Wolters Kluwer, Impozit pe profit reinvestit in cazul programelor informatice

Fluxuri
Stare:  Ieşit din vigoare
Versiune de la: 29 August 2022 până la: 26 Ianuarie 2023
Autor:

Impozit pe profit reinvestit in cazul programelor informatice

Impozit pe profit reinvestit în cazul programelor informatice

Potrivit Codului fiscal, profitul investit în echipamente tehnologice, calculatoare electronice şi echipamente periferice, maşini şi aparate de casă, de control şi de facturare, precum şi în programe informatice, produse şi/sau achiziţionate, inclusiv în baza contractelor de leasing financiar, şi puse în funcţiune, folosite în scopul desfăşurării activităţii economice, este scutit de impozit.

Pas: Realizare profit

Pentru profitul investit în calculatoare electronice şi echipamente periferice, maşini şi aparate de casă, de control şi de facturare, precum şi în programe informatice, precum şi pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse şi/sau achiziţionate, inclusiv în baza contractelor de leasing financiar, şi puse în funcţiune, folosite în scopul desfăşurării activităţii economic scutirea de impozit se aplică pentru cele produse şi/sau achiziţionate şi puse în funcţiune în anul curent.

Activele corporale pentru care se aplică scutirea de impozit sunt cele prevăzute în subgrupa 2.1, respectiv în clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe.

Contribuabilii care beneficiază scutire pe impozitul reinvestit au obligaţia de a păstra în patrimoniu activele respective cel puţin o perioadă egală cu jumătate din durata de utilizare economică, stabilită potrivit reglementărilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani. în cazul nerespectării acestei condiţii, pentru sumele respective se recalculează impozitul pe profit şi se percep creanţe fiscale accesorii potrivit Codului de procedură fiscală, de la data aplicării facilităţii, potrivit legii. în acest caz, contribuabilul are obligaţia depunerii declaraţiei fiscale rectificative. Nu intră sub incidenţa acestor prevederi activele menţionate la alin. (1) care se înscriu în oricare dintre următoarele situaţii:

a) sunt transferate în cadrul operaţiunilor de reorganizare, efectuate potrivit legii;

b) sunt înstrăinate în procedura de lichidare / faliment, potrivit legii;

c) sunt distruse, pierdute, furate sau defecte şi înlocuite, în condiţiile în care aceste situaţii sunt demonstrate sau confirmate în mod corespunzător de contribuabil. în cazul activelor furate, contribuabilul demonstrează furtul pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare.

d) sunt scoase din patrimoniu ca urmare a îndeplinirii unor obligaţii prevăzute de lege.

Pentru activele prevăzute la alin. (1), care se realizează pe parcursul mai multor ani consecutivi, facilitatea se acordă pentru investiţiile puse în funcţiune parţial în anul respectiv, în baza unor situaţii parţiale de lucrări.

Începând cu data de 01-01-2023, potrivit pct. 1 al art. I, coroborat cu articolul IX din Ordonanta nr. 16 din 15 iulie 2022, publicată în MO nr. 716 din 15 iulie 2022, art. 22, alin. (1) se adaugă şi activele utilizate în activitatea producţie, procesare şi activele reprezentând retehnologizare. Activele corporale, cu excepţia activelor utilizate în activitatea de producţie şi procesare, activele reprezentând retehnologizare, pentru care se aplică scutirea de impozit sunt cele prevăzute în subgrupa 2.1, respectiv în clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotărâre a Guvernului.

Activele utilizate în activitatea producţie, procesare şi activele reprezentând retehnologizare sunt cele stabilite prin ordin al ministrului finanţelor.

Notă

Conform alin. (1) al art. II din Ordonanta nr. 16/ 2022, ordinul ministrului finanţelor prevăzut la art. I pct. 1 se emite în termen de 120 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei ordonanţe.

pct. 11 alin. (1) din Normele la Codul fiscal la art. 22 alin. (1) si art. 22 (8) din Codul fiscal si art. 22 (6) din CF

Pas: Calcul

Profitul contabil brut cumulat de la începutul anului este profitul contabil la care se adaugă cheltuielile cu impozitul pe profit, înregistrat până în trimestrul/anul punerii în funcţiune a activelor menţionate la art. 22 alin. (1) din Codul fiscal, fără a lua în considerare sursele proprii sau atrase de finanţare ale acestora.

Pentru activele menţionate la art. 22 alin. (1) din Codul fiscal, achiziţionate în baza contractelor de leasing financiar, scutirea de impozit pe profit se aplică de către utilizator, cu condiţia respectării prevederilor art. 22 alin. (8) din Codul fiscal.

Scutirea de impozit pe profit aferentă investiţiilor realizate se acordă în limita impozitului pe profit calculat cumulat de la începutul anului până în trimestrul punerii în funcţiune a activelor prevăzute la alin. (1), pentru contribuabilii care aplică sistemul trimestrial de declarare şi plată a impozitului pe profit, respectiv în limita impozitului pe profit calculat cumulat de la începutul anului punerii în funcţiune a activelor prevăzute la alin. (1) până la sfârşitul anului respectiv pentru contribuabilii care aplică sistemul anual de declarare şi plată a impozitului pe profit. (modificare introdusă de Legea 296/2020)

În cazul microintreprinderilor care devin plătitori de impozit pe profit în conformitate cu prevederile art. 48 alin. (31) şi art. 52, pentru aplicarea facilităţii se ia în considerare profitul contabil brut cumulat de la începutul trimestrului respectiv investit în active, puse în funcţiune începând cu trimestrul în care aceştia au devenit plătitori de impozit pe profit.

Începând cu data de 01-01-2023, potrivit pct. 1 al art. I, coroborat cu art. IX din Ordonanta nr. 16/ 15.07.2022, art. 22, alin. (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:

(4) În cazul contribuabililor prevăzuţi la art. 47 care devin plătitori de impozit pe profit în conformitate cu prevederile art. 52, pentru aplicarea facilităţii se ia în considerare profitul contabil brut cumulat de la începutul trimestrului respectiv investit în activele prevăzute la alin. (1), puse în funcţiune începând cu trimestrul în care aceştia au devenit plătitori de impozit pe profit.

Scutirea se calculează trimestrial sau anual, după caz.

Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai puţin partea aferentă rezervei legale, se repartizează la sfârşitul exerciţiului financiar sau în cursul anului următor, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, până la concurenţa profitului contabil înregistrat la sfârşitul exerciţiului financiar. În cazul în care la sfârşitul exerciţiului financiar se realizează pierdere contabilă nu se efectuează recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizează la rezerve suma profitului investit.

(modificare introdusă de Legea 296/2020)

pct. 11 alin. (2) din Normele la Codul fiscal la art. 22 alin. (2) şi alin. (4)-(5), art. 22 din Codul Fiscal

Impozit pe profit reinvestit in cazul programelor informatice Contribuabil Contribuabil Obligaţii fiscale Impozit pe profit reinvestit în cazul programelor informatice Condiţii de acordare scutire Realizare profit Calcul Exemple