Wolters Kluwer, Exceptia de litispendenta

Fluxuri
Stare:  În vigoare
Versiune de la: 13 Aprilie 2015
Autor:

Exceptia de litispendenta

Excepţia de litispendenţă

Litispendenţa este situaţia în care pe rolul aceleiaşi instanţe sau al unor instanţe diferite există două cereri identice de judecată, care privesc aceleaşi părţi şi au acelaşi obiect şi cauză. Tocmai pentru a nu se ajunge să existe două judecăţi paralele, eventual soldate cu hotărâri judecătoreşti contradictorii, partea care are cunoştinţă de o astfel de situaţie poate solicita reunirea cauzelor la o singură instanţă.

Pas: Invocă excepţia de litispendenţa

Excepţia poate fi invocată atât de instanţă din oficiu, cât şi de partea interesată, care află de existenţa aceleiaşi cereri de chemare în judecată pe rolul mai multor instanţe sau în faţa mai multor complete ale aceleiaşi instanţe.

În practică, situaţia care permite invocarea excepţiei de litispendenţă se întâlneşte de exemplu atunci când mai multe instanţe sunt deopotrivă competente să soluţioneze o cauză. Aceeaşi situaţie însă poate fi determinată voit de reclamant de exemplu atunci când înregistrează de mai multe ori aceeaşi cerere de chemare în judecată la instanţă, de regulă pentru a beneficia de repartizarea dosarului la un complet de judecată pe care din diferite motive îl preferă. Tocmai de aceea, grefierul însărcinat cu repartizarea aleatorie are obligaţia să verifice la înregistrarea unei cereri de chemare în judecată dacă aceasta nu a mai fost cumva înregistrată anterior.

Când instanţele pe rolul cărora se află aceeaşi cerere de chemare în judecată sunt de acelaşi grad, excepţia se invocă înaintea instanţei sesizate ulterior.

Când instanţele sunt de grad diferit, excepţia se invocă înaintea instanţei de grad inferior, iar dacă unul dintre procese se judecă în recurs, iar celălalt înaintea instanţei de fond, aceasta din urmă este obligată să suspende judecata până la soluţionarea recursului. Dacă se constată că pe rolul instanţei există sau au existat cel puţin două cereri formulate de aceeaşi parte, având acelaşi obiect principal şi aceeaşi cauză, toate cererile vor fi judecate de către primul complet învestit.

Exceptia de litispendenta Instanţa Instanţa Se trece la soluţionarea cauzei Verificarea litispendenţei Soluţionarea excepţiei Dosarul se trimite la instanţa competentă Partea Partea Invocă excepţia de litispendenţa Respinge excepţia Da

Pas: Verificarea litispendenţei

Pentru dosarele aflate la primul termen de judecată, grefierul de şedinţă verifică în sistemul ECRIS dacă există alte dosare formate ca urmare a unei cereri formulate de aceleaşi persoane, împotriva aceloraşi persoane şi având acelaşi obiect şi întocmeşte un referat în care menţionează rezultatul verificării, pe care îl prezintă completului de judecată cel mai târziu cu o zi înainte de data la care este planificată şedinţa de judecată. Preşedintele completului va dispune ataşarea dosarelor identificate.

Instanţa va verifica în cadrul excepţiei invocate de parte existenţa a doua cereri similare pe rolul a două instanţe sau a unor instanţe diferite. Instanţa este obligată să se aplece cu precădere asupra excepţiei de litispendenţă, care este o instituţie procesuală menită să asigure o bună administrare a justiţiei, fiind astfel reglementată prin norme imperative