Wolters Kluwer, Impozitul pe veniturile microintreprinderilor pentru o Societate nou infiintata - conditii si inregistrari contabile
Impozitul pe veniturile microintreprinderilor pentru o Societate nou infiintata - conditii si inregistrari contabile
Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor pentru o Societate nou înfiinţată - condiţii şi înregistrări contabile
Persoana juridică română nou înfiinţată are obligaţia să verifice dacă îndeplineşte condiţiile pentru a deveni microîntreprindere.
Acest flux este actualizat cu prevederile Legii 296/2023, OUG 115/2023 si OUG 31/2024
Pas: Este microîntreprindere
Persoana juridică nou-înfiinţată este microîntreprindere daca capitalul social NU este deţinut de stat sau unităţi administrativ-teritoriale.
O persoană juridică română care este nou-înfiinţată este obligată să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă:
- a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 500.000 euro, sau 1.000.000 euro, conform modificarii aduse de OUG 79/8.11.2017. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exerciţiului financiar în care s-au înregistrat veniturile;
Începând cu 01.01.2024, prin OUG 31/2024, pentru a decide dacă o societate îndeplineşte condiţiile de a continua să aplice regimul de impozitare a microîntreprinderilor se va verifica îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 47 din Codul Fiscal, respectiv nivelul veniturilor totale, cumulate cu cele ale întreprinderilor sale legate, este inferior pragului de 500.000 EUR.
OUG 31/2024 modifică definiţia întreprindrilor legate, definiţia din Legea 346/2004 nu se mai aplică. Astfel, în sensul Titlului III din Codul Fiscal, persoana juridică română este legată cu o altă persoană dacă există oricare dintre următoarele raporturi:
a) persoana juridică română care verifică condiţia deţine la o altă persoană juridică română, direct şi/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau aceasta are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administraţie, de conducere ori de supraveghere al acelei alte persoane juridice române (mama-fiica);
b) persoana juridică română care verifică condiţia este deţinută de o altă persoana juridică română, direct şi/sau indirect, cu peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau, la persoana juridică românăcare verifică condiţia, această altă persoană juridică română are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administraţie, de conducere ori de supraveghere (fiica-mama);
c) persoana juridică română care verifică condiţia este legată cu o altă persoană juridică română dacă o persoană deţine, în mod direct şi/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administraţie, de conducere ori de supraveghere atât la prima persoană juridică, cât şi la cea de-a doua persoană juridică. În situaţia în care persoana care deţine titlurile de participare/drepturile de vot sau de numire/revocare este o persoană juridică română, persoana juridică română care verifică condiţia cumulează şi veniturile acestei persoane (companii surori).
d) persoana juridică română care verifică condiţia dacă are unul sau mai mulţi acţionari/asociaţi care deţin, direct şi/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice române, acţionari/asociaţi care desfăşoară şi activitate economică prin intermediul unei persoane fizice autorizate/întreprinderi individuale/întreprinderi familiale/altei forme de organizare a unei activităţi economice, fără personalitate juridică, autorizată potrivit legilor în vigoare. În acestă situaţie, veniturile înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile sau norma anuală de venit, stabilită/ajustată/redusă, potrivit prevederilor titlului IV, ale/a persoanei fizice autorizate/întreprinderii individuale/întreprinderii familiale/altei forme de organizare a unei activităţi economice fără personalitate juridică, autorizată potrivit legilor în vigoare, se cumulează cu cele realizate de persoana juridică română/alte întreprinderi legate.
- capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi unităţile administrativ-teritoriale;
- nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti, potrivit legii.
Începând cu 01.01.2023, o persoană juridică română care este nou-înfiinţată poate opta să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă urmatoarele condiţii sunt indeplinite la data înregistrării în registrul comerţului:
- capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi unităţile administrativ-teritoriale;
- are asociaţi/acţionari care deţin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, incluzând şi persoana care verifică îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezentul articol.
De asemenea, o condiţie esenţială este sa aibă cel puţin un salariat în termen de 30 de zile inclusiv de la data înregistrării persoanei juridice respective.
Începând cu 01.01.2024, potrivit OUG nr. 115/2023, conditia referitoare la detinere titluri de participare se modifica, astfel ca este microintreprindere la infiintare societatea care are asociaţi/acţionari care deţin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot şi este singura persoană juridică stabilită de către asociaţi/acţionari să aplice prevederile referitoare la impozitarea microintreprinderii.
De asemenea, tot prin OUG 115/2023 microîntreprinderile, pentru a aplica acest regim de impozitare în continuare, trebuie sa depună situaţiile financiare în termenul legal.
Art. 48 alin. (3), art. 47 Codul Fiscal
Pas: Excepţii
Începând cu noiembrie 2017, prin OUG 79, nu sunt microintreprinderi următoarele persoane juridice române:
a) Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, constituit potrivit legii;
b) Fondul de compensare a investitorilor, înfiinţat potrivit legii;
c) Fondul de garantare a pensiilor private, înfiinţat potrivit legii;
d) Fondul de garantare a asiguraţilor, constituit potrivit legii;
e) entitatea transparentă fiscal cu personalitate juridică.
Şi de la 01.01.2023:
f) persoana juridică română care desfăşoară activităţi în domeniul bancar;
g) persoana juridică română care desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, inclusiv cea care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;
Începând cu data de 01.01.2024, potrivit OUG nr. 115/2023, litera g) se modifică şi va avea următorul cuprins:
g) persoana juridică română care desfăşoară activităţi în domeniul asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, precum şi persoana juridică română care desfăşoară activităţi de intermediere/distribuţie în aceste domenii, cu excepţia intermediarilor secundari de asigurări şi/sau reasigurări, definiţi potrivit legii, care au realizat venituri din activitatea de distribuţie de asigurări/reasigurări în proporţie de până la 15% inclusiv din veniturile totale;
h) persoana juridică română care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc;
i) persoana juridică română care desfăşoară activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale.
Persoană juridică nou-înfiinţată poate opta să aplice impozitul pe profit dacă la data înregistrării în registrul comerţului, capitalul social subscris de cel puţin 45.000 lei şi are cel puţin 2 salariaţi. Opţiunea este definitivă dacă valoarea capitalului social nu este diminuată sub această limită.
În cazul în care, în perioada în care persoana juridică aplică prevederile titlului II, respectiv Impozitul pe profit, numărul de salariaţi variază în cursul anului, în sensul scăderii sub 2, condiţia trebuie reîndeplinită în termen de 60 de zile, termen care se prelungeşte şi în anul fiscal următor.
Pentru persoanele juridice române care au aplicat aceasta prevedere, în forma în vigoare până la data de 31 decembrie 2016, condiţia referitoare la menţinerea unui capital social de cel puţin echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro se consideră îndeplinită şi în situaţia în care capitalul social scade până la nivelul sumei de 45.000 lei.
De la 01.01.2023, persoană juridică română care este nou-înfiinţată poate opta să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condiţiile referitoare la capitalul social şi asociati prevăzute la art. 47 alin. (1) lit. d) şi h) sunt îndeplinite la data înregistrării în registrul comerţului, iar cea de la lit. g) în termen de 30 de zile inclusiv de la data înregistrării persoanei juridice respective.
În cazul în care raportul de muncă este suspendat, potrivit legii, condiţia referitoare la deţinerea unui salariat se consideră îndeplinită dacă perioada de suspendare este mai mică de 30 de zile şi situaţia este înregistrată pentru prima dată în anul fiscal respectiv, altfel devine platitoare de impozit pe profit.
Art. 48 alin. (31) Codul Fiscal
Proceduri legale prezentate sub formă de diagrame interactive, cu ajutorul cărora puteți verifica pas cu pas cum ar trebui să procedaţi într-un caz dat.
Află mai multe despre Fluxuri.
Doresti o prezentare?Contactează-ne!