Wolters Kluwer, Reinvestirea impozitului pe profit incepand cu 1 ianuarie 2023

Fluxuri
Stare:  În vigoare
Versiune de la: 29 August 2022
Autor:

Reinvestirea impozitului pe profit incepand cu 1 ianuarie 2023

Reinvestirea impozitului pe profit începând cu 1 iulie 2014, 1 ianuarie 2016, 1 ianuarie 2021 si 1 ianuarie 2023

Procedura prezintă condiţiile care trebuiesc îndeplinite şi respectate începând cu 1 iulie 2014, respectiv 1 ianuarie 2016 şi 2021 de o societate pentru a beneficia de scutirea profitului reinvestit în echipamente tehnologice precum şi determinarea valorii scutite din impozitul pe profit.

Reinvestirea impozitului pe profit incepand cu 1 ianuarie 2023 Persoană juridică Persoană juridică Determinarea scutirii profitului reinvestit Cazul contribuabililor plătitori de impozit pe profit trimestrial – profit reinvestit mai mulţi ani consecutivi Exemple de calcul pentru determinarea scutirii profitului reinvestit până la data de 31.12.2020 Cazul contribuabililor plătitori de impozit pe profit trimestrial Cazul contribuabililor plătitori de impozit pe profit anual Sfera de aplicare extinsă cu 01.01.2016 şi 01.01.2023 Reinvestire profit începând cu iulie 2014 şi ianuarie 2016 Sfera de aplicare Condiţii de aplicare şi obligaţii Excepţii Baza de calcul

Pas: Sfera de aplicare

Începând cu 1 iulie 2014, profitul investit în echipamente tehnologice - maşini, utilaje şi instalaţii de lucru - astfel cum sunt prevăzute în subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, folosite în scopul desfăşurării activităţii economice, este scutit de impozit. Scutirea se aplica pentru profitul investit în echipamentele tehnologice noi, produse si/sau achiziţionate după 1 iulie 2014 si puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2016 inclusiv. Prin producţia de echipamente tehnologice se înţelege realizarea acestora în regie proprie. În înţelesul prevederilor legale, activele considerate noi sunt cele care nu au fost utilizate anterior datei achiziţiei.

Pentru echipamentele tehnologice care se realizează pe parcursul mai multor ani consecutivi, scutirea se acorda pentru investiţiile puse în funcţiune parţial în anul respectiv, în baza unor situaţii parţiale de lucrări. În acest caz, scutirea se acorda pentru valoarea echipamentelor tehnologice în curs de execuţie înregistrate în perioada 1 iulie 2014-31 decembrie 2016 şi puse în funcţiune în aceeaşi perioada sau în anul 2016.

În cazul în care echipamentele tehnologice respective sunt înregistrate parţial în imobilizări corporale în curs de execuţie înainte de data de 1 iulie 2014 şi parţial după data de 1 iulie 2014, scutirea de impozit pe profit se aplică numai pentru partea înregistrată în imobilizări corporale în curs de execuţie începând cu data de 1 iulie 2014 şi care este cuprinsă în valoarea echipamentelor tehnologice puse în funcţiune în anul 2016.

Aplicarea măsurii conduce la diminuarea impozitului pe profit datorat de persoanele juridice care investesc profitul în activele respective, asigurând în acest mod creşterea surselor de finanţare ramase la dispoziţia acestora cu suma corespunzătoare impozitului pe profit scutit.

Important! Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe apare în HG nr. 2139/2004.

Începând cu data de 01-01-2023, potrivit pct. 1 al art. I, coroborat cu articolul IX din Ordonanţa nr. 16 din 15 iulie 2022, publicată în MO nr. 716 din 15 iulie 2022, art. 22, alin. (1) se adaugă şi activele utilizate în activitatea producţie, procesare şi activele reprezentând retehnologizare. Activele corporale, cu excepţia activelor utilizate în activitatea de producţie şi procesare, activele reprezentând retehnologizare, pentru care se aplică scutirea de impozit sunt cele prevăzute în subgrupa 2.1, respectiv în clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotărâre a Guvernului.

Activele utilizate în activitatea producţie, procesare şi activele reprezentând retehnologizare sunt cele stabilite prin ordin al ministrului finanţelor.

Notă

Conform alin. (1) al art. II din Ordonanta nr. 16/ 2022, ordinul ministrului finanţelor prevăzut la art. I pct. 1 se emite în termen de 120 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei ordonanţe.

Art. 22, alin. (1), (6), (7) din Codul Fiscal şi SECŢIUNEA a 3-a, pct. 11. (1), (4) şi (5) din Normele metodologice

Pas: Condiţii de aplicare şi obligaţii

Contribuabilii care beneficiază de scutirea profitului reinvestit au obligaţia de a păstra în patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel puţin o perioadă egală cu jumătate din durata de utilizare economică, stabilită potrivit reglementărilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani. În cazul nerespectării acestei condiţii, pentru sumele respective se recalculează impozitul pe profit şi se percep creanţe fiscale accesorii potrivit Codului de procedură fiscală, de la data aplicării facilităţii, potrivit legii. În acest caz, contribuabilul are obligaţia depunerii declaraţiei fiscale rectificative.

Scutirea se aplică şi pentru echipamentele tehnologice luate în folosinţă în baza contractelor de leasing financiar şi puse în funcţiune în perioada 1 iulie 2014 - 31 decembrie 2016 inclusiv. Scutirea de impozit pe profit se aplică de către utilizator, cu condiţia ca activele respective să fie păstrate în patrimoniu cel puţin o perioadă egală cu jumătate din durata de utilizare economică, dar nu mai mult de 5 ani.

Contribuabilii care beneficiază de scutirea profitului reinvestit nu pot opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru echipamentele tehnologice respective.

Contribuabilii care au optat pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic aplică reglementările prevăzute la art. 22 din Codul Fiscal în mod corespunzător pentru anul fiscal modificat.

Art. 22 alin. (9) şi (10) din Codul Fiscal actualizat