislative privind susţinerea şomajului tehnic de către stat, în timpul stării de asediu sau de urgenţă).
Proceduri legale prezentate sub formă de diagrame interactive, cu ajutorul cărora puteți verifica pas cu pas cum ar trebui să procedaţi într-un caz dat.
Află mai multe despre Fluxuri.
Doresti o prezentare?Contactează-ne!
Pas: Şomajul tehnic
Termenul de şomaj tehnic nu este prevăzut ca atare în Codul muncii, însă este echivalent cu întreruperea temporară a activităţii, prevăzut în art. 52.
Este o decizie de întrerupere a contractului de muncă individual a angajatorului.
Pas: Situaţii în care se decide intrarea în şomajul tehnic
Situaţiile în care se acordă şomaj tehnic sunt:
- întreruperea sau reducerea temporară a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similar.
- pe durata suspendării temporare a activităţii şi/sau a reducerii acesteia ca urmare a decretării stării de asediu sau stării de urgenţă potrivit art. 93 alin. (1) din Constituţia României, republicată.
În cazul reducerii temporare a activităţii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depăşesc 30 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unităţii sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.
Art. 52 alin. (1) lit. c) şi f), alin. (3) Codul muncii