Wolters Kluwer, Reconstituire documente financiar-contabile
Reconstituire documente financiar-contabile
Reconstituire documente financiar - contabile
Prezintă modalitatea de notificare a documentelor financiar-contabile pierdute, lipsă, distruse, sustrase; procedura şi termenele de reconstituire, precum si sancţiunile pentru nerefacerea documentelor în termenele legale sau stabilite de organele de control.
Proceduri legale prezentate sub formă de diagrame interactive, cu ajutorul cărora puteți verifica pas cu pas cum ar trebui să procedaţi într-un caz dat.
Află mai multe despre Fluxuri.
Doresti o prezentare?Contactează-ne!
Pas: Reguli la constatarea lipsei de documente
Pentru a putea fi înregistrate în contabilitate, operaţiunile economico-financiare trebuie să fie justificate cu documente originale, întocmite sau reconstituite. Pentru acele situaţii în care prin alte reglementări speciale se prevede că formularul original trebuie să fie păstrat la altă societate, atunci la înregistrarea în contabilitate este folosită copia documentului respectiv.
Orice persoană care constată pierderea, sustragerea sau distrugerea unor documente justificative sau contabile are obligaţia să aducă la cunoştinţă, în scris, în termen de 24 de ore de la constatare , conducătorului unităţii (administratorului unităţii, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligaţia gestionării unităţii respective).
Pct. 41-42 din Norma metodologică din 27.11.2008, anexă la Ordinul 3512/2008
Pas: Sancţiuni privind nerespectarea obligaţiilor
Ori de câte ori pierderea, sustragerea sau distrugerea documentelor constituie infracţiune, se încunoştinţează imediat organele de urmărire penală.
Pentru pagubele generate de pierderea, sustragerea sau distrugerea documentelor se stabilesc răspunderi materiale, care cuprind şi eventualele cheltuieli ocazionate de reconstituirea documentelor respective.
Găsirea ulterioară a documentelor originale, care au fost reconstituite, poate constitui motiv de revizuire a sancţiunilor aplicate, în condiţiile legii. În cazul găsirii ulterioare a originalului, documentul reconstituit se anulează pe baza unui proces-verbal, şi se păstrează împreună cu procesul-verbal în dosarul de reconstituire.
Conducătorii unităţilor vor lua măsuri pentru asigurarea înregistrării şi evidenţei curente a tuturor lucrărilor întocmite, primite sau expediate, stabilirea şi evidenţa responsabililor de păstrarea acestora, evidenţa tuturor reconstituirilor de documente, precum şi pentru păstrarea dosarelor de reconstituire, pe toată durata de păstrare a documentului reconstituit.
Fapta contribuabilului care nu reface, cu intenţie sau din culpă, documentele de evidenţă contabilă distruse constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu amendă de la 50.000.000 lei la 300.000.000 lei fapta contribuabilului care, cu intenţie, nu reface documentele de evidenţă contabilă distruse, în termenul înscris în documentele de control, deşi acesta putea să o facă.
Fapta contribuabilului care nu reface, cu intenţie sau din culpă, documentele de evidenţă contabilă distruse constituie o infracţiune de pericol. Obiectul juridic special al infracţiunii îl constituie relaţiile sociale născute din obligaţia reconstituirii evidenţelor contabile distruse, în scopul colectării corespunzătoare a veniturilor şi prevenirii evaziunii fiscale.
Obligaţia de refacere a documentelor are caracter preventiv în ceea ce priveşte evaziunea fiscală. În lipsa documentelor de evidenţă contabilă sau dacă acestea sunt degradate este mai facilă sustragerea de la plata contribuţiilor către bugetul general consolidat.
Infracţiunea nu are obiect material, deoarece valoarea socială protejată prin incriminarea faptei de omisiune a refacerii documentelor distruse nu are aspect fizic, iar neîndeplinirea obligaţiei de refacere nu determină o vătămare fizică, valoarea socială ocrotită de legea penală având natură abstractă.
Subiectul activ al infracţiunii privind fapta contribuabilului care nu reface, cu intenţie sau din culpă, documentele de evidenţă contabilă distruse este contribuabilul care, cu intenţie, nu reface documentele de evidenţă contabilă distruse, în termenul înscris în documentele de control, deşi acesta putea să o facă. Dacă o persoană care nu îndeplineşte condiţiile calităţii de subiect activ refuză reconstituirea documentelor contabile distruse, ea nu va răspunde penal, ci, eventual, disciplinar, contravenţional etc.
Infracţiunea este susceptibilă de participaţie penală în forma instigării şi a complicităţii. De asemenea, este posibilă participaţia penală improprie. Subiectul pasiv al infracţiunii este statul, deoarece el este persoana vătămată prin săvârşirea infracţiunii, iar nu organul de control care a stabilit obligaţia de refacere a documentelor fiscale distruse.
Acţiunea penală se pune în mişcare din oficiu.
Pct. 43 Norma metodologică din 27.11.2008, anexă la Ordinul 3512/2008;
Art. 3 din Legea 241/2005 actualizată