Wolters Kluwer, Impozitul pe veniturile microintreprinderilor pentru o Societate nou infiintata - conditii si inregistrari contabile

Fluxuri
Stare:  Ieşit din vigoare
Versiune de la: 1 Ianuarie 2023 până la: 26 Ianuarie 2023
Autor:

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor pentru o Societate nou infiintata - conditii si inregistrari contabile

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor pentru o Societate nou înfiinţată - condiţii şi înregistrări contabile

Persoana juridică română nou înfiinţată are obligaţia să verifice dacă îndeplineşte condiţiile pentru a deveni microîntreprindere.

Pas: Este microîntreprindere

Persoana juridică nou-înfiinţată este microîntreprindere daca capitalul social NU este deţinut de stat sau unităţi administrativ-teritoriale.

Începând cu data de 01.01.2023, potrivit pct. 9 al art. I, coroborat cu art IX din Ordonanţa 16/2022, impozitul pe veniturile microintreprinderilor este opţional (deci nu mai este obligatoriu de la infiintare).

O persoană juridică română care este nou-înfiinţată este obligată să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă:

a) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 500.000 euro, sau 1.000.000 euro, conform modificarii aduse de OUG 79/8.11.2017. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exerciţiului financiar în care s-au înregistrat veniturile;

b) capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi unităţile administrativ-teritoriale;

c) nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti, potrivit legii.

Începând cu data de 01.01.2023, potrivit pct. 11 al art. I, coroborat cu art IX din Ordonanţa 16/2022, o persoană juridică română care este nou-înfiinţată poate opta să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condiţiile prevăzute la art. 47 alin. (1) lit. d) şi h) sunt îndeplinite la data înregistrării în registrul comerţului, iar cea de la lit. g) în termen de 30 de zile inclusiv de la data înregistrării persoanei juridice respective, respectiv:

d) capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi unităţile administrativ-teritoriale;

g) are cel puţin un salariat, cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 48 alin. (3);

h) are asociaţi/acţionari care deţin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, incluzând şi persoana care verifică îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezentul articol. În aplicarea acestor prevederi, în cazul în care oricare dintre asociaţii/acţionarii persoanei juridice române deţine peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la mai mult de trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor şi nu au codurile CAEN prevăzute la alin. (2), aceştia trebuie să stabilească cele trei persoane juridice române care aplică prevederile prezentului titlu, pentru restul persoanelor juridice urmând să fie aplicabile prevederile titlului II.

Art. 48 alin. (3), art. 47 Codul Fiscal

Pas: Excepţii

Începand cu noiembrie 2017, prin OUG 79, nu sunt microintreprinderi următoarele persoane juridice române:

a) Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, constituit potrivit legii;

b) Fondul de compensare a investitorilor, înfiinţat potrivit legii;

c) Fondul de garantare a pensiilor private, înfiinţat potrivit legii;

d) Fondul de garantare a asiguraţilor, constituit potrivit legii;

e) entitatea transparentă fiscal cu personalitate juridică.

Începând cu data de 01.01.2023, potrivit pct. 7 al art. I, coroborat cu art IX din Ordonanţa 16/ 2022, la art 47 alin (3), după litera e) se introduc patru noi litere, lit. f)-i), cu următorul cuprins:

f) persoana juridică română care desfăşoară activităţi în domeniul bancar;

g) persoana juridică română care desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, inclusiv cea care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;

h) persoana juridică română care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc;

i) persoana juridică română care desfăşoară activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale.

Până la data de 31.12.2022, persoană juridică nou-înfiinţată poate opta să aplice impozitul pe profit dacă la data înregistrării în registrul comerţului, capitalul social subscris de cel puţin 45.000 lei şi are cel puţin 2 salariaţi. Opţiunea este definitivă dacă valoarea capitalului social nu este diminuată sub această limită.

În cazul în care, în perioada în care persoana juridică aplică prevederile titlului II, respectiv Impozitul pe profit, numărul de salariaţi variază în cursul anului, în sensul scăderii sub 2, condiţia trebuie reîndeplinită în termen de 60 de zile, termen care se prelungeşte şi în anul fiscal următor.

Pentru persoanele juridice române care au aplicat aceasta prevedere, în forma în vigoare până la data de 31 decembrie 2016, condiţia referitoare la menţinerea unui capital social de cel puţin echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro se consideră îndeplinită şi în situaţia în care capitalul social scade până la nivelul sumei de 45.000 lei.

Art. 48 alin. (31) şi 47 alin. (3) Codul Fiscal

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor pentru o Societate nou infiintata - conditii si inregistrari contabile Persoană juridică română Persoană juridică română Comunicare modificării organului fiscal Plată impozit Constituire impozit Înregistrări contabile Declarare şi plată impozit Analiza condiţii pentru menţinerea microîntreprinderii Sunt îndeplinite condiţiile? Cota de impozitare Devine plătitoare de impozit pe profit Înfiinţare Societate Este îndeplinită condiţia pentru microîntreprindere? Este microîntreprindere Excepţii Devine plătitoare de impozit pe profit Da Nu Da Nu