Wolters Kluwer, Inregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA

Fluxuri
Stare:  Ieşit din vigoare
Versiune de la: 23 Aprilie 2014 până la: 1 Ianuarie 2016
Autor:

Inregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA

Înregistrarea persoanelor impozabile în scopuri de TVA

Prezintă procedura de înregistrare a persoanelor impozabile în scopuri de TVA prin opţiune, la depăsirea plafonului de scutire, la efectuarea unei achiziţii de bunuri/prestare de servicii intracomunitare sau în cazul anulării înregistrării in scoputi de TVA de către ANAF.

Inregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA Persoană impozabilă Persoană impozabilă Documentaţie de completat şi depus ANAF Nou înfiinţată Înregistrare în Registrul Operatorilor Intracomunitari Înregistrarea este valabilă începând cu data comunicării deciziei de emisa de ANAF Documentaţie de completat şi depus ANAF În cazul anulării înregistrării de către ANAF Aplicabilitate Termen de înregistrare Documentaţie de completat şi depus ANAF Înregistrarea este valabilă începând cu data comunicării deciziei emisa de ANAF Înregistrarea este valabilă de la data solicitării înregistrării Apariţie necesitate inregistrare in scopuri de TVA Existentă Reguli generale Prin opţiune La depăşirea plafonului de scutire La efectuarea unei achiziţii/ prestare servicii intracomunitare

Pas: Reguli generale

Un contribuabil trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA în următoarele situaţii:

1. Prin opţiune la înfiinţare sau pe parcursul activităţii economice;

2. Prin depăşirea plafonului de scutire de 220.000 lei prevăzut la art. 152 alin. (1) din CF actualizat, respectiv suma de 220.000 lei (echivalentul a 65.000 euro);

3. La efectuarea unei achiziţii intracomunitare sau prestari de servicii intracomunitare.

Art. 153 CF

Pas: La depăşirea plafonului de scutire

Persoanele impozabile stabilite în România şi a căror cifră de afaceri anuală declarată sau realizată este inferioară plafonului de 220.000 lei, pot aplica scutirea de taxa pe valoarea adaugată, conform art. 152, alin. (1) din Codul Fiscal. În cazul în care aceasta este depaşită, persoana impozabilă este obligată la înregistrare ca plătitoare de TVA.

Cifra de afaceri este constituită din valoarea totală, exclusiv TVA a tuturor operaţiunilor, livrări de bunuri şi prestări de servicii, efectuate în cursul unui an calendaristic, care ar fi taxabile, inclusiv operaţiunile care ar fi scutite, dacă s-ar aplica regimul normal de taxare. În calculul cifrei de afaceri intră şi operaţiunile care nu au locul impozitării în România.

Următoarele operaţiuni nu intră în calculul cifrei de afaceri anuale:

- orice livrări de active fixe;

- operaţiuni bancare, de asigurări şi imobiliare, dacă acestea sunt accesorii activităţii dvs. principale;

- livrările intracomunitare de mijloace de transport noi.

Art 152 (2) CF